غول جدید پلتفرم بازی های بلاک چینی؛ درباره شبکه Oasys چه میدانیم؟

شبکه Oasys (اویسس) در قالب یک بلاک چین مختص بازیهای ویدیویی، در کنار لایه ۱ و شبکه اصلی خود یک راهکار لایه ۲ ویژه مقیاسبندی در شبکه اتریوم نیز ارائه میکند. این اکوسیستم زیرساختی قدرتمند را در اختیار توسعهدهندگان قرار داده که از طریق آن میتوانند بازیهای بلاکچینی را بهطور بهینه، امن و تعاملپذیر طراحی و اجرا کنند.
در حال حاضر، کمپانیهایی نظیر سگا (SEGA) و یوبیسافت (Ubisoft) از نودهای اصلی شبکه Oasys هستند و فرآیند اعتبارسنجی تراکنشهای مربوطه را، طبق الگوریتم اجماع اثبات سهام پیش میبرند. اکوسیستم اویسس که بهتازگی کار شروع به فعالیت کرده، در کنار شرکای خود آمده تا در صنعت بازیهای بلاکچینی انقلابی را رقم زند.
از این رو، تیم صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس تصمیم گرفت در راستای بالابردن سطح آگاهی شما کاربران عزیز، در این مقاله راهنمای کاملی از شبکه Oasys و همچنین ارز دیجیتال OAS ارائه دهد.
نحوه عملکرد شبکه Oasys با یک زیرساخت منحصربهفرد
شبکه Oasys در تعریف فنی، یک پروتکل سازگار با ماشین مجازی اتریوم (EVM) مبتنی بر زیرساخت بومی اویسس است. این شبکه و اکوسیستم، شامل چندلایه به نامهای هاب (Hub Layer) و ورس (Verse Layer) میشود.

لایه هاب شبکه Oasys، درواقع یک پروتکل لایه ۱ و مقیاسپذیر بوده و لایه ورس هم، در نقش یک راهکار مقیاسبندی لایه ۲ روی شبکه اتریوم راهاندازی شده است. لایه ورس محیطی است که در آن منطق بازیها، تعاملات و تراکنشهای آنها اجرا میشوند.
مطالعه بیشتر: منظور از لایه های بلاک چین چیست؟
شبکه Oasys برنامههای بزرگی در نقشه راه خود تعریف کرده است؛ این پروژه علاوهبر اینکه در نظر دارد به یکی از اعضای اصلی در دنیای متاورس تبدیل شود و توجه فعالان در این حوزه را بهخود جلب کند، قرار است «عصر جدیدی» را در دنیاهای مجازی رقم زند.
ایده کلی در این عصر جدید متاورسی، این است که در آینده مردم بتوانند بهراحتی میان متاورسها و دنیای دیجیتال گوناگون رفتوآمد داشته باشند و در پلتفرمهای اجتماعی مختلف به تعامل با دیگران بپردازند.
شبکه Oasys برای رسیدن به این آرمان، قصد دارد چالشهای تعاملپذیری متاورسها را برطرف کند و در حقیقت متاورس را به یک بَسعالم یا جهان مرکب (Multiverse) تغییر شکل دهد. در این بین، فناوریهای بلاک چین و توکنهای NFT که سند مالکیت داراییهای دیجیتال در متاورسهای مختلف را تامین میکنند، مهمترین نقشها را خواهند داشت.
از طرفی، شبکه Oasys بهگونهای طراحی شده که تجربه کاربری بازیکنان در بلاک چینهای لایه ۱ را بهبود ببخشد. اویسس در نظر دارد از طریق بالابردن سرعت تراکنشها در عین کاهش کارمزد آنها، کاری کند که کاربران از بلاکچینها راحتتر استفاده کنند.
بهعلاوه، توسعهدهندگان نیز میتوانند با استفاده از زیرساخت و فناوری اویسس، بازیهای خود را در لایه ۲ شبکه بسازند و کارمزدهای گس (Gas Fee) که هزینه کمی پیدا میکنند را خودشان پرداخت کنند. به این ترتیب، کاربران بازی آنها، دیگر نگران هزینههای اضافی برای بازیکردن نخواهند بود.
شبکه Oasys صرفنظر از مسئله بهبود تجربه کاربری، برای محیطزیست هم ارزش قائل شده است. این شبکه از الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) استفاده کرده و توانسته مصرف انرژی لازم جهت اجرای فرآیند اجماع نودها را تا حد زیادی کاهش دهد.
از این رو، بلاک چین اویسس به یکی از بهترین بسترهای ساخت متاورس و بازهای مقیاسبزرگ، منعطف و سازگار با محیطزیست تبدیل شده و توانسته موانع بزرگی را برای توسعهدهندگان این حوزه از سر راه بردارد.
چه ویژگیهایی شبکه Oasys را به یک غول تبدیل میکند؟

از میان قابلیتها و ویژگیهای اصلی اکوسیستم اویسس میتوان به لایههای هاب و ورس، پل ویژه توکنهای NFT و مجموعه “OASYX” اشاره کرد. در ادامه، قابلیتهای شبکه اویسس را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم.
بلاک چین Oasys
ساختار بلاک چین اویسس در نوع خود فوقالعاده منحصربهفرد بوده که از دو بخش به نامهای لایه هاب (Hub Layer) و لایه ورس (Verse Layer) تشکیل شده است.
این ساختار چندلایه در کنار سایر ویژگیهای موجود، باعث شده شبکه Oasys قدرت و تطابقپذیری قابلتوجهی پیدا کند و بتواند کاربردها و راهکارهای متنوعی را ارائه دهد. حال بهتر است نگاهی به جزئیات لایههای شبکه اکویسس همراه با نحوه عملکرد آنها داشته باشیم.
لایه هاب
لایه هاب درواقع اساس و بنیاد ساختار اکوسیستم Oasys را تشکیل میدهد؛ یک بلاک چین عمومی لایه ۱ با پشتیبانی از ماشین مجازی اتریوم که با هدف تامین امنیت، ثبات و ذخیره بهینه دادهها طراحی شده است.
الگوریتم اجماع این بلاک چین اثبات سهام بوده و به کاربران اجازه فعالیت بهعنوان نود اعتبارسنج را میدهد. تمرکز اصلی فعالیتهای این بخش از اکوسیستم اویسس، بر دستهبندی تراکنشها از طریق رولآپها (Roll-ups)، مدیریت توکنهای مثلی و NFT و همچنین اطلاعات مربوط به پلها است.
استخراج و اعتبارسنجی: لایه هاب شبکه Oasys، سیستمی را طراحی کرده که کارمزدهای گس شبکه را به حداقل برساند تا فرآیند پردازش آنها در بهترین شکل ممکن صورت گیرد و پایداری عملکرد شبکه نیز حفظ شود. کاربران جهت فعالیت بهعنوان نود در این سیستم اثبات سهام، باید توکن بومی شبکه (OAS) را استیک کنند.
هر نود اعتبارسنج باید حداقل ۱۰ میلیون واحد توکن OAS را در قرارداد هوشمند مربوطه استیک کرده باشد. بهعلاوه، کاربران میتوانند توکنهای خود را به یک نود نماینده دهند و در هر زمان که قصد داشتند، سرمایه خود را برداشت کنند. در این سیستم با ثبت هر ۵,۷۶۰ بلوک تراکنش، پاداشهای مربوطه پرداخت شده و فرآیند مدیریت نودها اجرا میشود.
قرارداد هوشمند و طراحی توکن: فرآیند پیادهسازی قرارداد هوشمند در لایه هاب، تحت کنترل و نظارت سختگیرانهای قرار دارد و تنها قراردادهای مورد پذیرش اویسس در این شبکه اجازه اجرا خواهند داشت.
این لایه از سه نوع توکن مختلف پشتیبانی میکند؛ توکنهای “vFT” و “vNFT” که کاربردهایی ویژه و محدود دارند. توکنهای “oFT” و “oNFT” که تعاملپذیر بوده و میتوان از آنها در دیگر شبکهها و پلتفرمها استفاده کرد. دسته آخر هم توکنهای “exFT” و “exNFT” هستند که توکنهای مینتشده یا تولیدشده در شبکههایی بهجز اویسس محسوب میشوند.
پایداری، مقیاسپذیری و دسترسی به دادهها: لایه هاب بهگونهای طراحی شده که ثبات و مقیاسپذیری بالایی داشته باشد و دسترسی به دادههای آن بهراحتی و بدون مشکل انجام شود. به این ترتیب، هر بلوک در این شبکه در ۱۵ ثانیه تولید میشود.
دسترسی به دادهها در این بخش بسیار کارآمد بوده و علت هم اینجا است که در راستای عملیات تایید و اعتبارسنجی، دادههای تراکنشهای لایه ورس در لایه هاب نیز نمایش داده میشوند. بهعلاوه، لایه هاب مصرف انرژی پایینی داشته و با محیطزیست سازگاری دارد.

لایه ورس
لایه ورس بلاک چین لایه ۲ اکوسیستم Oasys بوده که با هدف تقویت تجربه کاری و اجرای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (Dapps) طراحی شده است. این بلاک چین از سازوکار پیادهسازی نود آپتیمیزم (Optimism) استفاده کرده و یک شبکه نیازمند به مجوز برای فعالیت کاربران و توسعهدهندگان است.
ساختار لایه ورس بهگونهای است که هر کاربر جهت فعالیت در آن، باید ۱ میلیون واحد توکن OAS را در قرارداد هوشمند ویژه ورس قفل کند.
اسناد تقلب و اعتبارسنجی: این لایه از شبکه Oasys، از فناوری رولآپهای آپتیمیستیک (Optimistic Rollups) استفاده کرده که جهت تکمیل فرآیند اعتبارسنجی، عموماً به ۷ روز زمان نیاز دارند. اما اویسس این زمان را کوتاهتر کرده، چراکه فعالیتهای مخرب و متقلبانه در یک شبکه نیازمند به مجوز، ممکن است سطح اعتبار آن را خدشهدار کنند.
از جاییکه دادههای تراکنشها در این بخش در لایه ۱ هم وجود دارند، لایه ورس قادر است این دادهها را بهصورت لحظهای تحت بررسی قرار دهد. این یعنی که لایه ورس از رولآپهای آپتیمیستیک پرسرعت استفاده کرده و تراکنشها را در لحظه پردازش میکند.
بهعلاوه، اویسس یک شبکه لایه ۲ خصوصی (Private Layer 2) داشته که دادههای مربوط به بازیها را در خود ذخیره میکند؛ به این ترتیب در صورت قطعی لایه ورس، این دادهها بهطور کامل قابل بازیابی هستند.
بیلدر ورس و کارمزد گس کاربران: لایه ورس یک ابزار بیلدر (Verse Builder) داشته که عملیات مربوط به نودها را انجام میدهد و تعیین میکند که کدام قرارداد هوشمند قابلیت پیادهسازی داشته و کدام تراکنشها، نیاز به کارمزد گس ندارند.
در بخش بیلدر ورس، کارمزدهای شبکه بهطور خودکار پوشش داده میشوند که باعث شده تجربه کاربری بازیکنان تا حد زیادی بهبود پیدا کند و مقرونبهصرفه شود.
مقاومت در برابر کلاهبرداری و طراحی منعطف برای توکنها: لایه ورس طوری طراحی شده که در برابر پیادهسازی پروژههای اسکم مقاوم باشد و تنها به اپلیکیشنهای باکیفیت فرصت توسعه دهد. طراحی سهگانه توکنها که پیشتر به آن پرداختیم، باعث شده توسعهدهندگان و کاربران انعطاف بالایی در تعامل با این اکوسیستم داشته باشند.
بهعلاوه، در لایه ورس میتوان توکنها و NFT های مبتنی بر دیگر شبکهها را از طریق پل بلاکچین (Bridge) به این شبکه انتقال داد که سطح کاربردپذیری پلتفرم اویسس را بهشدت ارتقا داده و آن را به یکی از مدعیان اصلی در حوزه بلاک چین تبدیل کرده است.
پل انافتی: دادههای مربوط به مالکیت توکنهای NFT را میتوان از طریق پل لایه هاب شبکه Oasys، به دیگر بلاکچینها از جمله اتریوم و استار (Astar Network) انتقال داد. البته با وجود اینکه توکنهای NFT میتوانند قابلیتهای مختلفی داشته باشند، تنها توکنهای مبتنی بر استاندارد ERC721 اتریوم امکان انتقال توسط این پل را دارند.
مجموعه OASYX: اویسیکس مجموعه NFT بومی بلاک چین Oasys بوده که زیر نظر تولیدکننده سابق کمپانی سگا، «یو سوزوکی» (Yu Suzuki)، توسعه یافته و مدیریت میشود. این مجموعه ۱۰ هزار توکنی کاراکترهای مختلفی را نشان میدهد و دارای تم ژاپنی و سایبرپانک (Cyberpunk) هستند.
هولدرهای این NFT ها درواقع کلید ورود به اکوسیستم Oasys را بهدست آورده و در کنار ایردراپ ۱ میلیون واحدی توکن OAS، کاربردها و مزایایی ویژه در بازیها خواهند داشت. بهعلاوه، از انافتیهای مجموعه OASYX میتوان بهعنوان آواتار در متاورسهای اویسس هم استفاده کرد.
ارز دیجیتال OAS قلب تپنده شبکه Oasys

ارز دیجیتال اویسس با نماد OAS، محوریت فعالیتهای این اکوسیستم را تشکیل داده و هدف آن با رویکرد نوآورانهای که دارد، تقویت پایداری و تمرکززدایی شبکه است. این رمزارز نقشی حیاتی در اکوسیستم چندتوکنی Oasys، اعم از توکنهای موجود در لایه ورس، توکن بازیها و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایفا میکند.
این طراحی باعث شده اویسس خود را از نظامهای اقتصادی سنتی در دنیای بلاکچین که تنها یک رمزارز بومی دارند، بهطور کامل جدا کند و به توسعهدهندگان نیز این آزادی را بدهد که درون شبکه Oasys، اکوسیستم ویژه خود را طراحی کنند. در سیستمهای سنتی مذکور، میزان اختصاص توکن به بخشهای مختلف از پیش تعریف میشود که ممکن است محدودیتهایی را در آینده و مسیر توسعه پروژه بهوجود آورد.
بهعلاوه، سطح کاربردپذیری این رمزارزها بهدلیل تعریف عملکردهای مختلف در بخشهای متنوع اکوسیستم مربوطه، شکل پیچیدهای به خود میگیرد. اما طراحی چندگانه توکنهای قابل استفاده در اکوسیستم اویسس، اینگونه مشکلات را از بین برده و بستری منعطف جهت نوآوری و رشد اکوسیستم بازیهای بلاکچینی ایجاد کرده است.
عرضه کل توکن OAS هنگام راهاندازی در اواخر ژانویه ۲۰۲۵ (اوایل بهمن ۱۴۰۳)، ۱۰ میلیارد واحد تعیین شد. از میان مهمترین کاربردهای این رمزارز میتوان به پرداخت کارمزد عملیات کلیدی شبکه، استفاده در فرآیندهای مدیریتی پروژه، پاداشهای استیکینگ و عملکرد بهعنوان یک ابزار پرداختی در اکوسیستم اویسس اشاره کرد.
کاربران با استفاده از ارز OAS، میتوانند در مدل حاکمیتی (Governance) این پروژه شرکت کنند و پیرامون مواردی مثل تغییرات نرخ تورم این رمزارز، نحوه استفاده از آن در خزانه اکوسیستم و یا انتخاب قراردادهای هوشمند جهت راهاندازی در لایه هاب تصمیمگیری کنند.
بهعلاوه، سرمایهگذاران با خرید و استیک ارز اویسس پاداش دریافت خواهند کرد و از این پاداشها میتوانند در ریزپرداختهای داخل اکوسیستم استفاده کنند. اقتصاد توکنی (Tokenomics) رمزارز OAS به این شکل تعریف شده است:
- ۳۸ درصد برای جامعه این پروژه و در راستای رشد اکوسیستم
- ۲۱ درصد ویژه پاداشهای استیکینگ
- ۱۵ درصد در قالب یک صندوق مالی ویژه توسعه در پروژه
- ۱۴ درصد متعلق به توسعهدهندگان و حامیان اولیه پروژه Oasys
- ۱۲ درصد ویژه بنیاد پروژه
بهطور کل باید گفت که ارز دیجیتال OAS یک عنصر پویا در شبکه Oasys محسوب میشود که زیرساخت ضروری اکوسیستم را تامین کرده، فعالیت در شبکه را ترویج میدهد و به رشد و توسعه بازیهای بلاکچینی آینده کمک میکند.
همچنین با توجه به ساختار چندلایه و چندتوکنی این اکوسیستم، ارز دیجیتال اویسس کاربردهای گستردهای را پیدا کرده و با قابلیت انعطاف و استفاده در پلتفرمهای مختلف، پتانسیل فوقالعادهای برای پذیرش کسب کرده است.
کدام بازیها روی شبکه Oasys ساخته شدهاند؟

حال که با ماهیت و نحوه عملکرد شبکه Oasys آشنا شدیم، بهتر است نگاهی به بازیهایی بیاندازیم که از فناوری زیرساخت این پلتفرم استفاده میکنند.
کمپانی سرشناس یوبیسافت (Ubisoft) اخیراً یک بازی نقشآفرینی و فانتزی را طراحی کرده که از اویسس برای فرآیندهای بلاکچینی آن استفاده میکند. بازی گریموریا کرانیکلز (Champions Tactics: Grimoria Chronicles) در ابتدا جهت مینت NFT ها از شبکه اتریوم استفاده کرد که ظاهراً قرار است برنامههای خود را به پلتفرم اویسس منتقل کند.
شرکت دابلجامپ توکیو (DoubleJump Tokyo) نیز بازی جدید خود بهنام مای کریپتو هیروز (My Crypto Heroes) را روی لایه ورس شبکه Oasys راهاندازی کرده است. این بازی که تم پیکسلی داشته و مبتنی بر توکنهای NFT فعالیت میکند، موفق شد در سال ۲۰۲۴ بیش از ۳۳ میلیون تراکنش را در بیش از ۶۸۴,۰۰۰ کیف پول ارز دیجیتال پردازش کند.
بازی دیگر همین کمپانی بتل آو تری کینگدامز (Battle of Three Kingdoms) است که برگرفته از یکی از بازیهای قدیمی سگا بوده و در بلاک چین Oasys در حال توسعه است.
سامونرز وار (Summoners War: Chronicle) نیز توسعهیافته توسط شرکتهای کامتوآس (Com2us) و “XPLA”، پلتفرم اویسس را برای فرآیندهای بلاک چینی خود انتخاب کرده است.
کمپانی معروف بندای نامکو (Bandai Namco) هم که همه ما آن را با بازیهای جذاب پکمن (Pac Man) و تکن (Tekken) میشناسیم، یک بازی شبیهساز هوش مصنوعی با مضمون حیوانات خانگی در شبکه Oasys در سال ۲۰۲۳ راهاندازی کرد.
اما این لیست به همین موارد ختم نمیشود و با وجود تعداد روزافزون بازیهای مبتنی بر فناوری بلاک چین، اویسس توانسته اسامی بزرگی را به اکوسیستم خود جذب کند. این شبکه با ساختار چندلایه و مشارکت با ناشران بزرگی مثل یوبیسافت، توانسته به رقیبی جدی برای همتاهای خود از جمله ایمیوتبل (Immutable) و سویی (Sui) تبدیل شود.
در نهایت، در رابطه با پروژه Oasys باید گفت که این اکوسیستم توانسته با فناوری و زیرساختی که طراحی کرده، چالشهای بزرگی را برای توسعهدهندگان بازیهای بلاکچینی رفع کند.
رویکرد سهگانه این پروژه که شامل یک شبکه پرسرعت ویژه جامعه گیمرها، بستری مقیاسپذیر برای توسعهدهندگان بازیهای سطح یک دنیا و فناوری بلاکچین سریع و بدون کارمزد میشود، ایدهآلترین محیط را برای فعالیت کاربران و توسعهدهندگان بهوجود آورده است.
از طرفی دیگر، پیرامون سرمایهگذاری در ارز دیجیتال OAS هم باید گفت که این امر تماماً به شرایط مالی، استراتژی شخصی و میزان تحمل ریسک شما بستگی دارد.
همه ما ارزهای دیجیتال را به نوسانات شدید آنها میشناسیم و از این رو، مثل همیشه توصیه میشود که پیش از هرگونه اقدام، تحقیقات خود را کامل کنید و سرمایهای را به این رمزارز اختصاص دهید که از دستدادن آن به شما صدمهای جدی وارد نکند.
در این مقاله از صرافی او ام پی فینکس، سعی کردیم راهنمای کاملی از اکوسیستم و شبکه Oasys و همچنین توکن بومی این پروژه به شما ارائه دهیم. چنانچه پیرامون این موارد سوال، انتقاد و یا پیشنهادی دارید، خواهشمندیم دیدگاه خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
سوالات پرتکرار درباره شبکه Oasys
- شبکه Oasys چیست؟
اویسس یک بلاکچین چندلایه ویژه بازیهای کامپیوتری بوده که علاوهبر سرعت بالا، کارمزد تراکنشها را برای کاربران به صفر رسانده است.
- ارز دیجیتال Oasys چیست؟
رمز ارز OAS توکن بومی پلتفرم Oasys است که از آن برای پرداخت هزینههای درون اکوسیستم، استیکینگ و . . . استفاده میشود.
- تفاوت Oasys با Oasis چیست؟
شبکه Oasys یک پلتفرم ویژه ساخت بازیهای بلاکچینی است، اما Oasis یک بلاکچین مختص راهاندازی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز با تاکید بر حفظ حریم خصوصی دادهها است.
