اندیکاتور چیست و بهترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال کدامند؟
اندیکاتورها (Indicator) یکی از ابزارهای محبوب در تحلیل تکنیکال نمودارهای قیمتی هستند که به علت سهولت استفاده توسط معاملهگران زیادی در انواع بازارهای مالی مثل بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال برای دریافت سیگنال خرید یا فروش به کار برده میشوند. در ادامه به معرفی بهترین اندیکاتورها و نحوه استفاده از آنها در تحلیل تکنیکال میپردازیم.
اندیکاتور چیست؟
واژه اندیکاتور (Indicator) در لغت به معنای نشانگر است. بهترین اندیکاتورها ابزارهایی هستند که با پیاده سازی روابط و معادلات ریاضی روی دادههای قیمتی، پیشبینیهایی نسبت به روند آتی قیمت در اختیار معاملهگران قرار میدهند.
اندیکاتورها در قالب نمودارهای گرافیکی روی نمودار قیمتی و یا در زیر آن ترسیم میشوند و در اعتبارسنجی روند و همچنین بررسی قدرت، شتاب و جهت حرکت آن به کمک معاملهگرها میآیند. به طور کلی اندیکاتورها نوسانات گسترده و پیچیده قیمت را به صورتی ساده شده ارائه میکنند و از همین طریق درک صحیح حرکات قیمت در زمان استفاده از این اندیکاتورها آسانتر خواهد بود.
اما فراموش نکنید که مهمترین ابزار برای تحلیل قیمت خود نمودار قیمتی بوده و نکتهای که در زمان استفاده از اندیکاتور باید به آن توجه داشته باشید این است که صرفا استفاده از یک یا چندین اندیکاتور نمیتواند مبنای دقیقی برای تصمیمات ورود و خروج از معاملات باشد. بلکه باید به همراه سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال همچون سطوح حمایت و مقاومت و خطوط روند به کار گرفته شود تا نتیجه دقیقتری را به نمایش بگذارد.
به بیان سادهتر اندیکاتورها نباید به تنهایی مبنای معاملات خرید و فروش باشند. بلکه بهتر است به عنوان ابزاری کمکی و تایید کننده در کنار سایر ابزارهای تحلیلی قرار گیرند تا یک ستاپ معاملاتی صحیح برای شما ایجاد کنند.
انواع اندیکاتور در تحلیل تکنیکال
اندیکاتورها با توجه به نوع دادهای که به نمایش میگذارند در دو دسته “اندیکاتورهای پیشرو” و اندیکاتورهای پیرو” تقسیمبندی میشوند.
اندیکاتورهای پیشرو (Leading Indicators)
همانطور که از نام آن مشخص است، اندیکاتور پیشرو روند آتی حرکت قیمت را گزارش میکند و میتواند به منزله هشدار در نمودارهای قیمتی محسوب میشود که تغییر روند حاکم بر نمودار را اطلاع میدهد و عموما در بازههای زمانی کوتاه مدت به کار برده میشود.
اندیکاتورهای پیرو یا تاخیری (Lagging Indicators)
اندیکارتور پیرو یا تاخیری عموما یک گام عقبتر از نمودار قیمتی حرکت میکند و به منظور تایید یک اتفاق جدید در نمودار همچون شکلگیری یک روند جدید یا شکسته شدن روند قبلی به کار برده میشود. این دسته از اندیکاتورها در بازههای زمانی بلندمدت نتایج مطلوبتری در اختیار معاملهگران قرار میدهند.
نکته مهم
استفاده از اندیکاتورهای پیرو برای ورود به معاملات ممکن است باعث از دست رفتن قسمتی از روند شود اما نسبت به اندیکاتورهای پیشرو، احتمال اشتباه کمتری دارد.
بهترین اندیکاتورها
افراد، سازمانها، تریدرها و برنامهنویسان بسیاری بر اساس استراتژیهای معاملاتی گوناگون اقدام به طراحی و ایجاد اندیکاتورهای متعددی کردهاند که پرکاربردترین و بهترین اندیکاتورها به شرح زیر است:
اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average)
اندیکاتور میانگین متحرک یکی از پرکاربردترین و بهترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است. این اندیکاتور در دسته اندیکاتورهای پیرو یا تاخیری قرار میگیرد و به شکل یک منحنی روی نمودار قیمتی رسم شده و به نوعی پایه و اساس سایر ابزارهای معاملاتی محسوب میشود.
میانگین متحرک عموما به عنوان یک سطح برگشتی در نمودارهای قیمتی عمل میکند و میتوان از آن به عنوان سطحی برای ورود به معاملات جدید و یا خروج از معاملات قبلی استفاده کرد.
میانگینهای متحرک در بازههای زمانی متفاوت، حرکات قیمت را به صورتی سادهتر و قابل فهمتر به معاملهگران نشان میدهند. در تحلیل نمودار بیتکوین میانگین متحرک ۲۰ روزه یا MA(50)، میانگین متحرک نمایی ۲۰ روزه یا EMA(20) و میانگین متحرک ۲۰۰ هفتهای یا ۲۰۰WMA اهمیت بالایی داشته و به عنوان سطوح مهم برگشت قیمت (حمایت و مقاومت) در نمودار بیت کوین محسوب میشوند.
همانطور که در تصاویر مشاهده میکنید، با نزدیک شدن و یا رسیدن قیمت بیت کوین به این سطوح، شاهد واکنشهای برگشتی در آن هستیم. به همین علت است که میانگین متحرکهای ۲۰ روزه، ۵۰ روزه و ۲۰۰ هفتهای جزء بهترین اندیکاتورها در تحلیل قیمت بیت کوین هستند.
تقاطع نمودار قیمت با اندیکاتور میانگینهای متحرک میتواند موقعیتهای معاملاتی جذابی را به معاملهگران نشان دهد. دقت کنید که استفاده تنها از اندیکاتور میانگین متحرک برای ورود به معامله خرید یا فروش تصمیم چندان درستی نبوده و میبایست ستاپ معاملاتی شما نیز این موضوع را تایید کند.
اندیکاتور RSI
کلمه RSI مخفف عبارت Relative Strength Index بوده و به عنوان “شاخص قدرت نسبی” شناخته میشود و نواحی اشباع فروش و اشباع خرید را به معاملهگران نشان میدهد. این اندیکاتور در دسته اندیکاتورهای پیشرو قرار داشته و عموما به صورت یک منحنی در زیر نمودار قیمتی قرار میگیرد و در محدوده ۰ تا ۱۰۰ نوسان میکند.
- اگر اندیکاتور RSI مقادیر کمتر از ۳۰ را نشان دهد به این معناست که در بازار با کاهش افراطی قیمت و اشباع فروش مواجه هستیم. بنابراین میتوانیم با بررسی سایر ابعاد خود را برای ورود به معاملات خرید آماده کنیم.
- اگر اندیکاتور RSI مقادیر بیشتر از ۷۰ را نشان دهد به این معناست که در بازار با افزایش افراطی قیمت و اشباع خرید مواجه هستیم. بنابراین میتوان این بار خود را برای خروج از معاملات خریدی که از قبل انجام دادهایم آماده کنیم و یا در صورت فعالیت در بازارهای دوطرفه (فیوچرز) وارد معاملات فروش شویم.
یکی دیگر از نکات مهم در استفاده از اندیکاتور RSI، وقوع واگرایی بین نمودار قیمت و منحنی RSI است که میتواند تغییر جهت روند را اطلاع دهد. منظور از واگرایی این است که نمودار قیمت و نمودار اندیکاتور در یک جهت حرکت نمیکنند. بنابراین میتوانیم خود را برای اتفاقات جدید در نمودار آماده کنیم.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید نمودار قیمت در یک جهت صعودی قرار داشته اما نمودار اندیکاتور در یک جهت نزولی قرار گرفته است و تغییر جهت روند را به ما اطلاع میدهد.
اندیکاتور مکدی (MACD)
اندیکاتور MACD در دسته اندیکاتورهای پیرو قرار داشته و در جهت تشخیص قدرت و همچنین جهت روند مورد استفاده قرار میگیرد. این اندیکاتور نیز مشابه اندیکاتور RSI در زیر نمودار قیمتی رسم شده و از سه بخش “خط مکدی”، “خط سیگنال” و “نمودار هیستوگرام” تشکیل شدهاست.
تقاطع خط مکدی (خط آبی) و خط سیگنال (خط قرمز) از پایین به عنوان سیگنال خرید و تقاطع آنها از بالا به عنوان سیگنال فروش در نظر گرفته میشود.
مشابه با RSI، مفهوم واگرایی در اندیکاتور MACD نیز وجود دارد که میتواند دقت تحلیل شما را تا حد بالایی افزایش دهد. دقت کنید که در زمان استفاده از اندیکاتور MACD برای ورود به معاملات میبایست سایر مفاهیم و ابزارهای تحلیلی همچون سطوح حمایت و مقاومت، خطوط روند و الگوهای کندل استیک را نیز مورد بررسی قرار دهید.
اندیکاتور OBV
اندیکاتور حجم تعادلی یا On Balance Volume که به اختصار OBV مشاهده میشود در دسته اندیکاتورهای پیشرو قرار داشته و جریان تغییرات حجم معاملات را در قالب یک منحنی نشان میدهد و میتوان آن را با نمودار قیمت مقایسه کرد و به نتایج جالبی رسید!
اصل مهم در زمان استفاده از عامل “حجم” در تحلیل نمودارهای قیمتی این است که حجم معاملات باید در جهت روند قیمت حرکت کند. در غیر اینصورت با مفهوم واگرایی بین نمودار قیمت و نمودار اندیکاتور OBV مواجه خواهیم شد که میتواند به عنوان اخطاری مهم تلقی شود.
اگر نمودار اندیکاتور OBV و نمودار قیمت هر دو صعودی باشند، روند صعودی حاکم بر بازار همچنان برقرار است و حجم معاملات، نمودار قیمت را تایید میکند. اما اگر علی رغم صعودی بودن نمودار قیمت، نمودار حجم معاملات نزولی باشد شاهد یک واگرایی منفی هستیم که میتواند هشداری برای پایان روند صعودی باشد.
دقت کنید که در زمان استفاده از این اندیکاتور، توجه به سطوح مستعد برگشت و همچنین خطوط روند امری بسیار مهم و ضروری خواهد بود.
اندیکاتور ADX
اصطلاح ADX مخفف عبارت Average Directional Movement Index بوده که با عنوان “شاخص میانگین جهتدار” قیمت شناخته میشود. این اندیکاتور در دسته اندیکاتورهای پیرو قرار داشته، از سه قسمت خط ADX، خط +DI و خط -DI تشکیل میشود که وجود یا عدم وجود روند در نمودار را مورد بررسی قرار داده و جهت روند را نیز مشخص میکند.
- صعودی یا نزولی بودن خط ADX نشاندهنده وجود یک روند در بازار است که این روند میتواندصعودی یا نزولی باشد. اما اگر خط ADX به صورت خط صاف قرار بگیرد به این معناست که در حال حاضر روندی بر بازار حاکم نبوده و تشخیص موقعیتهای معاملاتی صحیح کمی دشوار خواهد بود.
- پس از تشخیص رونددار بودن نمودار، میتوان با بررسی وضعیت خطوط +DI و -DI نسبت به یکدیگر نوع روند را تشخیص داد. زمانی که خط +DI بالاتر از خط -DI قرار بگیرد، روند حاکم بر بازار روند صعودی و زمانی که -DI بالاتر از خط +DI قرار بگیرد، روند حاکم بر بازار یک روند نزولی میباشد.
به بیان سادهتر در هنگام استفاده از اندیکاتور میبایست ابتدا با بررسی خط ADX بفهمیم که آیا روندی در نمودار وجود دارد و پس از آن با بررسی وضعیت خطوط +DI و -DI نسبت به یکدیگر بررسی کنیم که این روند صعودی است یا نزولی؟
با توجه به اطلاعات گستردهای که اندیکاتور ADX در اختیار معاملهگران قرار میدهد، در دسته بهترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال محسوب میشود.
چگونه میتوان به این اندیکاتورها دسترسی پیدا کرد؟
برای اجرا و پیادهسازی هر یک از اندیکاتورهای فوق و یا هر اندیکاتور دیگری که مد نظر دارید میبایست در پلتفرم معاملاتی مورد نظر خود به بخش Indicators مراجعه کرده و هر اندیکاتوری که قصد استفاده از آن را دارید انتخاب کنید.
در بازار معاملات او ام پی فینکس میتوانید به پرکاربردترین و بهترین اندیکاتورها به راحتی دسترسی داشته باشید. تنها کافیست پس از ورود به بازار معاملات، روی عبارت “Indicators” کلیک کرده، اندیکاتور مورد نظر خود را انتخاب و در تایم فریمهای گوناگون اجرا کنید.
سخن پایانی
اندیکاتورها یکی از جذابترین ابزارها در تحلیل تکنیکال نمودارهای قیمتی هستند که بر اساس تحلیل دادههای قیمتی، نتایج جالبی پیرامون قدرت و جهت روند نمودار در اختیار معاملهگران قرار میدهند. هر اندیکاتور استراتژی اختصاصی مربوط به خود را داشته و نحوه استفاده از آن متفاوت خواهد بود.
دقت کنید که بهترین اندیکاتورها علی رغم اطلاعات مفیدی که در اختیار ما قرار میدهند، نباید به تنهایی مورد استفاده قرار گیرند. بلکه میبایست تشخیص یک موقعیت معاملاتی بهینه بر اساس اندیکاتورها، سطوح حمایت و مقاومت، خطوط روند و الگوهای کندل استیک انجام شود.
همواره به خاطر داشته باشید مهمترین چیزی که در زمان تحلیل قیمت باید به آن توجه کنید، نمودار قیمتی است و سایر ابزارهای تحلیلی نقشی کمککننده و تایید کننده خواهند داشت. بنابراین نمودار قیمتی خود را با پیادهسازی اندیکاتورهای متعدد شلوغ نکنید!
بلکه سعی کنید اندیکاتوری که با استراتژی معاملاتی شما سازگار است را پیدا کنید تا در هر زمانی بتوانید ضمن مشاهده دقیق چارت و تغییرات اندیکاتور، تصمیمات معاملاتی خود را به بهترین شکل رقم بزنید.
در این باره بیشتر بخوانید:
پنج اندیکاتور بسیار مهم برای تحلیل تکنیکال
پنج اندیکاتور برای شناسایی زمان پایان بازار خرسی
آیا میتوان اندیکاتورها را با یکدیگر ترکیب کرد؟
بله شما میتوانید با استفاده از همزمان از برخی اندیکاتور به صورت هدفمند، تحلیلی دقیقتر نسبت به نمودار قیمتی داشته باشید.
منبع: تیم تولید محتوای ompfinex.com
خیلی ممنون بابت اطلاعاتی که به اشتراک میگذارید.
نکته کلیدی که به اون اشاره کردید” اندیکاتورها به تنهایی ملاک مناسبی برای ورود/ خروج معامه نیست …. “.
ممنون میشم در پست های بعدی در صورت امکان در مورد set-up های معاملاتی هم مطالب آموزنده ای به اشتراک بگذاریید.
با تشکر
ممنون از فیدبک و نظری که برامون ارسال کردین.
حتما در ادامه از مباحث تحلیلی، مطالب جزئیتری براتون منتشر میکنیم
مرسی واسه زحماتتان
ممنون از همراهی و فیدبک خوبتون
موفق و پرسود باشید