تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در چیست؟
سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال و سایر بازارهای مالی، جهت تجزیه و تحلیل روندهای بازار و گرفتن بهترین تصمیم برای سرمایه خود، از دو روش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال استفاده میکنند. هر دوی این رویکردها ویژگیها و مزایای خود را داشته و به همین دلیل، آگاهی از تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، در مسیر سرمایهگذاری و نوع فعالیت فرد در بازار رمزارزها کمک زیادی میکند.
پادکست مقاله تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال
تحلیل تکنیکال با محوریت شناسایی روند فعلی قیمت ارز دیجیتال و پیشبینی مسیر آینده آن صورت میگیرد و در تحلیل فاندامنتال، تمرکز بر بهدست آوردن یک تصویر بزرگتر از وضعیت کلی پروژه مربوطه و بررسی مواردی چون وضعیت مالی آن، جامعه کاربران و سرمایهگذاران و کاربردهای آن در دنیای واقعی است.
ترکیب هر دوی این تحلیلها، باعث شده که نقاط ضعف آنها پوشش داده شود و سرمایهگذار بتواند از طریق شناخت تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، بهترین عملکرد را در این بازار پر فراز و نشیب داشته باشد. به این ترتیب، آگاهی از اصول و فاکتورهای مربوط به این دو نوع تحلیل، به یک مسئله مهم تبدیل میشود.
در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، قصد بررسی و توضیح نحوه انجام این رویکردها و شناخت تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در ارزهای دیجیتال را داریم. برای درک بهتر این تفاوت، بهتر است ابتدا با مفهوم و شاخصهای مهم این دو نوع تحلیل آشنا شویم.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال درواقع رویکرد اصلی معاملهگران جهت شناخت روند قیمت ارزهای دیجیتال، الگوهای موجود و پیداکردن موقعیتهای مناسب جهت خرید و فروش رمزارزها، بر اساس تاریخچه قیمتها است. برخلاف تحلیل فاندامنتال که با محوریت ارزیابی ارزش ذاتی (Intrinsic Value) یک رمزارز صورت میگیرد، تحلیل تکنیکال متمرکز بر مطالعه رفتار بازارها و عملکرد قیمتها بوده تا بتوان از این طریق، مسیر بعدی و آینده قیمت یک ارز را پیشبینی کرد.
این فرآیندها با بررسی تاریخچه و دادههای سابق بازار یک رمزارز صورت گرفته و ذهنیت کلی در این نوع تحلیل، به این شکل است که تاریخ و الگوهای قبلی قیمت تکرار خواهند شد و ذهنیت سرمایهگذاران و روانشناسی بازار، در تغییرات قیمت تاثیرگذار خواهند بود. معاملهگران با تحلیل نمودارهای قیمت و استفاده از اندیکاتور های تکنیکال در آنها، سعی در تشخیص مواردی نظیر جهت روند فعلی قیمت، سطوح حمایتی و مقاومتی و نقاط مناسب برای ورود به بازار یک ارز دیجیتال یا خروج از آن دارند. در ادامه، برخی شاخصها و اندیکاتورهای مهم تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال را مورد بررسی قرار میدهیم.
ارزش بازار (Market Capitalization): ارزش بازار یا مارکت کپ، نشاندهنده ارزش دلاری کل توکنهای در گردش یک ارز دیجیتال است. مارکت کپ یک شاخص کلیدی جهت ارزیابی حجم و بزرگی یک بازار و قدرت عملکرد یک رمزارز در برابر رقبا بهشمار میآید.
حجم معاملات (Trading Volume): حجم معاملات مقدار کل خرید و فروش یک ارز دیجیتال در یک یا چند پلتفرم معاملاتی را در یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد. حجم معاملات بالا نشاندهنده علاقهمندی زیاد سرمایهگذاران به ارز مربوطه و افزایش نقدینگی در آن بازار است. تحلیل حجم معاملات به شما میزان قدرت یا ضعف روند فعلی قیمت یک ارز و همچنین میزان فعالیت سرمایهگذاران در بازار را نشان میدهد.
مطالعه بیشتر: آموزش استراتژی معامله حجم
نمودارهای کندل استیک (Candlestick Charts): نمودارهای کندل استیک یا شمعی، یکی از محبوبترین ابزارهای تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال جهت بهتصویر کشیدن تحرکات قیمت یک رمزارز در یک بازه زمانی مشخص هستند. الگوهای کندل استیک مثل کندل دوجی (Doji) و اینگالف (Engulfing)، چشمانداز خوبی از جو بازار مربوطه و نقاط احتمالی تغییر روند را نشان میدهند.
میانگین متحرکها (Moving Averages): میانگین متحرک یکی از بهترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال بوده که حرکات قیمت در نمودارها را در بازههای زمانی مشخص بهصورت اصلاحشده نشان میدهد و تصویر واضحتری از روند فعلی در اختیار معاملهگر میگذارد. معاملهگران اغلب با استفاده از میانگین متحرکها، به شناخت جهت روند فعلی و سطوح احتمالی مقاومت (Resistance) و حمایت (Support) میپردازند.
شاخص قدرت نسبی (Relative Strength Index): شاخص قدرت نسبی یا اندیکاتور RSI، یک شاخص نوسانگر ویژه ارزیابی میزان سرعت و تغییرات قیمت یک ارز دیجیتال یا همان مومنتوم (Momentum) آن است. با استفاده از این شاخص، میتوان احتمال بازگشت یک روند را تشخیص داد و مشخص کرد که یک رمزارز تا چه حد خریداری یا فروخته شده است.
همگرایی / واگرایی میانگین متحرک (Moving Average Convergence Divergence): این اندیکاتور تکنیکال که به اختصار مکدی (MACD) نامیده میشود، از مومنتوم روند فعلی پیروی کرده و رابطه بین دو میانگین متحرک را نشان میدهد. معاملهگران با استفاده از اندیکاتور مکدی، تغییرات مسیر یک روند را شناسایی کرده و نقاط ورود و خروج در یک بازار را مشخص میکنند.
مطالعه بیشتر: آموزش استفاده از اندیکاتور میانگین متحرک واگرایی همگرایی (MACD) تریدینگ ویو
سطوح بازگشتی فیبوناچی (Fibonacci Retracement Levels): سطوح بازگشتی فیبوناچی در واقع خطوطی افقی در یک نمودار قیمت هستند که بر اساس نسبتهای ویژه خود، چندین سطح حمایتی و مقاومتی بالقوه را برای قیمت ترسیم میکنند. استفاده از این ابزار در تحلیل تکنیکال، به معاملهگر اجازه داده نواحی که ممکن است قیمت تغییر مسیر دهد را شناسایی کند.
البته که ابزارهای تحلیل تکنیکال تنها به همین موارد محدود نیستند و کسب تجربه در این زمینه به زمان نیاز دارد. بهطور کل باید گفت که تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال، رویکردی است که با اعداد و ارقام مختلف سروکار دارد و به شما در تصمیمگیری برای سرمایهتان کمک میکند. فرضیه کلی در این تحلیل هم، این است که بازار مورد نظر اثرات تمامی اخبار و تحولات پیرامون پروژه را جذب کرده و به شکل قیمت فعلی و میزان فعالیت معاملهگران نمایش میدهد.
مطالعه بیشتر: بهترین سایت تحلیل تکنیکال ارز دیجیتال کدام است؟
تحلیل فاندامنتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال، یک موشکافی جامع از عوامل تاثیرگذار بر ارزش ذاتی (Intrinsic Value) یک رمزارز است. ارزش ذاتی همان قیمت دارایی است که در ذهن سرمایهگذاران وجود دارد و در بازارها نمایش داده میشود.
اما بر خلاف تحلیل فاندامنتال در بازارهای سنتی که شامل میزان درآمد، مخارج و سهم بازار یک کمپانی و سهام آن میشود، در بازار رمزارزها تحلیل فاندامنتال متمرکز بر فناوری زیرساخت، پتانسیل خرید و پذیرش و حمایت جامعه کاربران و سرمایهگذاران یک ارز دیجیتال است.
همچنین، در تحلیل فاندامنتال یک پروژه کریپتویی، عوامل خارجی تاثیرگذار بر قیمت دارایی مربوطه نظیر تحولات اقتصادی در سطح کلان، پیشرفتهای حوزه فناوری، قانونگذاریها و . . . مورد بررسی قرار میگیرند. موارد زیر هم بهعنوان شاخصهای فاندامنتال یک ارز دیجیتال در نظر گرفته میشوند که سلامت پروژه و پتانسیل رشد آن را نشان میدهند.
فناوری: فناوری زیرساخت یک ارز دیجیتال، در مسیر رشد و پایداری آن در درازمدت و پتانسیل پذیرش و خرید آن توسط سرمایهگذاران مختلف نقشی حیاتی دارد. ارزیابی توانایی پروژه در استفاده و تطابق با فناوریهای بهروز و همچنین پیادهسازی قابلیتهای جدید، سطح رقابت و توانمندی رمزارز مربوطه در بازار و میان رقبا را تعیین میکند.
وایتپیپر و تیم توسعهدهنده: یکی دیگر از مواردی که جهت ارزیابی سطح عملکرد یک پروژه ارز دیجیتال اهمیت دارد، جزئیات فناوری استفادهشده و فعالیت تیم توسعهدهنده پروژه است. مطالعه وایت پیپر (Whitepaper) یک رمزارز بهشما اهداف پروژه، فناوری زیرساخت و کاربردهای آن را نشان میدهد. بهعلاوه، بررسی مهارتها و سابقه عملکرد اعضای تیم توسعهدهنده یک ارز دیجیتال، چشمانداز مناسبی را از اهداف اصلی پروژه و پایداری آن در درازمدت به شما ارائه میدهد.
مطالعه بیشتر: معرفی ۱۳ سایت برتر تحلیل فاندامنتال
توکنومیک (Tokenomics): اقتصاد توکنی یا توکنومیک، ساختار و نظام اقتصادی یک رمزارز بوده که شامل نحوه توزیع توکن یا کوینها، انگیزههای ایجادشده برای فعالیت کاربران و نودها و همچنین جریان عرضه رمزارز مربوطه در بازارها میشود. بررسی توکنومیک یک رمزارز و مکانیزمهای تورمی (Inflationary)، ضد تورمی (Deflationary) یا مدل مدیریت و حاکمیت (Governance) آن، نقش مهمی در پایداری پروژه و سطح تاثیرگذاری فعالیت سرمایهگذاران در بازار مربوطه دارد.
سطح تعامل با جامعه کاربران و سرمایهگذاران: میزان قدرت و فعالیت یک پروژه ارز دیجیتال در حوزه تعامل با کاربران، تاثیر زیادی در سطح پذیرش آن توسط سرمایهگذاران بالقوه شخصی و سازمانی دارد. از این رو، شاخصهایی نظیر تعداد کاربران فعال، رویدادهای پروژه، ذهنیت سرمایهگذاران و جو بازار (Sentiment)، تصویر خوبی از سطح حمایت جامعه رمزارز مربوطه و علاقه سرمایهگذاران به آن نشان میدهد. همچنین، همکاری یک پروژه با سازمانها و کمپانیهای مختلف، سطح کاربردپذیری و قدرت عملکرد آن در اکوسیستم رمزارزها را نشان میدهد.
کاربرد در دنیای واقعی: شناخت و تحلیل کاربردهای یک ارز دیجیتال در دنیای واقعی و زندگی روزمره مردم، پتانسیل رشد و پذیرش و نقش آن دارایی در حوزههای مختلف را نشان میدهد. بررسی کاربردهای یک رمزارز، به شما میگوید که ارزش این پروژه چقدر است و تا چه حد پتانسیل رشد و خرید توسط نهادهای مختلف را دارد.
بهطور کل باید گفت تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال، نگاهی جامع به فناوری مربوطه، تیم توسعهدهنده، اقتصاد توکنی، تعاملات اجتماعی، پذیرش و کاربردهای یک رمزارز در دنیا است. شاخصهای مربوطه به این نوع تحلیل، به شما در سرمایهگذاری کمک زیادی کرده و میتوانید از طریق آنها، بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایهگذاری را در این بازار گسترده شناسایی کنید.
تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در چیست؟
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در رویکردهایی است که جهت ارزیابی یک پروژه رمزارزی بهکار میگیرند، اما به هیچ عنوان نمیتوان گفت که این دو شیوه تحلیل از یکدیگر جدا بوده و یا هر کدام از آنها برای یک هدف خاص استفاده میشوند. در واقع اکثر معاملهگران حرفهای و موفق در بازار ارزهای دیجیتال، در استراتژی معاملاتی خود از تلفیق این دو تحلیل استفاده میکنند. بهطور کل، تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در دو مورد خلاصه میشود:
بازه زمانی قابل استفاده: تحلیل فاندامنتال عموماً در بازههای زمانی بلندمدت موثر واقع میشود و تمرکز اصلی در آن، بر ارزش و پتانسیل رشد یک ارز دیجیتال در درازمدت است. در عوض، تحلیل تکنیکال بیشتر مناسب انجام معاملات در بازههای کوتاهمدت بوده و معاملهگران از طریق آن، از تحرکات قیمت یک رمزارز در بازههای زمانی کوتاه کسب سود میکنند.
عملکرد دارایی در بازار: در تحلیل فاندامنتال، فرض کلی بر این است که بازارها همیشه در مسیر رشد قرار ندارند و یک دارایی ممکن است در مواقعی، از ارزش ذاتی خود فاصله بگیرد. از طرفی دیگر، در تحلیل تکنیکال عقیده بر این است که تمامی اطلاعات و فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت یک رمزارز اعمال شدهاند و میتوان از این اثرات، بهعنوان فرصتی برای کسب سود و درآمد استفاده کرد.
اما علیرغم تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، همیشه توصیه میشود که این دو روش را با یکدیگر تلفیق کنید تا بهترین برآیند را در کارنامه مالی خود داشته باشید. تحلیل فاندامنتال عملکرد یک دارایی و تاثیر شاخصهای موجود بر قیمت را در درازمدت بررسی کرده و تحلیل تکنیکال، عملکرد لحظهای قیمت دارایی در بازارها را زیر ذرهبین قرار میدهد.
البته که برخی معاملهگران موفق هم هستند که تنها از یکی از این تحلیلها استفاده میکنند؛ مثلا، ممکن است یک معاملهگر با استفاده از مدلها و ابزارهای کامپیوتری مختلف، تغییرات قیمت و حجم معاملات یک ارز دیجیتال را مورد تحلیل تکنیکال قرار دهد و در صورتی که رمزارز مورد نظر بازار بزرگ و سالمی داشته باشد، با استفاده از تحلیل تکنیکال میتوان سایکلها و روندهای مختلف آن را شناسایی کرد و از تحولات در جریان آنها، به کسب درآمد پرداخت.
تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال با توجه به موارد فوق، در اینجا است که تحلیل فاندامنتال تغییرات لحظهای قیمت را شامل نمیشود و یک تصویر کلی از پروژه مربوطه به شما میدهد. این در حالی است که در تحلیل تکنیکال، نمودارها و اندیکاتورهای مختلف مورد موشکافی قرار میگیرند تا بتوان حرکات بعدی قیمت یک رمزارز در بازار را پیشبینی کرد.
فعالان بازارهای مالی، همیشه بر سر تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال و مزایایی که هر یک از آنها دارند، مشغول بحث و مجادله هستند. بهطور خلاصه باید گفت که تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، در این است که تحلیل تکنیکال مناسب تغییرات قیمت یک ارز و روانشناسی و شناخت جو یک بازار در بازههای کوتاهمدت است و تحلیل فاندامنتال، چشماندازی از ارزش ذاتی یک رمزارز و پتانسیل رشد آن در بازه بلندمدت ارائه میدهد.
ارزش و کارآمدی هر یک از این نوع تحلیلها، در نهایت به سبک فعالیت سرمایهگذار یا معاملهگر در بازار بستگی دارد. تحلیل تکنیکال به شما کمک میکند که یک ورود برنامهریزی شده و یک نقطه خروج در بازارها داشته باشید و تحلیل فاندامنتال، چهارچوبی مشخص و معتبر از سطح عملکرد و پایداری یک پروژه به شما نشان میدهد. به این ترتیب، ترکیب نقاط قوت این دو نوع تحلیل، سطح عملکرد شما در بازار رمزارزها را ارتقا داده و یک استراتژی موفق برای سرمایهگذاری و معاملهگری به شما میدهد.
البته این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که توانایی تحلیل ارزهای دیجیتال، تمام ریسکهای از دسترفتن سرمایه را از بین نمیبرد. معاملهگری و سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، ریسکهای متعددی از جمله نوسانات ناگهانی و شدید بازار، قانونگذاریهای نامشخص، مسائل امنیتی و مواردی دیگر را بههمراه دارند.
به همین دلیل، بهتر است تمامی جوانب احتیاط را رعایت و استراتژی مدیریت ریسک خود را بهدقت پیادهسازی کنید. همیشه سرمایهای که آسیب سنگینی به شما وارد نمیکند را در بازار ارزهای دیجیتال بهکار گیرید و در صورت نیاز، با یک کارشناس غیرذینفع برای پیشبرد فعالیتهای خود مشورت کنید.
در این مقاله از صرافی او ام پی فینکس، سعی کردیم چندین تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال را در حوزه ارز دیجیتال برای شما شرح دهیم. چنانچه در رابطه با موارد فوق سوال، پیشنهاد و یا انتقادی دارید، خواهشمندیم با ثبت نظر خود با ما مطرح کنید.
سوالات پرتکرار درباره تفاوت اساسی میان تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال
- تحلیل تکنیکال چیست؟
تکنیکال نوعی روش تحلیل ویژه بازارهای مالی است که از طریق آن و با استفاده از دادههای موجود مثل تاریخچه قیمت، میتوان عملکرد آینده قیمت یک دارایی را پیشبینی کرد.
- تحلیل فاندامنتال چیست؟
تحلیل فاندامنتال در بازارهای مالی شامل بررسی سلامت یک پروژه، سهام کمپانی یا ارز دیجیتال میشود که در این بین، مواردی از قبیل عملکرد کمپانی یا دارایی مد نظر در بازارها و فاکتورهای تاثیرگذار بر آن مورد موشکافی قرار میگیرند.
- تفاوت تحلیل تکنیکال و بنیادی در چیست؟
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال یا بنیادی، بهطور کل در بازه زمانی مناسب برای انجام تحلیلها و مواردی از قبیل دادههای مورد تحلیل، نوع استراتژی مناسب تحلیل و معیارهای تصمیمگیری تحلیلگر است.