مدیریت ریسک در بازار ارزهای دیجیتال
ارز دیجیتال یکی از حوزههایی است که در کنار سود زیاد میتواند ریسکهای زیادی به همراه داشته باشد. افرادی که قصد سرمایهگذاری یا معامله در این بازار را دارند باید با انواع ریسک در ارز دیجیتال و نحوه مدیریت ریسک آشنا باشند. در این مقاله از وبلاگ صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس شما با خطرات و ریسکهایی که در حوزه کریپتو وجود دارد و نحوه مدیریت ریسک، آشنا خواهید شد.
پادکست مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال
مهمترین ریسک های بازار کریپتو
خطرات بازار کریپتو اهمیت بسیاری دارند زیرا این بازار تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد که میتوانند به صورت ناگهانی و با تغییرات شدید، قیمتها را تحت تأثیر قرار دهند. این خطرات میتوانند بر سرمایهگذاران و فعالان بازارهای مالی تأثیر بگذارند. به همین دلیل، درک و مدیریت این خطرات از اهمیت ویژهای برخوردار است تا بتوان تصمیمات مناسبی در مورد سرمایهگذاریها و فعالیتهای مالی گرفت و از اثرات ناخواسته و ناگهانی این خطرات جلوگیری کرد.
نوسانات بازار
یکی از مهمترین خطرات بازار کریپتو، نوسانات قیمت است. این بازار به دلیل وجود عواملی مانند عدم استقرار و نفوذ کمتر اطلاعات، قابلیت تغییرات قیمتی شدید را دارد. نوسانات قیمت میتواند در بازارهای مالی سنتی هم وجود داشته باشد، اما در بازارهای رمزارزی به دلیل فراوانی عوامل وابسته به تکنولوژی و عدم استقرار بیشتر همواره بیشتر است.
اگر چه نوسانگیری ارز دیجیتال یکی از روشهای معاملاتی در بازار ارز است، اما همه افراد نمیتوانند از آن استفاده کنند. نوسانات زیاد به تنهایی توانایی تحمل ریسک را کاهش میدهد و میتواند تاثیرات منفی در اتخاذ تصمیمهای سرمایهگذاری و خرید و فروشهای بازار کریپتو شود.
ریسک نقدینگی
ریسک نقدینگی به مشکل احتمالی یک واحد تجاری در انجام تعهدات مالی کوتاه مدت به دلیل ناتوانی در تبدیل داراییها به وجه نقد بدون ایجاد زیان قابل توجه اشاره دارد. این خطر در هر دو مؤسسه مالی و شرکتها ذاتی است و به طور چشمگیری بر ثبات عملیاتی و مالی آنها تأثیر میگذارد.
در صورتی که یک موسسه یا شرکت نتواند بهطور مداوم و کافی نقدینگی مورد نیاز را تامین کند، منجر به مشکلات جدی مانند ناتوانی در انجام فعالیتهای مالی، تعهدات مالی ناپایدار و از دست دادن فرصتهای سرمایهگذاری میشود. این ریسک میتواند به عدم توانایی در تامین و پرداخت بدهیها، کاهش اعتبار و حتی ورشکستگی منتهی شود.
خطر امنیت سایبری
ارزهای دیجیتال جذابیت زیادی برای هکرها دارند؛ زیرا برخی از فعالیتهای ارزهای دیجیتال قابل ردگیری نیستند. کلاهبرداران معمولا سعی میکنند به حسابها یا پلتفرمهای ارزهای دیجیتال دسترسی پیدا کنند، کلیدهای خصوصی را دزدیده و از آنها برای دسترسی به کیف پول ارزهای دیجیتال شما استفاده کنند.
ترید چیست و چگونه تریدر شویم؟ آموزش جامع شروع معامله گری
امنیت سایبری به دلیل نیاز به حفاظت از اطلاعات حساس، پیشگیری از دسترسی غیرمجاز و تقویت سیستمهای مالی در برابر حملات، به عنوان یکی از چالشهای اساسی در هر سازمان مالی مطرح میشود. به دلیل رشد روزافزون فناوری، تهدیدات امنیتی نیز بیشتر و پیچیدهتر شدهاند. از این رو هر سازمان مالی باید از ورود غیرمجاز به اطلاعات حساس و حملات سایبری جلوگیری کرده و امنیت اطلاعات و سیستمهای خود را تضمین کند.
ریسک نظارتی
ریسک نظارتی به تاثیر قوانین، مقررات و نظارتهای مرتبط با فعالیتهای مالی اشاره دارد. عدم رعایت این قوانین ممکن است علاوه بر جریمههای مالی، منجر به کاهش اعتماد مشتریان نیز شود. این ریسک نشاندهنده احتمالاتی است که در صورتی که قوانین و مقررات مربوط به فعالیتهای مالی رعایت نشوند، میتواند به تحمیل جریمههای مالی و حتی از دست دادن اعتماد مشتریان و همچنین افت اعتبار مالیاتی و قانونی منتهی شود. این موضوع میتواند تأثیرات جدی روی پایداری و ادامهپذیری فعالیتهای مالی داشته باشد و لازم است تا سازمانها و شرکتهای مالی برای جلوگیری از این ریسکها، به رعایت قوانین و مقررات توجه ویژه داشته باشند.
ریسک عملیاتی
ریسک عملیاتی به خطراتی اشاره دارد که از فرایندها، سیستمها و مشکلات داخلی موسسات مالی ناشی میشوند. این نوع از خطرات ممکن است باعث اختلال در عملکرد روزانه و معمول سازمان شده و تاثیرات مالی و اعتباری جدی را به همراه داشته باشند.این مسائل میتوانند از جمله اشکالات در سیستمهای فناوری اطلاعات، اشتباهات در فرایندها، نقصهای سازمانی یا حتی کاهش کارایی و بهرهوری در فعالیتهای روزانه سازمانی باشند. ریسکهای عملیاتی میتوانند به مشکلات مالی و اعتباری جدی، کاهش اعتماد مشتریان و از دست دادن فرصتهای کسب و کار منجر شوند. از این رو توجه به مدیریت و کاهش این خطرات برای موسسات اهمیت بالایی دارد.
مشاهده قیمت لحظهای و خرید سولانا در صرافی ارزدیجیتال
مدیریت ریسک چیست؟
مدیریت ریسک در ارز دیجیتال فرایند شناسایی، تجزیه و تحلیل و کنترل زیانهای احتمالی است که ممکن است از معاملات کریپتو ایجاد شود. در واقع مدیریت ریسک را میتوان یک رویکرد جامع که شامل تعیین هدف، تعریف ریسک پذیری، تخصیص سرمایه، تنوع پرتفوی و استراتژی ها و ابزارهای معاملاتی است؛ تعریف کرد. این موضوع کمک میکند تا از تصمیمات احساسی اجتناب شود و تصمیمگیریها بر اساس منطق و نظم اتخاذ شوند. هدف مدیریت ریسک کریپتو محافظت از سرمایه شما در برابر نوسانات نامطلوب بازار و کمک به تضمین بازدهی پایدار است. برای عملکرد بهتر در مدیریت ریسک باید ذهن متمرکزی داشته باشید، روانشناسی ترید در بازار ارز دیجیتال به شما کمک میکند تصمیمات خود را با اطمینان بیشتری بگیرید.
مراحل مدیریت ریسک در کریپتو
در این بخش به چهار مرحله اساسی مربوط به مدیریت ریسک ارزهای دیجیتال یعنی شناسایی ریسک، تجزیه و تحلیل ریسک، ارزیابی ریسک و برنامهریزی میپردازیم.
گام اول: تشخیص خطر
اولین مرحله در مدیریت ریسک ارزهای دیجیتال، شناسایی خطرات مرتبط با سرمایهگذاری در بازار کریپتو است. این مرحله نیازمند بررسی جامع خطرات بالقوه از جمله نوسانات قیمت ارز دیجیتال (بازار)، خطر نقدینگی، امنیت سایبری، نظارتی و عملیاتی است. موسسات مالی میتوانند ابزارهای مختلف مانند چک لیست ریسک، ثبت ریسک و کارگاههای ریسک را برای شناسایی دقیق ریسکها به کاربران ارائه دهند.
گام دوم: تحلیل ریسک در ارزهای دیجیتال
هنگامی که ریسکها شناسایی شوند، در مرحله بعدی میتوان هر ریسک را به صورت دقیق تجزیه و تحلیل کرد. تجزیه و تحلیل به ارزیابی احتمال وقوع هر ریسک و تاثیر آن بر پرتفوی میپردازد. برای تحلیل ریسک از تکنیکهای کمی و کیفی مثل تحلیل سناریو، تست استرس و تحلیل حساسیت استفاده میشود. این روشها به شناسایی تاثیر ممکن سناریوهای گوناگون ریسک و ارزیابی کارایی استراتژیهای مختلف کاهش ریسک کمک میکنند. در این شرایط میتوان تمهیدات لازم برای مدیریت بهتر ریسکهای ارزهای دیجیتال را در نظر گرفت.
گام سوم: انجام ارزیابی ریسک ارزهای دیجیتال
پس از شناسایی و تجزیه و تحلیل ریسکها میتوان آنها را ارزیابی کرد. در مرحله ارزیابی ریسک بر اساس احتمال وقوع و تاثیر آن بر پرتفوی مورد نظر یک رتبه به هر یک از ریسکهای شناسایی شده، اختصاص میدهند. افراد و موسسات مالی به منظور رتبهبندی ریسکها میتوانند از مجموعهای از مقیاسهای مختلف مانند ماتریس احتمال-تاثیر و نقشه حرارتی یا هیتمپ استفاده کنند. این ابزارها کمک میکنند تا ریسکها بر اساس اهمیت و فوریت آنها، اولویتبندی شوند و خطراتی که نیاز به توجه فوری دارند، شناسایی شوند.
گام چهارم: تدوین یک برنامه برای کاهش خطرات رمزارزها
گام نهایی در فرایند مدیریت خطرات رمزارزها، تدوین یک برنامه برای کاهش خطرات شناسایی شده است. این برنامه شامل طراحی یک استراتژی جامع است تا احتمال وقوع و تاثیر هر خطر را کاهش دهد. مؤسسات مالی میتوانند از روشهای مختلف کاهش خطر مانند اجتناب از خطر، کاهش خطر، انتقال خطر و پذیرش خطر استفاده کنند تا بتوانند یک برنامه کارامد را پیادهسازی کنند. این تکنیکها به تنوع مناسب در پرتفوی و مدیریت موثر خطرات مرتبط با سرمایهگذاری در رمزارزها کمک میکنند.
مشاهده قیمت لحظهای و خرید بیبی دوج در صرافی ارزدیجیتال
چگونه میتوان ریسک را اندازه گیری کرد؟
زمانی که به مدیریت ریسک میپردازیم، اندازهگیری آن امری ضروری است. معیارهای گوناگون وجود دارد که میتوان میزان ریسک را اندازهگیری کرد، در ادامه برخی از این معیارها را بررسی میکنیم.
نوسانات
نوسان یکی از معیارهای رایج برای اندازهگیری ریسک است که تغییرات قیمت دارایی یا پرتفوی را در طول زمان نشان میدهد. این نشاندهنده میزان عدم قطعیت و ریسک در بازار است. نوسانات بالا نشاندهنده ریسک بیشتر و نوسانات پایین به معنای ریسک کمتر است. میتوان از انحراف معیار و نوسانات تاریخی به عنوان شاخصهای نوسان استفاده کرد.
ارزش در معرض خطر (VaR)
VaR مخفف عبارت Value at Risk به معنی ارزش در معرض ریسک یا خطر است. ارزش در معرض خطر، معیاری است که حداکثر میزان پولی را که در یک بازه احتمالی مشخص در یک دوره زمانی از دست داده میشود، اندازهگیری میکند. به عبارت دیگر، VaR نشان میدهد که با یک احتمال مشخص (به عنوان مثال، ۹۵ درصد) در یک بازه زمانی مشخص (مثلا یک روز)، حداکثر دارایی که از دست خواهید داد، چقدر است. این معیار به مدیران و سرمایهگذاران کمک میکند تا از حداکثر خسارتی که ممکن است در یک زمان مشخص رخ دهد، آگاه شوند و برنامههای مدیریتی مناسب را برای کاهش این خطرات اتخاذ کنند.
کسری مورد انتظار (ES)
ES مخفف عبارت Expected Shortfall به معنی کسری مورد انتظار است و میانگین پولی را که بیشتر از VaR در یک احتمال مشخص در یک دوره معین از دست میدهید را اندازهگیری میکند. به عنوان مثال، اگر ES شما برابر با ۱۵۰۰ دلار در سطح اطمینان ۹۵ درصد برای یک روز باشد و بیش از ۱۰۰۰ دلار در یک روز از دست بدهید (که احتمال ۵ درصد آن وجود دارد)، میتوانید انتظار داشته باشید که به طور میانگین ۱۵۰۰ دلار از دست بدهید. برای محاسبه ES میتوان از دادههای تاریخی یا شبیهسازی مونت کارلو استفاده کرد.
حداکثر کاهش (MDD)
MDD مخفف عبارت Maximum Drawdown به معنی حداکثر کاهش است. MDD بیشترین درصد کاهش در ارزش پرتفوی شما از بالاترین تا پایینترین سطح در یک دوره معین را اندازهگیری میکند. این روش نشاندهنده بیشترین میزان سرمایهای است که از دست خواهید داد. به عنوان مثال، اگر MDD شما در مقطعی برابر با ۵۰٪ باشد، نیمی از ارزش پرتفوی شما بالاترین سقفی که داشته را از دست میدهد. معمولا MDD با استفاده از دادههای تاریخی محاسبه میشود.
پرسشهای پر تکرار در مورد مدیریت ریسک ارزهای دیجیتال
-
چگونه میتوان ریسک سرمایهگذاری در رمزارزها را کاهش داد؟
تنوع در پرتفوی کریپتو به عنوان آسانترین راه برای کاهش خطرات و نوسانات ارزش پورتفو سرمایهگذاری در ارز دیجیتال شناخته میشود.
-
خطر اصلی کریپتو چیست؟
امنیت سایبری را میتوان یکی از اصلیترین خطرات حوزه کریپتو معرفی کرد. هکرها میتوانند از آسیبپذیریهای نرمافزاری برای سرقت دارایی استفاده کنند، بنابراین به روز نگه داشتن نرمافزارهای معاملاتی بسیار مهم است.
-
چگونه از ریسک در حوزه کریپتو اجتناب کنید؟
تنها مقدار سرمایهای را که میتوانید از دست بدهید وارد بازار کریپتو کنید. این بازار بسیار نوسانی است، بنابراین شما باید تنها با پولی که میتوانید از دست بدهید معامله کنید. معاملهگران موفق اغلب در هر معامله، یک درصد ثابت از سرمایه خود را به خطر میاندازند.