تفاوت APY و APR در ارز دیجیتال چیست؟ نرخ بازده و درصد بازده سالانه به زبان ساده

درک تفاوت APY و APR حتی با وجود شباهتهایی که با یکدیگر دارند، در سرمایهگذاری بلند مدت در ارزهای دیجیتال میتواند تاثیرگذار باشد. در دنیای دیفای، این اصطلاحات رایج بوده و دانستن تفاوت APY و APR میتواند در نوع انتخاب سرمایهگذاری تاثیر بهسزایی داشته باشد.
به همین منظور در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس به بررسی تفاوت APY و APR پرداختهایم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
یکی از خدمات رایجی که پلتفرمهای دیفای ارائه میدهند، سپردهگذاری یا استیکینگ (Staking) است که امکان کسب سود را از سپردهگذاری ارزهای دیجیتال برای کاربران این پلتفرمها فراهم کرده است. البته به یاد داشته باشید که میزان سود در این روش به قیمت ارز دیجیتال سپردهگذاریشده نیز بستگی دارد.
بدیهی است که میزان سود عایدی از این سپردهگذاری برای کاربران بسیار حائز اهمیت خواهد بود. دو اصطلاح رایج در رابطه با بازده سرمایهگذاری، APY و APR است که در ظاهر شبیه اما در کارکرد با یکدیگر متفاوت هستند.
احتمالا حین سپردهگذاری رمزارزها در دنیای دیفای با این عبارت مواجه شدهاید که استخر استیک “الف” APY بهتری نسبت به سایر استخرها دارد. شاید هم شنیدهاید که APR استخر ذکر شده، نسبت به رقبا برتری دارد. به همین منظور، دانستن تفاوت APY و APR میتواند در تصمیمگیری کاربران دیفای در سرمایهگذاری حائز اهمیت باشد. زیرا این مفاهیم رابطهای مستقیم با سود عایدی حاصل از سپردهگذاری دارند.
مطالعه بیشتر: سرمایه گذاری با پول کم در ارز دیجیتال؛ معرفی سودآورترین رمز ارزها
apr یعنی چه؟

درک مفهوم APR ساده به نظر میرسد. APR مخفف “Annual Percentage Rate” بوده که بیانگر نرخ سود سالانه است. برای مثال، اگر در بانک مبلغ ۱۰۰ هزار تومان را برای دریافت سود قرار دهید و نرخ سود سالانه بانک ۵ درصد باشد، در پایان سال ۱۰۰ هزار تومان سرمایه اولیه خود را در کنار ۵ هزار تومان سود سالانه دریافت خواهید کرد.
حال این شرایط، برای اخذ وام نیز صادق است. با توجه به مثال فوق، اگر نرخ بهره سالانه بانک ۵ درصد باشد و شما ۱۰۰ هزار تومان به عنوان وام دریافت کرده باشید، در پایان سال موظف هستید که ۱۰۵ هزار تومان به بانک بازگردانید.
در روش APR، فرض بر آن است که سرمایهگذار اجازه برداشت سود کسب شده را دارد و قصد استفاده از آن را برای کسب بهره بر سرمایه اولیه خود ندارد. به همین دلیل از APR، به عنوان بهره سالانه ساده نیز نام برده میشود.
در دنیای کریپتوکارنسی نیز همین شرایط صادق است؛ برای مثال کاربری ۱۰۰ کوین خود را با نرخ ۱۰ درصد و به روش APR سرمایهگذاری میکند. در انتهای سال، کاربر ذکر شده تعداد ۱۱۰ کوین را خواهد داشت. اما موضوع در APY، که روش دیگری از دریافت بهره از کوین سرمایهگذاری شده است، کاملا متفاوت خواهد بود. در ادامه این مطلب، به توضیح APY پرداختهایم.
مطالعه بیشتر: بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری، معرفی ۸ رمز ارز آیندهدار
apy یعنی چه؟
APY که مخفف عبارت “Annual Percentage Yield” است، درصد بازده سالانه سپردهگذاریشده را نشان میدهد. این مفهوم، نماینده درصد واقعی بازده سرمایه سپردهگذاریشده در یک سال در کنار سود مرکب است. سود مرکب بهرهای است که پس از مدتی به اصل سرمایه اضافه شده و خود نیز شامل سود میشود.
برای مثال، تصور کنید که مبلغ ۱۰میلیون تومان را در بانک با نرخ بازده سالانه ۱۲ درصد قرار دادهاید. یعنی شما در پایان سال، بهره ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی را بر سرمایه خود خواهید داشت. حال با یک محاسبه ساده، ماهیانه ۱ درصد سود را به عنوان سود مرکب بر اصل سرمایه دریافت خواهید کرد؛ به این معنا که هر ماه مقدار ۱۲۰ هزار تومان به سرمایه شما اضافه شده و بهره ماه بعد، دیگر بر اساس ۱۰ میلیون تومان نخواهد بود، بلکه سود سرمایه شما روی ۱۰ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان محاسبه خواهد شد.
در دنیای کریپتو، این سپردهگذاری با عنوان استیک (Stake) شناخته میشود. در استیکینگ، کاربران با هدف تامین نقدینگی یا وامدهی، رمزارزهای خود را در اختیار استخرهای سپردهگذاری قرار میدهند و در ازای آن، سود دریافت میکنند. انتخاب نحوه دریافت این سود، در اختیار خود کاربران است؛ اما به طور عمده، به دلیل وجود سود مرکب در روش APY، این نوع نرخ بهره محبوبتر و بهصرفهتر بهنظر میرسد.
مزایای apr چیست؟

همانطور که بالاتر بیان کردیم، APR روشی است که در آن سود فقط شامل اصل سرمایه شده و سود عایدی با اصل سرمایه ترکیب نمیشود. در روش APR همواره سیر سود ثابت بوده و با درصدی مشخص بهره دریافت میشود. از مزایای APR میتوان به محاسبات سادهتر آن نسبت به روشهای دیگر اشاره کرد.
مزایای apy چیست؟
با توجه به گفتههای فوق، APY میتواند روشی جذابتر برای سرمایهگذاری تلقی شود؛ زیرا طی دوره یکسالهای که سرمایه خود را سپردهگذاری کردهاید، نه تنها بهره بر اصل سرمایه دریافت خواهید کرد، بلکه سود عایدی هر ماه به اصل سرمایه اضافه شده و سود بر اساس ترکیب بهره و اصل سرمایه هر ماه محاسبه میشود.
برای مثال، اگر کاربری ۱۰ میلیون تومان را به روش APY با نرخ بهره سالیانه ۱۲ درصد سپردهگذاری کند، در پایان ماه اول مبلغ ۱۰۰ هزار تومان سود نصیب او خواهد شد. اما سود ماه بعد، بر اساس مجموع اصل سرمایه و سود ماه محاسبه خواهد شد؛ یعنی سود بر اساس ۱۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان حساب میشود. به طور قطع، نرخ سود سالانه به روش APY به دلیل استفاده از سود ترکیبی، همواره صعودی خواهد بود. به عقیده بسیاری از سرمایهگذاران، استفاده از روش APY به مراتب بهتر و سوددهتر خواهد بود.
مطالعه بیشتر: استیک اتریوم چیست؟ آموزش کسب درآمد با سپرده گذاری
تفاوت APY و APR

به طور کلی هر دو مفهوم فوق به عنوان بهره عایدی بر سرمایه شناخته میشوند؛ اما هر کدام از این مفاهیم، برای افراد مختلف، مزایای خاصی ارائه میکنند. همانطور که گفته شد، APR نرخ بهره سالانه به شکلی ساده است که فقط بر اساس اصل سرمایه محاسبه میشود. برای مثال، اگر فردی ۵ میلیون تومان را با نرخ بهره ۱۰ درصد و به روش APR در بانک قرار دهد، در پایان سال مبلغ ۵ میلیون ۵۰۰ هزار تومان را دریافت خواهد کرد.
در مقابل، اگر همان فرد با همین مقدار و به روش APY اقدام به سپردهگذاری کند، به دلیل اضافه شدن سود مرکب ماهانه به اصل سرمایه، در پایان سال مبلغ بیشتری دریافت خواهد کرد. به همین دلیل، روش APR، به دلیل عدم استفاده از سود مرکب، مزایای بیشتری برای وامگیرندگان خواهد داشت. زیرا در پایان سال فقط مبلغ سودی را پرداخت خواهند کرد که به صورت ساده بر اساس درصد نرخ سود محاسبه میشود.
اما سپردهگذاران برای دریافت سود بیشتر از روش APY استفاده میکنند؛ زیرا همانطور که گفته شد، این روش با استفاده از سود ترکیبی، ماهیانه مبلغ سود را به سرمایه اضافه میکند و در نهایت سود بیشتری را در پایان سال نصیب سپردهگذاران خواهد کرد. اینجا است که تفاوت APY و APR مشخص میشود!
تفاوت APY و APR در ارزهای دیجیتال
مفاهیم بیانشده در این مطلب در دنیای سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) کاربرد دارند. یکی از روشهای کسب سود از ارزهای دیجیتال، استیک کردن (Stake) است که طی آن از سپردهگذاری مقداری ارز دیجیتال، میتوان سود کسب کرد.
به طور کلی، پلتفرمهای دیفای از روش APR در سپردهگذاری استفاده میکنند و کاربران برای استفاده از روش APY میتوانند به طور دستی (Manual) سود عایدی را با سرمایه اولیه ترکیب کرده و سپس از مجموع آنها بهره دریافت کنند.
تفاوت APY و APR چیست؟
در روش APY از سود مرکب برای دریافت بهره بیشتر استفاده میشود.
Apr مخفف چیست؟
مخفف “Annual Percentage Rate” است که بیانگر نرخ سود سالانه است.
apy مخفف چیست؟
APY که مخفف “Annual Percentage Yield” است، نشاندهنده درصد بازده سالانه سپردهگذاری شده است.