انتخاب پایه بازار
بازارآخرین قیمت
تغییرات(24h)
حجم معاملات(24h)
تغییرات هفتگی
61,273 ‎−0.18% 327.58 میلیون ‎−2.62% معامله
61,296 ‎−0.14% 304.80 میلیون ‎−2.68% معامله
61,290 ‎−0.16% 78.66 میلیارد ‎−2.64% معامله

استیبل کوین

استیبل کوین ها ارزهای رمزپایه‌ای هستند که ارزش آن‌ها به ارز، کالا یا ابزارهای مالی دیگری مرتبط است. هدف استیبل کوین‌ها ارائه جایگزینی برای نوسانات بالای قیمت ارزهای دیجیتال محبوبی همچون بیت کوین (BTC) است تا به این ترتیب سرمایه گذاری‌های کریپتو را برای تراکنش‌های عادی مناسب‌تر کرده‌است.

چرا استیبل کوین ها بسیار مهم هستند؟

اگرچه بیت‌کوین محبوب‌ترین ارز دیجیتال است، اما نوسانات قیمت یا نرخ مبادله بالایی دارد. به عنوان مثال، قیمت بیت کوین از اندکی کمتر از 5000 دلار در مارس 2020 به بیش از 63000 دلار در آوریل 2021 افزایش یافت. اما تنها 2 ماه بعد از این رشد تقریبا 50 درصد از ارزش خود را از دست داد. این نوسانات فقط برای میان یا بلند مدت نیست بلکه رمزارزها می‌توانند نوسانات روزانه بالایی نیز داشته‌باشند. کریپتوکارنسی اغلب بیش از 10 درصد در بازه زمانی چند ساعت نوسان دارد.

البته تمام این نوسانات می‌تواند برای معامله‌گران فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری باشد، اما همین تغییرات زیاد باعث می‌شود استفاده از رمزارزها در معاملات معمولی ریسک زیادی را متوجه خریدار و فروشنده کند. برای اینکه یک ارز به عنوان وسیله‌ای برای مبادله‌ عمل کند، قیمت آن باید نسبتا ثابت بماند و به کسانی که آن را می پذیرند اطمینان دهد که در کوتاه مدت قدرت خرید خود را حفظ خواهد کرد. همانطور که از نام آن پیداست، قیمت استیبل کوین‌ها نسبتا ثابت است تا مشکل نوسانات ارزهای دیجیتال مرتفع شود.

نگاهی به انواع مختلف استیبل کوین ها

برخی استدلال می‌کنند که با توجه به در دسترس بودن و پذیرش گسترده دلار آمریکا، استیبل کوین‌های با پشتوانه دلار راه‌حلی برای رفع مشکل هستند. از سوی دیگر، بسیاری از طرفداران ارزهای دیجیتال بر این باورند که آینده متعلق به ارزهای دیجیتالی است که توسط بانک‌های مرکزی کنترل نمی‌شود. بر اساس مکانیسمی که برای تثبیت ارزش آنها استفاده می‌شود، سه نوع استیبل کوین وجود دارد.

استیبل کوین های با پشتوانه ارز فیات

استیبل کوین‌های با پشتوانه فیات، ارزهای فیات مانند دلار آمریکا را به عنوان پشتوانه‌ای که ارزش استیبل کوین را تضمین می‌کند، ذخیره می‌کنند. سایر اشکال پشتوانه می‌تواند شامل فلزات گرانبها مانند طلا یا نقره و همچنین کالاهایی مانند نفت خام باشد، اما اکثر استیبل کوین‌های دارای پشتوانه فیات دارای ذخایر دلار آمریکا هستند.

این دست از ذخایر توسط متولیان مستقل نگهداری و به طور مرتب حسابرسی می‌شوند. تتر (USDT) یکی از استیبل کوین‌های محبوبی است که توسط ذخایر دلار آمریکا پشتیبانی می‌شوند و قیمت آن معمولا برابر با یک دلار است.

استیبل کوین های با پشتوانه رمزارز

استیبل کوین‌های با پشتوانه رمزارز توسط سایر ارزهای دیجیتال پشتیبانی می‌شوند. از آنجایی که ممکن است ارز دیجیتال ذخیره شده نیز مستعد نوسانات بالایی باشد، وجوه تضمین برای این دست از استیبل کوین‌ها بیشتر از حد معمول است. یعنی ارزش ارز رمزنگاری شده در ذخایر از ارزش استیبل کوین‌های صادر شده بیشتر است.

به عنوان مثال، یک ارز دیجیتال به ارزش 2 میلیون دلار ممکن است به عنوان پشتوانه برای انتشار یک میلیون دلار استیبل کوین ذخیره و نگهداری شود.

استیبل کوین های الگوریتمی

استیبل کوین‌های الگوریتمی ممکن است دارایی‌هایی به عنوان پشتوانه داشته یا نداشته باشند. وجه تمایز اصلی آنها، استراتژی ثابت نگه داشتن ارزش استیبل کوین با کنترل عرضه آن از طریق یک الگوریتم است. این اقدام اساسا توسط یک برنامه رایانه‌ای با فرمول از پیش تعیین شده اجرا می‌شود.

از برخی جهات، این رفتار چندان متفاوت از بانک‌های مرکزی نیست. بانک‌ها نیز برای ثابت نگه داشتن ارزش ارزی که منتشر می‌کنند به دارایی ذخیره متکی نیستند. تفاوت این است که بانک مرکزی مانند فدرال رزرو ایالات‌متحده برای حفظ قدرت پول، سیاست‌های پولی را به طور عمومی و بر اساس پارامترهای کاملا تنظیم شده اجرا می‌کند.

صادرکنندگان استیبل کوین الگوریتمی نمی‌توانند در شرایط بحران از چنین مزیت‌هایی استفاده کنند. به عنوان مثال، قیمت استیبل کوین الگوریتمی ترا (UST) در 11 می 2022 بیش از 60 درصد سقوط کرد و پیوند آن با دلار آمریکا از بین رفت، زیرا قیمت توکن لونا که برای تثبیت ترا استفاده می‌شد، یک شبه بیش از 80 درصد کاهش یافت.

مقررات استیبل کوین ها

در اکتبر 2021، سازمان بین المللی کمیسیون‌های اوراق بهادار (IOSCO) گفت که استیبل کوین‌ها باید به عنوان زیرساخت بازار مالی در کنار سیستم‌های پرداخت و اتاق‌های پایاپای تنظیم شوند. قوانین پیشنهادی رگولاتورها روی استیبل کوین‌هایی تمرکز دارد که از نظر سیستمی مهم هستند. یعنی آن‌هایی که پتانسیل ایجاد اختلال در تراکنش‌های پرداخت و تسویه را دارند.

علاوه بر این، سیاستمداران درخواست‌ تشدید مقررات سختگیرانه‌ برای استیبل کوین‌ها را ارائه داده‌اند. به عنوان مثال، در نوامبر 2021، سناتور سینتیا لومیس (R-Wyoming) خواستار ممیزی و حسابرسی منظم صادرکنندگان استیبل کوین شد، در حالی که برخی دیگر از اعمال مقررات بانکی برای این بخش حمایت کردند.

هدف استیبل کوین چیست؟

همانطور که پیشتر اشاره شد، هدف استیبل کوین‌ها ارائه جایگزینی برای نوسانات بالای ارزهای رمزپایه محبوب، از جمله بیت کوین (BTC) است.

استیبل کوین چگونه کار می‌کند؟

استیبل کوین‌ها سعی می‌کنند ارزش بازار خود را به یک مرجع خارجی که معمولا یک ارز فیات است، مرتبط کنند. آنها به عنوان یک وسیله مبادله مفیدتر از ارزهای دیجیتال با نوسان بالا هستند. استیبل کوین‌ها ممکن است به ارزی مانند دلار آمریکا یا به قیمت کالایی مانند طلا متصل شوند یا از الگوریتمی برای کنترل عرضه استفاده کنند. آنها همچنین دارایی‌های ذخیره شده را به عنوان پشتوانه نگهداری می‌کنند.

بهترین استیبل کوین کدام است؟

محبوب‌ترین و بزرگترین استیبل کوین بر اساس ارزش بازار، تتر (USDT) است. این رمزارز به دلار آمریکا با نسبت 1:1 وابسته است و توسط ذخایر طلا حمایت می‌شود. همچنین به طور مداوم در میان پنج ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار قرار دارد. می‌توانید تتر را در اکثر صرافی‌های رمزنگاری همچون صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس پیدا کنید.