آموزش ارز دیجیتالآموزش تحلیل تکنیکال

الگوی گن چیست؟ بررسی کاربردها و روش‌های استفاده

لاکی داگز

الگوی گن (Gann)، یکی از روش‌های تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی است که توسط ویلیام دلبرت گن (W.D. Gann)، یکی از معروف‌ترین تحلیل‌گران مالی و معامله‌گران قرن بیستم، توسعه داده شده است. گن اعتقاد داشت که الگوهای ریاضی و هندسی خاصی در نوسانات قیمت‌های بازار وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای پیش‌بینی حرکات آینده بازار استفاده کرد.

پادکست الگوی گن چیست؟

این الگو از اصول و مبانی خاصی پیروی می‌کند. یکی از این اصول، زاویه‌ها و خطوط گن است؛ خطوط گن مجموعه‌ای از خطوط مورب هستند که از نقاط کلیدی و مهم در نمودار قیمت‌ها کشیده می‌شوند. این خطوط معمولا بر اساس زوایای خاصی مانند ۴۵ درجه، ۳۰ درجه و غیره رسم می‌شوند که به عنوان سطوح حمایتی و مقاومتی عمل می‌کنند.

گن گرید (Gann Grid)؛ مجموعه‌ای از خطوط افقی و عمودی است که بر اساس نقاط عطف مهم در نمودار قیمت‌ها رسم می‌شود. این شبکه به تحلیل‌گر کمک می‌کند تا نقاط بازگشت احتمالی قیمت‌ها را شناسایی کند.

گن از نسبت‌های فیبوناچی برای تعیین نقاط بازگشت قیمت‌ها استفاده می‌کند. این نسبت‌ها به تحلیل‌گران کمک می‌کنند تا سطح‌های احتمالی اصلاح و بازگشت قیمت‌ها را مشخص کنند.

آشنایی با شاخص‌های گن

اندیکاتورهای گن طبق این اصل عمل می‌کنند که بازارها از زاویه‌ای به زاویه دیگر می‌چرخند و هنگامی که یک زاویه شکسته می‌شود، قیمت به سمت زاویه بعدی حرکت می‌کند. چندین زاویه با هم یک گن فن را تشکیل می‌دهند. الگوی گن برای چندین دهه توسط معامله‌گران زیادی مورد استفاده قرار گرفته است و حتی با وجود اینکه بازارهای آتی و سهام به طور قابل توجهی تغییر کرده‌اند، اما باز هم این ابزار همچنان یک روش محبوب برای تجزیه و تحلیل جهت دارایی است.

حوزه‌های معاملاتی جدیدتر، مانند بازار رمزارز و صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF)، بازبینی برخی از قوانین و مفاهیم کاربردی را ضروری کرده‌است. اگرچه ساختار اصلی زوایای گن مشخص است اما در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، توضیح خواهیم داد که چگونه این الگوها در زمان نوسانات و تغییرات در سطوح قیمت ارز دیجیتال و سایر دارایی‌های بازارهای مالی، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آموزش پرکاربردترین ابزارهای معاملاتی تریدینگ ویو در یک قاب

زوایای گن یک ابزار محبوب تجزیه و تحلیل بازار است که برای اندازه‌گیری عناصر کلیدی مانند الگو، قیمت و زمان استفاده می‌شود. موضوعی که الگوی فن را برای معامله‌کنندگان جذاب‌تر کرده، این است که این ابزار اطلاعات جامعی درباره گذشته، حال و آینده یک روند را نمایش می‌دهد.

همانطور که می‌دانید، یک تریدر همواره تلاش دارد که با بررسی نوسانات گذشته، اطلاعاتی برای پیش‌بینی روند آینده به دست بیاورد و در این مسیر، استفاده از الگوهای گن کارگشا خواهد بود.

تفاوت زوایای گن و ترند لاین چیست؟

ترسیم زوایای معامله و پیش‌بینی روند احتمالا محبوب‌ترین ابزار تحلیلی در میان تمام تکنیک‌های معاملاتی گن است که توسط معامله‌گران استفاده می‌شود. با این وجود، بسیاری از معامله‌گران این زاویه‌ها را با خطوط روند یکسان می‌دانند در صورتی این دو ابزار با یکدیگر متفاوتند.  

زاویه گن یک خط مورب است که با سرعت یکنواخت حرکت می‌کند. در مقابل، خط روند با اتصال نقاط از پایین نمودار در مورد روند صعودی و اتصال نقاط از بالای نمودار قیمت در مورد روند نزولی ایجاد می‌شود. مزیت ترسیم زاویه گن در مقایسه با خط روند این است که با سرعت یکنواخت حرکت می‌کند. این امر، به تحلیلگر اجازه می‌دهد تا پیش‌بینی لازم بهتری را درباره آینده قیمت دارایی صورت دهد.

این بدان معنا نیست که زاویه گن همیشه منجر به پیش‌بینی درست روند بازار می‌شود، بلکه این زوایا به تحلیلگر یک دید کلی درباره اینکه زاویه گن کجا خواهد بود، می‌دهد؛ این امر در نهایت به اندازه‌گیری قدرت و جهت روند کمک می‌کند. از سوی دیگر، خط روند دارای مقداری ارزش پیش‌بینی است، اما به دلیل تعدیل‌هایی که معمولا انجام می‌شود، برای پیش‌بینی‌های بلندمدت چندان قابل اعتماد نیست.

به این نکته توجه داشته‌باشید که دیدگاه گن این است که گذشته، حال و آینده همه با تاثیر یکسان در امتداد یک زاویه مشخص به هم مرتبط هستند. همانطور که گفته شد، زاویه گن می‌تواند برای پیش‌بینی حمایت و مقاومت، میزان قدرت جهت و زمان بندی روند صعودی و نزولی مورد استفاده قرار گیرد.

استفاده از الگوی گن در تعیین سطوح حمایت و مقاومت

استفاده از زاویه گن برای پیش‌بینی سطوح حمایت و مقاومت احتمالا محبوب‌ترین روش استفاده از این ابزار است. هنگامی که تحلیلگر دوره معاملات خود را از بین انواع ماهانه، هفتگی، روزانه تعیین کرد، در قدم بعدی باید نمودار را به درستی مقیاس‌بندی کند که به این منظور، به سادگی سه زاویه اصلی گن را از بالاترین و پایین‌ترین سطح اصلی ترسیم می‌کند: ۱X2, 1X1و ۲X1 . این تکنیک بازار را چارچوب‌بندی می‌کند و به تحلیلگر اجازه می‌دهد تا حرکت بازار را در این چارچوب ردیابی کند.

استفاده از الگوی گن در تعیین سطوح حمایت و مقاومت

کاربردهای الگوی گن چیست؟

الگوی گن می‌تواند در انواع مختلف بازارهای مالی مانند سهام، ارز دیجیتال، کالاها و بازارهای آتی به کار گرفته شود. معامله‌گران از این الگو برای شناسایی نقاط ورود و خروج، تعیین سطح‌های حمایتی و مقاومتی، و پیش‌بینی زمان‌های بحرانی در بازار استفاده می‌کنند.

نگاهی به انواع الگوی گن

در ادامه این مقاله با انوع الگوی گن و کاربردهای آنها آشنا خواهیم شد که به معامله‌گر کمک زیادی برای تشخیص حرکات آینده بازار می‌کنند. در نظریه گن سه الگو شامل «گن فن» یا بادبزن گن (Gann Fan)، «گن باکس» یا جعبه گن (Gann Box) و «گن اسکوار» یا مربع گن (Gann Square) معرفی شده است که هر کدام قابلیت‌های خاصی را ارائه می‌دهند.  

مشاهده قیمت لحظه ای و خرید ای آی دوج در صرافی ارز دیجیتال

بادبزن گن (Gann Fan) چیست؟

گن فن یا بادبزن فن که به نام‌های دیگری همچون پنکه گن یا پروانه گن نیز شناخته می‌شود، به طور کلی از مجموع ۹ خط مورب تشکیل شده که به زوایای گن شهرت دارند. به عبارت دیگر، از به‌هم پیوستن چند زاویه گن الگوی بادبزن گن یا همان Gann Fan به دست می‌آید.

خطوط یاد شده روی نمودار قیمت دارایی ترسیم شده و هر یک از این خطوط نامتناهی نمایانگر ناحیه حمایتی یا مقاومتی است. این خطوط زمان و قیمت را به بخش‌های مشخصی تقسیم می‌کند که با یکدیگر زاویه دارند. شایان ذکر است که مهم‌ترین زاویه گن زاویه ۴۵ درجه یا ۱×۱ است، زیرا نشان‌دهنده یک واحد از قیمت به ازای هر واحد از زمان است. در مقابل، زوایای دیگری همچون ۲×۱ نیز وجود دارند که در آن هر یک روز دو واحد صعود رخ می‌دهد. به طور کلی زوایای گن شامل ۱×۸، ۱×۴، ۱×۲، ۱×۱ یا همان ۴۵ درجه، ۲×۱، ۴×۱ و ۸×۱ هستند.  

بادبزن گن (Gann Fan) چیست؟

چطور الگوی گن فن را بررسی و از آن استفاده کنیم؟

به طور معمول الگوی بادبزن گن از نقاط معکوس شدن روند و از محل کف‌ها و سقف‌ها ترسیم می‌شود و به وسیله آنها می‌توان به بررسی مسیر و قدرت روند پرداخت. به عنوان مثال، زمانی که قیمت یک دارایی روندی صعودی را طی می‌کند، تا وقتی قیمت آن در محدوده بالای زاویه صعودی باشد و به سمت پایین زاویه نیاید، می‌توان نتیجه گرفت که دارایی مورد نظر مسیر صعودی را ادامه خواهد داد.

در یک روند نزولی نیز، تا وقتی قیمت دارایی در سطوح پایین‌تر از زاویه نزولی نوسان کند و از آن عبور نکند، می‌توان احتمال داد که روند نزولی ادامه خواهد یافت.

افزون بر آن، زوایای بالاتر و پایین‌تر از سطح قیمتی فعلی، نمایانگر قدرت نسبی یا ضعف بازار هستند. برای نمونه، اگر قیمت دارایی بالای زاویه ۲×۱ باشد، قدرت بیشتری نسبت به زمانی که در بالای زاویه ۱×۱ قرار دارد، خواهد داشت.

آموزش جامع استفاده از تریدینگ ویو

بررسی چیستی و چگونگی استفاده از الگوی جعبه کن (Gann Box) در تحلیل تکنیکال

 الگوی جعبه کن (Gann Box)

در الگوی جعبه گن یا گن باکس، همانطور که در تصویر بالا نیز مشاهده می‌کنید، زمان و قیمت به بخش‌های مساوی تقسیم می‌شود و هر کدام از این قسمت‌ها نشان‌دهنده یک سطح زمان یا قیمت است. رسم این الگو نیز از طریق محورهای اصلی مانند سقف‌ها و کف‌ها انجام می‌شود.

به طور معمول، گن باکس برای شناسایی و اندازه‌گیری چرخه‌ها در نمودار قیمت دارایی‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. تحلیل‌گران می‌توانند از اندیکاتور جعبه گن به منظور شناسایی الگوهای تکرار‌شونده و چرخه‌های موجود در بازار استفاده کنند و به این ترتیب با پیش‌بینی درست روند، برای تغییرات آینده خود را آماده کنند.

افزون بر آن، از جعبه گن برای رسم سطوح حمایت و مقاومت نیز استفاده می‌شود. به طور معمول، در سطوح حمایت و مقاومت احتمال برگشت قیمت افزایش می‌یابد و به همین دلیل، شناسایی این سطوح با استفاده از الگوی جعبه گن و تصمیم‌گیری به موقع احتمال کسب سود را در معاملات افزایش می‌دهد.

بررسی قدرت یا ضعف روند از دیگر کاربردهای جعبه گن است. با استفاده از این الگو می‌توانید میزان ضعف یا قدرت روند را با توجه به واکنش قیمت به سطوحی که توسط الگوی جعبه گن رسم شده‌اند، شناسایی کنید.

آشنایی با الگوی مربع گن (Gann Square) و نحوه استفاده از آن

آشنایی با الگوی مربع گن (Gann Square) و نحوه استفاده از آن

الگوی مربع گن یا Gann Square یکی دیگر از الگوهای اصلی استراتژی ویلیام گن است که در آن روی تقارن زمان و قیمت تاکید زیادی شده‌است.

در این اندیکاتور برای ترسیم الگوهای زمانی و قیمتی از «چرخ گن» یا (Gann Wheel) استفاده می‌شود. یکی از درست‌ترین روش‌ها برای رسم الگوی مربع گن، ترسیم الگو از آخرین محور اصلی است. به عبارت دیگر باید از پایان سری ۵ موجی آخر ترسیم آن را  شروع کرده و آن را تا اندازه‌ای که خط ۱×۱ سطوح حمایتی فعلی بازار را پوشش دهد، ادامه دهید.

مشاهده قیمت لحظه ای و خرید بایننس کوین در صرافی ارز دیجیتال

همچون دو الگویی که پیشتر به آنها اشاره شد، در الگوی مربع گن نیز باید به مقیاس نمودار دقت کنید چرا که در این مورد نیز باید هر واحد از قیمت با هر واحد از زمان هماهنگی داشته باشد.

فرجام سخن

اگرچه الگوی گن به دلیل پیچیدگی‌ نیاز به صرف زمان برای یادگیری و کسب دارد، اما می‌تواند ابزار قدرتمندی برای تحلیل‌گران و معامله‌گران حرفه‌ای باشد. موفقیت در استفاده از این الگو بستگی به دقت و توانایی تحلیل‌گر در شناسایی و تفسیر صحیح الگوها و زوایای مختلف دارد.

سوالات متداول:

الگوی گن چیست؟

الگوی گن یک روش تحلیل تکنیکال است که توسط ویلیام دی. گن توسعه یافته و از زاویه‌ها، زمان و قیمت برای پیش‌بینی حرکات بازار استفاده می‌کند.

زاویه‌های گن چگونه کار می‌کنند؟

زاویه‌های گن مانند زاویه ۴۵ درجه (۱x۱) روابط بین زمان و قیمت را نشان می‌دهند و به شناسایی سطوح حمایت و مقاومت کمک می‌کنند.

خطوط گن چیست و چگونه استفاده می‌شود؟

خطوط گن مجموعه‌ای از خطوط است که بر اساس زاویه‌های گن کشیده می‌شوند و برای شناسایی نقاط عطف و تعیین نقاط ورود و خروج استفاده می‌شود.

چگونه می‌توان زوایای گن را در تحلیل بازار به کار برد؟

 زوایای ۳۰، ۴۵، ۹۰ و ۱۸۰ گن به شناسایی نقاط برگشت احتمالی در بازار کمک می‌کنند.

آیا الگوهای گن در تمام بازارها کاربرد دارند؟

 بله، الگوهای گن می‌توانند در انواع مختلف بازارها از جمله سهام، ارزهای دیجیتال، فارکس و کالاها استفاده شوند.

آیا برای استفاده از الگوهای گن نیاز به نرم‌افزار خاصی دارم؟

بسیاری از نرم‌افزارهای تحلیل تکنیکال امکاناتی برای رسم الگوهای گن دارند، اما می‌توان این الگوها را به صورت دستی نیز ترسیم کرد.

چه تفاوتی بین زاویه ۱x۱ و سایر زاویه‌های گن وجود دارد؟

زاویه ۱x۱ یک زاویه ۴۵ درجه است که نشان‌دهنده رابطه یکسان بین زمان و قیمت است، در حالی که سایر زاویه‌ها مانند ۲x۱ یا ۱x۲ نشان‌دهنده روابط مختلف بین زمان و قیمت هستند.

آیا الگوهای گن همیشه دقیق هستند؟

هیچ روشی در تحلیل تکنیکال نمی‌تواند همیشه دقیق باشد. الگوهای گن نیز باید به عنوان یک ابزار کمکی در کنار سایر روش‌های تحلیل استفاده شوند.

الهه سیدان

من الهه سیدان هستم، فارغ‌التحصیل رشته حسابداری و دارای مدرک پیشرفته زبان انگلیسی. با توجه به رشته تحصیلم، به اقتصاد علاقه زیادی دارم و از سال ۹۲ در عرصه اقتصادی به‌عنوان خبرنگار مشغول به فعالیت بودم. بازار کریپتو به عنوان صنعتی نوپا به دلیل کارکردهای گسترده‌ و فرصت‌های مالی که در اختیار جوامع قرار می‌دهد، به تدریج توجه من را جلب کرد و باعث شد به این بازار جدید مالی علاقه‌مند شوم. در حال حاضر حدود ۵ سال است که محتوای تحلیلی- خبری در حوزه رمزارز تولید می‌کنم و امیدوارم بتوانم نقشی موثر در ارائه به موقع اطلاعات و اخبار این حوزه مالی به علاقه‌مندان دنیای ارز دیجیتال داشته‌باشم.

مطالعه بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا