تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین گزارش گلس نود BTC
تحلیل آنچین بیتکوین یک سبک تحلیلی اساسی در دنیای ارزهای دیجیتال است که به بررسی عوامل مختلف و تأثیرگذار بر قیمت بیتکوین، خواهد پرداخت. در این روش از دادههای تاریخی، ورود و خروج رمزارزها به یک صرافی ارز دیجیتال، شاخصهای فنی و سایر دادههای ثبت شده در دفتر کل توزیع شده، استفاده میشود. سپس امکان ارائه بینشهای دقیقی درباره نوسانات قیمت بیت کوین به معاملهگران میدهد. با توجه به نوسانات بالای قیمت بیتکوین، تحلیلهای دقیق و دسترسی به اطلاعات بهروز میتواند به تصمیمات آگاهانهتر و موفقتری در معاملات کمک کند.
برای مشاهده آخرین تحلیل تکنیکال بیت کوین کلیک کنید.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۸ مهر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، رهبر ارزهای دیجیتال بعد از یک اصلاح ۱۰ درصدی به ناحیه ۶۳,۰۰۰ دلاری بازگشت و برای بازپسگیری سطح بسیار مهم قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت تلاش کرد.
عمق اصلاحات قیمت بیت کوین در بازار گاوی فعلی، همچنان کمتر از سایکلهای قبلی است و در این بین، سطح فعالیت هولدرهای کوتاهمدت بازار در زمینه فروش بیت کوین و بازکردن موقعیتهای جدید افزایش یافته است. در همین راستا، میزان اپن اینترست بیت کوین در بازارهای فیوچرز رشد قابل توجهی داشته که در صورت نوسانات شدید، منجر به لیکوییدی سنگین پوزیشنهای معاملاتی میشود.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۲,۲۳۱ دلاری در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، تغییر چندانی نداشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین ۱۸ مهر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
بازار بیت کوین از لحاظ نقدینگی عمیقی که حتی هنگام تعطیلی بازارهای سنتی دارد، بهمعنای واقعی کلمه منحصربهفرد است و در تمامی ساعات و مناطق مختلف دنیا، معاملات آن جریان دارد. این یعنی که نوسانات قیمت بیت کوین حتی در تعطیلات پایان هفته هم رخ میدهند. اصلاح اخیر قیمت بیت کوین تا ناحیه ۶۰,۰۰۰ دلاری، یکی از عمیقترین اصلاحات این رمزارز پس از تشکیل کف قیمت در سال ۲۰۲۲ تا کنون بهشمار میآید. اما با این وجود و با توجه به کاهش حجم معاملات طی این اصلاح، بیت کوین موفق شد به ناحیه ۶۳,۰۰۰ دلاری بازگردد.
هنگامی که عمق این اصلاحات را از سقفهای محلی (Local High) قیمت طی بازارهای گاوی بیت کوین ارزیابی میکنیم، مشخص میشود که میزان این اصلاحات در سایکل سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، کاملاً همراستا با دورههای صعودی قبلی در سایکلهای گذشته بوده است. بهعلاوه طی این بازه، سطح تقاضا برای بیت کوین هم قابل توجه بوده و بیشترین عمق اصلاح در سایکل فعلی، ۲۶ درصد برآورد شده است. این رقم در مقایسه با آمار تاریخی بیت کوین، کمتر است. اما قیمت بیت کوین طی ماههای اخیر، اصلاحهای عمیقتری را تجربه کرده و نشان میدهد که دوره فعلی، ابهامات و چالشهای بیشتری را نسبت به دوره بعد از سقوط صرافی FTX در اواخر سال ۲۰۲۲ شاهد است.
در اینجا میتوان از ابزارهای آنچین بیت کوین، جهت ارزیابی میانگین قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران استفاده کرد تا بتوان دیدگاهی در برابر فشار مالی وارده بر آنها بهدست آورد. یکی از گروههای مهم فعالان بازار در این زمینه که نوسانات قیمت در روزها و هفتههای جاری را رقم میزنند و بهعنوان تقاضای جدید برای بیت کوین در نظر گرفته میشوند، هولدرهای کوتاهمدت (STH) این بازار هستند. قیمت بیت کوین طی روزهای اخیر، موفق شد به سطح قیمت تمامشده خرید این دسته از سرمایهگذاران یعنی ۶۲,۵۰۰ دلار بازگردد.
اکنون در صورتی که بیت کوین نتواند این سطح را حفظ کند، گروه بزرگی از سرمایهگذاران تحت فشار قرار خواهند گرفت. حال با بررسی شاخصهای میانگین قیمت واقعی بازار (True Market Mean) در سطح ۴۷,۰۰۰ دلاری و قیمت تحققیافته سرمایهگذاران فعال (Active Investors Price) در ۵۲,۵۰۰ دلار، میتوان چشمانداز وسیعتری برای سایکل فعلی پیدا کرد. میزان قیمت اسپات بیت کوین در مقایسه با دو سطح مذکور، بهنوعی بازار گاوی یا خرسی اصلی بیت کوین را تمایز میدهد.
قیمت بیت کوین از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون، بالاتر از این دو سطح معامله شده و تنها یکمرتبه طی فروش دستهجمعی سرمایهگذاران در تاریخ ۵ آگوست (۱۵ مرداد)، بهطور مختصر به زیر این سطوح رسید. چنین عملکردی نشان از قدرت خوب بازار بیت کوین دارد و بهعنوان حمایت قیمت طی دورههای اصلاح عمل میکند. در اینجا شاخص میزان فروش UTXO بیتکوین در ناحیه سود تحققیافته یا “URPD”، قیمت تمامشده خرید در عرضه در گردش فعلی بیت کوین را مشخص میکند. در حال حاضر، کوینهای زیادی در قیمت اسپات بیت کوین خریداری شدهاند که یعنی کوچکترین نوسانات قیمت، سودآوردی سرمایهگذاران زیادی را تحتالشعاع قرار میدهد.
در نمودار زیر، شاخص URPD بیت کوین همراه با سطوح قیمتی مذکور نمایش داده شده و این یافتهها را نشان میدهند:
- قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت، در میانه کوینهای خریداریشده در قیمت اسپات بیت کوین قرار دارد و نقش بسیار مهمی در ذهنیت سرمایهگذارن در بازه کوتاهمدت ایفا میکند.
- دو ناحیه عرضه بزرگ در سطوح میانگین واقعی قیمت بازار و قیمت تحققیافته سرمایهگذاران فعال قرار دارند که اهمیت این دو سطح قیمتی را نشان میدهند.
- در نزدیکی این دو سطح، شکافهای (Gap)بزرگی قرار دارند که در آنها تراکنشهای کمی انجام شده و آنها را به نقاط جذب احتمالی برای سرمایهگذاران، در صورت کاهش قیمت تبدیل کرده است.
با توجه به این شواهد، میتوان گفت بازار بیت کوین در دوره حساسی بهسر میبرد و بخش بزرگی از عرضه این رمزارز، در حرکت بزرگ بعدی بازار تحت تاثیر قرار میگیرند. با در نظر گرفتن اینکه هولدرهای کوتاهمدت تاثیر زیادی بر عملکرد قیمت در روزها و هفتههای جاری دارند، میزان موجودی در سود یا زیان آنها میتواند دیدگاه خوبی در برار تحرکات مثبت و منفی آینده بیت کوین ارائه دهند. نسبت سود به زیان این دسته از هولدرها، اخیراً بهسمت سود معطوف شده و انحراف معیار آن از میانگین ۹۰ روزه عبور کرده است. این یعنی که ذهنیت سرمایهگذاران در حال بهبود است.
حال جهت ارزیابی سود و زیان تحققنیافته (Unrealized Profit/Loss) هولدرهای کوتاهمدت، میتوان از همین چهارچوب در شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان “MVRV” استفاده کرد. این ابزار، میانگین سود و زیان تحققنیافته این گروه راه نشان میدهد. در نمودار زیر، مشخص است که سطح سودآوری این سرمایهگذاران بهبود یافته و این تحولات، بعد از معاملات سنگین اوراق بهادار ین ژاپن و فروش بیت کوین در پی افزایش نرخ بهره در این کشور صورت گرفتهاند. اکنون شاخص MVRV هولدرهای کوتاهمدت، به میانگین ۹۰ روزه خود بازگشته که یک نکته مثبت دیگر برای بیت کوین محسوب میشود.
اکنون که نسبت سود و زیان عرضه و MVRV هولدرهای کوتاهمدت وارد نواحی مثبت خود شدهاند، میتوان گفت که این دسته از سرمایهگذاران انگیزه خوبی برای برداشت سود و فروش بیت کوینهای خود طی صعود قیمت دارند. استفاده از همین آمارها در شاخص خالص سود و زیان تحققنیافته (Net Unrealized Profit/Loss) هولدرهای کوتاهمدت، مشخص میکند که میزان برداشت سود این فعالان بازار، طی حرکت صعودی اخیر قیمت بیشتر شده است. البته که مقیاس این برداشت سود در مقایسه با حرکت بیت کوین بهسمت سقف تاریخی جدید خود در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) کمتر است. اما با توجه به اینکه به نواحی بالای خود در نمودار رسیده، رقم قابل توجه محسوب میشود.
در بخش دیگر گزارش گلس نود از این تحلیل آنچین بیت کوین، دادههای مربوط به بازار مشتقات و فیوچرز بیت کوین مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که این بازارها، همچنان یکی از بنیادهای ساختار بازار بیت کوین را تشکیل داده و طی سالهای اخیر، رشد قابل توجهی داشتهاند. علیرغم اینکه میزان استفاده از قراردادهای عادی فیوچرز بیت کوین در بازارهایی نظیر بورس شیکاگو (CME) افزایش داشته، قراردادهای پرپچوال (Perpetual) یا بدون سررسید، کماکان انتخاب اصلی معاملهگران در بازار ارزهای دیجیتال است.
در اینجا میتوان با استفاده از مجموع ماهانه پریمیوم (Premium) بیت کوین در پوزیشنهای لانگ (Long) در بازه هفتروزه استفاده کرد. مجموع هزینه پرداختی معاملهگران برای استفاده از اهرم، هنگام رسیدن قیمت به سقف تاریخی در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، نزدیک به ۱۲۰ میلیون دلار در هر هفته برآورد شده است. این رقم از بازه مذکور تا روزهای جاری، به ۱۵.۳ میلیون دلار در هر هفته رسیده که بازتابکننده کاهش قابل توجه ذهنیت صعودی و پوزیشنهای لانگ، طی دوره خنثی قیمت در ماههای اخیر است.
اما با وجود چنین کاهشی، شاخص پریمیوم جهتدار (Directional Premium) فیوچرز بیت کوین، اخیراً از باند ۱۰ واحدی خود فراتر رفته و نشانههایی از بازگشت ذهنیت و معاملات صعودی دارد. طی رالی اخیر بیت کوین، ۲.۵ میلیارد دلار از شاخص اپن اینترست (سود باز / Open Interest) فیوچرز بیت کوین کاسته شده که نشاندهنده بستهشدن و لیکوییدشدن پوزیشنهای شورت (Short) در این بازار است. البته که درصد کاهش شاخص اپن اینترست در سه پلتفرم معاملاتی برتر فیوچرز بیت کوین، کمتر از ۵ درصد بوده است. این یعنی که بازار همچنان مشکوک به نوسانات شدید در هر جهت است و ممکن است طی این نوسانات، موقعیتهای زیادی لیکویید شوند.
گلسنود در پایان گزارش خود نوشت طی یک ماه اخیر، هولدرهای کوتاهمدت هم در بازکردن موقعیتهای جدید و هم در فروش بیت کوین، شاهد سودآوردی و بهبود بودهاند و بیت کوین در بازار اسپات، از قیمت تمامشده خرید آنها فراتر رفته است. با توجه به موقعیت حساس قیمت اسپات بیت کوین نسبت به قیمت تمامشده خرید بخش بزرگی از عرضه در گردش بازار، شرایط فعلی میتواند بهنفع خریداران بازار درآید.
اما استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز بیت کوین نیز افزایش یافته و بخش بزرگی از اپن اینترست بیت کوین در موقعیتهای باز و فعال این رمزارز قرار دارد. با توجه به اینکه مسیر روند اصلی قیمت بیت کوین هنوز مشخص نیست، بازار همچنان در معرض نوسانات شدید دیده میشود. این مسئله ممکن است شدت حرکت قیمت بیت کوین به هر سمتی را بیشتر کند، چرا که در پی این تحرکات، موقعیتهای زیادی در معرض لیکوییدی قرار میگیرند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۱ شهریور
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، سطح رقابت در شبکه بیت کوین و تعهد ماینرها به پیشبرد عملیات خود، روز به روز در حال افزایش است و این مسئله در حرکت میزان هش ریت شبکه بهسمت سقفهای تاریخی جدید کاملاً مشهود است.
این در حالی است که سرمایهگذاران این بازار همچنان دیدگاهی مثبت برای قیمت بیت کوین در بازه کوتاهمدت ندارند و همزمان با این موضوع، حجم معاملات و انتقالات بیت کوین در شبکه به صرافیها رو به کاهش دیده میشود. این یعنی که سرمایهگذاران فعلاً تمایلی به معامله و خرید و فروش بیت کوین ندارند. بهعلاوه، جریان خروج سرمایه در ETF های اسپات بیت کوین و همچنین اتریوم ادامه دارد اما در مقایسه با موجودی کل سرمایه در این بازارها، سرمایهگذاران مربوطه همچنان به حفظ این داراییها علاقهمند دیده میشوند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۶,۶۳۹ دلاری در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۱.۲۴ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۱ شهریور
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
ماینرهای شبکه بیت کوین، همچنان جزء تاثیرگذارترین فعالان این اکوسیستم بهشمار میآیند و اصلیترین منبع تولید و توزیع کوینهای جدید BTC هستند. ماینرها از طریق قدرت هش (Hashing Power) دستگاههای خود، برای پیداکردن بلوک جدید در این بلاک چین رقابت میکنند و شبکه نیز بهصورت خودکار، به ماینرها کوینهای جدید بیت کوین و کارمزد تراکنشها را پاداش میدهد.
این رویهها باعث شده استخراج بیت کوین به یک صنعت رقابتی و پرچالش تبدیل شود و علت هم اینجا است که در این بین، هیچ نهادی کنترلی بر هزینه انرژی مصرفی یا هزینه خروجی و تولید بیت کوین ندارد. اما علیرغم وضعیت پرتلاطم و نامشخص بازار بیت کوین طی ماههای اخیر، ماینرهای بیت کوین دستگاههای خود را ارتقا داده و این مسئله باعث شده هش ریت (Hash Rate) شبکه به سقفهای جدیدی در سطح ۶۶۶.۴ اگزاهش بر ثانیه (EH/s) برسد و تنها ۱ درصد با سقف تاریخی خود فاصله داشته باشد.
همزمان با افزایش هش ریت در شبکه بیت کوین، سختی استخراج (Mining Difficulty) جهت استخراج و تولید یک بلوک جدید معتبر نیز بیشتر میشود. پروتکل بیت کوین بهگونهای طراحی شده که حین کاهش یا افزایش هش ریت شبکه، سختی استخراج را بهطور خودکار تنظیم میکند تا زمان تولید بلوکها و کوینهای جدید تغییر پیدا نکند.
در حال حاضر، میانگین تعداد هش مورد نیاز جهت استخراج یک بلوک ۳۳۸ اگزاهش (Exahash) برآورد شده است. این میزان، دومین سطح بزرگ سختی استخراج در کل تاریخچه بیت کوین بهشمار میآید و نشاندهنده رقابت روزافزون فعالان در صنعت استخراج این رمزارز است.
در هر صورت پس از رسیدن قیمت بیت کوین به سقف تاریخی جدید در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، تا کنون سطح درآمد ماینرها کاهش قابل توجهی داشته است. بخشی بزرگی از این مسئله، بهدلیل کاهش کارمزد تراکنشها بوده که در پی پایینآمدن سطح انتقالات بیت کوین و کارمزدهای کم تراکنشهای مربوط به پروتکل رونز (Runes) و اینسکریپشنهای (Inscriptions) بیت کوین صورت گرفته است. اما میزان درآمد ماینرها از طریق تولید بلوکها و دریافت پاداش از طریق کوینهای جدید BTC، بهدلیل حفظ سطح ۵۵,۰۰۰ دلاری قیمت همچنان در سطح قابل قبولی قرار دارد اما در عین حال، ۲۲ درصد کمتر از سقف تاریخی قبلی است.
حال این کاهش در درآمد ماینرها، ممکن است این دسته از فعالان بازار را تحت فشار قرار دهد و آنها را مجبور به فروش کند. در اینجا میتوان درصد فروش کوینهای استخراجشده را در بازه زمانی ۳۰ روزه مورد بررسی قرار داد، تا به نتیجه مشخصی از این موضوع رسید.
طبق گزارش گلس نود، ماینرها بهدلیل ذات رقابتی و هزینهبردار استخراج بیت کوین، بخش قابل توجهی از موجودی خود را جهت پوشش هزینههای مربوطه به فروش میرسانند. نکته جالب اینجا است که هماکنون ماینرها از یک دوره فروش کوینهای استخراجشده بیرون آمده و مشغول حفظ این داراییها در ذخایر خود هستند.
این مسئله از جایی اهمیت پیدا میکند که ماینرها عموماً در هر سایکل بازار بیت کوین، طی روندهای نزولی قیمت در نقش فروشنده بودهاند و در روندهای صعودی، به هولد بیت کوین روی میآورند. رشد هش ریت و سختی استخراج بیت کوین، به این معنی است که هزینه تولید کوینهای جدید BTC نیز افزایش قابل توجهی پیدا کرده که مستقیماً بر سطح سودآوری ماینرها تاثیر خواهد گذاشت.
در بخش بعدی این تحلیل آنچین بیت کوین، پلتفرم گلسنود مقیاس حجم معاملات و تراکنشهای انتقال از شبکه را مورد بررسی قرار داد که تصویر خوبی از سطح پذیرش و استفاده از شبکه و سلامت آن نشان میدهد. حال دستهبندی این فعالیتها بر اساس نهادهای مختلف، نشان میدهد که شبکه بیت کوین هماکنون ۶.۲ میلیارد دلار تراکنش بیت کوین را بهصورت روزانه پردازش و تسویه میکند.
اما این حجم تسویهها از میانگین سالانه خود، شروع به کاهش کرده که نشانگر پایینآمدن سطح استفاده از شبکه بیت کوین و فعالیت آن دارد. بهطور کل، چنین تحولاتی برای رمزارز برتر بازار سیگنالی منفی محسوب میشود. در این بین، صرافیهای بیت کوین همیشه اصلیترین منبع تغییرات قیمت و سطح فعالیت معاملهگران در نظر گرفته میشوند. از این رو، میتوان با بررسی حجم معاملات و انتقالات بیت کوین از شبکه به این پلتفرمها، میزان فعالیت سرمایهگذاران و معاملات آنها را بررسی کرد.
در اینجا ارزیابی مومنتوم (قدرت عملکرد / Momentum) جریان ورود و خروج بیت کوین در صرافیها از سمت شبکه در میانگین متحرکهای ۳۰ روزه و ۳۶۵ روزه، نشان میدهد که میانگین ماهانه این حجم معاملات و انتقالات به زیر میانگین سالانه آن کاهش یافته است. این یعنی که سطح تقاضای سرمایهگذاران برای بیت کوین پایین آمده و معاملات مبتنی بر حدسوگمان (Speculative Trading) آنها در قیمت فعلی نیز کمرنگ شده است.
در مرحله بعد حجم معاملات اسپات (Spot) بیت کوین در صرافیها در یک بازه ۹۰ روزه با حداقل ۱- تا حداکثر ۱+ مورد بررسی قرار گرفت. در این چهارچوب نیز، مشاهده میشود که حجم معاملات اسپات بیت کوین هم رو به کاهش است که به فرضیه پایینآمدن سطح فعالیت سرمایهگذاران در این بازار اضافه میکند.
در اینجا، شاخص اختلاف مجموع حجم معاملات (Cumulative Volume Delta) یا همان CVD بیت کوین در بازار اسپات، خالص سرمایه قرارداده شده برای خرید و فروش بیت کوین را تخمین میزند. با توجه به چهارچوبهای مذکور برای ارزیابی این موارد، فشار فروش سرمایهگذاران طی ۹۰ روز اخیر شاهد افزایش بوده و به تداوم روند نزولی قیمت کمک کرده است.
در همین راستا، مونتوم قیمت بیت کوین نیز شاهد تغییرات مثبت و منفی زیادی بهویژه طی ماه آگوست (مرداد و شهریور ماه) بوده است. این شاخص در مقایسه با دو نمونه قبلی که در بازه مذکور عملکردی منفی داشتهاند، اطلاعات بسیار مهمی را نشان میدهد.
ترکیب این سه شاخص، نشان از ورود بازار بیت کوین به یک محدوده کمریسک طی ۹۰ روز اخیر دارد. از این رو، میتوان به این نتیجه رسید که همزمان با کاهش فعالیت فروشندگان، قیمت هم یک روند نوسانی نزولی را تجربه میکند که میتواند از عوامل خارج از بازار تاثیر زیادی بگیرد و تغییراتی ناگهانی اعم از مثبت و منفی، در بازار بیت کوین شاهد باشیم.
در بخش بعدی گزارش گلسنود از تحلیل آنچین بیت کوین، عملکرد ETF های اسپات بیت کوین و اتریوم بررسی شد و مشخص شد که این بازارها، رویدادی تحت عنوان «گذر از روبیکون» (Crossing the Rubicon) در اکوسیستم ارزهای دیجیتال رقم زدهاند و بازارهای سنتی آمریکا، درگاهی برای دسترسی به دو رمزارز برتر این بازار پیدا کردهاند. بازار ETF های اسپات بیت کوین، از ماه آگوست به بعد شاهد تضعیف جریان ورود سرمایه بودهاند و اکنون بهطور میانگین، در هر هفته ۱۰۷ میلیون دلار خروجی ثبت کردهاند.
در این بین، ETF های اسپات اتریوم هم از اواسط ماه آگوست (اواخر مرداد ماه) تا کنون، روندی پیوسته از خروج سرمایه را تجربه کردهاند. جهت ارزیابی اثرات ETF های اسپات بر بازار بیت کوین و اتریوم، میتوان از طریق حجم معاملات اسپات این رمزارزها، جریان ورود و خروج خالص سرمایه در ETF ها را نرمالسازی کرد و نسبت موجود در این بین را، میتوان برای میزان سنگینی اثر ETF ها در هر بازار استفاده کرد.
این شاخص در بازار اتریوم بین محدوده نرمالشده ۱- و ۱+ نوسان داشته، اما در رابطه با بیت کوین این رقم بین مثبت و منفی ۸ واحد بوده است. این یعنی که علیرغم نرمالسازی این شاخصها، سطح علاقهمندی سرمایهگذاران سازمانی در ETF های اسپات بیت کوین همچنان بالا بوده و بیشتر از ETF های اتریوم است.
گلس نود در بخش پایانی این گزارش خود، نوشت که ماینرها همچنان تعهد بالایی به فعالیت در شبکه بیت کوین نشان میدهند و علیرغم کاهش سطح درآمد آنها، هش ریت شبکه فاصله بسیار کمی با سقف تاریخی خود پیدا کرده است. اما از جایی که ماینرها زودتر از بقیه فعالان بازار شروع به فعالیت میکنند، ممکن است در صورت کاهشهای بیشتر در سطح درآمد آنها و قیمت بیت کوین، شاهد تشدید فشار فروش از سوی این گروه باشیم.
همزمان با این موضوع، سطح فعالیت سرمایهگذاران در صرافیهای بیت کوین نیز در کنار حجم انتقالات این رمزارز کاهش یافته که نشان از کمشدن علاقه فعالان بازار به معامله و خرید و فروش بیت کوین دارد. این تحولات در رابطه با سرمایهگذاران سنتی و سازمانی بیت کوین هم دیده میشود که تداوم جریان خروج سرمایه در ETF های اسپات، گواه این موضوع است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۷ شهریور
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، سرمایهگذاران طی روزهای جاری سودها و ضررهای کمی را در داراییهای خود شاهد هستند و معاملهگران نیز، از استفاده از اهرمها و معاملات سنگین اجتناب کرده و ظاهراً بازار فیوچرز و قراردادهای دائمی بیت کوین، به یک سطح اولیه و تنظیم مجدد رسیدهاند.
تاریخ نشان داده که این دورههای کمرونق و آرامش در بازار بیت کوین برای مدت کمی ادامه داشته و در پی آن، اغلب شاهد تشدید نوسانات بودهایم؛ مسئلهای که در روز جاری و با کاهش ناگهانی قیمت بیت کوین اتفاق افتاده است. در این بین، جریان ورود سرمایههای بزرگ به بازار بیت کوین تضعیف شده و سطح برداشت سود و زیان سرمایهگذاران نیز به یک تعادل نسبی رسیده است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۹,۰۴۳ دلاری در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۶.۳۶ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۷ شهریور
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
بازار بیت کوین معمولاً از لحاظ ورود سرمایههای جدید، تا این اندازه آرام نبوده و ۸۹ درصد از روزهای معاملاتی در این بازار، حجم سرمایه بزرگتری به آن تزریق شده است. به همین شکل، بازار در دورهای قرار دارد که فعالیت معاملهگران و سرمایهگذاران در سطح قابل توجهی کاهش یافته و معمولاً در پی این دورهها، نوسانات قیمت تشدید میشوند. در حال حاضر ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین، به سطح ۶۱۹ میلیارد دلاری رسیده و پس از رسیدن قیمت به کف ۱۵,۰۰۰ دلاری در دسامبر سال ۲۰۲۲ (آذر ۱۴۰۰)، تا کنون بیش از ۲۱۷ میلیارد دلار سرمایه به این بازار تزریق شده است.
در اینجا میتوان از شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان MVRV بیت کوین استفاده کرد تا بتوان تصویر واضحتری از میانگین سود تحققنیافته (Unrealized Profit) سرمایهگذاران بهدست آورد. شاخص نسبت MVRV بیت کوین طی دو هفته گذشته، میانگین تاریخی خود در سطح ۱.۷۲ واحدی را تست کرده است که این سطح، بهعنوان یک نقطه انتقال بین روندهای صعودی و نزولی بزرگ بازار بهشمار میآید. تاریخچه بازار بیت کوین نشان میدهد که تقریباً ۵۱ درصد از روزهای معاملاتی، شاخص نسبت MVRV بالاتر از سطح میانگین خود قرار داشته است.
این یعنی که سطح سودآوری سرمایهگذاران به حالت اولیه و تعادل خود بازگشت داشته و هیجانات و نوسانات بعد از راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین، بهطور کامل فروکش کردهاند. این مسئله برای درصد عرضه در سود بیت کوین هم اتفاق افتاده و این شاخص نیز، به میانگین تاریخی خود بازگشته است که در سالهای ۲۰۱۶، ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ نیز شاهد آن بودهایم.
در همین راستا، میتوان از شاخص نسبت ریسک سمت فروش (Sell-Side Risk Ratio) نیز استفاده کرد تا بتوان سطح دقیق این تعادل (Equilibrium) در بازار بیت کوین را بهدست آورد. هنگامی که مقدار این شاخص افزایش پیدا میکند، به این معنی است که سرمایهگذاران داراییهای خود را در سود یا زیان بزرگی به فروش میرسانند. در این شرایط، بازار نیاز دارد که به حالت تعادل خود برگردد و معمولاً تشدید نوسانات را در پی دارد.
به همین ترتیب هنگامی که مقدار این شاخص به سطوح پایین میرسد، به این معنی است که فروش بیت کوین در نزدیکی قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران اتفاق میافتد و بازار تا حدی به وضعیت تعادل رسیده است. در این شرایط، برداشت سود یا زیان سرمایهگذاران معمولاً به پایان میرسد و بازار دورهای کمنوسان را سپری میکند.
اکنون شاخص نسبت ریسک سمت فروش بیت کوین به سطوح و باند پایینی خود رسیده که یعنی اکثر کوینهای BTC در شبکه، در نزدیکی سطح خریدشده به فروش میرسند. از این رو، انتظار میرود نوسانات بازار افزایش پیدا کنند.
در این بین، سطح خالص سود و زیان تحققیافته (Net Realized Profit/Loss) رو به کاهش است و به سطح ۱۵ میلیون دلار در روز رسیده است. این سطح در مقایسه با ۳.۶ میلیارد دلار ورود سرمایه بهطور روزانه حین رسیدن قیمت بیت کوین به سقف تاریخی ۷۳,۰۰۰ دلاری، کم و ناچیز بهشمار میآید. مقدار این شاخص در نقاط عطف بازار مثل ادامه روند فعلی با بازگشت و تغییر روند اصلی قیمت، به سطوح خنثی خود میرسد.
اما پس از تشکیل آخرین سقف تاریخی قیمت در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، سطح اطمینان سرمایهگذاران با نوسانات شدید و همچنین روند خنثی قیمت بیت کوین پایین آمد و باعث شد بخش بزرگی از عرضه بیت کوین در بازه ۳ تا ۶ ماهه توسط سرمایهگذاران هولد شود. در تاریخچه بازار بیت کوین، معمولاً طی دوره اصلاح قیمت بعد از تشکیل یک سقف تاریخی جدید، میزان کوینهای هولدشده در بازه ۳ تا ۶ ماه به اوج خود میرسد.
بخشی از این دسته از سرمایهگذاران، بهدلیل شرایط پرتلاطم و غیر قابل پیشبینی بازار تصمیم به هولد بیت کوین میگیرند و در نهایت، به هولدرهای بلندمدت این رمزارز تبدیل میشوند. بخش بزرگ دیگر این سرمایهگذاران، داراییهای خود را در ناحیه ضرر به فروش میرسانند. در حال حاضر، کوینهای ۳ تا ۶ ماهه بیت کوین بیش از ۱۲.۵ درصد از عرضه در گردش این رمزارز را تشکیل دادهاند که ساختاری شبیه به فروش دستهجمعی بازار در اواسط سال ۲۰۲۱ دارد. البته که چنین عملکردی را در اوج بازار خرسی سال ۲۰۱۸ نیز شاهد بودهایم.
در سایکل فعلی بازار بیت کوین، میزان فروش این کوینها در ناحیه ضرر در ابتدای ماه جولای (اواخر تیر ماه) افزایش قابل توجهی داشت و مجموع این عرضه شروع به کاهش کرد. از طرفی دیگر سرمایهگذارانی که کوینهای خود را به فروش نرساندند، در حال تبدیلشدن به هولدرهای بلندمدت بیت کوین هستند.
پلتفرم گلس نود در بخش بعدی این تحلیل آنچین بیت کوین، از شاخص میزان کوینهای فروختهنشده در قیمت تحققیافته یا URPD استفاده کرد تا بتوان تصویر واضحتری برای تغییر کوینهای مذکور به وضعیت هولدر بلندمدت بهدست آورد. با توجه به نمودار زیر، بیش از ۴۸۰,۰۰۰ واحد بیت کوین بالاتر از قیمت اسپات فعلی این رمزارز خریداری شدهاند و هماکنون، در دسته عرضه بلندمدت قرار گرفتهاند. بهعلاوه، این یعنی که این کوینهای بلندمدت، در ناحیه زیان تحقق نیافته (Unrealized Loss) قرار دارند.
اما در بخش پایانی این گزارش گلسنود، وضعیت بازار فیوچرز بیت کوین و قراردادهای بدون سررسید (Perpetual) آن مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد حجم لیکوییدی این معاملات طی ماههای اخیر، کاهش قابل توجهی داشته که نشان از پایینآمدن تمایل سرمایهگذاران برای فعالیت در این بازار بیت کوین و به همین ترتیب، سلطه و جذابیت بیشتر بازار اسپات دارد.
حال زمانی که نوسانات ماهانه قیمت بیت کوین را در برابر خالص لیکوییدی این پوزیشنهای فیوچرز مقایسه میکنیم، همبستگی فوقالعاده قوی میان آنها مشاهده میشود. این همبستگی نشان میدهد که لیکوییدی سنگین و ناگهانی پوزیشنهای لانگ (پیشبینی صعود قیمت / Long) بیت کوین، تا چه حد نوسانات قیمت در بازارها را تشدید میکند و باعث خروج معاملهگران و عدم فعالیت آنها در بازار میشود.
در همین راستا، میتوان نسبت میان نوسانات قیمت و حجم خالص لیکوییدی این پوزیشنهای معاملاتی را بررسی کرد تا سطح تمایلات فعالان بازار برای استفاده از اهرم در بازار فیوچرز را شناخت. همانطور که در نمودار زیر پیدا است، این نسبت در حال حاضر رو به کاهش بوده و به کفهای فوریه سال ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) نزدیک شده است. چنین عملکردی نظریه کاهش ریسکپذیری و عدم استفاده از اهرمهای سنگین توسط معاملهگران را تقویت کرده و به این معنی است که سطح فعالیت معاملهگران در این بازارهای بیت کوین کاهش یافته است.
این مسئله در کل بازار رمزارزها مشابه بوده و فاندینگ ریت (نرخ تامین سرمایه / Funding Rate) اکثر توکنهای بازار به سطوح خنثی خود رسیده است. به این ترتیب، میتوان گفت سطح علاقه معاملهگران به فعالیت در معاملات مبتنی بر حدسوگمان رمزارزها کاهش یافته و بهنوعی آغاز و تنظیمی مجدد داشته است. از این رو، میتوان گفت بازار اسپات ارزهای دیجیتال احتمالاً طی ماههای جاری، سلطه بیشتری نسبت به بازار مشتقات (Derivatives) خواهد داشت.
در بخش پایانی و نتیجهگیری این تحلیل آنچین بیت کوین، گلس نود نوشت که بازار بیت کوین در سطح فعالیتهای درون شبکه و بازار فیوچرز به یک سطح تعادل رسیده است. این مسئله در کاهش و پایانیافتن برداشت سود و ضرر سرمایهگذاران قابل مشاهده بوده و سطح خنثی فاندینگ ریت رمزارزها نیز، مهر تایید بر این موضوع میزند. به این ترتیب، میزان علاقه و فعالیت سرمایهگذاران در بازار مشتقات کاهش پیدا کرده است.
بهعلاوه، ساختار بازار بیت کوین بیش از ۵ ماه است که در یک روند نزولی قرار دارد و ظاهراً یک دوره تثبیت (Consolidation) و انباشت (Accumulation) را سپری میکند. اما با توجه به دادههای تاریخی، این دورههای خنثی و آرامش در بازار بیت کوین طولانیمدت نخواهد بود و عموماً تشدید نوسانات را در پی داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۳۱ مرداد
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، رهبر ارزهای دیجیتال این روزها شاهد رشد شاخص دامیننس و سلطه خود در بازار رمزارزها است و توانسته بیش از ۵۶ درصد از کل ارزش این بازار را به خود اختصاص دهد. در همین راستا، هولدرهای بلندمدت بیت کوین هم به حفظ داراییهای خود پایبند بوده و انباشت سنگینی از این دارایی داشتهاند.
در این بین، طی کاهش اخیر و روند نزولی قیمت بیشترین ضررها متعلق به هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین بوده که سطح زیان تحققیافته آنها، نشان از واکنش بیش از حد این دسته از سرمایهگذاران به عملکرد قیمت دارد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۹,۹۱۲ دلاری در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۱.۷۴ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۳۱ مرداد
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
پس از اینکه بیت کوین کف قیمت خود را در نوامبر سال ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) تشکیل داد، تا کنون جریان ورود سرمایههای جدید به این بازار ادامه داشته و منحنی ریسک این ارز دیجیتال، به نقاط پایانی خود رسیده است. دامیننس بیت کوین (BTC.D) از تاریخ مذکور تا روزهای جاری، از پایینترین سطح خود در ۳۸ درصد موفق شده به ۵۶ درصد در کل بازار رمزارزها برسد.
اتریوم هم بهعنوان دومین دارایی بزرگ و مهم بازار، شاهد کاهش ۱.۵ درصدی در شاخص دامیننس خود بوده و بهطور کل طی دو سال اخیر، روندی نسبتاً خنثی از این حیث داشته است. این در حالی است که دامیننس سایر آلت کوینها و استیبل کوینهای بازار، بهترتیب کاهشهایی بهمیزان ۵.۹ درصد و ۹.۹ درصد داشتهاند.
البته زمانی که تغییرات خالص سرمایه در این بخشهای بازار را ارزیابی میکنیم، مشاهده میشود که بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها بهعنوان داراییهای مهم بازار، شاهد جریان ورود سرمایه بودهاند. علیرغم تراکم موجود در بازارها پس از تشکیل سقف تاریخی قیمت بیت کوین در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، تنها ۳۴ درصد از روزهای معاملاتی جریان ورود سرمایه دلاری به بازارها در میانگین ماهانه بیشتر بوده است.
حال میتوان از شاخص مقایسه فشار سمت فروش و خرید داراییهای مهم بازار (Major Asset Buy-Side vs Sell-Side) استفاده کرد که به شناسایی تغییر جریان سرمایه در حجم معاملات صرافیهای شناختهشده میپردازد. در این شاخص، مقادیر نزدیک به صفر نشان از یک دوره خنثی و برابری جریان سرمایه در سمت خرید و فروش بیت کوین و اتریوم دارد.
هنگامی که رقم این شاخص مثبت میشود، به این معنی است که سرمایهگذاران بیشتر مشغول خرید استیبل کوین هستند و حجم معاملات خرید، از فروش بیت کوین و اتریوم بیشتر است. به همین ترتیب مقادیر منفی شاخص، نشاندهنده کاهش حجم خرید استیبل کوینها در برابر معاملات فروش بیت کوین و اتریوم است. پس از تشکیل سقف تاریخی قیمت بیت کوین در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲۲)، فشار فروش کاهش یافته و اکنون شاهد ثبت نخسین آمار مثبت از ژوئن ۲۰۲۳ (خرداد ۱۴۰۲) تا کنون هستیم (۹۱.۸ میلیون دلار در میانگین روزانه).
حین تلاطم سنگین بازار بیت کوین در هفتههای اخیر، سود تحققیافته هولدرهای بلندمدت در سطح ۱۳۸ میلیون دلار بهطور روزانه بوده است و با توجه به حضور یک فروشنده در برابر هر خریدار، عدم تعادل میان عرضه و تقاضای بیت کوین برطرف شده است. این مسئله باعث شده قیمتها به ثبات بیشتری برسند و با وجود اینکه بازار فراز و نشیبهای زیادی را تجربه میکند، میبینیم که روند قیمتها نسبتاً خنثی بوده که نشان از رسیدن بازار به حالت تعادل دارد.
در این بین شاخص نسبت سود و زیان تحققیافته (Realized Profit / Loss Ratio) هولدرهای بلندمدت، در سطوح بالا باقی مانده و علیرغم اینکه کاهش زیادی نسبت به سقفهای خود داشته، نشان میدهد که برداشت سود این دسته از فعالان بازار در حال اتمام است. این کاهش در سایکل سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۲۱ نیز اتفاق افتاد که در پی آن، روند صعودی قیمت از سر گرفته شد. حال با توجه به این موضوع، میتوان شاخص نسبت سود خروجی مصرفشده یا همان SOPR هولدرهای بلندمدت را ارزیابی کرد که ارقای بالای این شاخص، نشان میدهد هولدرهای بلندمدت بیت کوین هماکنون بهطور میانگین، شاهد بیش از ۷۵ درصد سود در داراییهای خود هستند.
در همین راستا، دادههای آنچین بیت کوین نشان میدهند موجودی در اختیار هولدرهای بلندمدت نیز در حال افزایش است و به سطوح مشابهی در نزدیکی سقف تاریخی قیمت رسیده است. این یعنی که تمایل هولدرها به حفظ داراییها، اکنون بیشتر از فروش بیت کوین است.
در بخش بعدی این گزارش گلسنود، رفتار هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین نیز مورد بررسی قرار گرفت. شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحقق یافته یا همان MVRV هولدرهای کوتاهمدت در میانگین متحرک ۳۰ روزه، در پایینتر از مرز تعادل ۱.۰ واحدی خود شاهد تراکم است که یعنی سرمایهگذاران جدید در بازار بیت کوین، هماکنون در ناحیه ضرر قرار دارند. البته این دورهها طی سایکلهای گاوی بیت کوین عادی است، اما در صورتی که این شرایط برای مدت طولانیتری برقرار بماند، این دسته از هولدرها ترسیده و اقدام به فروش میکنند.
اکنون در صورتی که چنین رفتاری، یعنی کاپیتولاسیون (Capitulation) و فروش از روی ترس را از سمت هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین شاهد باشیم، عملکرد شاخص SOPR این هولدرها و رسیدن آن به زیر مرز ۱.۰ واحدی، گواه این نظریه خواهد بود. در حال حاضر این شاخص به زیر ۱.۰ واحد کاهش داشته که یعنی برخی از هولدرهای کوتاهمدت، در حال فروش بیت کوینهای خود در ناحیه ضرر هستند. این مسئله نشان میدهد که بازار به یک نقطه تعیینکننده رسیده و قیمت فعلی بیت کوین، پایینتر از قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) هولدرهای کوتاهمدت قرار دارد.
اما علیرغم همبستگی که میان رفتار سرمایهگذاران در نواحی سود و زیانهای تحققیافته و تحققنیافته وجود دارد، سرمایهگذاران جدید بازار و هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین در صورتی که شاهد سود یا زیان تحققنیافته بزرگی باشند، ممکن است واکنشی غیرعادی و احساسی نسبت به وضعیت سرمایه خود داشته باشند. این واکنشهای غیرعادی از ویژگیهای اصلی بازار بیت کوین است که طی آن، واکنش احساسی سرمایهگذاران و فروش یا برداشت سود آنها، منجر به تشکیل سقف و کفهای محلی (Local) در قیمت بیت کوین میشود.
در این راستا، نمودار زیر سطح قیمت تمامشده خرید سرمایهگذاران جدید بازار که تصمیم به فروش در ناحیه ضرر گرفتهاند را با سایر سرمایهگذاران که هنوز بیت کوینهای خود را هولد کرده مقایسه میکند. انحراف و اختلاف میان این دو متغیر، مقیاس واکنشهای غیرعادی فعالان بازار بیت کوین را نشان میدهد.
اصلاحات قیمت بیت کوین در بازار گاوی سایکل فعلی، تا کنون انحراف کوچکی را میان فروش و هولد بیت کوین با توجه به قیمت تمامشده خرید سرمایهگذاران شاهد بوده است. از این رو، میتوان گفت که ریزش اخیر بیت کوین تا ناحیه ۵۰,۰۰۰ دلاری، یکی از نمونه واکنشهای غیرعادی و احساسی سرمایهگذاران بوده است.
اکنون بررسی شاخص زیان تحققنیافته نسبی (Relative Unrealized Loss) هولدرهای کوتاهمدت یا همان سرمایهگذاران جدید، نشان میدهد که فشار مالی وارده بر این دسته از فعالان بازار در چه سطحی قرار دارد. در حال حاضر، مقدار این شاخص نسبت به ارزش بازار هولدرهای کوتاهمدت بیتکوین، در مقایسه با رویدادهای تاریخی کاپیتولاسیون در سطوح پایینتری قرار دارد و میتوان گفت مشابه با دورههای اصلاح قیمت طی بازارهای گاوی است.
اما زمانی که مقدار این شاخص را با میزان فروش کوینها یعنی زیان تحققیافته (Realized Loss) هولدرهای کوتاهمدت مقایسه میکنیم، یک واگرایی را شاهد هستیم و رقم بالای زیانهای تحققیافته، نشان از یک واکنش غیرعادی و احساسی مشابه با مسئلهای دارد که در بالا به آن اشاره کردیم.
اکنون با ارزیابی مجموع ۹۰ روزه زیان تحققیافته و میانگین زیان تحققنیافته هولدرهای کوتاهمدت، میتوان نقاط تلاقی و انحراف این دو شاخص با یکدیگر را مشخص کرد. هنگامی که قیمت بیت کوین در هر سایکل به نزدیکی کفهای خود میرسد، مقدار شاخصهای زیان تحققیافته و تحققنیافته، به ۱۰ درصد تا ۶۰ درصد مجموع داراییهای هولدرهای کوتاهمدت میرسد. در حال حاضر، این شاخصها در سطوحی قرار دارند که نسبت به دورههای تشکیل کفهای بزرگ و اصلی قیمت بیت کوین، کوچک و کم هستند.
با توجه به این موضوع، میتوان گفت ساختار فعلی بازار بیت کوین مشابه با سایکل ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ دیده میشود که شاخصهای مذکور در آن دوره، کمتر از سقف ۱۰ درصدی خود قرار داشتند. از این رو، باید گفت ضربهای که اخیراً به ذهنیت و احساسات سرمایهگذاران و داراییهای آنها وارد شده، بهمیزانی که در ظاهر دیده میشد شدید نبوده است.
در بخش پایانی و نتیجهگیری این تحلیل آنچین بیت کوین، گلس نود نوشت با توجه به اینکه سطح عدم قطعیت و سردرگمی سرمایهگذاران بازار بسیار بالا است، سرمایههای جدید همچنان به بازار بیت کوین وارد شده و رشد شاخص دامیننس بیت کوین را بههمراه داشته است. اکنون بیت کوین بیش از ۵۶ درصد از سهم کل بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد.
همچنین علیرغم روند نهچندان جذاب و خنثی قیمت بیت کوین، هولدرهای بلندمدت مصمم به حفظ داراییهای خود هستند و کاملاً به خریدهای خود اطمینان دارند. در عوض هولدرهای کوتاهمدت طی کاهشهای اخیر قیمت، بیشترین سهم ضرر در بازار بیت کوین را به خود اختصاص دادهاند و میزان زیانهای تحققیافته آنها، نشان از واکنش غیرعادی و احساسی این سرمایهگذاران در بازار دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۴ مرداد
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، بازار رهبر ارزهای دیجیتال مشغول هضم عمیقترین اصلاح و روند نزولی در سایکل فعلی است و فعالان بازار، بهطور واضح دچار سردرگمی شدند و نمیتوانند تصمیمی قطعی برای معاملات خود بگیرند.
در هر صورت بررسی شاخصهای آنچین بیت کوین، نشان میدهد یک روند بهبود در این بازار بهآرامی آغاز شده و اینطور که پیدا است، واکنش و ترجیح سرمایهگذاران در برابر نوسانات اخیر، انباشت و هولد بیت کوین است. آمارها حاکی از آنند که بیشترین ثروت موجود در شبکه بیت کوین، در اختیار هولدرهای بلندمدت قرار دارد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۰,۸۴۶ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۲.۶۵ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۴ مرداد
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
از زمانی که قیمت بیت کوین به یک سقف تاریخی جدید در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) رسید، بازار وارد یک دوره فروش گسترده شد و اکنون طی چند هفته اخیر، برای تمامی گروههای مختلف سرمایهگذار بیت کوین بهویژه نهادهای سازمانی در ETF های اسپات، این شرایط در حال تغییر دیده میشود. این کیف پولهای بزرگ بیت کوین، ظاهراً در حال بازگشت به دوره انباشت خود هستند.
در اینجا شاخص امتیاز روند انباشت (Accumulation Trend Score) بیت کوین، تغییرات موجودی این رمزارز در سطح بازارها و کیف پولها را ارزیابی میکند. بر اساس عملکرد این شاخص، رفتار سرمایهگذاران بهتدریج در حال تغییر به انباشت و هولد بیت کوین دیده میشود. این تغییرات باعث شده مقدار شاخص امتیاز روند انباشت، به بالاترین سطح خود در ۱.۰ واحد برسد که یعنی فعالان بازار طی یک ماه اخیر، در سطح قابل توجهی مشغول انباشت بیت کوین بودهاند.
این یافتهها در عملکرد هولدرهای بلندمدت بیت کوین که طی حرکت قیمت بهسمت آخرین سقف تاریخی بیشترین میزان فروش را داشتهاند، بهخوبی قابل مشاهده هستند. بر اساس آمار بهدست آمده، هولدرهای بلندمدت بیت کوین طی ۳ ماه گذشته، در مجموع بیش از ۳۷۴,۰۰۰ واحد BTC را به داراییهای خود افزودهاند. اکنون تعداد هولدرهای بیت کوین نسبت به فروشندگان آن بیشتر شده است.
حال میتوان با بررسی تغییرات ۷ روزه عرضه در اختیار این دسته از هولدرها، نرخ تغییر موجودی آنها را ارزیابی کرد. افزایش فروش توسط این هولدرها در دورههای حرکت قیمت بهسمت سقفهای تاریخی جدید مشابه با ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، رفتاری عادی است که منجر به تشکیل سقفهای بلندمدت قیمت در روند اصلی میشود. تاریخچه بازار نشان میدهد که تنها در ۱.۷ درصد از روزهای معاملاتی بیت کوین، این هولدرها فروشهای سنگینتری داشتهاند. اما اخیراً شاخص مذکور به ناحیه مثبت خود بازگشته که یعنی هولدرهای بلندمدت، اکنون بیشتر به هولد بیت کوین تمایل پیدا کردهاند.
در همین راستا و علیرغم فروشهای سنگین بین ماههای آوریل تا جولای (اردیبهشت تا مرداد)، قیمت اسپات بیت کوین همچنان بالاتر از قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران فعال بازار باقی مانده است. از جایی که بیت کوین موفق شد حمایت خود را در نزدیکی این سطح قیمت پیدا کند، بازار هنوز از قدرت خوبی برخوردار است و سرمایهگذاران در بازه کوتاهمدت تا میانمدت، دیدگاهی مثبت برای قیمت دارند.
حال با توجه به اینکه بازار بیت کوین از دیدگاه تکنیکال در یک روند نزولی قرار دارد، میتوان از شاخص اختلاف مجموع حجم معاملات (Cumulative Volume Delta) یا همان CVD بیت کوین استفاده کرد تا خالص عرضه موجود در معاملات خرید و فروش در بازار اسپات را تخمین زد.
به این ترتیب، میتوان از این شاخص جهت ارزیابی مومنتوم (قدرت عملکرد / Momentum) بازار در بازه میانمدت استفاده کرد و فاکتورهای بازدارنده و مثبت برای قیمت را مورد بررسی قرار داد. از زمان تشکیل آخرین سقف تاریخی بیت کوین، این بازار وارد یک دوره پیوسته فروش و سلطه این معاملات شده است.
هنگامی شاخص CVD بیت کوین وارد ناحیه و ارقام مثبت میشود، نشاندهنده افزایش فشار خرید و سلطه این معاملات بیت کوین بوده و بالعکس ارقام منفی برای این شاخص، بازتابکننده سلطه فروشندگان در بازار است. میانگین سالانه CVD اسپات بیت کوین طی دو سال اخیر، بین نواحی ۲۲- میلیون دلار تا ۵۰- میلیون دلار نوسان داشته که یعنی، ذهنیت کلی سرمایهگذاران نزولی و متمایل به فروش بیت کوین بوده است.
چنانچه از این میانگین بهعنوان یک اساس ویژه سطح تعادل شاخص CVD استفاده کنیم، یک مقدار تعدیلیافته برای آن بهدست میآید که این ذهنیت منفی و دوره فروش بیت کوین را واضحتر و دقیقتر نشان میدهد. مقایسه شاخص CVD تعدیلیافته اسپات بیت کوین در میانگین متحرک ساده ۳۰ روزه (Adjusted Spot CVD 30d SMA) با درصد تغییرات ماهانه قیمت بیت کوین، یک تلاقی قابل توجه را در نمودارها نشان میدهد.
بر اساس این چهارچوب، تلاش ناموفق اخیر قیمت بیت کوین برای عبور از مرز ۷۰,۰۰۰ دلاری، تا حدی بهدلیل تقاضای ضعیف در بازارهای اسپات بوده که یعنی شاخص CVD وارد ناحیه منفی شده است. به این ترتیب، تایید بهبود سطح تقاضا برای خرید بیت کوین را میتوان از بازگشت شاخص CVD به ناحیه مثبت گرفت.
در بخش بعدی این تحلیل آنچین بیت کوین توسط گلسنود، وضعیت سایکل فعلی و نوسانات و روند خنثی قیمت طی ماههای اخیر مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد، هولدرهای بلندمدت در این بازه از میزان فروش و توزیع کوینهای خود در بازارها کاستهاند. این عملکرد در ابتدا باعث شد میزان ثروت موجود در شبکه بیت کوین به یک ثبات نسبی برسد و سپس شروع به رشد کند.
حتی علیرغم فروشهای سنگین این دسته از فعالان بازار طی حرکت قیمت بهسمت آخرین سقف تاریخی، میزان ثروت در اختیار هولدرهای بلندمدت بیت کوین در مقایسه با شکست سقفهای تاریخی قبلی، بیشتر بوده است. این یعنی در صورتی که قیمت بیت کوین در آینده شاهد رشد باشد، فروش توسط این هولدرها دور از انتظار نخواهد بود. همچنین، میتوان گفت که با وجود روند خنثی و حتی نزولی قیمت طی هفتهها و ماههای اخیر، هولدرهای بلندمدت رفتهرفته تمایل بیشتری به حفظ داراییهای خود پیدا کردهاند.
در نهایت میتوان با استفاده از شاخص نسبت ریسک سمت فروش (Sell-Side Risk Ratio) هولدرهای بلندمدت، به ارزیابی دقیقتری برای یافتههای بالا رسید. این شاخص، خالص مجموع سود و زیان تحققیافته (Realized Profit & Loss) سرمایهگذاران را نسبت به ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین نشان میدهد.
هنگامی که این شاخص به مقادیر بالا میرسد، نشاندهنده فروش کوینها در سود یا زیان بزرگ نسبت به قیمت تمامشده خرید است. در این شرایط، بازار شاهد نوسانات شدید بوده و نیاز دارد که مجدداً به وضعیت تعادل برسد. به همین ترتیب، زمانی که شاخص مذکور به مقادیر پایین میرسد، به این معنی است که سرمایهگذاران بیت کوینهای خود را نزدیک به نقطه بریکایون (نه سود و نه زیان / Break-Even) قیمت تمامشده خرید میفروشند و بازار به یک تعادل نسبی رسیده است. در این شرایط نوسانات قیمت کاهش یافته و سود و زیان سرمایهگذاران در محدوده معاملاتی فعلی، تمام شده است.
در حال حاضر شاخص نسبت ریسک سمت فروش هولدرهای بلندمدت بیت کوین، نسبت به سقفهای تاریخی قیمت در سطح پایینتری قرار دارد. این یعنی که میزان سود برداشتشده این هولدرها در مقایسه با سایکلهای قبلی کمتر بوده است. بهعلاوه، این شاخص نشان میدهد که هولدرهای بلندمدت برای شروع فروشهای خود، منتظر رشد بیشتر قیمت بیت کوین هستند.
در بخش پایانی این گزارش، گلس نود نوشت که علیرغم دوره پرچالش و نوسان بازار بیت کوین، هولدرهای بلندمدت در سطح قابل توجهی به حفظ داراییهای خود تعهد نشان دادهاند و شواهد حاکی از آنند که مجدداً شروع به انباشت این رمزارز کردهاند.
اکنون میزان ثروت حفظشده در شبکه بیت کوین توسط این دسته از سرمایهگذاران، در مقایسه با شکست سقفهای تاریخی قبلی قیمت بیشتر است که یعنی سرمایهگذاران، صبوری بهخرج داده و منتظر قیمتهای بالاتر برای بیت کوین هستند. بهعلاوه، عدم ترس و فروش و تراکم قیمت توسط این هولدرها در سایکل فعلی، بازتابکننده انعطاف قابل توجه آنها و اطمینان از استراتژی هولد بیت کوین است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۰ مرداد
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، صرافی ورشکسته متگاکس (Mt. Gox) با گذشت بیش از یک دهه بالاخره فرآیندهای قانونی پرداخت غرامت به طلبکاران را پشت سر گذاشت و اکنون توزیع کوینهای مربوطه را آغاز کرده است. از لحاظ جو روانی بازار، میتوان گفت این آخرین رویداد بزرگی است که از سال ۲۰۱۳ تا کنون، بازار ارزهای دیجیتال را تهدید میکرد.
گلسنود در گزارش این هفته خود، جریان توزیع بیت کوین توسط متگاکس به خسارتدیدگان و ورود و خروج این رمزارز در صرافیهای بیتاستمپ (Bitstamp) و کراکن (Kraken) را مورد بررسی قرار داد و همچنین، اثرات این افزایش عرضه بیت کوین بر فعالیت هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بازار را ارزیابی کرد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۶,۴۴۷ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۶ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۰ مرداد
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
بالاخره بعد از گذشت بیش از یک دهه فرآیندهای قضایی، توزیع کوینهای بازیابیشده از هک صرافی ژاپنی متگاکس آغاز شده است. این مسئله یک رویداد تاریخی در بازار بیت کوین، بهویژه برای طلبکاران صبور پلتفرم مربوطه بهشمار میآید که زمانی زیادی را برای نقدکردن داراییهای خود منتظر ماندهاند. مجموع کوینهای بازیابیشده از این صرافی بیش از ۱۴۱,۰۰۰ واحد BTC برآورد شده که تا کنون تقریباً ۵۹,۰۰۰ واحد از این آمار به طلبکاران پرداخت شده و نزدیک به ۸۰,۰۰۰ واحد دیگر نیز، قرار است طی هفتهها و ماههای آتی بین خسارتدیدگان توزیع شود.
گزارشات نشان میدهند صرافیهای بیتاستمپ و کراکن بهعنوان پلتفرم پرداختی این بیت کوینها برای طلبکاران انتخاب شدهاند که هماکنون، کراکن ۴۹,۰۰۰ واحد بیت کوین و بیتاستمپ ۱۰,۰۰۰ واحد از این کوینها را برای بازپرداخت به کاربران مربوطه در اختیار دارند.
اما مقایسه حجم توزیع این کوینهای متگاکس با سایر نهادهای بزرگ هولدر بیت کوین طی دو ماه گذشته، نشان میدهد که این توزیعها بزرگتر از جریان ورود سرمایه به ETF های اسپات، صدور کوینهای جدید شبکه توسط ماینرها و فروشهای دولت آلمان بوده است. حال با توجه به اینکه کاربران صرافی متگاکس مدتی بسیار طولانی برای بازگشت سرمایه خود صبر کردهاند، میتوان سناریوی زیر را برای این رویداد متصور شد:
- طلبکاران انتخاب کردهاند سرمایه خود را در قالب ارز دیجیتال بیت کوین و نه ارز فیات (Fiat) دریافت کنند که بخشی جدید در قوانین ورشکستگی دولت ژاپن است.
- چندین نهاد مختلف وجود دارند که طی این چندسال تلاش کردهاند که از روشهای قانونی، دارایی خسارتدیدگان را پس بگیرند.
- با توجه به فاصله زمانی بسیار زیاد از فروپاشی متگاکس تا روزهای جاری، طلبکارانی که داراییهای پسگرفته خود را هنوز نفروختهاند، به احتمال زیاد در بازار بیت کوین بهنوعی فعال باقی بمانند.
- از این رو، میتوان به این نتیجه رسید که تنها بخشی از این داراییهای متگاکس در بازار فروخته شدهاند که البته، ارزیابی دقیق تعداد این کوینها و فشار فروش آنها کمی دشوار است.
از طرفی دیگر، فشار فروش بیت کوین توسط دولت آلمان در اواخر ماه ژوئن نیز، بسیار سنگین بود و تقریباً ۴۸,۰۰۰ واحد بیت کوین توسط این نهاد در یک بازه ۱ ماهه به فروش رسید. در هر صورت، خریداران بازار موفق به جذب این عرضه جدید بیت کوین شدند و قیمت هم توانست خیلی سریع، یک رالی (حرکت صعودی / Rally) را از سطح ۵۳,۰۰۰ دلاری تا ۶۸,۰۰۰ دلار تشکیل دهد. اکنون شاید بتوان گفت با توجه به عملکرد فعلی قیمت بیت کوین، توزیع کوینهای متگاکس احتمالاً فشار کمتری را بر قیمت وارد کند.
اکنون با توجه به اینکه صرافیهای بیتاستمپ و کراکن برای توزیع این کوینها به طلبکاران انتخاب شدهاند، میتوان از شاخص اختلاف مجموع حجم معاملات اسپات یا همان CVD بیت کوین استفاده کرد تا بتوان دیدگاه واضحتری نسبت به موارد فوق کسب کرد.
شاخص CVD، خالص اختلاف بین حجم معاملات خرید و فروش بیت کوین در بازارهای اسپات در صرافیها را اندازهگیری میکند. حال چنانچه این شاخص را تنها برای صرافی کراکن بررسی کنیم، میبینیم که فشار فروش بیت کوین بعد از توزیع کوینها کمی افزایش داشته است. البته که میزان این آمار در بازه میانگین روزانه فروش این صرافی باقی مانده است.
در صرافی بیتاستمپ هم شرایط مشابه با کراکن بوده و معاملات بیت کوین، در سطحی جزئی متمایل بهسمت فروش بودهاند. این مسئله به فرضیههای بالا کمی قوت بخشیده که طلبکاران متگاکس، عجلهای برای فروش نداشته و در نقش هولدر بلندمدت بیت کوین ظاهر شدهاند.
در صورتی که این فرضیه صحیح باشد، با توجه به رشدهای قیمت از سال ۲۰۲۳ به بعد، در حال حاضر انگیزه این دسته از سرمایهگذاران برای فروش بیت کوین بسیار بالا است.
بازارهای گاوی بیت کوین که با رشد قابل توجه قیمت این رمزارز همراه هستند، معمولاً هولدرهای بلندمدت را به فروش بخشی از داراییهایشان ترغیب کرده که این مسئله را، میتوان در کاهش عرضه غیرفعال بیش از ۱ سال و ۲ سال بیت کوین بین ماههای مارس و آوریل (اسفند ۱۴۰۲ و اردیبهشت ۱۴۰۳) دید.
این فروشها توسط هولدرهای بلندمدت، در واقع تقاضای جدید در بازار برای خرید بیت کوین را پاسخ داده و منجر به رشد قیمت تا سقف تاریخی بالاتر از ۷۳,۰۰۰ دلار شده است. نرخ این کاهش عرضه هولدرهای بلندمدت، اخیراً سرعت کمتری گرفته که نشاندهنده تغییر تدریجی استراتژی این سرمایهگذاران به هولد بیت کوین است. در اینجا شاخص امواج هولد ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap HODL Wave) بیت کوین، میتواند ارزش دلاری سرمایه موجود در بیت کوینهای خریداریشده در کمتر از ۳ ماه اخیر را تفکیک کند. از این رو، میتوان امواج جریان تقاضای جدید از سوی سرمایهگذاران تازهوارد به بازار را ارزیابی کرد.
طی بازارهای گاوی بیت کوین، اوج دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) زمانی که است میزان سرمایه قرار دادهشده در بیت کوین توسط سرمایهگذاران جدید، به اوج خود میرسد که همزمان با فروش و گردش کوینها در بازار توسط هولدرهای بلندمدت در سطوح سنگین است. هماکنون نسبت سرمایه در اختیار فعالان جدید بازار، در حال کاهش بوده و به زیر سطوحی رسیده که عموماً در تشکیل سقفهای قیمت در روندهای اصلی و بزرگ بیت کوین دیده میشود. این یعنی که تمایل کلی فعالان بازار بیت کوین به هولد این رمزارز تغییر یافته که البته، همزمان با کاهش نرخ تقاضا نسبت به آخرین سقف تاریخی قیمت است.
بررسی عملکرد سرمایهگذارانی که بین ۳ تا ۶ ماه کوینهای خود را حفظ کردهاند، نشان میدهد که ارزش دلاری سرمایه آنها طی این بازه، رشد قابل توجهی داشته و این دسته از فعالان بازار نیز بیشتر به هولد کوینهای خود تمایل پیدا کردهاند. از این رو میتوان به این نتیجه رسید که هولدرهای کوتاهمدت بازار نیز، تمایل بیشتری به نگهداری بیت کوین در بازههای طولانیتر پیدا کردهاند.
هولدرهای بلندمدت بیت کوین هم که بیش از ۶ ماه است داراییهای خود را نفروختهاند، اکنون ۴۵ درصد از کل ثروت و ارزش موجود در شبکه را به خود اختصاص داده که نسبت به دورههایی که بیت کوین در هر سایکل به یک سقف میرسد، افزایش داشته است. این یعنی که هولدرهای بلندمدت نیز تمایل به نگهداری بیت کوینهای خود داشته و احتمالاً منتظر رسیدن قیمت بیت کوین به سطوح بالاتر هستند.
در همین راستا، موجودی در اختیار هولدرهای بلندمدت در برابر هولدرهای کوتاهمدت در حال افزایش است و در نمودار زیر، مدتزمان هولد کوینها که تمایزدهنده این دو دسته از فعالان بازار است، در قبل و بعد از فوریه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۲) ارزیابی شده است. در آن زمان قیمت بیت کوین در ناحیه ۵۱,۰۰۰ دلاری قرار داشت و آمارها نشان میدهند بسیاری از کوینهای BTC، هنگام اوج هیجانات راهاندازی ETF های اسپات خریداری شده و این دسته از خریداران، در حال تبدیلشدن به هولدرهای بلندمدت هستند و این روند در حال تقویت است.
بهعلاوه، اندیکاتور باینری فروش هولدرهای بلندمدت (Long-Term Holder Spending Binary Indicator) که نشانگر شدت فشار فروش بیت کوین توسط این دسته از فعالان بازار است، میگوید که این فشار فروش در حال حاضر در سطح پایینی قرار داشته که یعنی همانطور که فرض میشد، بخش بزرگی از عرضه بیت کوین در اختیار هولدرهای بلندمدت بازار قرار دارد و نگهداری بیت کوین، استراتژی مطلوب سرمایهگذاران در دوره فعلی است.
گلس نود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت توزیع کوینهای صرافی متگاکس بالاخره به جریان افتاده و کاربرانی که طی این چندسال با تمام قوا برای پسگرفتن سرمایه خود جنگیدهاند، پیروز این نبرد بوده و تمایل دارند که سرمایه خود را در قالب ارز دیجیتال BTC دریافت کنند. البته که با توجه به مدت زیادی که از این واقعه گذشته، احتمال فروش سنگین این بیت کوینها در سطح بازارها نیز وجود دارد.
در هر صورت، بررسی وضعیت فعلی نشان میدهد که بخش قابل توجهی از این طلبکاران تمایلی به فروش بیت کوین نداشته و به هولدر بلندمدت این رمزارز تبدیل شدهاند و از این رو، احتمال دارد که این رفتار منجر به محدودکردن فشار فروش بیت کوین طی هفتههای آتی شود.
همچنین، موجودی هولدرهای بلندمدت بیت کوین در حال افزایش است و میزان ارزش و ثروت نگهداریشده در این شبکه، نسبت به دورههای تشکیل سقف قیمت در هر سایکل، بسیار بالاتر است. این یعنی که تمایل اکثریت فعالان بازار بیت کوین به هولد این رمزارز است و هولدرهای بلندمدت نیز، منتظرند تا قیمت بیت کوین به سطوح بالاتری برسد تا برای فروش اقدام کنند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۷ تیر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، بازار رمزارز برتر اخیراً ۴۸,۰۰۰ واحد BTC را از سمت دولت آلمان جذب کرد و این نهاد داراییهای خود را تماماً به فروش رساند. اکنون با توجه به توزیع کوینهای صرافی ورشکسته متگاکس (Mt. Gox) که در راه است، فشار فروش از سمت این نهادها ارزیابی شد و اثر عملکرد ETF های اسپات بر قیمت بیت کوین نیز مورد بررسی قرار گرفت.
چشمانداز عملکرد هولدرهای بیت کوین همیشه در حال تغییر و تحول بوده و بهمرور زمان، نیازمند تکامل و بهبود چهارچوبهای تحلیلی است. تاریخ نشان داده که ماینرها و صرافیهای بیت کوین همیشه بزرگترین و تاثیرگذارترین هولدرها در عملکرد این بازار بودهاند. اکنون باید دید که با اتمام فروشهای دولت آلمان و ورود سرمایههای جدید به ETF های اسپات، بازار در چه شرایطی قرار گرفته است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۵,۳۷۸ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، بیش از ۴ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۷ تیر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
در تاریخچه بازار بیت کوین، همیشه بیشترین موجودی هولدشده، در اختیار نهادهای تقریباً ناشناخته برای عموم نظیر امانتدار صرافی ورشکسته متگاکس (Mt. Gox Trustee) بوده است. وظیفه این نهاد، نگهداری کوینهای بازیابیشده بعد از فروپاشی متگاکس است. همچنین، مقدار قابل توجهی بیت کوین توسط نهادهای قضایی دولتها از پلتفرمهای کلاهبرداری و غیرقانونی توقیف شده که هر چندوقت یکبار، حجم بزرگی از آنها به فروش میرسد.
اما طی چندماه گذشته، گروهی دیگر به جمع این نهادهای بزرگ هولدر بیت کوین ملحق شده که ETF های اسپات و سرمایهگذاران سازمانی آنها هستند. در حال حاضر، ۱۱ کمپانی صادرکننده ETF اسپات بیت کوین در ایالات متحده، بیش از ۸۸۷,۰۰۰ واحد از این رمزارز را در اختیار دارند که از این حیث، جایگاه دومین نهاد بزرگ هولدر بیت کوین را به خود اختصاص دادهاند. نمودار زیر، موجودی این هولدرهای بیت کوین را از سال ۲۰۲۰ تا کنون نشان داده است.
در رابطه با فشار فروش واردشده از سوی نهادهای بزرگ بیت کوین، گلسنود نوشت که ماینرهای شبکه همیشه یکی از فاکتورهای اصلی کمککننده به این مسئله بودهاند که البته، عرضه در دسترس آنها بعد از هر رویداد هاوینگ (Halving) کاهش پیدا میکند. اما با توجه به اینکه جریان ورود سرمایه به صرافیها و ETF های اسپات بهعنوان دو نهاد بزرگ دیگر از موجودی ماینرها بیشتر است، معمولاً اثرات عملکرد آنها بر بازار و قیمت بیت کوین، ۴ برابر تا ۸ برابر بیشتر از ماینرها است.
اکنون با توجه به این موضوع، میتوان شدت فشار فروش نهادهای بزرگ را با بررسی جریان خالص خروج سرمایه از آنها مورد ارزیابی قرار داد. به این ترتیب، ۳ سناریوی زیر را میتوان بر اساس این یافتهها مشاهده کرد:
- فشار فروش ماینرهای شبکه معمولاً زمانی افزایش پیدا میکند که نوسان قیمت بیت کوین بیشتر میشوند.
- پس از تشکیل سقف تاریخی جدید بیت کوین در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، بیشترین خروجی سرمایه همیشه متعلق به ETF های اسپات بوده و از میان آنها، صندوق “GBTC” کمپانی گریاسکیل (GrayScale) بیشترین فروشها را داشته است.
- فشار فروش بیت کوین توسط دولت آلمان در هفتههای اخیر بسیار بالا بوده است؛ اما میبینیم که بیشترین میزان خروجی سرمایه بعد از ریزش قیمت تا ناحیه ۵۴,۰۰۰ دلاری اتفاق افتاده که یعنی فعالان بازار زودتر از اثرگذاری اخبار بر بازار عمل کردهاند.
بررسی میزان خروجی سرمایه از این نهادهای بزرگ بازار، نشان داد که فشار فروش ماینرها نسبت به فروشهای دولت آلمان، خروج سرمایه از ETF های اسپات و ورود بیت کوین به صرافیها بسیار کمتر بوده است. از این رو، ورودی بیت کوین به صرافیها همچنان بیشترین فشار فروش را بر قیمت تحمیل کرده که البته، طی هفتههای اخیر دولتهای آلمان و آمریکا هم در سطح بسیار قابل توجهی اقدام به فروش کردهاند. بخش بزرگی از این فروشها، بین روزهای ۷ تا ۱۰ جولای (۱۷ تا ۲۰ تیر ماه) صورت گرفته و بعد از رسیدن قیمت به ۵۴,۰۰۰ دلار بوده است.
در دورهای که بیت کوین روندی خنثی داشت، ETF های اسپات یک دوره پیوسته از خروج سرمایه را تجربه کردند و با ریزش قیمت به ناحیه ۵۴,۰۰۰ دلاری، در واقع قیمت به زیر قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) هولدرهای ETF ها رسید. سرمایهگذاران ETF های اسپات بیت کوین، بهطور میانگین بیت کوین را در سطح ۵۸,۲۰۰ دلاری خریداری کردهاند.
حجم بیت کوینهای واریزی و برداشتشده در صرافیها، همیشه معیاری قوی جهت ارزیابی سطح علاقه سرمایهگذاران و نقدینگی موجود در بازار بوده است. پس از اینکه قیمت بیت کوین به سقف تاریخی خود در ماه مارس (اسفند ماه) رسید، میزان ورود بیت کوین به صرافیها کاهش قابل توجهی داشت و پس از آن، در سطح ۱.۵ میلیارد دلار در هر روز ثابت باقی ماند.
در بخش بعدی گزارش گلسنود، میزان سود و زیان تحققیافته (Realized Profit and Loss) نقدشده سرمایهگذاران بررسی شد که معیاری برای اندازهگیری سطح تقاضا برای بیت کوین محسوب میشود. در این شاخص هم مشاهده شد که سطح تقاضا برای بیت کوین در مسیر رسیدن به سقف تاریخی جدید افزایش قابل توجهی داشته و پس از آن، شاهد تراکم و روندی خنثی بوده است.
این یعنی که طی سه ماه اخیر، بین عرضه و تقاضا برای بیت کوین تعادل ایجاد شده است. همچنین، زیان تحققیافته سرمایهگذاران هم افزایش قابل توجهی نداشته که یعنی علیرغم اصلاح ۲۵ درصدی قیمت نسبت به آخرین سقف تاریخی، سرمایهگذاران خیلی دچار ترس نشدهاند.
اکنون در صورتی که جریان ورود بیت کوین به صرافیها را بهعنوان عاملی برای فشار فروش این رمزارز در نظر بگیریم، میتوان آن را با جریان ورود استیبل کوین به صرافیها مقایسه کرد و چهارچوبی برای ارزیابی تقاضای بیت کوین بهدست آورد. از این طریق میتوان تعادل بین تمایلات سرمایهگذاران برای خرید و فروش بیت کوین را مشخص کرد و مقادیر زیر را بهدست آورد:
- مقادیر نزدیک به صفر یک دوره خنثی را نشان میدهند که جریان ورود سرمایه برای خرید، با فشار فروش بیت کوین برابری میکند.
- مقادیر مثبت دوره سلطه خرید بیت کوین را نشان میدهند که حجم خرید استیبل کوینها، از فشار فروش بیت کوین بیشتر است.
- مقادیر منفی هم نشاندهنده دوره سلطه فروش بیت کوین هستند که حجم فروش، از میزان ورود استیبل کوینهای جدید فراتر میرود.
به این ترتیب، در نمودار زیر پیدا است که بازار بیت کوین از اواسط سال ۲۰۲۳ تا کنون، یک دوره فروش را تجربه میکند که البته طی چندماه اخیر، از شدت آن کاسته شده است.
در شاخص انحراف در مجموع حجم معاملات اسپات بیتکوین یا همان “CVD” نیز عملکردی مشابه دیده میشود. این شاخص ابزاری جهت اندازهگیری خالص اختلاف حجم معاملات خرید و فروش بیت کوین در صرافیهای متمرکز است.
از بررسی شاخص CVD بیت کوین هم، مشخص شد که بازار پس از رسیدن قیمت به سقف تاریخی در ماه مارس (اسفند ماه)، تا کنون شاهد سلطه معاملات فروش بوده است. این در حالی است که از یک هفته گذشته، شاخص CVD نخستین سیگنال خرید را از ماه جولای به بعد نشان داده که یعنی فشار فروش بیت کوین در بازارهای اسپات کاهش پیدا کرده است.
کاهش قیمت بیت کوین به کف ۵۳,۵۰۰ دلاری، باعث شد نسبت عرضه در اختیار هولدرها که شاهد زیان تحققنیافته (Unrealized Loss) است به ۲۵ درصد برسد و به همین ترتیب، عرضه در سود هولدرها به میانگین عادی خود در اصلاحات بازارهای گاوی، یعنی سطح ۷۵ درصدی برسد. میزان سودآوری داراییهای هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، طی ۳۰ روز اخیر کاهش قابل توجهی داشته و بیش از ۶۶ درصد از این کوینها، به ناحیه زیان تحققنیافته رسیدهاند.
این آمار که در نوع خود کمسابقه بوده است، باعث شد تعداد زیادی از خریدارانی که بیت کوین را در سطوح بالاتر خریداری کردهاند، دچار چالش شوند. اما در طرف مقابل، هولدرهای بلندمدت بیت کوین تغییر چندانی در موجودی در سود خود تجربه نکردند. چنین عملکردی نشان میدهد تعداد کمی از خریداران در اوج بازار گاوی سال ۲۰۲۱، همچنان داراییهای خود را حفظ کردهاند.
در مجموع، این آمار نشان میدهد گروه هولدرهای کوتاهمدت اصلیترین سرمایهگذارانی هستند که به نوسانات بازار واکنش نشان میدهند. میانگین قیمت تمامشده خرید این سرمایهگذاران نیز ۶۴,۳۰۰ دلار برآورد شده است.
گلس نود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت که در رابطه با میزان فشار فروش بیت کوین در بازار، ماینرهای شبکه همیشه یکی از اصلیترین نقشها را داشتهاند؛ اما اثر عملکرد آنها بعد از هر هاوینگ کمتر شده و در عین حال، ETF های اسپات و صرافیهای متمرکز اثرات بیشتری بر قیمت بیت کوین میگذارند.
بازار بیت کوین توانست ۴۸,۰۰۰ واحد بیت کوین دولت آلمان را جذب کند و با فروکشکردن این فشار فروش، بازار یک بهبود نسبی را شاهد بود. در این بازه، هولدرهای کوتاهمدت چالشهای بسیاری را شاهد بودند و بخش بزرگی از موجودی آنها وارد ناحیه ضرر شد. از طرفی دیگر، سرمایهگذاران بلندمدت موقعیتهای خود را حفظ کرده و کاهش ناچیزی در سودآوری خود تجربه کردهاند که نشان از تعهد به استراتژی و قدرت عملکرد آنها در بازار بیت کوین دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۰ تیر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، پس از چندین ماه رنجزنی قیمت، رمزارز برتر عمیقترین اصلاح خود نسبت به اواخر سال ۲۰۲۲ تا کنون را تجربه کرد و پایینتر از میانگین متحرک ۲۰۰ روزه (۲۰۰DMA) رسید. این مسئله باعث شد بخش بزرگی از هولدرهای کوتاهمدت وارد ناحیه زیان تحققنیافته شوند.
اکنون قیمت بیت کوین با آخرین سقف تاریخی خود بیش از ۲۶ درصد فاصله دارد اما علیرغم این موضوع، عمق اصلاح فعلی در مقایسه با سایکلهای گذشته کمتر است. همچنین با توجه به اینکه هولدرهای کوتاهمدت تحت فشارهای زیادی قرار گرفتهاند، سطح زیان آنها نسب به حجم کلی بازار نسبتاً کمتر است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۹,۱۵۰ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۲.۹۲ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۰ تیر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
سایکل ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ بازار بیت کوین، تا کنون هم مشابه با سایکلهای قبلی بوده و هم با آنها تفاوتهایی را داشته است. بیت کوین بعد از سقوط صرافی FTX، تقریباً ۱۸ ماه یک روند صعودی را تجربه کرد و پس از رسیدن به سقف ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری با تایید ETF های اسپات، بهمدت ۳ ماه به رنجزنی مشغول شد. بازار بیت کوین بین ماههای می و جولای (اردیبهشت تا تیر ماه)، عمیقترین اصلاح قیمت در سایکل فعلی را شاهد بود و باعث شد با سقف تاریخی قیمت، بیش از ۲۶ درصد فاصله بگیرد.
اما علیرغم این عملکرد بیت کوین که نشانههای مهمی دارد، این اصلاح و روند نزولی قیمت نسبت به سایکلهای قبلی کمتر بوده و بهنوعی نشانگر ساختار قدرتمند این بازار و بلوغ بیشتر بیت کوین بهعنوان یک دارایی قابل معامله جهانی است.
حال اگر عملکرد قیمت بیت کوین نسبت به کف هر سایکل را بررسی کنیم، مشاهده میشود که سایکل فعلی تا حد زیادی مشابه با دو نمونه قبلی یعنی سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ و ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ بوده است. علت این شباهت هم مسئلهای است که همیشه در مورد آن بحث بوده است، اما چهارچوب ارزشمندی را در اختیار تحلیلگران قرار میدهد تا بتوانند ساختار و مدتزمان سایکل بازار را ارزیابی کنند.
گرچه اگر عملکرد قیمت بعد از هر رویداد هاوینگ (Halving) را بررسی کنیم، میبینیم که بیت کوین در سایکل فعلی یکی از بدترین عملکردها را ثبت کرده است. جالب اینجا است که چنین عملکردی در حالی است که قیمت بیت کوین برای نخستین بار در تاریخچه خود، قبل از اجرای هاوینگ در ماه آوریل (اول اردیبهشت) به یک سقف تاریخی جدید رسیده است.
با توجه به نمودار زیر، قیمت بیت کوین بعد از ایپاک دوم (Epoch 02) که دوره بعد از نخستین هاوینگ بوده، ۱۱۷ درصد رشد داشته و این مسئله در هاوینگ بعدی یعنی ایپاک شماره ۳، در سطح ۷- درصد برآورد شده است. مجدداً در هاوینگ سوم بیت کوین و ایپاک شماره ۴، قیمت شاهد رشد ۳۰ درصدی بوده و در نهایت در آخرین هاوینگ بیت کوین یعنی ایپاک شماره ۵، قیمت بیت کوین تا کنون ۱۳- درصد کاهش داشته است.
همچنین، دفعاتی که اصلاح قیمت بیت کوین در بازه روزانه بیشتر از ۱ واحد انحراف از معیار داشته، نشاندهنده رویدادهای فروش دستهجمعی در بازارهای گاوی است که این آمار برای ۳ سایکل قبلی یعنی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳، ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ بهترتیب ۱۹، ۲۷ و ۲۶ رویداد بوده که در سایکل فعلی بیت کوین، تا کنون تنها ۶ مرتبه شاهد چنین عملکردی بودهایم. این مسئله میتواند نشاندهنده سایکلی کوتاهتر و کمنوسانتر نسبت به نمونههای قبلی باشد و یا اینکه هنوز سرمایهگذاران قرار است مدت بیشتری را در این شرایط سپری کنند.
در بخش بعدی گزارش گلسنود، حجم عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین مورد ارزیابی قرار گرفت که از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون روندی صعودی داشته است. این مسئله با راهاندازی ETF های اسپات و رشد چشمگیر قیمت همراه شد و تقاضا برای خرید بیت کوین نیز بالا رفت.
اما این سطح تقاضا طی چندماه اخیر کاهش یافته و روندی خنثی را سپری میکند که نشان میدهد میان عرضه و تقاضای بیت کوین در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴، تعادل برقرار شده است. نتیجه چنین تحولی، عرضههای بدون تقاضا همزمان با برداشت سود برخی هولدرهای بلندمدت و تعداد کم خریداران جدید در بازار است.
گلس نود نوشت معمولاً طی بازارهای گاوی بیت کوین، میزان عرضه در ضرر هولدرهای کوتاهمدت در سطوح بین ۱ میلیون واحد تا ۲ میلیون واحد به ناحیه اشباع میرسد که همزمان با تشکیل کفهای محلی (Local Lows) قیمت است. در شرایط وخیمتر، این کوینهای در ضرر ممکن است به ۲ میلیون واحد تا ۳ میلیون واحد هم برسند. نمونهای از این اتفاق در کاهش اخیر قیمت بیت کوین به ناحیه ۵۳,۰۰۰ دلاری افتاد که تقریباً ۲.۸ میلیون واحد بیت کوین متعلق به هولدرهای کوتاهمدت، به زیر قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) آنها رسید.
البته نمونهای فوقالعاده وخیمتر از این شرایط، طی سهماهه دوم و سوم سال ۲۰۲۱ اتفاق افتاد که تعداد هولدرهای بیشتری را با ضررهای سنگینتر درگیر کرد. پیامد این اتفاق هم، شکست اطمینان و ذهنیت مثبت سرمایهگذاران بود که بازار خرسی سال ۲۰۲۲ را رقم زد. از این رو، میتوان گفت دور فعلی همچنان در جریان خواهد بود.
این تراکم قیمت بیت کوین در روزهای جاری، نسبت سود تحققیافته (Realized Profit) به زیان تحققیافته (Realized Loss) سرمایهگذاران را نیز کمتر کرده است. این شاخص هماکنون به ناحیه ۰.۵۰ تا ۰.۷۵ واحدی رسیده که یک سطح خنثی طی اصلاحات قیمت در بازارهای گاوی بیت کوین بهشمار میآید.
نگاهی دقیقتر به این آمار نشان میدهد که طی یک هفته اخیر، هولدرهای کوتاهمدت بیتکوینهای خود را با ۵۹۵ میلیون دلار ضرر بهفروش رساندهاند که بزرگترین ضرر برای این دسته از فعالان بازار، نسبت به کف سایکل سال ۲۰۲۲ محسوب میشود. البته که طی مقایسه این آمار با مجموع سرمایهگذاریها یا همان مارکت کپ (Market Capitalization) هولدرهای کوتاهمدت، مشخص شد چنین ضرری در مقایسه با اصلاحات در بازارهای گاوی گذشته بیت کوین، یک اتفاق کاملاً عادی و رایج بوده است.
از محاسبه میزان ضرر فروش کوینها برای هر دو دسته هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت بیت کوین نیز، مشخص شد که این ضررها تنها ۳۶ درصد از تمام سرمایههای موجود در شبکه بیت کوین را تشکیل میدهند. این در حالی است که دورههای کاپیتولاسیون (فروش از روی ترس و ضرر / Capitulation) بزرگ قبلی بازار مثل سپتامبر ۲۰۱۹، مارس ۲۰۲۰ و می ۲۰۲۱، ضررهای سرمایهگذاران بیش از ۶۰ درصد از جریان ورود سرمایه به بازار بیت کوین را در بر گرفته بود.
در نهایت میتوان گفت سایکل فعلی بازار بیت کوین، شباهتهای بیشتری به تراکمهای رایج بازار و تشکیل سقف قیمت در سال ۲۰۲۱، تا رویدادهای کاپیتولاسیون دارد. به هر حال، تنها افزایش تقاضا برای خرید بیت کوین میتواند مانع از کاهش بیشتر قیمت شود که در غیر این صورت، سطح سودآوری سرمایهگذاران رفتهرفته منفیتر خواهد شد.
پلتفرم گلسنود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت در پی ۱۸ ماه روند صعودی بعد از فروپاشی صرافی FTX و ۳ ماه روند خنثی قیمت، بازار به عمیقترین اصلاح خود در سایکل فعلی رسیده است. با این حال، مقایسه عمق اصلاحات این سایکل با نمونههای قبلی، نشان میدهد شرایط بازار بیت کوین همچنان خوب است و ساختاری قدرتمند برای آن تشکیل شده است.
تراکم اخیر قیمت بیت کوین هم، بخش بزرگی از سرمایه هولدرهای کوتاهمدت را به سطح قابل توجهی از زیان تحققنیافته رسانده و آنها را تحت فشار زیادی قرار داده است؛ اما مقیاس این زیانها در مقایسه با حجم فعلی سرمایه در بازار بیت کوین کمتر است. بهعلاوه، عدم حضور پررنگ هولدرهای بلندمدت در فروش کوینهای در ضرر علیرغم وضعیت پرتنش بازار فعلی، نشان از تداوم سودآوری این دسته از فعالان بازار دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۶ تیر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، حین تلاش قیمت جهت بازگشت مجدد به آخرین سقف تاریخی خود، سطح عملکرد هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت بیت کوین در زمینه عرضه و تقاضای این رمزارز یعنی خرید و فروش بیت کوین مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از شاخصهای تفکیککننده جدید گلسنود، رفتار و میزان فروش گروههای مختلف هولدرهای بلندمدت و تاثیر عملکرد آنها در بازار ارزیابی شد.
روند قیمت بیت کوین بعد از رسیدن به سقف تاریخی ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، تا کنون خنثی بوده و بر اساس گزارش گلس نود، از اوایل ماه می (اواسط اردیبهشت ماه) مومنتوم (قدرت / Momentum) تقاضا برای خرید بیت کوین منفی شده است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۱,۷۲۴ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۱.۳۴ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۶ تیر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
در گزارش قبلی روند و شدت جریان ورود و خروج سرمایه در بازار بیت کوین مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از میانگین قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) در گروههای مختلف هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، اطلاعات زیر بهدست آمد:
- هنگامی که قیمت تمامشده خرید این هولدرها در یک روند صعودی قرار دارد، نشاندهنده ورود سرمایههای جدید به بازار و خرید بیت کوین در قیمتهای بالاتر توسط سرمایهگذاران جدید است. طبیعتاً در روند نزولی این شاخص، وضعیت مذکور هم عکس میشود.
- زمانی که قیمت اسپات بیت کوین از سطح قیمت تمامشده خرید هولدرها بالاتر یا پایینتر میرود، میزان سود تحققنیافته (Unrealized Profit) گروههای مختلف هولدرها از طریق شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته (MVRV) مشخص میشود.
- از شاخص MVRV میتوان جهت ارزیابی میزان انگیزه سرمایهگذاران برای فروش و برداشت سود در قیمتهای بالای بیت کوین، و اتمام روند فروش در قیمتهای پایین استفاده کرد.
اکنون قیمت بیت کوین در بازارهای اسپات با سطح قیمت تمامشده خرید هولدرهای ۱ هفتهای تا ۱ ماهه و ۱ ماهه تا ۳ ماهه را مقایسه کردیم. از این مقایسه، میتوان دو تغییر روند بزرگ و مهم در جریان ورود و خروج سرمایه به بازار بیت کوین، در مراحل ابتدایی بازارهای گاوی و خرسی را تشخیص داد. در نمودار زیر پیدا است که این دو مدل قیمتی، چگونه برای بیت کوین در سایکل سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ یک حمایت را تشکیل دادهاند.
قیمت بیت کوین از اواسط ماه ژوئن (اواخر خرداد ماه) به زیر قیمت تمامشده خرید دو دسته فوق از هولدرهای کوتاهمدت، یعنی بهترتیب سطوح ۶۸,۵۰۰ دلار و ۶۶,۴۰۰ دلار کاهش یافته است. در صورت تداوم این شرایط، تاریخ نشان داده که اطمینان سرمایهگذاران دستخوش تغییرات منفی میشود که نتیجه آن، اصلاح عمیقتر قیمت و طولانیتر بودن روند بهبود آن است.
اکنون از مقایسه قیمت تمامشده خرید این دو دسته از هولدرهای کوتاهمدت، میتوان مومنتوم فعلی بازار را ارزیابی کرد؛ به این ترتیب:
- جریان ورود سرمایه به بازار بیت کوین زمانی رخ میدهد که قیمت تمامشده خرید هولدرهای ۱ هفتهای تا ۱ ماهه، بیشتر از این سطح برای هولدرهای ۱ ماهه تا ۳ ماهه است. در این شرایط، تقاضا در بازار مثبت شده و سرمایههای جدید به بیت کوین تزریق میشوند.
- اما جریان خروج سرمایه هنگامی اتفاق میافتد که قیمت تمامشده خرید هولدرهای ۱ هفتهای تا ۱ ماهه بیت کوین، کمتر از این قیمت برای هولدرهای ۱ ماهه تا ۳ ماهه میشود. این ساختار نشان از کاهش تقاضا در سطح بازارها دارد و سرمایه از بازار بیت کوین خارج میشوند.
طی بازارهای گاوی قبلی بیت کوین، روند جریان خروج سرمایه از بازار ۵ مرتبه اتفاق افتاده است. با توجه به نمودار زیر، این اتفاق از ماه می تا اوایل ژوئن (اردیبهشت ماه تا آخر خرداد) در جریان است.
در راستای این مسئله، در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین واکنش هولدرهای بلندمدت در شرایط مذکور بررسی شد. این دسته از هولدرهای بیت کوین، اصلیترین عامل برداشت سود و عرضه کوینها طی بازارهای گاوی محسوب میشوند. معمولاً سقفهای قیمت بیت کوین در هر سایکل، همزمان با اوج فروش هولدرهای بلندمدت تلاقی زمانی داشته است.
شرایط فعلی بازار بیت کوین از این حیث، تا حد زیادی به سایکل سال ۲۰۱۷ شباهت دارد. میزان سود تحققنیافته هولدرهای بلندمدت بیت کوین، شاخص مناسبی جهت اندازهگیری انگیزه آنها برای فروش داراییها است که در این باره، شاخص خالص سود و زیان تحققنیافته (Net Unrealized Profit/Loss) یا NUPL بیت کوین مورد استفاده قرار میگیرد. هنگام نگارش این متن، شاخص NUPL بیت کوین در سطح ۰.۶۶ واحدی قرار دارد که در واقع بهمیزان سطوح دورههای قبل از رضایت و سرخوشی (Pre-Euphoria) سرمایهگذاران است. اکنون ۹۶ روز است که این شرایط برقرار بوده و با سایکل سال ۲۰۱۷ شباهتهای زیادی دارد.
حال با استفاده از اندیکاتور باینری فروش هولردهای بلندمدت (Long-Term Holder Spending Binary Indicator)، میتوان دورههای فروش سنگین این هولدرها را شناسایی کرد. طی این دورهها، مجموع موجودی نگه داشتهشده توسط هولدرهای بلندمدت کاهش قابل توجهی پیدا میکند و به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
- دوره فروش ضعیف که موجودی هولدرها حداقل ۳ روز از ۱۵ روز گذشته را شاهد کاهش بوده است.
- دوره فروش معمولی که موجودی هولدرها حداقل ۸ روز از ۱۵ روز گذشته، یک روندی نزولی داشته است.
- دورههای فروش سنگین که موجودی هولدرهای بلندمدت بیش از ۱۲ روز از ۱۵ روز اخیر دچار کاهش شده است.
در نمودار بعدی، مدلهای قیمتی مختلف بیت کوین با یکدیگر ترکیب شده تا واکنش و ذهنیت و تمایلات (Sentiment) هولدرهای بلندمدت ارزیابی شود. از این آمار، انگیزه هولدرها برای برداشت سود و میزان فروش واقعی آنها بهدست میآید. این آمارها را میتوان به ۴ دوره مختلف تقسیم کرد:
- دوره کاپیتولاسیون (Capitulation) هنگامی رخ میدهد که قیمت اسپات بیت کوین پایینتر از قیمت تمامشده خرید هولدرها رسیده و معمولاً منجر به فروش سنگین از روی ترس میشود.
- دوره انتقال (Transition) زمانی است که بیت کوین کمی بالاتر از قیمت تمامشده خرید هولدرها معامله میشود و فروش جزئی و موقتی در بازار صورت میگیرد.
- دوره تعادل (Equilibrium) پس از یک دوره نزولی طولانیمدت است و عرضه و تقاضای بیت کوین در سطحی کم و برابر است و هولدرهای قدیمی، بهتدریج برای فروش اقدام میکنند. فروش سنگین بیت کوین طی این دورهها، اغلب اصلاح یا رشد سریع قیمت را در پی دارد.
- دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) زمانی است که شاخص MVRV هولدرهای بلندمدت از ۳.۵ واحد عبور میکند و همزمان با رسیدن قیمت به آخرین سقف تاریخی در سایکل قبلی است. طی این دورهها، هولدرهای بلندمدت به بیش از ۲۵۰ درصد سود تحققنیافته میرسند و بهسرعت و در حجمهای بالا برای فروش بیت کوین اقدام میکنند.
حال با توجه به این دادهها، میتوان رفتار فروش هولدرهای بلندمدت طی سه ماهه پایانی ۲۰۲۳ و سهماهه ابتدایی سال ۲۰۲۴ را در نمودار زیر مشاهده کرد. در این نمودار پیدا است که دوره مذکور در حالت تعادل خود بهسر برده است.
اکنون جهت ارزیابی میزان فروش گروههای مختلف در هولدرهای بلندمدت بیت کوین، روزهایی در نمودار زیر مشخص شدهاند که حجم فروشها نسبت به میانگین سالانه آن، حداقل ۱ واحد انحراف از معیار داشتهاند. با وجود اینکه میزان فروش گروههای هولدر بیت کوین گاهی اوقات شدت یافته، تعداد نمونههای فروش سنگین بیت کوین طی دورههای رضایت و سرخوشی سرمایهگذاران در یک بازار گاوی افزایش پیدا میکند. این یک رفتار عادی و همیشگی از هولدرهای بلندمدت بیت کوین هنگام رشد سریع قیمت است.
حال با ارزیابی شاخص سود یا زیان تحققیافته (Realized Profit / Loss)، میتوان دیدگاه واضحتری نسبت به الگوهای رفتاری هولدرهای بلندمدت بیت کوین بهدست آورد. در نمودار زیر مجموع سود تحققیافته هولدرهای بلندمدت طی بازارهای گاوی بیت کوین نشان داده شده است.
با توجه به این نمودار، معمولاً ۲۰ تا ۴۰ درصد از مجموع سودهای برداشتشده متعلق به هولدرهای بلندمدت بیت کوین است. علیرغم اینکه حجم معاملات روزانه این دسته از سرمایهگذاران تنها ۴ تا ۸ درصد از کل معاملات بیت کوین است، ۴۰ درصد از سودهای بهدست آمده از این رمزارز متعلق به هولدرهای بلندمدت است.
گلس نود در بخش پایانی گزارش خود نوشت که در این تحلیل آنچین بیت کوین، سطح قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت بیت کوین محاسبه شد تا میزان عرضه و تقاضای فعلی در بازار ارزیابی شود. از این آمارها، مشخص شده که پس از تشکیل سقف تاریخی جدید قیمت بیت کوین در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، مومنتوم بازار یعنی جریان ورود سرمایه و تقاضا برای بیت کوین منفی شده است.
همچنین از بررسی گروههای مختلف هولدرهای بلندمدت، مشخص شد که فروش سنگین بیت کوین طی بازارهای گاوی و در دروههای رضایت و سرخوشی سرمایهگذاران اتفاق میافتد. همچنین، حجم معاملات روزانه این دسته از هولدرها تنها ۴ تا ۸ درصد از کل آمار بوده، اما ۴۰ درصد از مجموع سودهی بیت کوین متعلق به هولدرهای بلندمدت است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۳ خرداد
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، علیرغم ورودیهای سنگین سرمایه به ETF های اسپات در منطقه آمریکا، ظاهراً موجی از معاملات آربیتراژ (Arbitrage) بیت کوین این فشار خرید را خنثی کرده و قیمت برای ادامه رشدها، به خریدهایی بهغیر از این معاملات نیاز دارد. در کنار این موضوع، رابطه بین کاهش تعداد آدرسهای فعال بیت کوین و افزایش تعداد تراکنشهای این رمزارز نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
شاخصهای تحلیل آنچین بیت کوین نظیر تعداد آدرسهای فعال، تعدا تراکنشها و حجم آنها، ابزاری ارزشمند جهت ارزیابی روند رشد و عملکرد این شبکه بلاک چین بهشمار میآیند. از زمانی که دولت چین برای استخراج بیت کوین در اواسط سال ۲۰۲۱ محدودیتهایی را اعمال کرد، تعداد آدرسهای فعال در شبکه بیت کوین کاهش شدیدی داشت و از بیش از ۱.۱ میلیون آدرس، به تقریباً ۸۰۰,۰۰۰ آدرس در بازه روزانه رسید.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۷,۵۱۳ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۲۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۳ خرداد
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
با توجه به موارد فوق، شبکه بیت کوین طی هفتههای جاری فشارهای مشابهی را تجربه میکند که البته، عوامل محرک این تحولات متفاوت هستند. از این رو، در این گزارش گلس نود نحوه تحولات ایجادشده بهواسطه راهاندازی استاندارد BRC-20، اُردینالز (Ordinals) و پروتکل رونز (Runes) بیت کوین بر چگونگی تحلیل و برداشت کارشناسان از شاخصهای آنچین این رمزارز مورد بررسی قرار گرفته است.
دادههای آنچین نشان میدهند علیرغم همبستگی همیشگی مومنتوم (قدرت عملکرد / Momentum) بازار بیت کوین با افزایش تعداد آدرسهای فعال و تراکنشهای روزانه، ظاهراً این فاکتورها در حال فاصلهگرفتن از یکدیگر هستند.
با وجود اینکه تعداد آدرسهای فعال بیت کوین در حال کاهش هستند، تعداد تراکنشهای پردازششده توسط شبکه به نزدیکی سقفهای تاریخی خود رسیده است. اکنون میانگین ماهانه تعداد تراکنشهای بیت کوین در بازه روزانه، به ۶۱۷,۰۰۰ تراکنش رسیده که ۳۱ درصد از میانگین سالانه بالاتر بوده و نشانگر تقاضای زیاد برای فضای بلوک (Block space) در این بلاک چین است.
حال اگر این کاهش در آدرسهای فعال را با سهم تراکنشهای اینسکریپشنها (Inscriptions) و توکنهای BRC-20 از این آمار مقایسه کنیم، همبستگی فوقالعاده قوی بین آنها مشاهده میشود. تعداد تراکنشهای اینسکریپشنهای بیت کوین نیز همزمان با آدرسهای فعال شبکه، از اواسط ماه آوریل (اواخر فروردین ماه) دچار کاهش شده است.
این یعنی که نخستین عامل کاهش در تعداد آدرسهای فعال بیت کوین، پایینآمدن سطح فعالیتهای مربوط به اینسکریپشنها و پروتکل اردینالز بوده است. البته که در این آمارها، آدرسها ممکن است چندین مرتبه مورد استفاده قرار گیرند و یک آدرس بیت کوین، میتواند چندین تراکنش را انجام داده باشد.
گلسنود جهت نمایش روند رشد اینسکریپشنها در بلاک چین بیت کوین از ابتدای سال ۲۰۲۳، مجموع تعداد این تراکنشها را مورد بررسی قرار داد که تا روز جاری، به سطح ۷۱ میلیون اینسکریپشن رسیدهاند. اما از اواسط ماه آوریل، ظاهراً محبوبیت این پروتکل کاهش قابل توجهی داشته است.
جهت روشنترشدن این موضوع، باید راهاندازی پروتکل رونز (Runes) بیت کوین را نیز مورد بررسی قرار داد که ظاهراً روشی بهینهتر برای ساخت توکنهای مثلی تحت بلاک چین بیت کوین است. پروتکل رونز همزمان با رویداد هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) راهاندازی شد و مصادف با کاهش فعالیت کاربران در بخش اینسکریپشنها بود.
پروتکل رونز رویکرد متفاوتی نسبت به اینسکریپشنها داشته و برای ثبت دادههای اختیاری در این شبکه، فضای ذخیره کمتری را اشغال میکند. با راهاندازی این پروتکل همزمان با هاوینگ در تاریخ ۲۰ آوریل (۱ اردیبهشت)، تقاضا برای تراکنشهای رونز رشد شدیدی داشت و بین ۶۰۰,۰۰۰ تا ۸۰۰,۰۰۰ تراکنش در روز برآورد شد و این سطح را تا روزهای جاری حفظ کرده است.
اکنون تراکنشهای رونز تا حد زیادی جایگاه تراکنشهای توکنهای BRC-20 بیت کوین و همچنین اینسکریپشنها و اردینالز را گرفته و ۵۷ درصد از تمام تراکنشهای روزانه شبکه را به خود اختصاص دادهاند که یعنی، تمایلات این دسته از کاربران بیت کوین از اینسکریپشنها به پروتکل رونز تغییر پیدا کرده است.
در بخش بعدی این گزارش گلسنود از تحلیل آنچین بیت کوین، تغییرات قابل تأمل دیگری مورد بررسی قرار گرفت؛ قیمت بیت کوین علیرغم جریان ورود بزرگ سرمایه به ETF های اسپات آمریکا، روندی خنثی داشته که جهت ارزیابی این شرایط، سطح تقاضا در ETF های اسپات با موجودی بیت کوین در اختیار نهادهای بزرگ تجزیه و تحلیل شد.
با توجه به نمودار زیر، مجموع بیت کوین در اختیار تمامی این نهادها یعنی ETF های اسپات در آمریکا، صرافی متگاکس (Mt. Gox)، دولت آمریکا، صرافیها و ماینرهای بیت کوین، تقریباً ۴.۲۳ میلیون واحد BTC برآورد شده که ۲۷ درصد از عرضه درگردش تعدیلیافته این رمزارز را در بر میگیرد. عرضه تعدیلیافته، مجموع عرضه بیت کوین منهای کوینهایی است که بیش از ۷ سال بدون تغییر در کیف پولها باقی ماندهاند.
البته در این بین کمپانی کوینبیس (Coinbase) بهعنوان یک نهاد مجزا از این آمار، بخش بزرگی از موجودی صرافیها و ETF های اسپات بیت کوین در آمریکا را در سرویس حضانتی خود (Coinbase Custody) در اختیار دارد که مقدار این کوینها، بهترتیب ۲۷۰,۰۰۰ واحد و ۵۶۹,۰۰۰ واحد BTC برآورد شده است.
با توجه به این موضوع، دادههای گلسنود نشان میدهند که پس از راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین در ایالات متحده، نهنگهای بیت کوین واریزیهای بزرگی به این صرافی داشتهاند که اکثر آنها، مربوط به خروجیهای صندوق سرمایهگذاری سابق کمپانی گریاسکیل (GrayScale) در پی تبدیل آن به یک ETF اسپات بیت کوین (GBTC) بوده است.
اما در کنار این فروشها، همزمان با حرکت قیمت بیت کوین بهسمت سقفهای تاریخی که بخش بزرگی از عرضه این رمزارز را نیز شامل میشد، یک عامل دیگر مشاهده شد که فشار خرید ETF های اسپات را خنثی میکند. شاخص اپن اینترست (سود باز / Open Interest) بیت کوین در معاملات فیوچرز (آتی / Futures) بورس شیکاگو یا همان “CME”، پس از رشد تا سقف تاریخی ۱۱.۵ میلیارد دلاری در مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲)، تا کنون بالاتر از ۸ میلیارد دلار باقی مانده است.
این مسئله نشان میدهد که احتمالاً معاملهگران بیشتری از بازارهای سنتی، به استراتژی آربیتراژ بیت کوین روی آوردهاند. آربیتراژ یک استراتژی و موقعیت خنثی محسوب میشود که شامل خرید بیت کوین در بازار اسپات (Spot) و همزمان فروش یک قرارداد شورت (پیشبینی کاهش قیمت / Short) همراه با پریمویم (Premium) آن در بازار فیوچرز میشود.
در گزارش گلس نود مشخص شد که نهادهای هج فاند (Hedge Fund) یا همان صندوقهای پوشش ریسک، رفتهرفته به موقعیتهای شورت بیت کوین اضافه میکنند. این مسئله میتواند به این معنی باشد که احتمالاً بهصورت همزمان، حجم خریدهای اسپات بیت کوین در معاملات آربیتراژ معاملهگران سنتی، در ETF های اسپات صورت میگیرد. بورس شیکاگو یا CME از سال ۲۰۲۳ تا کنون، از لحاظ اپن اینترست بیت کوین و سلطه کلی در بازار این رمزارز رشدهای قابل توجهی داشته که میتواند نشانگر این مسئله باشد که هج فاندها، از بازار CME برای بازکردن موقعیتهای شورت بیت کوین استفاده میکنند.
گلسنود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت که افزایش اختلاف و واگرایی میان شاخصهای آنچین مربوط به فعالیت کاربران در شبکه بیت کوین، با راهاندازی پروتکل رونز شدت و سرعت زیادی گرفته و در این پروتکل، آدرسهای ثابت چندین تراکنش مختلف را انجام میدهند.
ظهور و افزایش معاملات آربیتراژ بیت کوین از طریق خرید در ETF های اسپات آمریکا و بازکردن پوزیشنهای شورت در بورس شیکاگو نیز، باعث شده فشار خرید در ETF ها تا حد زیادی خنثی شود. این تحولات باعث شده قیمت بیت کوین تغییرات چندانی را شاهد نباشد که یعنی پادشاه کوینها برای رشد قیمت، به خریدهای عادی در بازارهای اسپات و بدون آربیتراژ و همچنین پوزیشنهای لانگ (پیشبینی صعود قیمت / Long) در بازارهای فیوچرز نیاز دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۹ خرداد
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس و بهنقل از گزارش گلس نود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، رمزارز برتر کمی پایینتر از سقف تاریخی خود به تثبیت قیمت (Consolidation) ادامه میدهد و هولدرهای بلندمدت برای نخستین بار از دسامبر ۲۰۲۳ (آذر ۱۴۰۲) تا کنون، مجدداً شروع به انباشت BTC کردهاند. در کنار این موضوع تایید و راهاندازی ETF های اسپات اتریوم در ایالات متحده، منجر به رشد ۲۰ درصدی قیمت اتریوم و افزایش فعالیتها در سطح این دو بازار شد.
اکنون هر دور رمزارز بیت کوین و اتریوم پس از یک دوره تثبیت طولانیمدت در پی رسیدن به سقفهای تاریخی، نشانههایی از تقویت عملکرد و قدرت را نشان میدهند و نوسانات بازار از ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) تا کنون، نتوانسته بر عملکرد این ارزهای دیجیتال اثر منفی بگذارد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۸,۱۱۵ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۱ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین با گزارش گلسنود – ۹ خرداد
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
قیمت بیت کوین بعد از گذارندن سنگینترین اصلاح خود بهمیزان ۲۰.۳ درصد که در پی فروپاشی صرافی FTX اتفاق افتاد، موفق شد روند بهبود خود را تا سقفهای تاریخی جدید ادامه دهد و در ۲۰ می (۳۱ اردیبهشت)، دوباره به سطح ۷۱,۰۰۰ دلاری برسد. از لحاظ مقایسه، الگوی اصلاحات قیمت بیت کوین طی سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، تا حد زیادی به بازار گاوی سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ شبیه بوده است.
بازار گاوی ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷، در شرایطی رقم خورد که بیت کوین تازه دوران ابتدایی شکوفایی خود را تجربه میکرد و خبری از بازار مشتقات و ابزارهای سرمایهگذاری مختلف برای آن نبود. اکنون ارزیابی ساختار بازار بیت کوین در روند صعودی ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴، نشان میدهد که بخش بزرگی از این رشدها از طریق معاملات بیت کوین در بازارهای اسپات (Spot) بهدست آمده است که این دیدگاه، با توجه به جریان ورود سرمایه به ETF های اسپات این رمزارز نیز، به اثبات نزدیکتر میشود.
حال در بررسی میانگین سوددهی بیت کوین در بازههای هفتگی، ماهانه و سهماهه، مشخص شد که پادشاه کوینها عملکرد قابل توجهی داشته و در بازههای مذکور بهترتیب با ۳.۳ درصد، ۷.۴ درصد و ۲۵.۶ درصد رشد همراه بوده است. با توجه به این آمار، تعداد روزهایی که بیت کوین در بازه ۹۰ روزه بیشتر از ۲۰ درصد رشد داشته و معامله شده، تنها ۵ روزه بوده که این آمار در سایکلهای قبلی، بین ۱۸ تا ۲۶ روز طول کشیده است.
این مسئله نشان میدهد که بازار فعلی بیت کوین نسبت به بازارهای گاوی قبلی، بلوغ بیشتری پیدا کرده و با احتیاط بالاتر و سرعت کمتری در حال حرکت است. قیمت بیت کوین در اوایل مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲)، با قدرت زیادی به یک سقف تاریخی جدید در ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری رسید که همزمان با یک فروش قابل توجه از سوی هولدرهای بلندمدت بود. این فروشها در نهایت باعث شد قیمت بیت کوین وارد یک دوره اصلاح و تثبیت شود و با گذر زمان قیمت به کفهای خود برسد، فروشها پایان یابند و یک دوره انباشت مجدد برای ارز BTC آغاز شود.
این سناریو در جریان ورود و خروج سرمایه در ETF های اسپات بیت کوین نیز مشهود است که ماه آوریل را (اواسط فروردین تا اواسط اردیبهشت) وارد یک دوره فروش و خروج سرمایه شدند. با تشدید فشار فروش و رسیدن قیمت بیت کوین به کف ۵۷,۵۰۰ دلاری، ETF های اسپات هم شاهد خروج ۱۴۸ میلیون دلار سرمایه خالص در هر روز بودند. البته که این شرایط به یک دوره کاپیتولاسیون (فروش از روی ترس / Capitulation) جزئی تبدیل شد و پس از آن، قیمت بیت کوین بهبود قابل توجه و سریعی داشت.
ETF های اسپات بیت کوین طی هفته میلادی گذشته، بهطور میانگین روزانه ۲۴۲ میلیون دلار ورودی داشتند که نشان از بازگشت این خریداران به بازار دارد. با توجه به میزان فروش روزانه ماینرها که بعد از هاوینگ به ۳۲ میلیون دلار در هر روز رسیده، فشار خرید در ETF های اسپات اکنون ۸ برابر این فروشها شده است. این مسئله میزان تاثیر عملکرد ETF های اسپات را نشان میدهد که بهطور همزمان، کمشدن اثرات هاوینگ بر بازار بیت کوین را نیز بهتصویر میکشد.
در بخش بعدی این گزارش گلسنود از تحلیل آنچین بیت کوین، درصد عرضه در سود کوینهای در گردش بازار مورد ارزیابی قرار گرفت که با تکرار الگوهای تاریخی همراه بود. با رسیدن قیمت بیت کوین به سقفهای تاریخی در مراحل ابتدایی هر بازار گاوی، درصد عرضه در سود بیت کوین نیز از آستانه ۹۰ درصدی نیز عبور میکند. این دورهها مراحل اولیه دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) سرمایهگذاران را نشان میدهد که با برداشت سود آنها همراه است.
طی این دورهها، بیشترین فروش بیت کوین توسط هولدرهای بلندمدت انجام شده و قیمت بیت کوین پس از اصلاحات بازار خرسی قبلی، به اوج خود رسیده است. این دوره یوفوریا و به سودرسیدن حداقل ۹۰ درصد از عرضه بیت کوین، معمولاً بین ۶ ماه تا ۱۲ ماه زمان میبرد که در سایکل فعلی، تا کنون ۲.۵ ماه را سپری کرده است و ۹۳.۴ درصد از عرضه در گردش بیت کوین در ناحیه سود قرار دارد.
اکنون میتوان سطح زیان تحققنیافته (Unrealized Loss) سرمایهگذاران را در بازه ۹۰ روزه بررسی کرد که در واقع افرادی را شامل میشود که در سقفهای قیمت، بیت کوین را خریدهاند. این اتفاق زمانی میافتد که سرمایههای جدید وارد بازار بیت کوین شده و در روند صعودی، سفارشهای فروش را با خرید پاسخ میدهند و با اصلاح قیمت، این دسته از سرمایهگذاران وارد ناحیه ضرر میشوند.
عمق این ضررها و اصلاحات قیمت در سایکل صعودی فعلی نیز، بسیار مشابه با سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ است که مجدداً نشان از تکرار تاریخ و پابرجا بودن قدرت و عملکرد همیشگی بیت کوین دارد. همچنین، شرایط فعلی نشان میدهد که علیرغم به سقفرسیدن قیمت بیت کوین، کوینهای زیادی در این نواحی خریداری نشدهاند.
با پیدایش موج جدیدی از خرید بیت کوین در بازارها، ناحیه سمت فروش بیت کوین توسط هولدرهای بلندمدت نیز تقویت شده است. حال میتوان با بررسی میزان سود تحققنیافته (Unrealized Profit) هولدرهای بلندمدت، سطح انگیزه آنها برای فروش و میزان فشار فروش بیت کوین را مورد ارزیابی قرار داد.
برای این کار، ابتدا باید شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان “MVRV” هولدرهای بلندمدت را بررسی کرد که ضریب میانگین سود تحققنیافته آنها را نشان میدهد. تاریخ نشان داده که در دورههای انتقال از بازار خرسی به گاوی بیت کوین، شاخص MVRV هولدرهای بلندمدت در حدود ۱ تا ۲ سال، بین سطوح ۱.۵ واحد تا ۳.۵ واحدی نوسان داشته است.
حال در صورتی که روند صعودی بازار پابرجا باقی بماند، میزان سود تحققنیافته هولدرهای بلندمدت نیز بیشتر خواهد شد. این مسئله انگیزه این دسته از هولدرهای را برای فروش بیت کوین افزایش میدهد که رفتهرفته به فشار فروش افزوده و تقاضاهای خرید را پاسخ میدهند.
جهت جمعبندی این ارزیابی، نرخ فروش هولدرهای بلندمدت و تغییرات موقعیت و موجودی آنها در یک بازه ۳۰ روزه مورد بررسی قرار گرفت. بازار بیت کوین اولین فروش بزرگ هولدرهای بلندمدت را با رسیدن قیمت به سقف تاریخی جدید در ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲) تجربه کرد. نرخ فروش هولدرهای بلندمدت طی دو بازار گاوی گذشته، به ۸۳۶,۰۰۰ واحد تا ۹۷۱,۰۰۰ واحد بیت کوین بهصورت ماهانه رسیده بود که در سایکل فعلی، این رقم برای ماه مارس در سطح ۵۱۹,۰۰۰ واحد برآورد شد.
تقریباً ۲۰ درصد از این فروشها توسط هولدرهای سهام صندوق “GBTC” کمپانی گریاسکیل (GrayScale) صورت گرفت و در پی این دوره، فروشها کاهش یافتند و یک دوره انباشت بیت کوین آغاز شد و عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت، رشدی ۱۲,۰۰۰ واحدی در هر ماه داشت.
گزارش گلس نود در بخش پایانی و نتیجهگیری این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت که پس از یک دوره فروش توسط هولدرهای بلندمدت با رسیدن قیمت به سقف تاریخی ۷۳,۰۰۰ دلاری، اکنون فشار فروش تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است. این هولدرها پس از اتمام دوره فروش، شروع به انباشت بیت کوین کرده که از دسامبر ۲۰۲۳ (آذر ۱۴۰۲) تا کنون بیسابقه بوده است. همزمان با این تحولات، تقاضا از سوی ETF های اسپات بیت کوین هم احیا شده و سرمایههای جدیدالورود به بازار، فشار خرید بیت کوین را بهطور قابل توجهی افزایش دادهاند.
بهعلاوه، این اتفاقات همزمان با تایید ETF های اسپات اتریوم رخ داده و بهنوعی یک میدان رقابت جدید را برای دو رمزارز برتر بازار بهوجود آورده است. این شرایط، روند رشد و پذیرش ارزهای دیجیتال در جهان و بهویژه نظام اقتصادی سنتی را تقویت کرده و یک گام بزرگ برای صنعت رمزارزها محسوب میشود.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۶ اردیبهشت
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، پلتفرم گلسنود (Glassnode) در آخرین گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین، از شاخصهای تفکیککننده (Breakdown Metrics) برای شناسایی بیشترین سطوح زیان تحققیافته (Realized Loss) و کاپیتولاسیون (فروش برای جلوگیری از ضرر بیشتر / Capitulation) سرمایهگذاران استفاده کرد. همچنین، در این گزارش از یک فریمورک (Framework) جدید استفاده شد تا سطوح اتمام فروش گروههای سرمایهگذاران و معاملهگران در تایم فریمهای مختلف ارزیابی شود.
طی بازارهای گاوی بیت کوین، قیمت اغلب نوساناتی صعودی را تجربه میکند و شاهد اصلاحات و تثبیت (Consolidation) نیز است. سرمایهگذاران میدانند که هیچ بازاری همیشه صعودی نیست و تغییرات در عرضه و تقاضای داراییها است که نوسانات مثبت و منفی قیمتها را رقم میزنند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۲,۱۱۸ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۵۸ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۶ اردیبهشت
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلس نود
در ابتدای این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود میزان زیان تحققیافته هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین را مورد ارزیابی قرار داد. در نمودار زیر پیدا است که هولدرهای بلندمدت، تنها در دورههای و سایکلهای نزولی بزرگ (Macro Cycle) بیت کوین شاهد زیان تحققیافته در داراییهای خود هستند. در عوض در تمامی دورههای بازار بیت کوین، خریداران جدید یا همان هولدرهای کوتاهمدت هستند که شاهد زیان تحققیافته بوده و بیشترین ضرر را در بازارهای گاوی متحمل میشوند.
اکنون میتوان هولدرهای کوتاهمدت که اکثر ضررهای بازار را از آن خود کردهاند را مورد تحلیل و بررسی قرار دارد تا سطوح و زمان اتمام فروش بیت کوین را شناسایی کرد. هدف اصلی در اینجا شناخت نقاط عطف و بازگشت طی دورههای اصلاح و تثبیت قیمت در بازار گاوی و روندهای صعودی بیت کوین است. این نقاط عطف در واقع شرایطی است که بیت کوین در آنها به وضعیت اشباع فروش (Oversold) میرسد. هر فروشی متقابلاً با یک سفارش خرید مربوط به سرمایهگذاری دیگر صورت میگیرد و این تقاضا، در نهایت یک کف محلی (Local Bottom) برای قیمت بیت کوین تشکیل میدهد.
نقاط عطف مذکور در روندهای بازار، معمولاً از یک حرکت صعودی قیمت در تایم فریمهای کوچک (دقیقهای تا ساعتی) آغاز شده و به تایم فریمهای بزرگتر (روزانه تا ماهانه) میرسد. حال جهت رسیدن به یک نتیجه از این تحلیلها، باید از شاخصهای تفکیکی استفاده کرد و هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین را به دو دسته معاملهگران روزانه و معاملهگران هفتگی تا ماهانه تقسیم کرد.
در همین راستا، جهت مدلسازی نقاط مختلف فشار مالی شدید سرمایهگذاران و واکنش آنها به این شرایط، از سه شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته (Market Value to Realized Value Ratio / MVRV)، نسبت سود خروجی خرجشده (Spent Output Profit Ratio / SOPR) و زیان تحققیافته (Realized Loss) استفاده شده تا شدت این فشارهای مالی سرمایهگذاران مشخص شود.
معاملهگران روزانه بیت کوین، حساسترین دسته از فعالان بازار نسبت به نوسانات قیمت هستند و تقریباً بهصورت آنی به کاهش یا افزایش قیمت بیت کوین واکنش نشان میدهند. همانطور که در نمودار زیر مشخص شده، شاخص MVRV بیت کوینِ معاملهگران روزانه، بهدلیل نوسانات روزانه قیمت دائماً از سقف به کف خود در حال تغییر بوده که متعاقباً بر سود و زیان تحققنیافته (Unrealized Profit/Loss) این دسته از معاملهگران اثر میگذارد.
از جایی که بهدنبال نقاط اتمام فروش بیت کوین میگردیم، سطوحی که شاخص MVRV شاهد انحراف معیاری ۱- واحدی بوده (-۱ STD) در نمودار مشخص شدهاند. این سطوح نشاندهنده اوج زیان تحققنیافته معاملهگران روزانه بوده که با فروش سنگین بیت کوین از سوی آنها همراه است.
اکنون با استفاده از شاخص SOPR میتوان تشخیص داد که این فشارهای مالی تا چه حد معاملهگران را مجبور به فروش کرده است. کاهش شاخص SOPR به زیر ۱ واحد نشاندهنده دورههای کاپیتولاسیون جزئی است و در بازه روزانه، بیشترین سطح فروش را در بر میگیرد. این شاخص هماکنون در نزدیکی ۰.۹۸ واحد قرار دارد و مشابه با شاخص MVRV، دائماً در حال نوسان بین سطوح کف و سقف خود است.
در نهایت شاخص زیان تحققیافته معاملهگران روزانه، مقدار مطلق فشار فروش بیت کوین را نشان میدهد. در نمودار زیر، برای این شاخص هم یک حد میار مشخص شده که زمانی که مقدار آن بیشتر از ۲ واحد انحراف معیار دارد (+۲ STD)، نشانگر دورههای کاپیتولاسیون کوچک در بازار است.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، عملکرد معاملهگران هفتگی تا ماهانه بیت کوین توسط شاخصهای مذکور ارزیابی شد که طبیعتاً بهدلیل تحلیل در تایم فریم بزرگتر، نوسانات کمتری را تجربه کردهاند. این دسته از فعالان بازار بیت کوین حساسیت کمتری نسبت به نوسانات قیمت در مقایسه با معاملهگران روزانه دارند، اما از جایی که نوسانات قیمت همیشه در نزدیکی قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) آنها صورت میگیرد، همچنان واکنشهای شدیدی را میتوان از این سرمایهگذاران دید.
به همین ترتیب شاخص MVRV بیت کوین برای این معاملهگران، نسبت به معاملهگران روزانه واکنش کمتری نسبت به نوسانات قیمت در بازه ۲۴ ساعته داشته و با حرکت آرامتری که دارد، سیگنالهای ضعیفتری مبنی بر فروش سرمایهگذاران میدهد. با توجه به نمودار زیر، قرارگرفتن شاخص MVRV پایینتر از مرز میانی و خنثی خود، نشانهای مبنی بر شدتگرفتن زیانهای تحققنیافته برای معاملهگران هفتگی تا ماهانه است.
مجدداً، شاخص SOPR این دسته از سرمایهگذاران نشان میدهد که آیا این افراد بهقدری تحت فشار مالی و ضرر هستند که برای فروش و کاپیتولاسیون اقدام کنند یا خیر؟! هنگامی که این شاخص به زیر خط میانی یعنی انحراف معیار ۱ واحدی (-۱ STD) میرسد، نشان میدهد که زیان تحققیافته بهتدریج از معاملهگران در تایم فریمهای پایینتر به این دسته از فعالان بازار در حال انتقال است. این شاخص هماکنون در سطح ۰.۹۶ واحدی قرار دارد.
در نهایت با توجه به نمودار زیر، شاخص زیان تحققیافته معاملهگران هفتگی تا ماهانه نشان میدهد که این دسته از سرمایهگذاران تا چه حد و با چه ارزش دلاری اقدام به فروش بیت کوین در ناحیه ضرر کردهاند. خط آبیرنگ در این نمودار سطح زیان تحققیافته این سرمایهگذاران را نشان میدهد که در روزهای جاری، تا حد زیادی از انحراف معیارهای ۲ واحدی (+۲ STD) و ۱ واحدی (+۱ STD) فراتر رفته است و نشاندهنده زیان سنگین و فروش بیت کوین برای جلوگیری از ضررهای بیشتر بوده است.
در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که شاخصهای مذکور نشان دادند که وضعیت سود و زیان هولدرهای مختلف بیت کوین به چه شکل بوده و انگیزه و واکنش آنها در برابر این سود و زیان و نوسانات قیمت چگونه است. با استفاده از شاخصهای تفکیکی جدید گلسنود، سرمایهگذاران و معاملهگران بیت کوین بر اساس تایم فریمهای مختلف دستهبندی شدند.
سپس از طریق ارزیابی نقاط تلاقی شاخصهای آنچین در بالا، میزان سود سرمایهگذاران و نقاط کاپیتولاسیون آنها مشخص شد که معمولاً با تشکیل کفهای قیمتی بیت کوین همزمان بودهاند. اکنون میتوان با استفاده از این شاخصها، واکنش سرمایهگذاران به نوسانات قیمت را پیشبینی و اتمام دورههای فروش بیت کوین را شناسایی کرد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۹ اردیبهشت
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، قدرت عملکرد قیمت بیت کوین و اتریوم در سایکل فعلی اختلاف روزافزونی تا به حال داشته است. بهدلیل تضعیف روند چرخش سرمایه از بیت کوین به آلت کوین برتر، قیمت اتریوم در مقایسه با سایکلهای قبلی رشد چندانی را شاهد نبوده است.
بیت کوین هم بعد از اجرای هاوینگ چهارم، شاهد یک فروش دستهجمعی و کاهش قیمت تا ناحیه ۵۷,۰۰۰ دلاری بود که عمیقترین اصلاح قیمت پس از سقوط صرافی FTX تا کنون محاسبه شده است. در این گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، به مقایسه عملکرد قیمت بیت کوین و گروههای مختلف هولدرها در سایکل فعلی و نمونههای گذشته میپردازیم.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۲,۲۳ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۲.۱۰ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۹ اردیبهشت
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
با توجه به اجرای هاوینگ بیت کوین، اینطور که پیدا است سطح ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین و اتریوم که از عملکرد هولدرهای بلندمدت گرفته میشود، نشان میدهد که این بازارها در مراحل ابتدایی یک روند صعودی بزرگ (Macro Uptrend) قرار دارند.
رویداد هاوینگ بیت کوین در سال میلادی جاری، بهخوبی در رسانهها به اطلاع عموم کاربران رسید و مثل همیشه، قیمت بیت کوین هنگام اجرای این رویداد نوسانات زیادی را تجربه کرد. بیت کوین پس از آخرین هاوینگ خود یک اصلاح ۱۱ درصدی را تا ناحیه ۵۷,۰۰۰ دلاری تجربه کرد و به یک کف دوماهه رسید. نکته جالب اینجا است که قیمت مشابه با دو هاوینگ قبلی، پس از دو هفته وارد یک روند خنثی شد و بهطور کل ۶۰ روز بعد از اجرای هر هاوینگ، روند قیمت خنثی بوده و اصلاحاتی جزئی بین ۵ درصد تا ۱۵ درصد را تجربه کرده است.
با توجه به تشکیل سقف تاریخی قیمت بیت کوین در ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری، رمزارز برتر تا کنون نزدیک به ۲۰ درصد اصلاح قیمت داشته که بالاترین حد آن نسبت به ورشکستی صرافی FTX در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) تا کنون بوده است. اما روند صعودی بزرگ بیت کوین نسبت به اصلاحات نسبتاً کمعمقی که تا کنون داشته، همچنان پرقدرت دیده میشود.
ساختار بازار بیت کوین در اصلاحات قیمت طی سایکل فعلی، شباهتهای زیادی با سایکل ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ دارد. در آن سالها، بازار بیت کوین هنوز مراحل ابتدایی تکامل خود را سپری میکرد و خبری از بازار مشتقات (Derivatives) برای این رمزارز نبود و تمام قدرت روند قیمت بیت کوین، از سوی معاملات بازارهای اسپات (Spot) گرفته میشد. در سایکل فعلی هم با توجه به راهاندازی ETF های اسپات، روند قیمت مشابه با سایکلهای مذکور در حال حرکت است.
این روندهای کلی برای قیمت اتریوم هم مشابه بود، با این تفاوت که اصلاح قیمت آلت کوین برتر بازار در سایکل فعلی ۴۴ درصد و تقریباً دوبرابر بیت کوین بوده است که یعنی طی دو سال اخیر، عملکرد ضعیفتری در مقایسه با پادشاه کوینها داشته است. حال میتوان برای مقایسه بهتر عملکرد قیمت دو رمزارز برجسته بازار، شاخص خالص سود و زیان تحققنیافته (NUPL) بیت کوین و اتریوم را مورد بررسی قرار داد.
در این شاخص، یک مرز ۰.۵ واحدی قرار دارد که عبور از آن همیشه بعد از شکست سقفهای تاریخی قیمت صورت میگیرد و نشانگر آغاز دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) در بازار است. عبور شاخص NUPL از مرز ۰.۵ واحدی، نشان میدهد که سرمایهگذاران شاهد حداقل ۵۰ درصد سود در داراییهای خود هستند و ارزش این سودها بیشتر از نیمی از ارزش بازار یا مارکت کپ (Market Capitalization) رمزارز مربوطه است.
طی دوره هیجانات تایید ETF های اسپات بیت کوین، میزان سود تحققنیافته هولدرهای بیت کوین در سطح قابل توجهی از هولدرهای اتریوم فراتر رفت و به این ترتیب، شاخص NUPL بیت کوین سه ماه زودتر از اتریوم از مرز ۰.۵ واحدی عبور کرد.
در بخش بعدی این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود وضعیت هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین که این رمزارز را طی ۱۵۵ روز اخیر خریداری کردهاند را مورد بررسی قرار داد، چرا که شاخص مناسبی جهت ارزیابی وضعیت تقاضا برای این دارایی محسوب میشود. معمولاً میانگین قیمت خرید بیت کوین توسط این دسته از فعالان بازار، در روندهای نزولی در نقش یک سطح مقاومتی عمل میکند و به همین ترتیب، در روندهای صعودی یک سطح حمایتی برای قیمت بیت کوین است.
این شرایط در هفته میلادی جاری نیز برقرار است و بیت کوین بعد از اصلاح به زیر قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) هولدرهای کوتاهمدت در سطح ۵۹,۸۰۰ دلار، بهسرعت شاهد تشکیل حمایت و بهبود بود. در تاریخچه این بازار، تست مجدد قیمت تمامشده خرید این هولدرها یک اتفاق عادی بوده و این سطح، به یک شاخص قابل قبول جهت ادامه روند صعودی یا ریزش بیشتر قیمت در نظر گرفته میشود.
پس از تشکیل سقف تاریخی جدید قیمت در تاریخ ۱۴ مارس (۲۴ اسفند ۱۴۰۲)، استفاده از اهرم در معاملات بیت کوین توسط هولدرهای کوتاهمدت بیشتر شد و ارزش دلاری کوینهایی که طی ۶ ماه اخیر خریداری شدند، به نزدیکی سقفهای تاریخی خود در سطح ۲۴۰ میلیارد دلار رسید. اما با وجود این عملکرد از سرمایهگذاران و قیمت بیت کوین، اتریوم شاهد عبور از سقف تاریخی قیمت و این سطح از تقاضا از سوی سرمایهگذاران نبوده و دلیل احتمالی چنین وضعیتی، هم راهاندازی ETF های اسپات برای ارز دیجیتال بیت کوین است.
اما تعداد هولدرهای بلندمدت بیت کوین که این رمزارز را بین ۲ تا ۳ سال گذشته خریداری کردهاند، کاهش قابل توجهی داشته و برخی از آنها تبدیل به هولدرهای ۳ تا ۵ ساله شدهاند و بخشی دیگر، اقدام به برداشت سود و انتقال سرمایه به سرمایهگذاران جدید در بازار کردهاند.
مجدداً پیشبینی میشود که منشأ چنین عملکردی راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین باشد و بخش بزرگی از این فروشها، در فوریه ۲۰۲۴ (بهمن ۱۴۰۲) اتفاق افتاده و در نهایت منجر به تشکیل سقف تاریخی قیمت در ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری شده است. هولدرهای بلندمدت بیت کوین معمولاً زمانی اقدام به برداشت سود و فروش میکنند که تقاضا برای خرید بیت کوین و همچنین قدرت عملکرد قیمت افزایش پیدا میکنند. اما این شرایط برای اتریوم، همچنان با هولد سرمایهگذاران پیش میرود و روند قیمت این رمزارز را تضعیف کرده است.
در همین راستا ارزیابی حجم فروش کوینهای در سود هولدرهای بلندمدت بیت کوین، نشان میدهد سرمایهگذارانی که این رمزارز را بین ۶ ماه تا ۲ سال گذشته خریداری کردهاند، بیشتر از بقیه هولدرهای بلندمدت برای برداشت سود و فروش اقدام کردهاند. اما در بازارهای گاوی ارز دیجیتال، روند چرخش سرمایه از بیت کوین به اتریوم با یک فاصله زمانی رخ میدهد که در سال ۲۰۲۱، سرمایه موجود در بازار بیت کوین بعد از ۲۰ روز به اتریوم منتقل شد. اکنون میتوان با بررسی تغییرات ۳۰ روزه ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) این دو رمزارز، پیرامون این مسئله به دیدگاه دقیقتری دست یافت.
برای این منظور، بهتر است عملکرد هولدرهای کوتاهمدت و بلندمدت را بهصورت مجزا تحلیل کرد. فعالیت و سطح ارزش بازار تحققیافته هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین و اتریوم، قبل از تشکیل سقف قیمت در سایکل سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید و در سال میلادی جاری، این اتفاق تنها برای بیت کوین در نزدیکی سقف تاریخی جدید قیمت افتاد و اتریوم، تقریباً رشدی را از این حیث شاهد نبود.
در رابطه با هولدرهای بلندمدت، هر دوی این رمزارزها به یک اوج نسبی در سقف دوم سایکل رسیدند. اما با توجه به اینکه هولدرها بعد از ۱۵۵ روز عنوان «بلندمدت» را به خود میگیرند، شرایط برای این آمار متفاوت است. این هولدرها کاربرانی هستند که ابتدا بیت کوین و سپس اتریوم را در سقف سهماهه ابتدایی سال ۲۰۲۱ خریدهاند و تا تشکیل سقف تاریخی قیمت در نوامبر و اکتبر ۲۰۲۱، داراییهای خود را هولد کردهاند. از این رو، میتوان گفت احتمالاً همین دسته از هولدرهای بلندمدت به فشار فروش بیت کوین و اتریوم در بازار خرسی سال ۲۰۲۲ کمک کردهاند.
در بخش پایانی و نتیجهگیری این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که واکنش بازار به هاوینگ چهارم بیت کوین تا حد زیادی مشابه با سایکلهای قبلی بوده قیمت یک اصلاح موقتی تا ناحیه ۵۷,۰۰۰ دلاری داشته و اکنون روندی خنثی را در دستور کار قرار داده است. ارز دیجیتال اتریوم هم عملکردی مشابه داشته، اما چند شاخص آنچین این رمزارز نشان میدهند که در مقایسه با بیت کوین، در سطح بازار ضعیفتر بوده است.
در رابطه با روند چرخش سرمایه از بیت کوین به اتریوم هم، باید گفت که اکثر حجم ورودی سرمایه متعلق به بیت کوین بوده که بخشی از آن، بهدلیل راهاندازی ETF های اسپات این رمزارز است. همچنین، فعالیت هولدرهای کوتاهمدت و افزایش رشد معاملات در بازار مشتقات نیز بیشتر متمرکز بر ارز دیجیتال BTC است و تا کنون، اتریوم از این لحاظ آمارهای ضعیفی را به ثبت رسانده است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۲ اردیبهشت
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، با توجه به دوره تثبیت قیمت (Consolidation) بیت کوین، پلتفرم گلسنود (Glassnode) به بررسی عملکرد گروههایی از فعالان بازار پرداخت که بیشترین فعالیت را در زمینه فروش این رمزارز دارند. در این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود یک شاخص تفکیکی (Breakdown Metric) جدید معرفی کرده که رویکردی ویژه برای ردیابی کفهای محلی (Local Low) بازار بیت کوین در دورههای اصلاح قیمت میپردازد.
قیمت بیت کوین همچنان در ناحیه بین ۶۰,۰۰۰ دلار تا سقف تاریخی ۷۳,۰۰۰ دلاری ماه مارس (اسفند ماه) مشغول نوسان است که البته در روز جاری شاهد کاهش به زیر این ناحیه نیز بود. از این رو، در این تحلیل آنچین بیت کوین بررسی میکنیم که رفتار سرمایهگذاران طی دوره فعلی بیشتر متمایل به انباشت بیت کوین است یا که قصد فروش دارند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۶,۷۹۶ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۱۴.۶۸ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۲ اردیبهشت
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
در بخش ابتدایی این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود شاخص امتیاز روند انباشت (Accumulation Trend Score) این رمزارز را مورد ارزیابی قرار داد تا نشان دهد رفتار سرمایهگذاران چگونه موجب تشکیل سقفها و کفهای محلی (Local) در قیمت بیت کوین از زمان سقوط صرافی FTX تا کنون شده است.
طی مراحل ابتدایی بازارهای گاوی سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴، یک تلاقی بین دورههای فروش بیت کوین (نقطههای روشن) و تراکم قیمت دیده میشود. با شروع حرکت قیمت بهسمت سقفهای جدید، فشار فروش مجدداً بالا رفته و سرمایهگذاران کوینهای قدیمی خود را برای فروش و پاسخدادن به تقاضای موجود، وارد بازارها کردهاند.
با رشد قیمت بیت کوین تا سقف تاریخی جدید در اواسط ماه مارس (اسفند ۱۴۰۲)، رفتار مذکور از سرمایهگذاران مجدداً مشاهده شد که با تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، منجر به کاهش شدید قیمت تا ناحیه ۶۰,۰۰۰ دلاری شد.
یکی از مهمترین ویژگیهای مثبت این بازار گاوی بیت کوین، اثرات مثبت فعالیت ETF های اسپات در آمریکا بر قیمت رمزارز برتر بود. اکنون میتوان پیامد این اثرات در رفتار سرمایهگذاران را از طریق شاخص خالص سود و زیان تحققنیافته (Net Unrealized Profit & Loss) یا همان “NUPL” بیت کوین مورد بررسی قرار داد. با استفاده از این شاخص میتوان دورههای رضایت و سرخوشی (Euphoria) در بازار صعودی فعلی را شناسایی کرد که طی آن، مجموع سود تحققنیافته سرمایهگذاران از نصف مارکت کپ (ارزش بازار / Market Capitalization) بیت کوین فراتر رفته و شاخص NUPL از ۰.۵ واحد بیشتر میشود.
در سایکل سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱، این اتفاق ۸.۵ ماه بعد از هاوینگ (Halving) افتاد و قیمت بیت کوین تا ۱۰.۵ ماه بعد از آن روندی صعودی را تجربه کرد. اما در سایکل فعلی، شاخص NUPL تقریباً ۶.۵ ماه قبل از هاوینگ از ۰.۵ واحد عبور کرد که این تحول قابل توجه، اهمیت عملکرد ETF های اسپات و اثرات آن بر سرعت رشد قیمت بیت کوین و تقاضا برای این رمزارز را نشان میدهد.
با توجه به این عملکرد از شاخص NUPL، میتوان گفت دوره رضایت و سرخوشی در بازار اکنون ۷ ماه است که آغاز شده است. البته که قویترین روندهای صعودی هم همیشه دوره اصلاح خود را خواهند داشت که بهخوبی ذهنیت و تمایلات (Sentiment) سرمایهگذاران را نمایش میدهند. اکنون برای شناخت نحوه اصلاح قیمت در بازارهای گاوی، دو وضعیت زیر را باید بررسی کرد:
- سود تحققنیافته نسبی (Relative Unrealized Profit) بیشتر از ۰.۵ واحد: این شرایط نشان میدهد که بخش بزرگی از فعالان بازار بیت کوین، شاهد حجم بزرگی از سود تحققنیافته یا همان سودی هستند که هنوز برداشت نکردهاند.
- زیان تحققنیافته نسبی (Relative Unrealized Loss) بیشتر از ۰.۰۱ واحد: به این معنی است که سرمایهگذاران تحت فشار مالی سنگینی قرار گرفته و حین دوره اصلاح قیمت بیت کوین، شاهد ضررهای بزرگی هستند.
همانطور که در نمودار زیر پیدا است، اصلاح قیمت بیت کوین طی بازارهای گاوی یک امر طبیعی و رایج است. پس از رشد قیمت تا سقف تاریخی ۷۳,۰۰۰ دلاری، شاهد ظهور این ساختار طی سه حرکت اصلاحی قیمت تا ناحیه ۶۰,۰۰۰ دلاری بودهایم.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، با توجه به اینکه مشخص شد در دوره رضایت و سرخوشی یا یوفوریا بازار قرار داریم و بیت کوین در آستانه اصلاح قیمت است، باید آن دسته از سرمایهگذارانی را پیدا کرد که در مدتزمان این دوره اصلاح و همچنین عمق آن، بیشترین نقش را از طریق فروش بیت کوین داشتهاند. در حال حاضر شاخص زیان تحققیافته (Realized Loss) نشان میدهد که این هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین هستند که هماکنون بیشترین ضرر را در داراییهای خود دارند.
در این بین، معمولاً قیمت بیت کوین به فروش کوینهایی که در بازه ۱ هفته تا ۱ ماه قبل خریداری شدهاند، واکنش بیشتری نشان میدهد و بهنوعی به یک شاخص برای شناسایی نقاط عطف در بازار بیت کوین تبدیل شده است؛ علت هم اینجا است که این خریدارانی که بهتازگی وارد بازار بیت کوین شدهاند، نسبت به صعود یا اصلاح قیمت حساسیت بیشتری داشته و احتمال فروش عجولانه طی اصلاحات قیمت در آنها بیشتر است.
هولدرهای کوتاهمدت معمولاً طی دورههای اصلاح قیمت در بازارهای گاوی، رفتهرفته در سطوح سنگینتری اقدام به فروش بیت کوین میکنند و زمانی که قیمت به سطح قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران قدیمیتر نزدیک میشود، این فشار فروش نیز بهمرور کاهش پیدا میکند و تمام میشود.
اکنون میتوان با استفاده از شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان “MVRV” بیت کوین، نسبت میان قیمت اسپات و قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت را ارزیابی کرد و نقاط عطف مذکور در دوره اصلاح قیمت را شناسایی کرد. عموماً طی اصلاحات بازارهای گاوی، شاخص MVRV برای کوینهایی که بین ۱ هفته تا ۱ ماه گذشته خریداری شدهاند، به ناحیه ۰.۹ واحد تا ۱ واحد کاهش پیدا میکند. این یعنی که قیمت بازار بیت کوین معمولاً یک کاهش ۰ تا ۱۰ درصدی را نسبت به میانگین قیمت تمامشده خرید این دسته از سرمایهگذاران تجربه میکند.
با توجه به اطلاعات فوق، بهطور کل با نزدیکشدن قیمت بیت کوین به کفهای محلی (Local Lows) زیان تحققیافته این دسته از فعالان بازار به اوج خود میرسد و این خریداران، از روی ترس دست به فروش بیت کوین میزنند.
اکنون اگر شاخصهای فوق را با یکدیگر ترکیب کنیم، میتوان به ابزاری دست یافت که تشکیل کفهای محلی قیمت و اتمام دوره فروش را نشان میدهد. در حال حاضر قیمت تمامشده خرید هولدرهایی که بین ۱ هفته تا ۱ ماه پیش بیت کوین خریدهاند، در سطح ۶۶,۷۰۰ دلار برآورد شده است و زیان تحققیافته آنها پس از تشکیل سقف تاریخی قیمت در ماه مارس، تا به امروز سه مرتبه از انحراف معیار ۱+ واحدی عبور کرده است.
با توجه به اینکه قیمت طی روز جاری، حتی به زیر کف ۶۰,۰۰۰ دلاری کاهش داشته است، شرایط مذکور در شاخص MVRV نیز برقرار شده و از این رو، میتوان گفت بازار بیت کوین در حال تشکیل کف محلی خود است. حتی با توجه به عملکرد قیمت بیت کوین در روز جاری، ممکن است یک موج فروش دستهجمعی از روز ترس توسط سرمایهگذاران شکل گیرد تا در نهایت قیمت بیت کوین به کف و بازار به تعادل برسد.
در بخش نتیجهگیری این گزارش از تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت بازار بیت کوین وارد یک مرحله فروش دستهجمعی بعد از رشد تا سقف تاریخی ۷۳,۰۰۰ دلاری شده است. شاخص NUPL نشان میدهد که در دوره رضایت و سرخوشی این بازار قرار داریم و اکنون یک توقف و اصلاح عادی را شاهد هستیم.
این اصلاحات اطلاعات ارزشمندی را به ما در مورد نحوه رفتار سرمایهگذاران و فروشهای آنها میدهند. شاخص تفکیکی جدید گلسنود هم نشان داد که هولدرهای کوتاهمدت جدیدتر بیت کوین نیز، بیشترین تاثیر را از این اصلاحات گرفته و پررنگترین نقش را در فروش بیت کوین دارند. ترکیب شاخصهای MVRV و زیان تحققیافته بیت کوین هم زمان تقریبی اتمام این دوره فروش را نشان دادند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۵ اردیبهشت
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، چهارمین هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) هم اجرا شد و نرخ تورم عرضه این رمزارز ۵۰ درصد دیگر کاهش یافت و سطح کمیابی پادشاه کوینها بیش از پیش شد. در این تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، روند تکامل شبکه بیت کوین طی هر ایپاک (Epoch) یا دورههای زمانی قبل و بعد از هر هاوینگ، عملکرد قیمت بیت کوین و شاخصهای کلیدی در این بلاک چین مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۶,۶۳۲ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۸۵ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۵ اردیبهشت
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
نمودار عرضه بیت کوین توسط الگوریتم مبتکرانهای که در پروتکل این رمزارز برنامه نویسی شده تنظیم میشود که به آن تنظیم سختی شبکه نیز میگویند. پروتکل بیت کوین بهگونهای طراحی شده که فرآیندهای استخراج این رمزارز صرفنظر از تعداد یا قدرت ماینرهای موجود، بهطور میانگین حدوداً ۶۰۰ ثانیه یا ۱۰ دقیقه زمان ببرد.
به این ترتیب به ازای هر ۲۱۰,۰۰۰ بلوک که تقریباً ۴ سال زمان برای استخراج آنها لازم است، طبق برنامه از پیش تعریفشدهای، نرخ صدور کوینهای جدید BTC تا ۵۰ درصد کاهش پیدا میکند. چهارمین هاوینگ بیت کوین که آخر هفته گذشته اجرا شد، نرخ صدور بیت کوین را از رقم سابق ۶.۲۵ واحد به ۳.۱۲۵ واحد BTC رساند و اکنون در میانگین روزانه که تقریباً ۱۴۴ بلوک استخراج میشود، ۴۵۰ واحد بیت کوین جدید نیز توسط ماینرها تولید میشود.
در حال حاضر و تا ایپاک چهارم بیت کوین، ۱۹,۶۸۷,۵۰۰ واحد بیت کوین استخراج شده که ۹۳.۷۵ درصد از کل عرضه ۲۱ میلیون واحدی این رمزارز را تشکیل میدهد و حالا ۱,۳۱۲,۵۰۰ واحد بیت کوین برای صدور طی ۱۲۶ سال آینده باقی مانده که پیشبینی شده طبق نرخ صدور فعلی، طی این ایپاک تا هاوینگ بعدی، ۶۵۶,۶۰۰ واحد دیگر بیت کوین استخراج شود.
این آمار نشان میدهد نرخ تورم بیت کوین نیز هر ۴ سال نصف میشود که یعنی، نرخ تورم سالانه عرضه بیت کوین هماکنون به ۰.۸۵ درصد رسیده و از ۱.۷ درصد در ایپاک قبلی کاهش داشته است. اما هاوینگ چهارم بیت کوین تحول قابل توجهی را در مقایسه بیت کوین با طلا رقم زده است. اکنون نرخ عرضه بیت کوین که به ۰.۸۳ درصد رسیده، نسبت به طلا در سطح ۲.۳ درصدی بسیار پایینتر آماده و این دارایی را نسبت به طلا کمیابتر کرده است.
در همین راستا، حجم تولید کوینهای جدید BTC در دوره فعلی بسیار پایینتر از حجم معاملات جهانی این رمزارز شده و به کمتر از ۰.۱ درصد از کل سرمایه موجود در اکوسیستم بیت کوین در تمام بازههای زمانی رسیده است. هاوینگ بیت کوین همیشه رویدادی بوده که انتظارات و پیشبینی سرمایهگذاران از رشد قیمت این رمزارز را بالاتر میبرد.
عملکرد قیمت بیت کوین بعد از هر دوره یا ایپاک هاوینگ، اختلاف قابل توجهی با دورههای قبلی خود داشته و از این رو، نمیتوان مشابه با ایپاکهای قبلی، از عملکرد قیمت بیت کوین در ایپاک فعلی انتظار رشد داشت. اما پیشبینی میشود که قیمت بیت کوین در هاوینگ فعلی، هم رشد کمتری داشته باشد و هم نسبت به آخرین سقف تاریخی اصلاح کمتری را تجربه کند. این مسئله با توجه به گسترش مقیاس بازار بیت کوین و سرمایه موجود در آن کاملاً طبیعی است.
با توجه به نمودار زیر قیمت بیت کوین در ایپاک دوم یعنی بعد از هاوینگ اول خود، یک رشد ۵,۳۱۵ درصدی داشت و نسبت به سقف تاریخی تشکیلشده، تا ۸۵ درصد اصلاح کرده است. این آمار برای ایپاک سوم و هاوینگ دوم بیت کوین با ۱۳۳۶ درصد رشد و ۸۳ درصد اصلاح همراه بوده و در ایپاک چهارم و هاوینگ سوم بیت کوین، قیمت رشد ۵۶۹ درصدی داشته و نسبت به سقف تاریخی خود، ۷۷ درصد اصلاح را تجربه کرده است.
در این بخش از تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که عملکرد قیمت در سایکل (Cycle) فعلی مشابه با سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ بوده که طی آنها، قیمت رشدی ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصدی را ثبت کرده است. اما سایکل فعلی بیت کوین، تنها دورهای است که قیمت توانسته قبل از اجرای هاوینگ به یک سقف تاریخی جدید برسد.
در همین راستا قیمت بیت کوین بعد از ۳۶۵ روز یا ۱ سال از اجرای هر هاوینگ، در ایپاک دوم با رشد خارقالعاده ۷,۲۵۸ درصدی همراه بوده و حداکثر ۶۹.۴ درصد کاهش را تجربه کرده است. این در حالی است که در ایپاکهای سوم و چهارم یعنی هاوینگهای دوم و سوم بیت کوین، قیمت بهترتیب با ۲۹۳ درصد و ۲۶۶ درصد رشد همراه بوده و ۲۹.۶ درصد و ۴۵.۶ درصد اصلاح داشته است. به این ترتیب میتوان به این نتیجه رسید علیرغم اینکه طی یک سال بعد از هر هاوینگ، بیت کوین رشد چشمگیری را داشته، بین ۳۰ درصد تا ۷۰ درصد هم کاهش قیمت را شاهد بوده است.
طی بازار خرسی سال ۲۰۲۲، پیشبینی اکثر فعالان بازار این بود که قیمت بیت کوین هرگز کمتر از سقف تاریخی سایکل قبلی یعنی ۲۰,۰۰۰ دلار در سال ۲۰۱۷ نخواهد شد که کاملاً عکس این مسئله تایید شد و طی ماههای پایانی ۲۰۲۲، قیمت یک کاهش ۲۵ درصدی نسبت به سقف تاریخی مذکور را ثبت کرد. مشابه با همین موضوع، انتظار میرفت قیمت قبل از هاوینگ به سقف تاریخی جدید نرسد که در ماه مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲)، شاهد این عملکرد از بیت کوین بودیم که در پی کاهش عرضه در بازارها و افزایش شدید تقاضا از سوی ETF های اسپات اتفاق افتاد.
این رشد قیمت بیت کوین باعث شده سود تحققنیافته (Unrealized Profit) سرمایهگذاران در روزهای جاری به سطوح قابل توجهی برسد و اکنون، شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان “MVRV” بیت کوین، در بالاترین سطح خود قرار دارد. شاخص MVRV به سطح ۲.۲۶ واحدی رسیده که یعنی سرمایهگذاران بیت کوین هماکنون، از لحاظ تئوری شاهد ۱۲۶ درصد سود در سرمایه خود هستند.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود هش ریت (Hashrate) شبکه بیت کوین را مورد ارزیابی قرار داد که نشاندهنده کل قدرت محاسباتی ماینرها است. طی هاوینگهای قبلی بیت کوین، نرخ رشد هش ریت شبکه با کاهش سرعت همراه بود، اما نرخ هش بر ثانیه رشد داشت و هماکنون در سطح ۶۲۰ اگزاهش بر ثانیه (EH/s) قرار دارد.
در همین راستا، هش ریت بیت کوین در آستانه اجرای هر هاوینگ معمولاً به سقفهای تاریخی جدیدی رسیده است که نشانگر دو سناریوی احتمالی است؛ ماینرهای ASIC بیشتری در شبکه بیت کوین راهاندازی شدهاند و یا قدرت عملکرد سختافزارهای ASIC جدید بالاتر رفته است. از این آمار میتوان نتیجه گرفت که علیرغم کاهش ۵۰ درصدی نرخ صدور بیت کوین، امنیت در بلاک چین بیت کوین در سطح مطلوبی باقی مانده و سرمایهگذاری در این صنعت، همچنان برای متقاضیان مربوطه جذاب واقع میشود.
بهعلاوه، سطح درآمد دلاری ماینرهای بیت کوین هم شاهد کاهش نرخ رشد بوده اما برآورد میزان خالص آن، نشان از توسعه و افزایش دارد. ماینرهای بیت کوین طی ۴ سال اخیر، موفق به کسب ۳ میلیارد دلار شدهاند که نسبت به ایپاک قبلی در سطح ۱.۰۳ میلیارد دلار، افزایش قابل توجهی داشته است.
در بخش نهایی این تحلیل آنچین بیت کوین، حجم سرمایه منتقلشده طی هر ایپاک هاوینگ مورد ارزیابی قرار گرفت و مشخص شد طی ۴ سال اخیر، ۱۰۶ تریلیون دلار سرمایه در شبکه بیت کوین منتقل و تسویه شده است. البته این آمار بدون اعمال هیچ فیلتری بهدست آمده و برای کیف پولهای بومی و داخلی شبکه تنظیم نشده است. در هر صورت، این تراکنشها بدون حضور هیچ واسطهای تسویه شدهاند و نشانگر ظرفیت و مقیاس عملکرد خارقالعاده شبکه بیت کوین در انجام امور مالی است.
در نهایت باید گفت که رویداد هاوینگ بیت کوین طبق انتظارات، نرخ صدور این رمزارز را نصف و سطح کمیابی بیت کوین را ارتقا داد و از این حیث، اختلاف بسیار زیادی با فلز طلا پیدا کرد. از بررسی ایپاکها یا دورههای بعد از هر هاوینگ مشخص شد هش ریت شبکه، سطح تسویههای مالی، نقدینگی و درآمد ماینرها شاهد کاهش در نرخ رشد بودهاند.
اما مقدار خالص این آمارها نسبت به دورههای قبلی افزایش قابل توجهی داشته و بازار بیت کوین، گسترش فوقالعادهای را تجربه کرده است. شایان ذکر است سودآوری شبکه بیت کوین برای تمامی فعالان در بخشهای مختلف این اکوسیستم نیز، نسبت به هاوینگهای قبلی بهبود پیدا کرده است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۵ فروردین
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، همزمان با تثبیت قیمت بیت کوین پایینتر از سقف تاریخی جدید در ناحیه ۷۳,۰۰۰ دلاری، هولدرهای بلندمدت این رمزارز دوره فروش و توزیع توکنهای خود در بازارها را آغاز کرده و داراییهای خود را در سطوح قیمتی بالا به سرمایهگذاران جدید میفروشند. این شرایط نشان میدهد که سرمایههای جدیدی به بازار بیت کوین تزریق شده و در نتیجه، ارزش بازار تحققیافته این رمزارز نیز به سقفهای جدیدی رسیده است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۵ فروردین
پلتفرم گلسنود (Glassnode) در این گزارش هفتگی خود از تحلیل آنچین بیت کوینT نوشت که قیمت رمزارز برتر در اوایل ماه مارس موفق شد در سقف تاریخی سابق خود یک شکست صعودی قاطعانه داشته باشد و بیت کوین را به قیمتهای جدیدی برساند. در نتیجه این عملکرد، بخش قابل توجهی از عرضه بیت کوین جهت فروش و برداشت سود وارد بازارها شد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۶,۱۰۰ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۵ درصد کاهش قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
جریان فروشی که بهتازگی در بازارها شکل گرفته است، معمولاً قیمت تمام شده خرید (Cost Basis) کوینهای قدیمی را پس از فروش، به سطحی بالاتر میرساند و با توجه به انتقال کوینها قدیمی به سرمایهگذاران جدید، میتوان گفت که بازار بیت کوین شاهد موج جدیدی از تقاضا و نقدینگی است.
در اینجا، شاخص ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین که مجموع ارزش دلاری سرمایه موجود در ارز دیجیتال بیت کوین را محاسبه میکند، بهخوبی وضعیت مذکور را نشان میدهد. ارزش بازار تحققیافته یا واقعی بیت کوین، هماکنون به یک سقف تاریخی جدید در سطح ۵۴۰ میلیارد دلار رسیده و در یک روند صعودی بیسابقه، ماهانه ۷۹ میلیارد دلار رشد داشته است.
اکنون با استفاده از شاخص موج هولد در ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap HODL Wave)، میتوان نحوه انتقال ثروت دلاری میان هولدرها با قدمتهای مختلف را تشخیص داد. به این ترتیب، کوینهایی که کمتر از سه ماه پیش خریداری شدهاند، شاهد افزایش قابل توجهی بوده و نشان میدهند که این سرمایهگذاران جدید، اکنون ۴۴ درصد از سرمایه و ثروت موجود در شبکه بیت کوین را به خود اختصاص دادهاند. این افزایش نشان از فروش هولدرهای قدیمی و بلندمدت بیت کوین دارد که پاسخگوی موج تقاضای جدید در بازارها هستند.
بررسی سایکلهای گذشته نشان میدهد که رشد تقاضای جدید برای خرید بیت کوین همزمان با افزایش ریسکپذیری و حدس و گمانها در برابر قیمت رخ میدهد. نتیجه چنین عملکردی، تشدید نوسانات در بازار بوده که ویژه روندهای صعودی مقیاسبزرگ بیت کوین است.
در راستای این موضوع، نوسانات تحققیافته (Realized Volatility) بیت کوین در بازه ۹۰ روزه، از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) تا کنون طی یک رشد تقریباً دوبرابری از ۲۸ درصد به ۵۸ درصد رسیده و نشان میدهد که ورود کوینهای شاهد سود تحققیافته به بازار، رو به افزایش است.
به همین ترتیب، فشار عرضه بیت کوین در بازارها کم شده و اختلاف میان عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین در حال کاهش است. همزمان با افزایش قیمت و سود تحققنیافته (Unrealized Profit) سرمایهگذاران، هولدرهای بلندمدت بیت کوین برای فروش داراییهای خود انگیزه پیدا میکنند.
اکنون با بررسی نسبت عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت (Long/Short-Term Supply Ratio) بیت کوین، مشاهده میشود که مشابه با سایکلها و روندهای صعودی گذشته، رفتار هولدرهای بلندمدت از هولد بیت کوین به فروش و توزیع داراییها در بازار تغییر یافته است. تاریخچه بازار بیت کوین نشان داده که این تغییر رفتار، همیشه بعد از رشد قیمت به سقفهای تاریخی جدید رخ میدهد.
گلسنود در جزئیات این بخش از تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت که تقریباً ۱.۸۷۵ میلیون واحد بیت کوین (۹.۵ درصد از عرضه در گردش) بالاتر از ۶۰,۰۰۰ دلار و اکثراً توسط هولدرهای کوتاهمدت خریداری شدهاند که سرمایهگذاران جدید این رمزارز بوده و از این آمار، نزدیک به ۵۰۸,۰۰۰ واحد در ETF های اسپات منطقه آمریکا قرار دارد.
اکنون با بررسی شاخص سرزندگی یا “Liveliness” بیت کوین، میتوان این آمار را بهطور دقیقتری مورد ارزیابی قرار داد. این شاخص مجموع کوینهای سرمایهگذارن در «دوره هولد» آنها را نسبت به عرضه فعلی نشان میدهد. شاخص Liveliness بیت کوین نیز وارد یک روند صعودی شده که نشان میدهد فروش کوینهای قدیمی بیت کوین از میزان انباشت هولدرها فراتر رفته است. این وضعیت نشان میدهد که رفتار غالب فعالان بازار بیت کوین از هولد به فروش و برداشت سود تغییر پیدا کرده است.
در رابطه با تعادل میان عرضه و تقاضای بیت کوین، باید گفت که به ازای هر کوین خرید و فروش شده دو جنبه متفاوت وجود دارد؛ به این معنی که برداشت سود هولدرهای بلندمدت، هم فشار فروش بیت کوین را نشان داده و هم میزان تقاضا و ورود سرمایههای جدید توسط هولدرهای کوتاهمدت را بهتصویر میکشد. در اینجا، میتوان از شاخصهای سود و زیان تحققیافته (Realized Profit and Loss)، نسبت سود و زیان تحققیافته (Realized Profit/Loss Ratio) و نسبت ریسک سمت فروش (Sell-Side Risk Ratio) استفاده کرد تا تصویری واضحی از شرایط فعلی هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین بهدست آورد.
در نمودار زیر پیدا است که شاخص نسبت سود و زیان هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، کاملاً در ناحیه و دوره سود قرار دارد و سود این دسته از سرمایهگذاران، ۵۰ برابر زیان آنها است. هر زمان که این شاخص به نقطه تعادل (Equilibrium) ۱ واحدی خود میرسد، به این معنی است که این دسته از سرمایهگذاران همزمان با اصلاح قیمت بیت کوین اقدام به برداشت سود کرده و با حفظ سرمایه بالاتر از قیمت تمامشده خرید خود، مانع از ورود به ناحیه ضرر میشوند.
حال ارزیابی نسبت ریسک سمت فروش هولدرهای کوتاهمدت، نشان میدهد که این سرمایهگذاران در بازههای زمانی مختلف، شاهد چه میزان سود یا ضرر بودهاند. شاخص نسبت ریسک سمت فروش از جمع و تفریق سود و زیان تحققیافته تقسیم بر ارزش بازار تحققیافته بهدست میآید. به عبارتی دیگر، این شاخص نسبت میان تغییرات کلی ارزش بیت کوین و حجم کل بازار آن را نشان میدهد.
زمانی که مقدار این شاخص افزایش پیدا میکند، به این معنی است که هولدرهای کوتاهمدت نسبت به قیمت تمامشده خرید خود، کوینها را با سود یا زیان بزرگی به فروش رساندهاند. به همین ترتیب، مقادیر کم برای این شاخص نشان میدهد که کوینها در نزدیکی نقطه بریکایون (نه سود و نه ضرر / Break-Even) فروخته شدهاند که یعنی بازار به حالت تعادل نزدیک شده و نوسانات رو به کاهش است.
پس از عبور قیمت بیت کوین از مرز ۷۰,۰۰۰ دلار، نسبت ریسک سمت فروش هولدرهای کوتاهمدت افزایش قابل توجهی داشته که معمولاً در نقاط عطف این بازار رخ میدهد. این شرایط تا کنون پابرجا بوده و بازار هنوز به حالت تعادل نرسیده و این شاخص همزمان با اصلاح قیمت و تثبیت در بازار، کاهش شدیدی را تجربه میکند.
اما این مسئله در شاخص نسبت سود و زیان هولدرهای بلندمدت بیت کوین، برعکس و صعودی است. چنین شرایطی پیامد این مسئله است که هماکنون هیچیک از هولدرهای بلندمدت بیت کوین در ناحیه ضرر قرار ندارند، چرا که قیمت بیت کوین به یک سقف تاریخی جدید رسیده است. همچنین، رشد تصاعدی این شاخص یکی از پیامدهای برداشت سود این دست از سرمایهگذاران است.
در اینجا، بررسی شاخص سود تحققیافته (Realized Profit) هولدرهای بلندمدت تصویر خوبی از فشار فروش بیت کوین توسط این افراد نشان میدهد. دادههای آنچین نشان میدهند ضرر تحققیافته (Realized Loss) هولدرهای بلندمدت، به ۳,۵۰۰ دلار به ازای هر روز کاهش داشته است که این رقم طی اصلاح اخیر قیمت بیت کوین، برای هولدرهای کوتاهمدت در سطح ۱۱۴ میلیون دلار برآورد شده است.
همزمان با افزایش سود تحققیافته هولدرهای بلندمدت، نسبت ریسک سمت فروش این دسته از سرمایهگذاران نیز شروع به رشد کرده و این روند از اکتبر سال ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲) آغاز شده است. این شرایط همیشه همراستا با رشد قیمت و شکست سقفهای تاریخی گذشته بهوجود میآید و نشان میدهد که فشار فروش و برداشت سود هولدرهای بلندمدت بیت کوین، مشابه با سایکلهای قبلی در حال انجام است.
گلسنود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین نوشت شاخصها و ابزارهای آنچین، همگی نشان از تغییر الگوهای رفتاری سرمایهگذاران دارند. هولدرهای بلندمدت بیت کوین اکنون دوره تحقق سود، فروش و توزیع کوینهای خود را سپری میکنند و کوینهای قدیمی و غیرفعال بیت کوین را در راستای پاسخگویی به تقاضای جدید در بازار، با قیمتهای بالا منتقل، فروخته و احیا کردهاند.
همچنین بررسی شاخصهای مرتبط با سود و زیان سرمایهگذاران، نقاط عطف و مهم در بازار بیت کوین را نشان میدهند. ترکیب شاخصهای متعلق به هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین، نشان میدهند که رفتار و طرز فکر سرمایهگذاران، بههمراه تمایلات آنها و ورود سرمایههای جدید به بازار، همگی تغییراتی بیسابقه داشتهاند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۶ اسفند
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بیت کوین همچنان فعالان بازارهای مالی را با عملکرد خود غافلگیر میکند و حتی از قبل هاوینگ موفق شد تا سقف تاریخی ۶۹,۰۰۰ دلاری رشد داشته باشد. در این گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، رابطه بین جریان ورود سرمایههای جدید به ETF های اسپات بیت کوین با کوینهای فروختهشده جهت برداشت سود توسط هولدرهای بلندمدت این رمزارز مورد ارزیابی قرار گرفته است.
بیت کوین در سال ۲۰۲۴ یکی از خارقالعاده و متفاوتترین عملکردهای خود را داشته و در بازههای هفتگی، ماهانه و فصلی، بهترتیب شاهد ۲۰ درصد، ۴۴ درصد و ۵۵ درصد رشد قیمت بوده است. اگر تعداد روزهای معاملات بیت کوین در این سه بازه را که طی هرکدام ۲۰ درصد یا بیشتر رشد قیمت داشته بررسی کنیم، مشخص میشود که پادشاه کوینها طی هفته گذشته، بهترین عملکرد خود از بازار گاوی سال ۲۰۲۱ تا کنون داشته است.
بسیاری از تحلیلگران و سرمایهگذاران بازار پیشبینی میکردند که پس از تایید ETF های اسپات در آمریکا، تقاضا برای خرید بیت کوین بهشدت افزایش پیدا کند و در عین حال، افراد زیادی معتقد بودند که ETF ها اثرات خود را بر قیمت بیت کوین از پیش گذاشته و تایید ETF ها، به یک رویداد «خبر را بفروش» (Sell the News) تبدیل میشود. قیمت بیت کوین در حال حاضر نزدیک به ناحیه ۶۸,۰۰۰ دلاری است و با ۴۲,۸۰۰ دلار هنگام اعلام تایید ETF ها، فاصله ۵۸ درصدی دارد که نشان میدهد تحلیل افراد مذکور اشتباه بوده است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۶۷,۲۸۰ دلار در بازارها معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۳۱ درصد رشد قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
در این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود مجموع تقاضا و ورود سرمایههای جدید به بازار بیت کوین را با توجه به ۳ بخش مختلف در این بازار مورد بررسی قرار داد:
- صدور کوینهای جدید: میزان روزانه پاداش به ماینرها که پیشبینی میشود با فروش همراه بوده و از ۲۲ میلیون دلار در بازه روزانه در سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ۱۴۰۲)، به ۴۹ میلیون دلار در روزهای جاری افزایش داشته است.
- خالص ورود و خروج بیت کوین در صرافیها: طی ماههای قبل از تایید ETF های اسپات، صرافیهای متمرکز بیت کوین شاهد ورود و خروج منفی (خرید) و مثبت (فروش) سنگین بیت کوین بودهاند. از زمان تایید ETF های اسپات، این شاخص خروج سنگین بیت کوین یا همان خرید این رمزارز را تا سطح روزانه ۲۴۶ میلیون دلار نشان میدهد و تا پایان هفته میلادی گذشته، این آمار به ۱۷ میلیون دلار خروجی بیت کوین در روز رسیده است.
- خالص جریان ورود و خروج سرمایه در ETF های اسپات: علیرغم اینکه در آغاز تایید ETF های اسپات، حجم سنگینی از فروش و خروجی سرمایه بهدلیل عملکرد هولدرهای سابق صندوق “GBTC” کمپانی گریاسکیل (GrayScale) را شاهد بودیم، جریان ورود سرمایههای جدید به این بازار جدید بیت کوین به میانگین ۲۹۹ میلیون دلار در هر روز افزایش داشته است.
بهطور کل و با توجه به این آمار، خالص ورود سرمایه به بازار بیت کوین در سطح روزانه ۲۶۷ میلیون دلار برآورد شده است و در واقع تغییر محسوسی در داینامیک و رفتار این بازار را نشان داده و علت رشد بیت کوین تا سقف تاریخی قیمت را واضحاً توجیه میکند.
در همین راستا، جریان ورود و خروج بیت کوین در صرافیها نیز میتواند این تغییر رفتار بازار را بهتر نشان دهد؛ میانگین ورود و خروج بیت کوین در صرافیها و بهطور ویژه صرافی کوینبیس (Coinbase)، نشان میدهد که میانگین حجم تراکنشهای بیت کوین هنگام تایید ETF های اسپات، به سقف ۴.۳ واحد بیت کوین به ازای هر تراکنش رسیده است. این آمار نسبت به میانگین کلی سابق خود از سال ۲۰۱۹ به بعد که بین ۰.۲ واحد بیت کوین تا ۱ واحد بیت کوین در هر تراکنش بوده، بسیار قابل توجه و بالا است.
اما با نزدیکشدن قیمت بیت کوین به سقف تاریخی خود، میزان سود تحققنیافته (Unrealized Profit) و حجم فروش توسط هولدرهای بلندمدت این رمزارز، شاهد افزایش بودهاند. حال بهمنظور ارزیابی میزان سود گروههای مختلف سرمایهگذار بیت کوین، باید قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) آنها یا میانگین قیمت خرید بیت کوین توسط آنها را مورد ارزیابی قرار داد و با قیمت فعلی اسپات بیت کوین مقایسه کرد.
با توجه به نمودار زیر، این آمار برای هولدرهای بلندمدت سطح قیمت ۲۰,۷۰۰ دلاری، هولدرهای کوتاهمدت ۴۵,۸۰۰ دلار و در کل بازار ۲۴,۴۰۰ دلار برآورد شده است. اکنون با توجه به قیمت فعلی بیت کوین در نزدیکی ناحیه ۶۸,۰۰۰ دلاری، هولدرهای بلندمدت این رمزارز بهطور میانگین شاهد سود تحققنیافته ۲۲۸ درصدی هستند.
در ادامه این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود با استفاده از شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته یا همان MVRV بیت کوین برای هولدرهای بلندمدت، نسبت بین قیمت فعلی بیت کوین و قیمت تمامشده خرید این دسته از سرمایهگذاران را مورد بررسی قرار داد. این شاخص هماکنون در سطح ۳.۲۸ واحدی بوده و بین دو سطح تاریخی مهم قرار دارد که از طریق آن، دورههای مهم زیر در هر سایکل بازار بیت کوین تعریف شدهاند:
- تشکیل کف قیمت هنگامی که این شاخص از انحراف معیار ۱ واحدی کمتر بوده که یعنی، این سرمایهگذاران بهطور میانگین در ناحیه ضرر قرار دارند.
- دوره انتقال از بازار خرسی به گاوی که شاخص MVRV هولدرهای بلندمدت، بین ۱ تا ۱.۵ واحد قرار میگیرد و نشان میدهد این سرمایهگذاران بین ناحیه بریکایون (نه سود و نه ضرر / Break-Even) و سود ۵۰ درصدی هستند.
- ناحیه تعادل (Equilibrium) که شاخص MVRV بین ۱.۵ تا ۳.۵ واحد قرار میگیرد و نشان میدهد هولدرهای بلندمدت بیت کوین بهطور میانگین، شاهد ۵۰ تا ۲۵۰ درصد سود تحققنیافته هستند.
- دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) که این شاخص از ۳.۵ واحد فراتر رفته و به این معنی است که این دسته از سرمایهگذاران، بیش از ۲۵۰ درصد سود در سرمایه بیت کوین خود میبینند.
بر اساس این آمار، هولدرهای بلندمدت بیت کوین در حال نزدیکشدن به دوره رضایت و سرخوشی هستند که طی این دوره، اقدام به فروش بیت کوین و برداشت سود میکنند. تاریخ نشان داده که با رسیدن قیمت بیت کوین به آخرین سقف تاریخی، میزان فروش و برداشت سود این سرمایهگذاران نیز به اوج میرسد و این روند تا تشکیل سقف سایکل فعلی ادامه پیدا میکند.
حال که میزان سود این سرمایهگذاران بیت کوین مشخص شد، میتوان واکنش گروههای مختلف سرمایهگذار به این سودها را بررسی کرد. یکی از سادهترین روشها برای انجام این کار، بررسی میزان موجودی و عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت است.
بر اساس نمودار زیر، هولدرهای بلندمدت بیت کوین از دسامبر ۲۰۲۳ (آذر ۱۴۰۲) تا کنون ۴۸۰,۰۰۰ واحد بیت کوین را در حالی به فروش رسانده که شاخص MVRV آنها در ناحیه تعادل قرار داشته است. چنین عملکردی نشان میدهد که این سرمایهگذاران شروع به فروش داراییهای خود با سود ۵۰ تا ۲۵۰ درصدی کرده که حتی قبل از راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین بوده است.
این آمار در اواسط سال ۲۰۱۹ و اوایل سال ۲۰۲۱، بهترتیب در ۳۱۹,۰۰۰ واحد و ۸۶۳,۰۰۰ واحد بیت کوین در هر ماه به اوج خود رسیده بوده است و در سایکل فعلی، به میانگین ماهانه ۲۵۷,۰۰۰ واحدی رسیده که تقریباً ۵۷ درصد آن، مربوط به فروشهای گریاسکیل در صندوق “GBTC” بوده است.
اما همزمان با افزایش فروش هولدرهای بلندمدت، میزان سودهای تحققیافته (Realized Profit) آنها نیز بیشتر میشود. حال جهت بررسی بهتر این رفتار، میزان فروش کوینهای BTC در ناحیه سود یا زیان را نسبت به موجودی این هولدرها بررسی کردهایم. تا روز گذشته، این شاخص نشان میدهد که هولدرهای بلندمدت با نرخ ۰.۱۴ درصدی اقدام به فروش و برداشت سود از مجموع میانگین روزانه موجودی خود میکنند و اکنون این شاخص در سطوحی قرار دارد که در سایکلهای قبلی، با آغاز دوره رضایت و سرخوشی سرمایهگذاران و نزدیکشدن به شکست سقفهای تاریخی قیمت بیت کوین همراه بوده است.
حال از شاخصهای مذکور، یک اندیکاتور یا شاخص باینری (Binary Indicator) گرفته شده که دورههایی را نشان میدهد که طی آنها، میزان فروش هولدرهای بلندمدت بیت کوین به سطحی میرسد که در بازههای ۱۵ روزه، مجموع موجودی در اختیار آنها بهطور کامل به فروش میرسد. این فروشها باعث شده که قدیمیترین و غیرفعالترین کوینهای BTC این سرمایهگذاران، مجدداً به گردش در بازار در بیایند که در واقع تقاضای موجود در بازار بیت کوین را پاسخ میدهند.
در نمودار زیر، دورههای مختلف فروش با مقادیری مشخص تفکیک شدهاند. به این ترتیب از اواخر ژانویه ۲۰۲۴ (اوایل بهمن ماه) تا کنون، بازار بیت کوین وارد دورهای شده که اندیکاتور باینری هولدرهای بلندمدت طی ۸ روز از بازه ۱۵ روزه، شاهد کاهش در روندی نزولی بوده است.
حال با مقایسه سقف سایکلهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، مشخص میشود که چنین عملکردی طی این سایکلها، بهترتیب ۱۲۳ روز و ۲۲۵ روز بهطور انجامیدهاند. با توجه به دوره فعلی که تاکنون ۴۲ روز طول کشیده و در صورتی که بنا بر تکرار تاریخ باشد، احتمالاً فروش هولدرهای بلندمدت تقاضاهای جدید در بازار را پاسخ دهد.
در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت بیت کوین با رشد تا سقفهای تاریخی خود قبل از هاوینگ، سرمایهگذاران این بازار را غافلگیر کرد و این نخستین باری است که چنین عملکردی را از بیت کوین در تاریخچه آن میبینیم. با راهاندازی ETF اسپات جدید بیت کوین در منطقه آمریکا، منبع جدیدی از تقاضا برای بیت کوین ایجاد شده که حتی از میزان روزانه صدور کوینهای جدید بیشتر بوده و بخشی از فروش بیت کوین در صرافیها را نیز پاسخ داده است.
ظاهراً هولدرهای بلندمدت در حال توزیع کوینها خود و فروش داراییها هستند که مطابق با سایکلهای قبلی، همزمان با رشد قیمت بیت کوین تا سقف تاریخی خود بوده است. از این رو با مقایسه سطح تقاضای جدید از سوی ETF های اسپات و فشار فروش هولدرهای بلندمدت، علت رشد قیمت بیت کوین قبل از هاوینگ تا سقف تاریخی ۶۹,۰۰۰ دلاری مشخص شده است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۹ اسفند
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، ریسکپذیری سرمایهگذاران بیت کوین رو به افزایش دیده میشود و عواملی نظیر ورود سرمایههای جدید به این بازار، سطح فعالیت کاربران در صرافیها، اهرم معاملات در بازار مشتقات و تقاضا از سوی سرمایهگذاران سازمانی، همگی نشان میدهند که ذهنیت مثبت در مورد عملکرد آینده بیت کوین در حال تقویت است.
طبق گزارش هفتگی تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، روند بهبود قیمت با ورود سرمایههای جدید به این بازار، تقریباً تکمیل شده و جریان ورود بیت کوین به صرافیها نیز به سقف تاریخی خود نزدیک شده است که نشان از تقاضای بالا برای اهرم در معاملات و افزایش فعالیت معاملهگران دارد. در همین راستا، اپن اینترست بیت کوین در معاملات فیوچرز و آپشنز نیز در نزدیکی سقفهای تاریخی خود قرار دارند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۹,۰۲۶ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۴.۵۳ درصد رشد قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
بیت کوین در حال حاضر مشغول تثبیت قیمت بالاتر از سطح ۵۲,۰۰۰ دلاری است و رشدهای بهدست آمده از اواسط ماه فوریه (اواخر بهمن ماه) تا کنون را حفظ کرده است. یکی از اصلیترین دلایل این عملکرد مثبت بیت کوین، روند سالم و مداوم ورود سرمایههای جدید به بازار این دارایی است که باعث شده ارزش بازار تحققیافته (Realized Cap) بیت کوین از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون، بیش از ۳۰ میلیارد دلار رشد داشته باشد. هماکنون ارزش بازار تحققیافته بیت کوین به مرز ۴۶۰ میلیارد دلار رسیده که تنها ۳ درصد با سقف تاریخی خود فاصله دارد.
یکی از نتایج این رشدها در بازار بیت کوین، بهبود قابل توجه میزان سود دریافتی سرمایهگذاران بود. به بیان فنی، سرمایهگذاران بیت کوین در حال حاضر بهطور میانگین شاهد ۱۲۰ درصد سود تحققنیافته (Unrealized Profit) به ازای هر کوین BTC هستند.
در اینجا، شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته (MVRV Ratio) چنین عملکردی را مصادف با مراحل اولیه بازارهای گاوی نشان میدهد؛ تقریباً ۱۱۲۶ روز از ۴۹۶۵ روز معاملات (۲۲.۷ درصد) در تاریخچه بازار بیت کوین، شاخص MVRV شاهد سودهای تحققنیافته در سطوح بالا بوده است. این روند رشد در حال محدودشدن است که البته پدیدهای ناشناخته و غیرعادی در بازار بیت کوین نیست.
اکنون در راستای تحلیل آنچین بیت کوین، با توجه به اینکه بخش بزرگی از سرمایهگذاران سود تحققنیافته در داراییهای خود میبینند، بهتر است نگاهی به واکنش آنها در برابر چنین شرایطی بیاندازیم. در اینجا میتوان از شاخصهای نسبت سود خروجی خرجشده یا همان SOPR بیت کوین استفاده کرد که میانگین سود یا زیان تحققیافته گروههای مختلف سرمایهگذاران را ارزیابی میکند.
طبق آمار گلسنود، شاخص کلی SOPR فعالان بازار بیت کوین در سطح ۱.۱۳ واحدی یعنی ۱۳ درصد سود قرار دارد؛ این شاخص برای هولدرهای بلندمدت بیت کوین به عدد ۲.۰۷ واحد رسیده که یعنی این هولدرها ۱۰۷ درصد سود در موجودی خود بهدست آورده و شاخص SOPR هولدرهای کوتاهمدت نیز، در سطح ۱.۰۲ واحد قرار دارد که این دسته از فعالان بازار را در ناحیه سود ۲ درصدی نشان میدهد.
تمامی گروههای مختلف سرمایهگذاران بیت کوین، در حال حاضر شاهد سود در داراییهای خود هستند که وضعیتی عادی در دورههای صعودی این بازار است. در نمودار بالا پیدا است هنگامی که هر سه دسته سرمایهگذاران شاهد رشد شاخص SOPR از رقمهای فعلی بودهاند، بازار بیت کوین دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) خود مشابه با بازار گاوی سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ را سپری کرده است. همچنین، طی این دورهها شاخص MVRV بیت کوین نیز شاهد رشد بوده است.
اما اکنون که مومنتوم (قدرت عملکرد / Momentum) صعودی بازار در حال تقویت است و سرمایهگذاران بیشترین سود تحققنیافته از سقف تاریخی خود در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) تا کنون را در اختیار دارند، میتوان جریان ورود بیت کوین به صرافیهای برتر دنیا را بررسی کرد تا سطح فعالیت معاملهگران و استفاده اهرم در معاملات را مورد ارزیابی قرار داد.
حجم کل واریزی و برداشتهای بیت کوین در صرافیها، کماکان رو به افزایش است و به رقم خیرهکننده ۵.۵۷ میلیارد دلار در هر روز رسیده که همتراز با سقف تاریخی این آمار در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) است.
بهمنظور بررسی دقیقتر دادههای بالا، میتوان جریان ورود بیت کوین به صرافیها را بر اساس گروههای مختلف سرمایهگذاران تقسیم کرد تا بتوان منبع واریزی به صرافیها را شناسایی کرد. جزئیات دادههای آنچین بیت کوین در این باره، نشان میدهند هولدرهای کوتاهمدت بیش از ۲.۱ میلیارد دلار، هولدرهای بلندمدت ۱۲۰ میلیون دلار و انتقالات درون صرافیها ۳۵۴ میلیون دلار برای واریزیها بوده است.
هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین در یک روند پیوسته از اواسط ژانویه ۲۰۲۴ (اواخر دی ماه) تا کنون، روزانه بیش از ۲ میلیارد دلار بیت کوین به صرافیها واریز کردهاند که این آمار با رسیدن به سطح ۲.۴۶ میلیارد دلار، به یک سقف تاریخی جدید رسید. چنین عملکردی نشان میدهد که سطح علاقه سرمایهگذاران از روی هیجان و استفاده آنها از اهرم در معاملات بیت کوین در ساختار فعلی این بازار، رشد قابل توجهی داشته است.
اما از طرفی دیگر، ETF های اسپات جدید بیت کوین نیز منبعی دیگر از تقاضا برای این رمزارز را تشکیل داده و آمارها نشان میدهند بیش از ۹۰,۰۰۰ واحد بیت کوین، بهطور خالص به این محصولات واریز شده است. ارزش سرمایه این ورودیها ۵.۷ میلیارد دلار برآورد شده که مجموع سرمایه تحت مدیریت (AUM) این محصولات سرمایهگذاری جدید را به ۳۸ میلیارد دلار رسانده است. ETF های اسپات بیت کوین باعث شده سرمایهگذاران سازمانی، بتوانند برای نخستین بار به این دارایی از طریق بازارهای سنتی دسترسی پیدا کنند و تقاضا و علاقهمندی به بیت کوین را به سطوح جدیدی برسانند.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که در کنار افزایش هیجانات سرمایهگذاران مشهود در دادههای آنچین، واکنشی مشابه در معاملات بازار مشتقات (Derivatives) بیت کوین نیز دیده میشود. اپن اینترست (سود باز / Open Interest) معاملات فیوچرز (آتی / Futures) بیت کوین به ۲۱ میلیارد دلار رسیده که در تاریخچه این بازار، تنها ۸۴ روز (۷ درصد) بوده که این شاخص رقم بالاتری را تجربه کرده است.
هماکنون مقدار شاخص اپن اینترست که با دلار آمریکا نمایش داده میشود، در حال نزدیکشدن به سقفهایی است که در اوج دورههای سرخوشی و رضایت سرمایهگذاران در سال ۲۰۲۱ ثبت شدهاند.
در همین راستا، بازارهای آپشنز (اختیار / Options) بیت کوین نیز شاهد رشدهای قابل توجهی بودهاند و اپن اینترست این معاملات، به ۱۷.۵ میلیارد دلار رسیده است. این رقم در مقایسه با ۲۱ میلیارد دلار اپن اینترست معاملات فیوچرز بسیار قابل توجه بوده، چرا که معاملات آپشنز بیت کوین، بهنوعی برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ شکوفا شدند. این رشد در معاملات آپشنز، نشان از بلوغ و تکامل روزافزون بازار مشتقات بیت کوین دارد.
شکست صعودی قابل توجه قیمت بیت کوین در مرز ۳۰,۰۰۰ دلاری در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ۱۴۰۲)، یک نقطه عطف برای علاقهمندی فعالان بازارهای مالی به این دارایی محسوب میشود و بخشهای مختلفی از این بازار را دچار تحول کرده است. پیش از این رالی (حرکت صعودی / Rally)، سود معاملات فیوچرز بیت کوین کمتر از سرمایهگذاریهای سنتی و کمریسک نظیر اوراق خزانهداری آمریکا بود. اما از آن زمان به بعد، این سود در معاملات فیوچرز به ۱۴.۷ درصد رسید.
چنین عملکردی به این معنی است که معاملهگران در بازار بیت کوین نرخ بهره بالاتری را پرداخت کرده تا اهرم پوزیشنهای لانگ (پیشبینی صعود قیمت / Long) خود را افزایش دهند. این رشد سوددهی در معاملات فیوچرز بیت کوین، احتمالاً توجه بازارسازها (Market Makers) را به بازار این ارز دیجیتال جلب کرده و سطح نقدینگی در آن را تقویت میکند.
در راستای همین تحولات، دادههای آنچین نشان میدهند اختلاف میان فاندینگ ریت (نرخ تامین سرمایه / Funding Rate) بیت کوین و اتریوم نیز در حال افزایش است. پیش از رالی بیت کوین در اکتبر ۲۰۲۳، فاندینگ ریت بیت کوین و اتریوم اختلاف چندانی نداشت و در ناحیه خنثی بود و میان مقادیر مثبت و منفی، نوساناتی جزئی را تجربه میکرد؛ اما پس از رشد قیمت در ماه اکتبر، فاندینگ ریت اتریوم طی یک روند پایدار از بیت کوین فراتر رفت که نشان میدهد تمایل معاملهگران برای استفاده از اهرم و باز نگهداشتن معاملات بیشتر شده است.
همچنین با نزدیکشدن به روز اعلام تایید ETF های اسپات بیت کوین، پوزیشنهای شورت (پیشبینی کاهش قیمت / Short) بیت کوین بیشتر از همتاهای لانگ خود لیکویید شدند و این روند تا به امروز پابرجا بوده است. نکته مهم اینجا است که طی تشکیل هر دو سقف قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۱، پوزیشنهای لانگ بودند که بیشترین آمار لیکوییدی را داشتند، چرا که موقعیتهای اهرمدار با نوسانات روزانه قیمت بهطور ناگهانی لیکویید میشدند.
به همین ترتیب، افزایش لیکوییدی پوزیشنهای شورت بیت کوین طی چند ماه اخیر و همزمان با روند صعودی قیمت، نشان میدهد که تعداد زیادی از معاملهگران برخلاف روند صعودی فعلی موقعیتهای خود را باز کرده که اکثراً لیکویید شدهاند. طبق آمار گلسنود، طی ۳۰ روز اخیر مجموع لیکوییدی پوزیشنهای شورت بیت کوین به ۴۶۵ میلیون دلار رسیده است.
در نمودار زیر، دورههایی که پوزیشنهای شورت بیشتر از نمونههای لانگ لیکویید شدهاند با رنگ کرمی مشخص شده که در اغلب آنها، این لیکوییدیها بهطور ناگهانی و در سطوح سنگین حین روندهای صعودی قدرتمند بیت کوین اتفاق افتادهاند.
گلسنود در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، نوشت که با رسیدن بیت کوین به سقفهای قیمتی جدید نسبت به سال ۲۰۲۱، ریسکپذیری سرمایهگذاران نیز به سطوح بالای خود بازگشته است. این مسئله را میتوان در تسریع جریان ورود سرمایههای جدید به این بازار، افزایش معاملات توسط هولدرهای کوتاهمدت و واریزی روزانه ۲ میلیارد دلار آنها به صرافیها دید.
همچنین، هیجانات و استفاده بیشتر از اهرم در معاملات بازار مشتقات اعم از فیوچرز و آپشنز بیت کوین، به سقفهای تاریخی مربوطه نزدیک شدهاند. اکنون که فاندینگ ریت این معاملات بیت کوین سود بیشتری نسبت به اوراق خزانهداری آمریکا برای معاملهگران دارد، نقدینگی در این بازارها نیز افزایش پیدا کرده است. اما با همه اینها، بسیاری از معاملهگران همچنان به بازکردن موقعیتهای شورت در خلاف روند صعودی فعلی بیت کوین ادامه داده که در نهایت، دچار لیکوییدی میشوند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲ اسفند
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بازار رمزارزها پس از تایید ETF های اسپات بیت کوین عملکرد قدرتمندی داشته و اکنون، چندین شاخص آنچین نشان میدهنده که سرمایه فعالان بازار چگونه در بخشهای مختلف اکوسیستم رمزارزها حرکت میکند. در این گزارش هفتگی پلتفرم گلسنود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی عملکرد داراییهای مختلف این بازار، ارزش کل قفلشده و حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز، به نحوه گردش سرمایه میان انواع ارزهای دیجیتال میپردازیم.
در حال حاضر که معاملات ETF های اسپات بیت کوین رونق بیشتری پیدا کرده، میتوان گفت که یک بازار گاوی برای ارزهای دیجیتال آغاز شده است. با توجه به این موضوع، باید دید که سرمایه فعالان بازار در چه حد و چگونه به آلت کوینها انتقال پیدا میکند و رمزارزهای موجود در این بین، چه واکنشی نسبت به این تحولات داشتهاند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap) هنگام نگارش این متن، بیت کوین در سطح ۵۱,۵۷۹ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته تغییر چندانی نداشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲ اسفند
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
هدف از این تحلیل آنچین بیت کوین، بررسی نحوه انتقال و جریان سرمایه به بازار آلت کوینها است که در اینجا، عملکرد شاخص آلت سیزن (Altseason Indicator) بازار، میتواند یک دیدگاه کلی نسبت به این موضوع ارائه دهد. این شاخص نشان میدهد که وضعیت مومنتوم (قدرت عملکرد / Momentum) مثبت در حال شکلگیری در بازار آلت کوینها بههمراه جریان ورود سرمایه به بازار بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها چگونه است.
شاخص آلت سیزن گلسنود از ماه اکتبر ۲۰۲۳ (مهر ماه) تا کنون، یک مومنتوم مثبت را تجربه کرده که تنها در رویداد فروش دستهجمعی بازار در پی تایید ETF های اسپات بیت کوین، یک توقف جزئی داشته و سپس در تاریخ ۴ فوریه (۱۵ بهمن)، مجدداً شروع به حرکت کرده است.
از لحاظ سلطه بر بازار (Dominance)، بیت کوین همچنان با سهم ۵۲ درصدی از بازار ارزهای دیجیتال در رتبه نخست قرار دارد. در این بین اتریوم با ۱۷ درصد، استیبل کوینها ۷ درصد و سایر آلت کوینهای بازار سهم ۲۴ درصدی را به خود اختصاص دادهاند.
اما از لحاظ عملکرد قیمت و رشد مارکت کپ (ارزش بازار / Market Capitalization) رمزارزها از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون، بیت کوین و اتریوم بهترتیب با ۱۷.۶ درصد و ۱۸.۲ درصد بهترین عملکردها را ثبت کردهاند. با توجه به نمودار زیر، ظاهراً اتریوم در اعلام تایید ETF های اسپات بیت کوین، توانسته عملکرد بهتری را نسبت به پادشاه کوینها داشته باشد که روندی کاملاً متضاد با سال ۲۰۲۳ بوده است.
از طرفی دیگر، مارکت کپ کل آلت کوینهای بازار چنین شرایطی را سپری نکرده و از ابتدای سال میلادی جدید تا به امروز، تقریباً نصف دو رمزارز برتر بازار رشد داشتهاند.
در بخش بعدی این تحلیل آنچین بیت کوین، ارزش بازار واقعی یا تحققیافته (Realized Cap) هر یک از این گروههای رمزارزها مورد بررسی قرار گرفت که در واقع، ارزش مجموع قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) کوینها در تراکنشهای درون شبکههای بلاک چین را نشان میدهد. از این نقطهنظر، میتوان دیدگاه بهتری نسبت به جریان انتقال سرمایه میان گروههای مختلف رمزارزها در بازار بهدست آورد.
در نمودار زیر پیدا است که بیت کوین مثل همیشه رتبه نخست را به خود اختصاص داده و در هر ماه، شاهد ورود ۲۰ میلیارد دلار سرمایه به بازار خود بوده است. اما جریان ورود سرمایه به بازار اتریوم نسبت به بیت کوین کمتر بوده که تا حدی به این معنی است که سرمایهگذاران جهت حضور پررنگ در این بازار، به اطمینان و تایید در مورد رشد قیمتها نیاز دارند. در بازار گاوی سال ۲۰۲۱، سقف ورود سرمایههای جدید به بازار اتریوم ۲۰ روز بعد از بازار بیت کوین شکل گرفت.
به همین ترتیب، آلت کوینها عملکردی مشابه در برابر اتریوم داشتهاند و ۴۶ روز بعد از اوج ورود سرمایه به بازار اتریوم در اواسط سال ۲۰۲۱ و ۱۴ روز بعد در اواخر این سال، شاهد اوج سرمایهگذاریها در بازارهای خود بودهاند. این آمار بهطور واضح نشان میدهد که انتقال سرمایه به آلت کوینها، با سرعت کمتری نسبت به این تغییرات در دو رمزارز برتر بازار صورت میگیرد که ظاهراً در شرایط فعلی، همین روند در حال تکرار است.
اما پس از مشخصشدن جریان ورود و انتقال سرمایه میان بازار بیت کوین و اتریوم، باید دید که در مرحله بعدی این روند دچار چه تحولاتی میشود. طی آخرین سایکل بازار رمزارزها، چندین اکوسیستم لایه ۱ (Layer-1) در بازارها ظهور کردند که رقبای اتریوم محسوب شده و توانستهاند بهغیر از ارائه نوآوری و جذب کاربر، سرمایههای قابل توجهی را نیز به بازار خود وارد کنند. در این بین پس از اتریوم، آلت کوینهای کازماس (ATOM)، پولکادات (DOT) و سولانا (SOL) موفق شدند بیشترین سرمایه را در بازارها به خود اختصاص دهند. از میان این آلت کوینها، سولانا بهترین عملکرد را از لحاظ رشد قیمت و ارزش بازار داشته و پولکادات و کازماس در رتبههای بعدی قرار دارند.
در اکوسیستم اتریوم، سه بخش مهم دیفای (DeFi)، گیمفای (GameFi) و استیکینگ (Staking) شاهد ورود سرمایههای جدید در سال ۲۰۲۴ بودهاند که عملکرد این بخشها طی سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، با خروج سنگین سرمایه همراه بوده است. اما بخشهای گیمفای و توکنهای استیکینگ از اکتبر سال ۲۰۲۳ (مهر ماه) تا کنون، روند صعودی را در رابطه با ورود سرمایههای جدید شاهد بودهاند.
در ادامه این تغییرات سرمایهگذاریها در بخشهای مختلف بازار ارز دیجیتال، میتوان به استخرهای نقدینگی (Liquidity Pools) صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ (Uniswap) رجوع کرد. بخش بزرگی از آلت کوینهای بازار توسط معاملهگران در صرافیهای غیرمتمرکز خرید و فروش میشوند و به همین دلیل، میزان فعالیتها در صرافیهای غیرمتمرکز شناختهشده میتواند وضعیت معاملات آلت کوینها را بهخوبی نشان دهد.
خرید و فروش آلت کوینها طی سال ۲۰۲۲ محبوبیت چندانی نداشت، اما در اواسط سال ۲۰۲۳ و با اوج هیجانات پیرامون خرید میم کوینهای جدید در بازار، معاملات آلت کوینها نیز شاهد رشد بود. دادههای فعلی نشان میدهند ۱۲ درصد از حجم معاملات صرافی یونی سواپ متعلق به آلت کوینها بوده و در حال حرکت بهسمت سقف ۱۷.۴ درصدی در آخرین بازار گاوی است. در این بین، معاملات رپد توکنهای بیت کوین (WBTC) و اتریوم (WETH) نزدیک به ۴۷ درصد و استیبل کوینها ۴۰ درصد از این آمار را در بر میگیرند.
در همین راستا، دادههای آنچین نشان میدهند حجم معاملات صرافی یونی سواپ از کتبر ۲۰۲۳ (مهر ماه) تا کنون، شروع به رشد کرده که شامل رمزارزهای موجود در استخرهای نقدینگی برتر این پلتفرم با رتبه ۱۰ به بالا میشود. البته که استخرهای برتر دهم تا بیستم یونی سواپ نیز، شاهد تحولاتی مشابه بودهاند. لازم به ذکر است، ۱۰ استخر نقدینگی برتر در صرافی یونی سواپ متعلق به رپد توکنهای بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها است و رتبههای بعدی به سایر آلت کوینها اختصاص دارند.
اما حجم معاملات جفتارزها یا استخرهای نقدینگی با رتبه ۲۰ تا ۵۰ و حتی بالاتر از آن، هنوز تغییری نداشته که این نظریه را اثبات میکند که هنوز سرمایههای فعلی و جدید به بازار این گروه از رمزارزها وارد نشده تا حجم معاملات آنها نیز افزایش پیدا کند (بهعبارتی آلتسیزن).
در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که مومنتوم بهوجود آمده در بازار ارزهای دیجیتال در پی تایید ETF های اسپات بیت کوین و انتظارات برای آغاز یک بازار گاوی، باعث شده که سرمایههای موجود رفتهرفته به بازار آلت کوینها منتقل شوند. شاخص آلت سیزن نیز نشان از بلوغ و رشد احتمالی در بازار آلت کوینها دارد، با این تفاوت که در سایکل فعلی، در آلت کوینهای دارای مارکت کپ بزرگتر فشرده شده است.
صنعت رمزارزها طی آخرین سایکل خود تحولات و تکامل قابل توجهی را تجربه کرده و اکوسیستمهای جدیدی را بهعنوان رقبای اتریوم به خود دیده که از میان آنها، سولانا بهترین عملکرد را داشته است. در اکوسیستم اتریوم نیز، بخش استیکینگ شاهد تداوم ورود سرمایههای جدید در یک روند پایدار بوده و در مقایسه با سایر بخشها بهتر عمل کرده است.
احیای معاملات آلت کوینها در صرافی یونی سواپ همراه با افزایش نقدینگی و تکرار الگوهای مرتبط با حجم معاملات، نشان میدهد که توجه سرمایهگذاران بهتدریج به آلت کوینهای ضعیفتر بازار معطوف میشود. این تحولات عموماً در مراحل ابتدایی انتقال سرمایه فعالان بازار به آلت کوینها رخ میدهند و انتظار آنها از افزایش نوسانات را نشان میدهد. البته که هنوز ارزش کل قفلشده (TVL) در استخرهای نقدینگی و حجم معاملات سرمایهگذاران، بهسطوح تاریخی گذشته برای آغاز یک آلت سیزن نرسیده است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۵ بهمن
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، در پی رشد قیمت بیت کوین به سقفهای چندساله در بالاتر از مرز ۵۰,۰۰۰ دلار، سرمایهگذاران صبور بیت کوین بالاخره مزد شکیبایی خود را گرفتند. میزان عرضه در ضرر بیت کوین سرمایهگذاران نیز بهسرعت در حال کاهش است و در حال حاضر، تنها ۱۳ درصد از موجودی بیت کوین فعالان بازار در ناحیه ضرر قرار دارد.
طبق گزارش هفتگی پلتفرم گلسنود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، سرمایهگذاران این رمزارز دوره مثبت و قدرتمندی را در سال ۲۰۲۴ سپری میکنند و پادشاه کوینها توانسته از ابتدای سال میلادی جاری تا کنون، نزدیک به ۱۹ درصد رشد قیمت داشته باشد. بیت کوین طی سال ۲۰۲۱، تنها ۱۴۱ روز بالاتر از سطح ۵۰,۲۰۰ دلاری معامله شد که ۲.۸۴ درصد از کل تاریخچه عملکرد رمزارز برتر را در بر میگیرد.
بهعلاوه، قیمت بیت کوین نسبت به ۱۲ ماه گذشته و کف ماه نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱)، بهترتیب ۱۳۰ درصد و ۲۰۷ درصد رشد داشته و تنها ۲۸.۶ درصد با سقف تاریخی خود فاصله دارد. حال که بیت کوین در حال نزدیکشدن به سقف تاریخی سال ۲۰۲۱ خود است، موجودی در ضرر سرمایهگذاران یا کوینهایی که بالاتر از سطوح فعلی قیمت خریداری شدهاند، روز به روز در حال کمترشدن هستند. این یعنی که بخش بسیار بزرگی از فعالان بازار شاهد سود هستند و از لحاظ تاریخی، رفتهرفته به دوره برداشت سود نزدیک میشوند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۴۹,۸۷۸ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۰ درصد کاهش قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
بازار بیت کوین در بحبوحه گمانهزنیها برای تایید ETF های اسپات و پس از راهاندازی این محصولات، تحولات قابل توجهی را تجربه کرد. یکی از این تحولات، افزایش فعالیت و تراکنشهای هولدرهای بلندمدت بیت کوین بود که یا اقدام به برداشت سود کردند و یا داراییهای بیت کوین خود را به سهام ETF های اسپات تبدیل کردند. بهطور کل، موجودی هولدرهای بلندمدت بیت کوین پس از رسیدن به سقف ۱۴,۹۹۶ میلیون واحدی در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲)، تا به امروز کاهشی ۲۹۹,۵۰۰ واحدی را تجربه کرده است.
البته که با توجه به عملکرد صندوق سرمایهگذاری “GBTC” کمپانی گریاسکیل (GreyScale) و خرید ۶۶۱,۰۰۰ واحد بیت کوین در سال ۲۰۲۱، این حجم از عرضه بیت کوین را نیز باید در دسته موجودی هولدرهای بلندمدت قرار داد. اکنون خروج ۱۵۱,۵۰۰ واحدی بیت کوین از صندوق GBTC، نشان میدهد که ۱۴۸,۰۰۰ واحد بیت کوین باقیمانده از آمار کاهش موجودی هولدرهای بلندمدت که در بالا ذکر شد را، میتوان به فروش و برداشت سود این دسته از فعالان بازار نسبت داد. در گزارش تحلیل آن چین بیت کوین در هفته گذشته نیز، بررسی کردیم که با نزدیکشدن قیمت بیت کوین به سقفهای تاریخی، هولدرهای بلندمدت رفتهرفته اقدام به برداشت سود میکنند.
در راستای رشد بازار و قیمت بیت کوین، اکثریت کوینهای در اختیار سرمایهگذاران وارد ناحیه سود میشوند و اکنون، تنها ۱۳ درصد از موجودی سرمایهگذاران است که بالاتر از سطح ۴۸,۰۰۰ دلار خریداری شده و در ناحیه ضرر قرار دارد. نمودار زیر قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سه دسته کلی از فعالان بازار بیت کوین را به تفکیک نشان میدهد.
در این تصویر پیدا است که بخش بزرگی از کوینهای BTC بهمیزان ۸۷ درصد، پایینتر از سطح ۴۸,۰۰۰ دلار خریداری شدهاند و در کنار آن، تعداد زیادی از هولدرهای کوتاهمدت وجود دارند که بیت کوینهای خود را در ناحیه بین ۴۰,۰۰۰ دلار تا ۴۵,۰۰۰ دلار خریدهاند. ۱۳ درصد از این آمار یعنی کوینهایی که در ضرر هستند، متعلق به هولدرهای بلندمدت بیت کوین بوده و اکثراً سرمایهگذارانی هستند که در ۱۴۱ روز بیت کوین بالاتر از ناحیه ۵۰,۲۰۰ دلار در سال ۲۰۲۱، خرید خود را انجام دادهاند.
با توجه به نمودار زیر، ۷۷۷,۸۰۰ واحد از موجودی هولدرهای بلندمدت بیت کوین در ناحیه ضرر قرار دارند و این آمار با رشد قیمت، در حال نزدیکشدن به صفر است. از این رو، تنها ۶.۵ درصد از مجموع موجودی هولدرهای بلندمدت در ضرر قرار گرفته است.
در تاریخچه بازار بیت کوین، سطوح مشابه از کوینهای در ضرر هولدرهای بلندمدت همیشه نشانگر مراحل اولیه بازار گاوی بوده است و در این بین سایکل سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سایر سایکلها، وضعیتی نسبتاً متفاوت دارد.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود درصد موجودی در ضرر هولدرهای بلندمدت را برای ارائه یک تصویر بهتر از شرایط فعلی بازار مورد بررسی قرار داد. معمولاً در کفهای بازارهای خرسی بیت کوین، هولدرهای بلندمدت شاهد ضررهای تحققنیافته (Unrealized Loss) در سرمایه خود هستند، معاملهگران بهویژه در بازار مشتقات (Derivatives) از بازارها خارج شده و در نهایت، طی یک دوره کاپیتولاسیون (فروش دستهجمعی از روی ترس جهت جلوگیری از ضررهای بیشتر / Capitulation) اکثریت کوینهای در گردش بازار توسط هولدرهای بلندمدت خریداری میشود.
از طرفی دیگر در مراحل ابتدایی بازارهای گاوی بیت کوین، درصد موجودی در ضرر هولدرهای بلندمدت با رشد قیمت بیت کوین به کفهای خود میرسد و این دسته از هولدرها وارد ناحیه سود میشوند. تاریخچه بازار بیت کوین نشان داده که این الگو تا به امروز تکرار شده و این شاخص حین اصلاح قیمت تا ناحیه ۳۸,۰۰۰ دلاری، بهطور مختصر به زیر سطح ۶۰ درصدی کاهش داشته است.
اما در رابطه با هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، وقوع رویداد کلاسیک «خبر را بفروش» (Sell the News) پس از راهاندازی ETF های اسپات، باعث شد چندین شاخص آنچین بیت کوین یک تنظیم مجدد (Reset) سالم را تجربه کنند. در وحله اول، مشاهده میشود که در پی این رویداد موجودی در سود هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین از سقف تقریباً ۱۰۰ درصدی، تا میانگین کل ۵۷.۵ درصدی کاهش داشته است.
این یعنی که تقریباً نیمی از موجودی هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین، شاهد کاهش قیمت به زیر قیمت تمامشده خرید خود بودهاند و یک اصلاح سالم در بازار بیت کوین رخ داده است. چنین روندی از لحاظ تاریخی، همیشه با تشکیل کفهای محلی (Local Low) در روند صعودی کل تاریخ بازار بیت کوین مصادف بوده است.
دادههای آنچین نشان میدهند زمانی که کمتر از ۶۰ درصد موجودی هولدرهای کوتاهمدت وارد ناحیه ضرر میشود، به این معنی است که تعدادی از سرمایهگذاران جدید بیت کوین در تله افتاده و قیمت تمامشده خرید آنها، بالاتر از قیمت فعلی بیت کوین است؛ اما با وجود افراد زیادی که در قیمتهای پایینتر اقدام به خرید کرده و هنوز کوینهای خود را هولد کردهاند، این وضعیت در یک تعادل نسبی قرار دارد.
حال زمانی که موجودی در ضرر هولدرهای کوتاهمدت افزایش قابل توجهی را تجربه میکند و اکثریت این دسته از هولدرها شاهد ضرر در سرمایه خود هستند، اصطلاحاً بازار دچار یک سنگینی خاصی شده و بسیاری از سرمایهگذاران در تله افتاده و از خریدهای خود ناراضی هستند. در نتیجه و با توجه به فروشهای بعد از راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین، اصلاح قیمت و بازار در پی این رویداد، یکی از عملکردها و رفتارهای سالم این بازار را نشان میدهد.
در بخش نهایی تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نسبت میان سود و زیان هولدرهای کوتاهمدت را مورد ارزیابی قرار داد که دارای یک سطح بریکایون (نه سود و نه ضرر / Break-Even) یک واحدی بوده که در واقع سود و زیان این هولدرها در این ناحیه، به حالت خنثی میرسد. زمانی که بیت کوین شاهد یک روند صعودی پایدار است، این ناحیه خنثی از سود و زیان هولدرهای کوتاهمدت، بهنوعی یک حمایت در این دوره از بازار را تشکیل میدهد.
به این ترتیب، تحلیلگران میتوانند با بررسی این سطح و کاهش به زیر آن یا در مواقعی که سطح بریکایون به یک مقاومت تبدیل میشود، وضعیت ریسکپذیری سرمایهگذاران در بازار را مشاهده کنند.
گلسنود در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین در این هفته، نوشت که هولدرهای بلندمدت بیت کوین پاداش صبوری خود را گرفتهاند و این رمزارز طی سال ۲۰۲۳ و سال میلادی جاری، عملکرد فوقالعاده مثبتی را ثبت کرده است. با وجود اینکه قیمت بیت کوین هنوز با سقف تاریخی خود ۲۸ درصد فاصله دارد، موجودی در ضرر سرمایهگذاران بهسرعت در حال کاهش است و تنها ۱۳ درصد از کوینهای در اختیار سرمایهگذاران، در ناحیه زیان قرار دارد.
چنانچه آمار و عملکرد صندوق GBTC کمپانی گریاسکیل را در این آمار لحاظ کنیم، هولدرهای بلندمدت بیت کوین از نوامبر گذشته تا کنون (آبان ۱۴۰۲)، تنها ۱۴۸,۰۰۰ واحد از بیت کوینهای خود را فروختهاند. چنین عملکردی نشان میدهد که رفتار سرمایهگذاران بیت کوین بهتدریج در حال تغییر است و روند فروش و برداشت سود آنها، بهآرامی در حال افزایش است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۸ بهمن
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، تحلیل آنچین بیت کوین تصویر شفافی از عملکرد این دارایی دیجیتال به فعالان بازار میدهد که در داراییهای سنتی، این ویژگی وجود ندارد. یکی از مزایای چنین شفافیتی، این است که سرمایهگذاران و تحلیلگران میتوانند از طریق شاخصها و اندیکاتورهای آنچین، مومنتوم قیمت بیت کوین و روند بازار را بررسی کنند و زیر نظر داشته باشند.
در این گزارش هفتگی پلتفرم گلسنود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، نقاط عطف در سایکلهای بازار بیت کوین و دورههای صعودی مومنتوم شاخصهای مختلف این رمزارز را مورد بررسی قرار میدهیم که در این ۴ دسته از تحلیل آنچین قرار میگیرند:
- فعالیتهای آنچین: بررسی فعالیتهای درون شبکه جهت شناسایی دورههای رشد و تحولات مثبت مبتنی بر عملکرد کاربران
- دورههای سودآوری بیت کوین: شناخت دورههایی که سطح سود تحققنیافته (Unrealized Profit) کوینهای در اختیار سرمایهگذاران بهبود یافته است
- دورههای فروش: شناسایی دورههایی که برای برداشت سود هولدرهای فعلی، تقاضای کافی جهت خرید کوینهای آنها وجود دارد
- توزیع ثروت: بررسی سطح تعادل و انتقال ثروت از هولدرهای قدیمی به جدید
با وجود اینکه این شاخصها را بهتنهایی تحلیل خواهیم کرد، در نهایت یک شاخص مرکب از آنها گرفته شده تا بتوان قدرت و مسیر مومنتوم فعلی بازار بیت کوین را مورد ارزیابی قرار داد.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
معمولاً در دورههای صعودی بازار بیت کوین، سطح فعالیت در این بلاک چین افزایش پیدا میکند که در راستای رشد تعداد کاربران و معاملات آنها و در نهایت، بهبود قیمت بیت کوین است. طی این دورهها، یکی از واضحترین تحولات افزایش کارمزدهای شبکه بوده که در پی تقاضای بیشتر برای اشغال فضا در هر بلوک اتفاق میافتد و نشان از تمایل و عجله بیشتر سرمایهگذاران برای پیشبرد فعالیتهایشان دارد.
در همین راستا، عموماً حجم معاملات و فعالیت سرمایهگذاران در صرافیهای ارز دیجیتال نیز افزایش پیدا میکنند که از طریق شاخص حجم ورود بیت کوین به صرافیها (Exchange Inflow Volume)، میتواند دیدگاه بهتری در مورد شرایط بازار اسپات بیت کوین پیدا کرد. در نمودار زیر، از دو میانگین متحرک با سرعتهای کم و زیاد استفاده شده که دورههای تقاطع (Crossover) آنها یعنی عبور میانگین متحرک ساده ۳۰ روزه (۳۰D-SMA) بهرنگ قرمز از میانگین متحرک ساده ۳۶۵ روزه (۳۶۵D-SMA) بهرنگ آبی، نشان از بیشترشدن فعالیت سرمایهگذاران در کوتاهمدت نسبت به بازههای بلندمدت دارد.
حال جهت بررسی میزان قیمت تمامشده خرید هر کوین (Cost Basis) طبق آخرین سطحی که معامله شده، میتوان از شاخص سود و زیان تحققنیافته (Unrealized Profit / Loss) استفاده کرد تا بتوان محدودههای قیمتی که در آن حجم بزرگی از عرضه بیت کوین بین سرمایهگذاران دستبهدست شده را پیدا کرد.
طی دورههای صعودی بازار، قیمت اسپات بیت کوین از قیمت تمامشده خرید بخش بزرگی از عرضه آن بالاتر میرود که یعنی سرمایهگذاران زیادی وارد ناحیه سود میشود. میانگین متحرک نمایی ۹۰ روزه (۹۰D-EMA) عرضه در سود بیت کوین در نمودار زیر، نشان میدهد که رشد این شاخص همزمان با مومنتوم مثبت بازار بوده است. بهعلاوه، در نمودار زیر یک اسیلاتور ۳۰ روزه به رنگ آبی اعمال شده که مقادیر مثبت آن، نشان از رشد عرضه در سود بیت کوین دارد.
همچنین در تصویر پیدا است که در نقاط عطف بازار بیت کوین یعنی قرارگرفتن ۱۰۰ درصد عرضه در ناحیه سود همزمان با سقف تاریخی قیمت و انتقالهای سنگین میان سرمایهگذاران در کفهای هر سایکل، این اسیلاتور شاهد رشد بوده یا تغییر مسیر داده است.
یکی دیگر از ابزار تشخیص نقاط عطف در بازار بیت کوین با توجه به سودآوری سرمایهگذاران، بررسی عملکرد شاخص نسبت ارزش بازار به ارزش تحققیافته (MVRV Ratio) بوده که همزمان با تغییر مسیر میانگین متحرک ۱ ساله این شاخص (MVRV 1yr Moving Average)، سود تحققنیافته سرمایهگذاران نیز تغییرات مثبت و منفی داشته است.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، میتوان نسبت میان سود تحققیافته (Realized Profit) و زیان تحققیافته (Realized Loss) سرمایهگذاران را مورد بررسی قرار داد که طبق نمودار زیر، در دورههای حساسی از بازار این نسبت تغییرات قابل توجهی را تجربه کرده است:
- طی دورههای صعودی بازار، کوینهای کمی در ناحیه ضرر قرار میگیرند که این میزان در اصلاحات قیمت بیت کوین بهسرعت تغییر پیدا میکند؛ چرا که خریداران اخیر بیت کوین، داراییهای خود را که قبلاً در سود بوده را از روی ترس میفروشند.
- در نزدیکی کفهای هر سایکل بازار، بسیاری از سرمایهگذاران از روی ترس اقدام به فروش کرده (کاپیتولاسیون / Capitulation) و کوینهای کمی در ناحیه سود قرار دارند. زمانی که بازار و قیمت بیت کوین شروع به بهبود کرده، میزان سود تحققیافته کوینها نسبت به روند نزولی اخیر، بهسرعت رشد پیدا میکند.
در نمودار بالا پیدا است که زمانی که نسبت سود یا زیان سرمایهگذاران با قیمت اسپات بیت کوین تقاطع ایجاد میکنند، نسبت مربوطه بهسرعت افزایش پیدا کرده و روند قیمت دچار تغییری اساسی میشود.
در بخش پایانی این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود وضعیت انتقال ثروت (Wealth Transfer) از سرمایهگذاران بلندمدت به سرمایهگذاران جدیدتر و کمتجربه را مورد بررسی قرار داد که طبق آن معمولاً در کفهای هر سایکل، میزان قابل توجهی از بیت کوین در اختیار هولدرهای بلندمدت قرار دارد. از طرفی دیگر، سقفهای قیمت بیت کوین در هر سایکل، با اشباع قابل توجه موجودی هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین همراه است. به این ترتیب، تعادل عرضه بیت کوین یا ثروت میان این دو دسته از فعالان بازار، میتواند دیدگاه خوبی در مورد وضعیت سایکل فعلی بازار بیت کوین ارائه دهد.
بهمنظور یافتن یک دیدگاه دقیق در این باره، میتوان از شاخص ارزش تحققیافته کوتاهمدت به بلندمدت بیت کوین (SLRV) استفاده کرد که در واقع، ارزش کوینهای هولدشده در ۲۴ ساعت را با کوینهای دارای قدمت ۶ ماه تا ۱ سال را مورد مقایسه قرار میدهد. در این بین، تقاطع صعودی و نزولی میانگین متحرکهای ساده ۳۰ روزه (۳۰DSMA) و ۱۵۰ روزه (۱۵۰DSMA) شاخص SLRV، همراستا با تغییر در دورههای صعودی و نزولی بازار بوده است.
همانطور که در بخش نخست این گزارش ذکر شد، شاخصهای بررسیشده را در قالب یک شاخص مرکب تجمیع کرده تا یک مدل کلی از وضعیت فعلی بازار بیت کوین بهدست آید. هدف از ایجاد این شاخص مرکب، ارزیابی عملکرد و تلاقی میان شاخصهای مرتبط با سودآوری بیت کوین، فروش سرمایهگذاران، فعالیتهای آنچین و انتقال ثروت میان فعالان بازار است.
در این شاخص مرکب، به ۸ شاخص بیت کوین مربوط به حوزههای مذکور به یک اندازه وزن داده شده و وضعیتی از بازار بهدست آمده که طی آن، ۴ عدد از این شاخصها در نواحی آبیرنگ در نمودار با یکدیگر تلاقی پیدا کردهاند. تاریخچه بازار بیت کوین نشان داده که این نواحی تلاقی، دورههایی را نشان میدهد که بازار در یک روند صعودی پایدار قرار دارد.
همچنین، زمانی که هر ۸ شاخص با هم تلاقی داشته که به رنگ بنفش در نمودار مشخص شده، بازار در مثبتترین جو خود بوده و روند قیمت با قدرت (مومنتوم / Momentum) زیادی صعودی بوده است.
از طرفی دیگر، این شاخص مرکب در حالت عکس خود و با تلاقی ۴ شاخص یا کمتر مورد ارزیابی قرار گرفته که یعنی مومنتوم شاخصهای مربوطه نزولی و ضعیف بوده است. در این شرایط، بازار بیت کوین یک جو منفی کلی را تجربه کرده و عموماً در یک دوره خرسی قرار داشته است و پس از آن، روند اصلی بازار و قیمت بیت کوین تغییر پیدا کرده است.
در این تحلیل آنچین بیت کوین، میزان فعالیت سرمایهگذاران و خرید بیت کوین توسط آنها مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که شاخصهای مربوطه طی یک عملکرد مشابه و همزمان در قدرت یا مومنتوم آنها، وضعیت کلی سایکلهای بازار این ارز دیجیتال را دستخوش تغییراتی اساسی میکنند. با توجه به عملکرد شاخص مرکب گرفتهشده از فاکتورهای بالا، بیت کوین در حال گذراندن یک دوره صعودی و بازاری گاوی دیده میشود.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۴ بهمن
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بازار رمزارزها در پی گمانهزنیها برای تایید ETF های اسپات بیت کوین، شاهد رشدهای قابل توجهی بود که در نهایت با تایید ETF ها و تبدیل این تاریخسازی به یک رویداد «خبر را بفروش» (Sell the News)، روند رشد قیمت ارزهای دیجیتال متوقف شد.
همانطور که در گزارش هفته پیش از تحلیل آنچین بیت کوین اشاره شد، عملکرد بازار نشان داد که اثرات تایید ETF ها به بهترین شکل ممکن بر قیمت بیت کوین و آلت کوینها اعمال شد. اما از زمان اعلام تایید ETF های اسپات، قیمت بیت کوین تا به امروز، نزدیک به ۱۸ درصد کاهش داشته است. اما فعالان بازار به این اصلاحات توجهی نداشته و بهدنبال رمزارز بعدی برای راهاندازی ETF های اسپات میگردنند که در حال حاضر، کاندید اصلی ارز دیجیتال اتریوم است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۳۹,۹۹۱ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۶ درصد افزایش قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
طبق گزارش هفتگی تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، بازارهای ارز دیجیتال از اواسط اکتبر ۲۰۲۳ (اواخر مهر ماه) و همزمان با پیشبینیها در مورد تایید ETF های اسپات بیت کوین و ورود سرمایههای سازمانی به بازار این رمزارز، عملکرد قدرتمندی را از خود نشان دادند.
پس از ثبت درخواست راهاندازی ETF اسپات بیت کوین توسط کمپانی بلکراک (BlackRock)، بزرگترین شرکت سرمایهگذاری دنیا، مارکت کپ (ارزش بازار / Market Capitalization) بیت کوین شاهد رشد ۶۸.۸ درصدی بود و در پیروی از رهبر ارزهای دیجیتال، مارکت کپ کل آلت کوینها نیز ۶۸.۹ درصد رشد پیدا کرد. در این بین اما، ارز دیجیتال اتریوم عملکرد نسبتاً ضعیفتری داشت و نسبت به سایر آلت کوینها نزدیک به ۱۷ درصد کمتر رشد داشت.
در تاریخچه بازار رمزارزها بیت کوین همیشه بیشترین سهم و سلطه را میان سایر داراییها داشته و توانسته پس از فروپاشی پلتفرم FTX در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) تا کنون، دامیننس (Dominance) و سلطه بازار خود را از ۳۸.۹ درصد تا نزدیکی ۵۰ درصد بالا ببرد. از سویی دیگر، در این بازه اتریوم موفق شد سلطه و سهم خود در بازار را در ناحیه ۱۸ درصدی حفظ کند. این سایر آلت کوینها بودند که شاهد کاهش دامیننس و سهم بازار خود از ۲۸.۳ درصد به ۲۴.۲ درصد بودند و به همین ترتیب، استیبل کوینها نیز شاهد کاهش دامیننس از ۱۳.۹ درصد به ۷.۸ درصد بودند.
پس از اینکه ETF های بیت کوین تایید شدند، کمپانیها بهسرعت برای راهاندازی ETF های اسپات اتریوم نیز اقدام کردند، اما بهدلیل اینکه آژانس SEC رمزارز اتریوم را شبیه به اوراق بهادار و قراردادهای سرمایهگذاری میبیند، گرفتن تاییدیه برای ETF های این رمزارز دشوارتر و چالش برانگیز خواهد بود. اما فعالان بازار در پی خوشبینیهای بهوجود آمده بر سر ETF های اتریوم، منجر به عملکرد بهتر این رمزارز در برابر بیت کوین طی هفتهها و ماههای اخیر شدند.
این خوشبینیها باعث شد مارکت کپ و دامیننس اتریوم و سایر آلت کوینها، رشدی جزئی را تجربه کنند و اتریوم در برابر بیت کوین، ۲.۹ درصد بهتر عمل کند. بهعلاوه، رشد نسبی قیمت اتریوم و جو جدید بهوجود آمده بهواسطه احتمال تایید ETF های اسپات این رمزارز، منجر به افزایش حجم معاملات و اپن اینترست (سود باز / Open Ineterest) اتریوم در بازارهای فیوچرز (آتی / Futures) و آپشنز (اختیار / Options) نیز شد.
حال میتوان این عملکرد اتریوم در بازار مشتقات (Derivatives) را با بیت کوین، از طریق دامیننس اپن اینترست آنها در معاملات فیوچرز مورد مقایسه قرار داد. در معاملات فیوچرز بیت کوین، قراردادهای بدون سررسید (Perpetual Swaps) در ژانویه ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۱) نزدیک به ۵۵ درصد از اپن اینترست این معاملات را به خود اختصاص داده بودند که تا به امروز، این رقم به ۶۶.۲ درصد رسیده است.
از طرفی دیگر، دامیننس اپن اینترست اتریوم بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ از ۴۵ درصد به ۳۳.۸ درصد کاهش یافته که پس از تایید ETF های اسپات بیت کوین، شاهد رشد بازار و بازگشت دامیننس این شاخص به ناحیه ۴۰ درصدی بودهایم.
در همین راستا، پریمیوم (Premium) فاندینگ ریت (نرخ تامین سرمایه / Funding Rate) فیوچرز اتریوم نیز شاهد افزایش بوده که یعنی ریسکپذیری در برار این رمزارز و استفاده از اهرم در معاملات، نسبت به بیت کوین بیشتر شده است. فاندینگ ریت اتریوم طی سه ماه گذشته از بیت کوین فراتر رفته، اما در هفتههای اخیر این روند ظاهراً متوقف شده است.
چنین شرایطی نشان میدهد که فعالان بازار هنوز به میزان کافی و تاثیرگذار، در مورد قیمت اتریوم دیدگاهی صعودی پیدا نکردهاند. با توجه به نمودار بالا، زمانی که اختلاف فاندینگ ریت بیت کوین و اتریوم از میانگین یکساله آن عبور میکند، معمولاً قیمت اتریوم به سقفهای محلی (Local High) میرسد.
در بخشهای ابتدایی از این تحلیل آنچین بیت کوین، اشاره کردیم که مارکت کپ آلت کوینهای بازار پس از ثبت درخواست ETF اسپات کمپانی بلکراک، نزدیک به ۶۹ درصد رشد پیدا کرده است. حال با تفکیک و دستهبندی حوزههای عملکرد آلت کوینها، مشخص میشود که بخش بزرگی از این رشدها توسط توکنهای حوزه مقیاسپذیری در شبکه اتریوم نظیر آپتیمیزم (OP)، آربیتروم (ARB) و متیک (MATIC) صورت گرفته است.
توکنهای حوزه استیکینگ (Staking) و بازیهای بلاک چینی یا گیمفای (GameFi) نیز، طی یک سال گذشته عملکرد بهتری از بیت کوین داشتهاند. توکنهای استیک ارز دیجیتال در ابتدای سال ۲۰۲۳ بیش از دوبرابر بیت کوین بیشتر رشد داشتند، اما تا پایان سال و در ماه دسامبر، طی کاهشی ۶۵ درصدی به کفهای قیمتی رسیدند. طی روندی مشابه، توکنهای گیمینگ نیز در فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) شاهد رشد ۵۵ درصدی در مقایسه با بیت کوین بودند و از آن زمان تا کنون، کاهشی به بزرگی ۷۵ درصد را تجربه کردهاند.
توکنهای حوزه مقیاسبندی نیز به اوج عملکرد خود در سال ۲۰۲۳ رسیدند و طی سه ماهه دوم و سوم این سال، نسبت به بیت کوین رشدی ۹۵ درصدی داشتند. یکی از توکنهای مهم این حوزه آربیتروم (Arbitrum) بود که با توجه به راهاندازی پروژه در مارس ۲۰۲۳ (اسفند ۱۴۰۱)، یکی از نقشهای اصلی در ثبت این عملکرد خوب بود. تمامی این دسته از توکنها، پس از اعلام تایید ETF های اسپات بیت کوین رشدی جزئی داشتند که با توجه به فروش بیت کوین پس از انتشار این اخبار، نشان از ریسکپذیری بیشتر سرمایهگذاران دارد.
در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود در گزارش خود نوشت که تایید ETF های اسپات بیت کوین به همان رویداد کلاسیک «خبر را بفروش» (Sell the News) تبدیل شد و هفتههای پرتلاطمی را در بازار رمزارزها رقم زد. در این بازه اتریوم موفق شد عملکرد درخشانی را از خود بهجا بگذارد و با پیشبینیها در مورد تایید ETF های اسپات این رمزارز، شاهد رشد قیمت و سودهای تحققیافته برای سرمایهگذاران خود باشد. در پیروی از اتریوم، سایر آلت کوینهای بازار نیز شاهد رشد و هیجانات مثبت در بازارهای خود بودند و این شرایط همچنان پابرجا است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۷ دی
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، پلتفرم گلسنود (Glassnode) در گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین نوشت که پادشاه کوینها سال ۲۰۲۴ را با فراز و نشیبهای فراوانی آغاز کرد که همزمان با راهاندازی ۱۰ ETF اسپات این رمزارز در بازارهای آمریکا بود. این اتفاق یک تاریخسازی پرهیاهو در بازار بیت کوین بود که منجر به تشکیل سقفهای چندساله جدید و همچنین، کفهای جدید در سال ۲۰۲۴ شد.
اکنون بیت کوین شاهد حضور سرمایه و سرمایهگذاران سنتی در بازارهای خود است و موفق شد رضایت نهادهای نظارتی و قانونگذار آمریکایی را برای ورود به دنیای نهچندان خوشنام هیجانات و نوسانات جلب کند. در ابتدا، روز ۹ ژانویه (۱۹ دی ماه) حساب رسمی آژانس SEC در پلتفرم X هک شد و اخباری جعلی مبنی بر تایید ETF ها در آن منتشر شد که قیمت بیت کوین را تا ۴۷.۲۰۰ دلار بالا برد و خیلی سریع، دوباره به ۴۴,۵۰۰ دلار بازگشت داشت.
دومین محرک غیرواقعی بازار، در روز بعد با انتشار اسناد رسمی تایید چندین ETF اسپات در وبسایت SEC و چند ساعت قبل از بستهشدن بازارهای جهانی بود. سپس، تایید نهایی ETF های اسپات بیت کوین بالاخره بهصورت رسمی اعلام و معاملات آنها در تاریخ ۱۱ ژانویه (۲۱ دی ماه) آغاز شد. بیت کوین در پی این رویداد، به سقف چندساله خود در نزدیکی ۴۸,۸۰۰ دلار رسید و با فروش دستهجمعی بازار در روزهای پایانی هفته، کاهشی ۱۸ درصدی تا مرز ۴۰,۰۰۰ دلار را تجربه کرد و به کف قیمت خود نسبت به ابتدای سال ۲۰۲۴ رسید.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۴۲,۷۵۳ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، تغییر چندانی نداشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
طی دو روز ابتدایی راهاندازی ETF های اسپات بیت کوین، حجم معاملات این صندوقهای سرمایهگذاری به ۷.۸۲۳ میلیارد دلار رسید و علیرغم خروجیهای سنگین از ETF کمپانی گریاسکیل (GreyScale) با نماد GBTC، این کمپانی همچنان با ۴.۱۶۶ میلیارد دلار حجم معاملات، ۵۷ درصد از کل این آمار را به خود اختصاص داده و در جایگاه برتر میان رقبا ایستاده است. البته که این آمارها طی روزها و هفتههای آتی، تغییراتی را تجربه خواهند کرد.
گزارشات نشان میدهند کمپانیهای آمریکایی، در مجموع ۶۴۴,۸۶۰ واحد بیت کوین به ارزش تقریبی ۲۷.۲ میلیارد دلار را تحت مدیریت خود دارند و ۲۹.۷ درصد از تمام موجودی ETF های بیت کوین در دنیا را به خود اختصاص دادهاند. بهطور کل حجم معاملات ETF ها و سرمایههای تحت مدیریت آنها، یکی از بزرگترین و مهمترین تحولات در تاریخچه بازار این رمزارز را رقم زده و از خیلی جهات، نشان از عبور بیت کوین از مراحل ابتدایی روند بلوغ و تکامل بازار خود دارد.
در هر صورت با همه اینها، فعالان بازارهای ارز دیجیتال در تلاش هستند تا دریابند که اثرات تایید ETF ها، هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) یا هر شاخص و عامل دیگری، بر قیمت اعمال شده یا خیر؟! با وجود اینکه بیت کوین نوساناتی را تجربه کرد و خواهد کرد، عملکرد قیمت از ابتدای سال ۲۰۲۴ تا کنون کمابیش خنثی بوده است و بهنوعی نشان میدهد که تایید ETF های اسپات، به بهترین شکل ممکن اثر خود را بر قیمت گذاشته است.
البته که در این بین، عواملی هستند که پشت پرده نوسانات قیمت بیت کوین بودهاند که از میان آنها، اپن اینترست (سود باز / Open Interest) بیت کوین در بازارهای فیوچرز (آتی / Futures) و آپشنز (اختیار / Options)، اثرات قابل توجهی را از اواسط ماه اکتبر تا کنون بر قیمت گذاشتهاند.
اپن اینترست معاملات فیوچرز بیت کوین طی هفته میلادی جاری، طی یک رشد ۶۶ درصدی به ۷ میلیارد دلار رسید که در این بین، شاهد خروج ۱.۱ میلیارد دلار از معاملات نیز بود. در بازارهای آپشنز بیت کوین نیز، اپن اینترست معاملات با بیش از ۷۰ درصد رشد به ۶.۶ میلیارد دلار افزایش یافت و شاهد انقضا یا بستهشدن معاملات در سطح ۲.۳ میلیارد دلار بود. اپن اینترست بیت کوین در هر دوی این بازارها نزدیک به سقفهای چندساله باقی مانده که نشان میدهد استفاده از اهرمهای بالا توسط معاملهگران همچنان ادامه داشته و قدرت اثرگذاری آنها بر قیمت اسپات بیت کوین، بیشتر از قبل شده است.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نمودار زیر را طراحی کرد که در آن، یک اسیلاتور برای نشاندادن درصد تغییرات اپن اینترست فیوچرز بیت کوین قرار داده شده است. از این ابزار میتوان جهت شناسایی دورههایی استفاده کرد که طی آنها، مجموع اهرمهای بهکار گرفتهشده در معاملات فیوچرز بیت کوین تغییراتی سریع و ناگهانی را تجربه کرده است؛ به این ترتیب، رشد این شاخص با عبور از انحراف معیار ۲+ واحدی همراه است و مقادیر پایین آن، با کاهش به زیر انحراف معیار ۲- واحدی مصادف میشود.
در این نمودار پیدا است که در تاریخ ۳ ژانویه (۱۳ دی ماه)، استفاده از اهرم در معاملات فیوچرز بهشدت کاهش یافته و ۱.۵ میلیارد دلار از این معاملات تنها در یک روز بسته شدهاند. از طرفی دیگر، شاخص اپن اینترست بین روزهای ۹ تا ۱۱ ژانویه (۱۹ تا ۲۱ دی ماه) همزمان با اوج هیجانات و انتظارات برای اعلام تایید ETF ها، رشد قابل توجهی داشت و قیمت بیت کوین نیز تا نزدیکی ۴۹,۰۰۰ دلار رشد پیدا کرد. در پی این تحولات، بازار بیت کوین در روزهای پایانی آن هفته شاهد فروش دستهجمعی سرمایهگذاران بود و همزمان با ورود سرمایهگذاران جدید به ETF ها، قیمت تا مرز ۴۰,۰۰۰ دلار کاهش یافت.
در این بین، فاندینگ ریت (نرخ تامین سرمایه / Funding Rate) این معاملات نیز نشان از دیدگاه صعودی معاملهگران داشت و تغییر محسوسی را از اواسط اکتبر ۲۰۲۳ تجربه کرد. این یعنی که بخش بزرگی از معاملهگران موقعیتهای اهرمدار لانگ (پیشبینی صعود قیمت / Long) را باز کردند و ساختار بازار از خنثی به صعودی و مثبت تبدیل شده است. فاندینگ ریت بیت کوین در بازارهای مشتقات طی هفته جاری کاهش داشت، اما همچنان در ناحیه مثبت قرار دارد.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، عملکرد هولدرهای بلندمدت (LTH) وکوتاهمدت (STH) این رمزارز و واکنش آنها به تحولات اخیر مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. شاخصها نشان میدهند هولدرهای بلندمدت بیت کوین در سقفهای تاریخی جدید قیمت، کفها و سقفهای سایکل فعلی و دورههایی که ساختار بازار دچار تحولات بزرگی شده فعال بودهاند. شاخص سود و زیان تحققنیافته یا همان NUPL هولدرهای بلندمدت، طی هفته جاری به سطح ۰.۵۵ واحد رسیده که یعنی این دسته از سرمایهگذاران، بهطور میانگین شاهد سود ۵۵ درصدی تحققنیافته یا غیرواقعی در داراییهای خود هستند.
این سطح از لحاظ تاریخی، با مقاومتهای مهم در سایکلهای بازار همراه بوده است. همچنین، عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت با کاهش ۷۵,۰۰۰ واحدی از نوامبر ۲۰۲۳ تا کنون، کمی از سقف تاریخی خود فاصله گرفته است که یعنی، بخش از کوینهای قدیمی جهت برداشت سود به فروش رسیدهاند. اما با وجود اینکه ۷۵,۰۰۰ واحد بیت کوین رقم تاثیرگذاری است، باید توجه داشت که هولدرهای بلندمدت بیت کوین ۷۶.۳ درصد از عرضه در گردش بازار را در اختیار دارند.
از طرفی دیگر تعداد کوینهای هولدرهای کوتاهمدت نیز، بهتازگی و همزمان با فروش سرمایهگذاران بلندمدت، از کفهای تاریخی خود شروع به افزایش کرده است. نمودار بالا نشان میدهد که فروش هولدرهای بلندمدت، با رسیدن روند صعودی قیمت به مقاومتهای مهم تلاقی زمانی داشته است.
در همین راستا، این فروشها یکی از بزرگترین دورههای برداشت سود از نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) تا کنون را نشان میدهد. اوج سود تحققیافته یا واقعی (Realized Profit) سرمایهگذاران در سایکل فعلی، در روز ۴ ژانویه (۱۴ دی ماه) ثبت شد که رقم آن از ۱.۳ میلیارد دلار در هر روز عبور کرد و نشان میدهد که سرمایهگذاران، بیت کوینهای خود را با اختلاف زیادی نسبت به قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) خود فروختهاند.
این دورههای برداشت سود همیشه جزئی از روند و دوره صعودی بازار بیت کوین بودهاند و حال باید دید که تقاضای جدید برای خرید بیت کوین، پاسخگوی کوینها عرضهشده در بازار هستند یا خیر.
گلسنود در بخش نتیجهگیری تحلیل آنچین بیت کوین در این هفته، نوشت که هفته گذشته در تاریخچه بازار بیت کوین یک نقطه عطف محسوب میشود و ETF های اسپات بیت کوین پس از یک دهه تلاش به ثمر نشستند و موانع زیادی از سوی عوامل سیاسی، نظارتی و مالی را با موفقیت پشت سر گذاشتند. اولین تراکنش ارز دیجیتال بیت کوین که توسط هال فینی در ۱۱ ژانویه ۲۰۰۹ انجام شد، دقیقاً ۱۵ سال قبل از راهاندازی ETF های اسپات این رمزارز و ادغام این بازار با نهادها و سرمایههای سنتی و سازمانی در تاریخ ۱۱ ژانویه ۲۰۲۴ بود.
دادههای آنچین و بازار مشتقات نشان میدهند که بخش قابل توجهی از سرمایهگذاران بیت کوین، نسبت به این رویداد واکنشی در قالب «خبر را بفروش» (Sell the News) داشتند و حال باید دید که تقاضای جدید برای ETF ها، یا انتظارات در برابر هاوینگ بعدی بیت کوین یا تعهد هولدرها به حفظ کوینهای خود، برای عبور قیمت از سطوح مقاومتی پیش رو کافی هستند یا خیر؟!
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۹ آذر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳ عملکردی استثنایی از خود نشان داد که نقش اصلی آن را بیت کوین با رشد ۱۷۲ درصدی مارکت کپ (ارزش بازار / Market Capitalization) خود ایفا کرد. سایر رمزارزهای این اکوسیستم نیز عملکردی قوی داشتند و اتریوم و سایر آلت کوینهای بازار، رشدی بالاتر از ۹۰ درصد را تجربه کردند.
همین آمار نشان از تقویت دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) دارد که عموماً پس از بهبود قیمتها و خروج از یک بازار خرسی اتفاق میافتد. نسبت قیمت اتریوم به بیت کوین (ETH/BTC) هم علیرغم اجرای ارتقای شانگهای (Shanghai Upgrade) و توسعه این اکوسیستم، در سال ۲۰۲۳ به کفهای چندساله در سطح ۰.۰۵۲ واحد رسید. طبق گزارش پایان سال پلتفرم گلسنود (Glassnode) از تحلیل آنچین بیت کوین، تحولات بلاک چین و بازار بیت کوین در سال ۲۰۲۳ را مورد بررسی قرار میدهیم.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۴۲,۸۲۴ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۶۰ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۹ آذر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
با وجود اینکه طی سال ۲۰۲۳، ارزهای دیجیتال عملکرد فوقالعاده بهتری نسبت به داراییهای سنتی نظیر سهام، اوراق قرضه و فلزات گرانبها داشتهاند، رالی (حرکت صعودی / Rally) قیمت بیت کوین در ماه اکتبر بود که بخش بزرگی از رشدها و تحولات در بازار این رمزارز را رقم زد. این اتفاق با شکست صعودی از سطح روانی (Psychological Level) 30,000 دلاری و چندین اندیکاتور و مدل قیمتی بیت کوین آغاز شد.
یکی از نکات مهم در رابطه با عملکرد بیت کوین در سال ۲۰۲۳، عمق فوقالعاده کم اصلاحات و پولبکهای قیمت است. تاریخ نشان داده که طی دورههای بهبود از بازار خرسی و روندهای صعودی در بازار گاوی، قیمت بیت کوین از سقف محلی خود یک اصلاح حداقل ۲۵ درصدی را تجربه کرده که اکثر اوقات، عمق این اصلاحات بیشتر از ۵۰ درصد بوده است.
اما در سال ۲۰۲۳، این اصلاحات در سطح ۲۰ درصدی نسبت به سقف محلی بیت کوین تشکیل شده که نشان از حمایت خریداران و تداوم فعالیت آنها دارد و تعادل بین عرضه و تقاضا برای این رمزارز، در جهت رشد بیت کوین بوده است. البته بازار خرسی ۲۰۲۲ شدت کمتری را نسبت به سایکل بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ داشته و اکثر رمزارزهای برتر بازار، سال ۲۰۲۳ را با فاصله ۷۵ درصدی نسبت به سقف تاریخی خود آغاز کردهاند.
در نمودار بالا پیدا است که ارز دیجیتال بیت کوین، در حال حاضر ۴۰ درصد، اتریوم ۵۵ درصد، سایر آلت کوینها ۵۱ درصد و عرضه استیبل کوینها در بازار ۲۴ درصد با سقفهای تاریخی خود فاصله دارند. بهعلاوه، میزان کاهش ارزش واقعی بازار (Realized Cap) رمزارزهای بیت کوین و اتریوم در سال ۲۰۲۲، مشابه با سطوح سایکلهای قبلی بوده و خروج ۱۸ درصدی و ۳۰ درصدی سرمایه از بازار را، بهترتیب برای رمزارزهای مذکور بههمراه داشته است.
اما بیت کوین در سال میلادی جاری، موفق شد از چندین شاخص تکنیکال و مدل قیمتی آنچین عبور کند که نشان از عملکرد چشمگیر این دارایی دارد. در ابتدای سال ۲۰۲۳، موجی از لیکوییدی پوزیشنهای شورت (پیشبینی کاهش قیمت / Short) در ماه ژانویه اتفاق افتاد که قیمت بازار بیت کوین را از قیمت واقعی یا تحققیافته (Realized Price) آن، برای نخستین بار از ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) عبور داد. این اتفاق منجر به شکست صعودی از میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه (۲۰۰D SMA) شد که در ماه مارس (فروردین ۱۴۰۲)، با مقاومت از سوی میانگین متحرک ساده ۲۰۰ هفتهای (۲۰۰W SMA) مواجه شد.
بیت کوین در ادامه سال، تا ماه آگوست (اواخر مرداد ماه) بین شاخص میانگین واقعی قیمت بازار (True Market Mean Price) و میانگین متحرک ساده ۲۰۰ روزه، یک دوره تثبیت (Consolidation) را گذراند که در واقع، یکی از کمنوسانترین دورهها در تاریخچه قیمت بیت کوین بود. سپس، اتفاقات منفی در بازار منجر به فروش دستهجمعی سرمایهگذاران و کاهش قیمت از ۲۹,۰۰۰ دلار به ۲۶,۰۰۰ دلار تنها طی یک روز شد و بیت کوین را به زیر شاخصهای مذکور نیز هدایت کرد.
اما رالی ماه اکتبر تمام این شرایط را متحول کرد و قیمت در تمامی شاخصهای موجود در نمودار، بهبود داشت که با عبور از سطح روانی ۳۰,۰۰۰ دلار این اتفاق افتاد. برآیند این عملکرد، رشد قیمت تا سقف ۴۴,۵۰۰ دلاری سال ۲۰۲۳ بود.
رشد قیمت بیت کوین بالاتر از ۳۰,۰۰۰ دلار، در واقع یک دوره انتقال از «بهبود مبهم قیمت» به یک «روند صعودی رضایتبخش» بود. بیت کوین طی این دوره، از حد وسط تکنیکال بازار خود در قالب یک حمایت مهم و مقاومت در بازارهای خرسی قبلی و همچنین، میانگین واقعی قیمت بازار که قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران است نیز عبور کرد. عملکرد فعلی بیت کوین در برابر این شاخصها و اندیکاتورها، نشان میدهد که بازار وارد یک محدوده مثبت شده که معمولاً روندهای صعودی قوی را در پی داشته است.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین مشخص شد که تا قبل از رالی قیمت در ماه اکتبر که نوعی تغییر کلی در بازار را رقم زده است، حجم تراکنشهای بیت کوین بسیار پایین بوده است. پس از این رالی قیمت، حجم تراکنشهای بیت کوین طی یک رشد دو برابری از ۲.۴ میلیارد دلار در روز به ۵ میلیارد دلار رسید که بالاترین آمار آن نسبت به ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) بوده است.
در همین راستا، جریان ورود و خروج بیت کوین از صرافیها نیز افزایش پیدا کرد که نشان از علاقهمندی بیشتر سرمایهگذاران به خرید و فروش بیت کوین در بازارهای اسپات (Spot) دارد. این آمار برای بیت کوین نسبت به اتریوم و سایر رمزارزهای بازار بیشتر بوده که رابطه مستقیم با دامیننس ارز دیجیتال BTC دارد. همچنین تعداد تراکنشهای بیت کوین بهدلیل راهاندازی پروتکل اردینالز (Ordinals) و اینسکریپشنها (Inscriptions)، به سقفهای تاریخی جدید رسید.
بخش بزرگی از این تراکنشها مربوط به اینسکریپشنهای متنی بیت کوین مرتبط با استاندارد جدید BRC-20 در این بلاک چین بوده است. این تحولات که رابطه مستقیم با اشغال فضای بیشتر در هر بلوک دارد، منجر به افزایش قابل توجه سطح درآمد ماینرها از کارمزد تراکنشها شد که حتی گاهی اوقات، از پاداش ۶.۲۵ واحدی استخراج هر بلوک جدید نیز فراتر رفته است. این اتفاق دو مرتبه در سال ۲۰۲۳ تکرار شده که یک سوم از درآمد ماینرها را تشکیل داده و وضعیتی مشابه با دوره رضایت و سرخوشی (Euphoria) در بازارهای گاوی ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱ دارد.
اما علیرغم رشد قابل توجه قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳، بخش بزرگی از عرضه این رمزارز غیرفعال باقی مانده و تبدیل به عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت شده است. در حال حاضر از ۱۹.۵۷۴ میلیون واحد بیت کوین در گردش، بیش از ۱۴.۹۰ میلیون واحد آن یعنی نزدیک به ۷۶.۱ درصد، وارد صرافیها نشده و بیش از ۱۵۵ روز است که بدون تغییر باقی ماندهاند. در نتیجه این عملکرد، عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین نیز به یک کف تاریخی جدید در ۲.۳۱۷ میلیون واحد رسیده است.
با تداوم روند رو به رشد قیمت، بیشتر از ۹۰ درصد از این کوینها در ناحیه سود قرار گرفته و تعداد کوینهایی که در ناحیه ضرر قرار دارند به ۱.۹ میلیون واحد رسیده که متعلق به هولدرهای بلندمدتی است که خرید بیت کوین را در نزدیکی سقفهای سال ۲۰۲۱ انجام دادهاند. رالی بیت کوین در ماه اکتبر، عرضه در سود بیت کوین را از حد وسط تاریخی خود عبور داد و با توجه به اینکه ۵۰ درصد از این عرضه در ابتدای سال در ناحیه ضرر قرار داشت، ۲۰۲۳ یکی از سریعترین دورههای بهبود قیمت بیت کوین را شاهد بوده است.
یکی دیگر از تحولات بسیار مهم بازار در سال میلادی جاری، افزایش توجهات و کسب درآمد از بیت کوین از طریق معاملات فیوچرز (آتی / Futures) و آپشنز (اختیار / Options) بوده است. در این بین، اپن اینترست (سود باز / Open Interest) معاملات آپشنز به معاملات فیوچرز رسید و حتی از آن نیز عبور کرد که برای بلوغ بازار بیت کوین، نقطه عطف مهمی محسوب میشود.
قراردادهای جاری هر دو این معاملات، هماکنون بین ۱۶ تا ۲۰ میلیارد دلار متغیر است که نشان از افزایش علاقه سرمایهگذاران سازمانی به بیت کوین دارد. در این بین، بازار تنظیمشده بورس شیکاگو (CME) نیز موفق شد برای اولین بار در تاریخ از لحاظ حجم این معاملات، از بزرگترین صرافی ارز دیجیتال دنیا یعنی بایننس (Binance) عبور کند که مجدداً، رالی قیمت در ماه اکتبر نقش مهمی را برای جذب سرمایههای سازمانی در این زمینه ایفا کرده است.
فرآیند خرید و فروش بیت کوین در بازارهای فیوچرز، طی سال ۲۰۲۳ سه دوره برجسته را تجربه کرده که دیدگاه خوبی را برای جریان سرمایههای سازمانی در بازار این رمزارز نشان میدهد؛ دوره اول بین ماههای ژانویه تا آگوست بوده که سود تقریباً ۵ درصدی را مشابه با بازده اوراق قرضه آمریکا برای سرمایهگذاران داشته که با توجه به ریسک بالاتر و پیچیدهتر بودن معاملات بیت کوین، گزینه جذابی برای سرمایهگذاران سازمانی نبوده است.
دوره دوم بین آگوست تا اکتبر با سود کمتر از ۳ درصد بوده که در پی فروش کلی در بازار و کاهش قیمت بیت کوین به ۲۶,۰۰۰ دلار رخ داده و بازار نوسانات فوقالعاده کمی را تجربه کرده است. دوره سوم هم از ماه اکتبر به بعد بوده که سود معاملات فیوچرز از ۸ درصد فراتر رفته و بیت کوین را نسبت به اوراق قرضه، به گزینه جذابتری برای سرمایهگذاران سازمانی تبدیل کرده است.
بهطور کل، رشد قیمت بیت کوین در ماه اکتبر نقطه عطفی برای ورود موجی جدید از سرمایههای سازمانی به بازار بیت کوین و افزایش علاقهمندی این دسته از فعالان بازار به رمزارز برتر بوده است. در نتیجه این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که پادشاه کوینها بهترین واکنش را نسبت به بازار خرسی سال ۲۰۲۲ در سال ۲۰۲۳ داشته است که علاقهمندی مجدد سرمایهگذاران در سراسر دنیا به داراییهای دیجیتال، عملکرد بهتر این بازار نسبت به همتاهای سنتی و قابلیتهای جدید در شبکه بیت کوین از نمونههای آن است.
اکثریت عرضه بیت کوین هماکنون تحت اختیار هولدرهای بلندمدت است و بخش بزرگی از سرمایهگذاران این رمزارز، هماکنون در ناحیه سود قرار دارند. با چشمانداز تایید ETF های اسپات بیت کوین در اوایل سال ۲۰۲۴ و رویداد هاوینگ (Halving) در ماه آوریل (اردیبهشت ۱۴۰۳)، شرایط برای یک سال درخشان دیگر از بیت کوین کاملاً مهیا به نظر میرسد که در حال حاضر، در مراحل ابتدایی و آمادهسازی آن قرار دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۲ آذر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بیت کوین طی چند روز اخیر بهنوعی یک «سفر رفت و برگشتی» را داشته و پس تشکیل سقفهای جدید سالانه، به سطوح اولیه در ابتدای هفته گذشته بازگشت قیمت داشته است. پس از عملکرد قدرتمند بیت کوین در سال ۲۰۲۳، ظاهراً حالا قیمت با مقاومت روبهرو شده و چندین شاخص آنچین، نشان از تضعیف عملکرد در بازه کوتاهمدت دارند.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۲ آذر
طبق تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، بیت کوین هفته گذشته را در سطح ۴۰,۲۰۰ دلار آغاز کرد و موفق شد پیش از فروش دستهجمعی فعالان بازار در بعد از ظهر یکشنبه، به سقف ۴۴,۶۰۰ دلاری در سال ۲۰۲۳ برسد. این حرکت صعودی بیت کوین بهسمت سقفهای سالانه، دو رالی بزرگتر از ۵ درصد طی یک روز را داشت که انحراف معیارهای تحرکات قیمت را از ۱+ عبور داد. اما فروش کلی بازار هم بههمین میزان قوی بود و کاهش ۲,۵۰۰ دلاری یا ۵.۷۵ درصدی قیمت طی یک روز، سومین رکورد بزرگ قیمت از این حیث در سال ۲۰۲۳ را ثبت کرد.
بر اساس گزارش پوششداده شده در هفته گذشته، بیت کوین سال درخشانی را در ۲۰۲۳ داشته و با بیش از ۱۵۰ درصد افزایش قیمت، از اکثرت داراییهای برتر جهان عملکرد بهتری را ثبت کرده است. اکنون با توجه به این موضوع و نزدیکشدن به پایان سال میلادی، واکنش سرمایهگذاران به سودهای کسبشده حائز اهمیت خواهد بود.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۴۱,۱۴۴ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۱.۶۲ درصد کاهش قیمت داشته است.
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
گلسنود در گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین نوشت که قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) سرمایهگذاران، شاخص خوبی برای بررسی سایکلهای (چرخه / Cycle) بازار است که از طریق تراکنشهای درون شبکه گروههای مختلف سرمایهگذاران بیت کوین ارزیابی میشود. نخستین شاخص مرتبط با این موضوع، قیمت واقعی یا تحققیافته سرمایهگذاران فعال (Active Investor Realized Price) بوده که در واقع ارزش منصفانه (Fair Value) بیت کوین بر اساس فریمورک شاخصهای اقتصادی کوینتایم (Cointime) محاسبه میکند.
در این مدل، یک فاکتور وزندار به قیمت واقعی بیت کوین همراستا با میزان کاهش عرضه در شبکه (هولد سرمایهگذاران) افزوده میشود. به این ترتیب در دورههای هولد سنگین سرمایهگذاران، عرضه بیت کوین کاهش یافته و متعاقباً ارزش منصفانه افزایش پیدا کرده که عکس این فرآیند نیز صدق میکند. نمودار زیر دورههایی را نشان میدهد که در آنها قیمت اسپات (Spot) بیت کوین از قیمت واقعی بالاتر میرود، اما همچنان پایینتر از سقف تاریخی سایکل مربوطه است.
در این نمودار مشاهده میشود که مدتزمان بین شکست صعودی از قیمت واقعی تا تشکیل یک سقف تاریخی جدید، بین ۱۴ تا ۲۰ ماه بوده است که در سایکل ۲۰۲۳، تاکنون ۱۱ ماه از آن گذشته است. طی این دورهها تا زمان تشکیل سقف تاریخی جدید، قیمت بیت کوین نسبت به شاخص قیمت واقعی سرمایهگذاران فعال، نوسان صعودی و نزولی ۵۰ درصدی داشته است. در صورتی که مبنای تحلیل را تکرار تاریخ قرار دهیم، قیمت بیت کوین احتمالاً چند ماهی را در نزدیکی ارزش منصفانه خود که اکنون حدوداً ۳۶,۰۰۰ دلار است، نوسان داشته باشد.
در بخش بعدی، از شاخص ضریب مایر (Mayer Multiple) میتوان برای مدلهای قیمتی استفاده کرد که نسبت بین قیمت و میانگین متحرک ۲۰۰ روزه (۲۰۰D MA) را بررسی میکند. میانگین متحرک ۲۰۰ روزه معیار شناختهشدهای برای دورهها و دیدگاههای صعودی و نزولی سرمایهگذاران در بازار بوده و مرجع مناسبی برای ارزیابی وضعیت اشباع خرید یا فروش بیت کوین در نظر گرفته میشود.
تاریخ نشان داده که اشباع خرید با اشباع فروش بیت کوین زمانی رخ داده که مقدار ضریب مایر، بهترتیب از سطح ۲.۴ فراتر رفته یا از ۰.۸ پایینتر آمده است. در حال حاضر، این شاخص در سطح ۱.۴۷ است که نزدیک به رقم ۱.۵ قرار دارد. این سطح اغلب در نقش نوعی مقاومت در سایکلهای قبلی از جمله نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) ظاهر شده است.
همچنین نمودار بالا نشان میدهد که با گذشت ۳۳.۵ ماه از شکست ضریب مایر و باقیماندن پایینتر از سطح ۱.۵ واحد، بازار خرسی سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ چقدر شدید بوده و در واقع، بزرگترین بازار نزولی بیت کوین نسبت از بازار ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ بوده است.
در بخش بعدی تحلیل آنچین بیت کوین، جهت ارزیابی ارزش منصفانه این رمزارز، فعالیتهای درون شبکه با توجه به قیمت را بر مبنای مدل قیمت ارزش شبکه به تراکنشها (NVT) مورد بررسی قرار دادهایم. مدل قیمت NVT، ارزش شبکه بیت کوین بر اساس میزان کاربرد آن بهعنوان یک لایه تسویه معاملات به نرخ دلاری را محاسبه میکند. در اینجا دو متغیر ۲۸ روزه و ۹۰ روزه وجود دارند که بهترتیب، سیگنالهایی تحت عنوان آرام و سریع در نظر گرفته میشوند.
زمانی که سایکل بازار بیت کوین در دوره انتقال از بازار خرسی به گاوی است، متغیر ۲۸ روزه NVT معمولاً بالاتر از همتای ۹۰ روزه قرار میگیرد که شاهد چنین وضعیتی از ماه اکتبر (هفته دوم مهر ماه) تا کنون بودهایم. بهعلاوه، شاخص NVT یک نرخ پریمیوم (Premium) هم دارد که عملکرد قیمت اسپات بیت کوین را نسبت به متغیر ۹۰ روزه میسنجد.
رالی اخیر بیت کوین یکی از بزرگترین رشدها در پریمیوم شاخص NVT را نسبت به سقف تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) ثبت کرده است. این یعنی که احتمالاً ارز دیجیتال بیت کوین در بازهای کوتاهمدت، نسبت به عملکرد شبکه خود بیش از حد ارزشگذاری شده است.
بررسی عملکرد سرمایهگذاران جدید بیت کوین یا همان هولدرهای کوتاهمدت (STH)، نشان میدهد که فعالیت این گروه از سرمایهگذاران منجر به تشکیل سقفها و کفهای محلی (Local) قیمت شده است؛ از طرفی دیگر، فعالیت هولدرهای بلندمدت (LTH) بیت کوین اثرات عمیقتری بر بازار گذاشته که منجر به ایجاد سقفهای تاریخی جدید یا کاپیتولاسیون (فروش از روی ترس / Capitulation) و تشکیل کف در بازار شده است.
در نمودار زیر، اثر عملکرد رفتار هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین بر اساس رابطه بین قیمت (روندها نوسانات) و تغییر میزان سود این دسته از سرمایهگذاران نشان داده شده است. در این نمودار ۳ شاخص وجود دارند؛ موجودی در سود هولدرهای کوتاهمدت (STH Supply in Profit) که کوینهای خریدهشده با قیمتی پایینتر از قیمت فعلی اسپات بیت کوین است، کف ۳۰ روزه (۳۰D Floor) که کوینهای در سود طی ۳۰ روز گذشته را نشان میدهد و کف ۹۰ روزه (۹۰D Floor) که همین معیار را در بازه ۹۰ روزه نمایش میدهد.
اکنون با توجه به معیارها مذکور، میتوان وضعیت سودآوری کوینهای هولدرهای کوتاهمدت در کمتر از ۳۰ روزه گذشته، بین ۳۰ روز تا ۹۰ روز و بیشتر از ۹۰ روز اخیر را مورد بررسی قرار داد. تاریخ نشان داده زمانی که شاخص ۹۰ روزه از مرز ۲ میلیون واحد بیت کوین (۲M BTC) عبور میکند، قیمت بیت کوین به یک سقف تاریخی جدید میرسد که در واقع، مدتزمانی نسبتاً طولانی از هولد بیت کوین توسط این دسته از سرمایهگذاران است که پایهای قوی در بازار بیت کوین را تشکیل میدهد.
رالی بیت کوین در ماه اکتبر منجر به رشد در متغیر ۳۰ روزه شده، اما از زمانی که قیمت بیت کوین از میانگین ۳۰,۰۰۰ دلاری سایکل فعلی بالاتر رفته، هنوز پایهای قوی برای بازار توسط هولدرهای کوتاهمدت ایجاد نشده است. همچنین در نمودار پیدا است که این شاخصها در سال ۲۰۲۳، هنوز از سطح پایینتری نسبت به سایکلهای قبلی برخوردارند که با کاهش عرضه بیت کوین در بازارها نیز همخوانی دارد.
در راستای این بخش، نسبت سود و زیان عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت (STH Supply Profit/Loss Ratio) نشان میدهد که این شاخص از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا کنون، بالاتر از سطح ۱ واحدی بریکایون (نه سود و نه زیان / Break-Even) قرار گرفته و طی چندین مرتبه تست مجدد، این سطح را به یک حمایت برای خود تبدیل کرده است. تاریخ نشان داده که این شرایط معمولاً «خرید در کف» سرمایهگذاران را بازتاب کرده که اتفاقی رایج در دورههای صعودی بازار بیت کوین است.
این شاخص در ماه اکتبر و با رشد قیمت بیت کوین از سطح ۲۰ واحد فراتر رفت که نشانگر ریسکپذیری بالا مشابه با سطوح بیش از حد بالا در شاخص پریمیوم NVT است. بهعلاوه، دو دسته در سود و ضرر هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین مشغول واریزی سنگین این رمزارز به صرافیها هستند که بهطور میانگین، اختلاف زیادی میان قیمت خرید با فروش کوینهای آنها دیده میشود. این یعنی که عبور قیمت بیت کوین از ۴۴,۰۰۰ دلار، انگیزه برداشت سود به این هولدرها داده و همزمان با وجود تقاضای مناسب، اقدام به فروش بیت کوین در صرافیها کردهاند.
اکنون مدتزمانی که هولدرهای کوتاهمدت شاهد سود واقعی طی یک دوره ۹۰ روزه و عبور از انحراف معیار این شاخص بودهاند، نشان میدهد که این شرایط طی ۳ سال گذشته، با رسیدن قیمت بیت کوین به سقفهای محلی تلاقی زمانی داشته است. طبق همین مدل ارزیابی، در نمودار بالا مشخص است زمانی هولدرهای کوتاهمدت شاهد زیانهای سنگین میشوند که انحراف معیار زیان آنها طی دورههای فروش دستهجمعی در بازار، از ۱ واحد فراتر میرود.
حال میتوان دو شاخص مذکور را در یک نمودار تلفیق کرد تا ابزاری برای شناسایی وضعیت اشباع خرید و فروش بیت کوین در کوتاهمدت، بر اساس فروشهای این سرمایهگذاران باشد. با توجه به نمودار زیر، رشد قیمت بیت کوین تا ۴۴,۲۰۰ دلار منجر به برداشت سود قابل توجهی توسط هولدرهای کوتاهمدت شده است. این وضعیت در کنار پریمیوم شاخص NVT و نسبت سود و زیان واقعی بیت کوین، در مجموع احتمال کاهش و کمرنگشدن تقاضا برای خرید بیت کوین را نشان میدهند.
در نتیجه این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که بیت کوین یک حرکت رفت و برگشتی را طی هفته گذشته آغاز کرد که ابتدا به سقفهای جدید سال ۲۰۲۳ رشد داشت و سپس، با فروش سرمایهگذاران به سطوح ابتدای هفته برگشته است. حال پس از یک رالی قدرتمند طی سال ۲۰۲۳، بیت کوین ظاهراً یا مقاومتهایی مواجه شده است که شاخصهای انچین، هولدرهای کوتاهمدت را عاملان اصلی چنین تحولاتی نشان میدهند.
شاخصهای پوشش دادهشده در این گزارش، بیت کوین را در دورههای ارزشگذاری کم و بیش از حد نشان دادند که با ارزیابی قیمت تمامشده خرید کوینها، میانگینگیری از شاخصها و سایر معیارهای آنچین نظیر تراکنشها بهدست آمدهاند. سپس با بررسی تلاقی شاخصهای مختلف مربوط به سود و زیان واقعی و غیر واقعی سرمایهگذاران، میتوان زمان آغاز برداشت سود کلی سرمایهگذاران را مشاهده کرد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۵ آذر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بیت کوین همچنان به عملکرد خود بهعنوان بهترین دارایی سال ۲۰۲۳ در جهان ادامه میدهد و نهتنها قیمت این رمزارز در سال میلادی جاری رشدی ۱۴۰ درصدی داشته، بلکه در مقایسه با طلا دوبرابر بهتر عمل کرده و سلطه خود را بر کل صنعت رمزارزها حفظ کرده است.
قیمت بیت کوین با شروع ماه دسامبر از مرز ۴۰,۰۰۰ دلار عبور کرد و بار دیگر نشان داد که سال ۲۰۲۳، یکی از سایکلهای برجسته بازار در تاریخچه این رمزارز است. در این هفته از تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، ابتدا به بررسی تاریخچه عملکرد رهبر ارزهای دیجیتال در برابر دیگر داراییها میپردازیم و سپس با استفاده از شاخصهای آنچین، واکنش سرمایهگذاران و وضعیت داراییهای آنها در برابر روند فعلی را مورد بررسی قرار میدهیم.
بر اساس آمار وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۴۳,۶۳۲ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۵.۲۷ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۵ آذر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
همزمان با سقف جدید قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳، قیمت طلا نیز طی روزهای اخیر به یک سقف تاریخی جدید در ۲,۱۱۰ دلار رسید و در برابر ارزهای فیات (Fiat) بهترین عملکرد را داشت. بررسی قیمت بیت کوین از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا کنون، نشان میدهد این رمزارز از دلار آمریکا و طلا بهمراتب عملکرد بهتری را داشته است.
بهعلاوه بیت کوین در سال ۲۰۲۳، نسبت به تمام آلت کوینهای بازار نیز عملکرد بهتری را ثبت کرده است و اتریوم (ETH) و سایر رمزارزها، صرفاً از عملکرد بیت کوین پیروی کرده و از شکستهای صعودی قیمتها طی چندماه اخیر بهره بردهاند. مارکت کپ (ارزش بازار / Market Capitalization) بیت کوین و اتریوم از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا به امروز، بهترتیب رشدهای ۱۴۱.۶ درصدی و ۷۹.۴ درصدی داشتهاند و این رقم برای تمام آلت کوینها بهاستثنای اتریوم و استیبل کوینها، ۶۲.۳ درصد برآورد شده است.
عملکرد بازار بیت کوین در سایکل (چرخه بازار / Cycle) فعلی، بهطرز قابل توجهی مشابه با بازار سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ و ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ دیده میشود. قیمت بیت کوین در سایکلهای مذکور، بهترتیب ۴۲ درصد و ۳۹ درصد از سقف تاریخی خود فاصله گرفته و این رقم برای سایکل بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳، در سطح ۳۷ درصد برآورد شده است.
اگر بخواهیم این مقایسه را بر اساس کف قیمت در سایکلهای گذشته انجام دهیم، باید گفت که بازار فعلی مشابه با سایکلهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ است؛ قیمت بیت کوین در این دورهها، بهترتیب ۱۱۹ درصد و ۱۲۸ درصد نسبت به کف سایکل رشد داشته که این رقم از نوامبر ۲۰۲۲ و پس از فروپاشی پلتفرم FTX تا کنون، ۱۴۶ درصد بوده است. این بهترین عملکرد قیمت بیت کوین در یک بازه ۱ ساله بوده و سایر شاخصها، وضعیتی مشابه با سایکلهای قبلی را نشان میدهند.
در راستای این بخش از تحلیل آنچین بیت کوین، میتوان عمق اصلاحات نزولی قیمت را نسبت به آخرین سقف محلی (Local High) مورد بررسی قرار داد تا بتوان قدرت روند صعودی فعلی را ارزیابی کرد. شدیدترین اصلاح قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۳ به میزان ۲۰.۱- منفی برآورد شده که رقمی فوقالعاده کم در مقایسه با تاریخچه روندهای صعودی بزرگ محسوب میشود.
بیت کوین در بازار گاوی ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷، چندین مرتبه اصلاحاتی با عمق بیشتر از ۲۵- درصد داشته و در سال ۲۰۱۹ نیز، از سقف ۱۴,۰۰۰ دلاری یک اصلاح ۶۲- درصدی را تجربه کرده است. اما بیت کوین در سال ۲۰۲۳ شاهد رشد قابل توجه تقاضای سرمایهگذاران و متعاقباً، کاهش عرضه این رمزارز در بازارها بوده که در گزارشهای قبلی به آن پرداختهایم.
اکنون در پی این عملکرد درخشان بیت کوین، بهتر است که تراکنشهای این رمزارز در صرافیها را نیز مورد بررسی قرار دهیم تا تصویری بهتر از فعالیت سرمایهگذاران بهدست آوریم. علیرغم رشد قیمت و افزایش فعالیت کاربران در سال میلادی جاری، تعداد تراکنشهای واریزی به صرافیها همچنان در حال کاهش به کفهای چندساله بوده که در نوع خود، بیسابقه است.
البته که بر خلاف سایکلهای گذشته، تعداد تراکنشهای بیت کوین در سال ۲۰۲۳ شاهد یک ورودی جدید در نقش اشغالکننده فضای ذخیره بلوکها است که آن هم، تراکنشهای مربوط به ساخت اینسکریپشنها (Inscriptions) است. دادههای آنچین نشان میدهند زمانی که کارمزد تراکنشهای اینسکریپشنها بالا رفته، واریز بیت کوین به صرافیها که کارمزد کمتری را شامل میشود، کاهش داشته است. این یعنی که کاربران اینسکریپشنها، تمایل بیشتری به پرداخت کارمزدهای بالاتر نسبت به کاربران واریزکننده به صرافیها دارند.
در همین راستا حجم ورود و خروج بیت کوین در صرافیها از ابتدای سال ۲۰۲۳، طی یک رشد ۲۲۰ درصدی از ۹۳۰ میلیون دلار به بیش از ۳ میلیارد دلار رسیده که نشان از علاقهمندی بیشتر سرمایهگذاران به معامله و انباشت بیت کوین دارد.
میانگین حجم واریزی بیت کوین به صرافیها نیز رشد قابل توجهی داشته که رقم آن نزدیک به ۳۰,۰۰۰ دلار به ازای هر واریز برآورد شده است. این آمار نشان میدهد اکثریت واریزی بیت کوین به صرافیها در ارقام بسیار بزرگ صورت گرفته که تا حدی، نشانگر افزایش علاقه سازمانها به بیت کوین با نزدیکشدن به موعد اعلام نتایج ETF های اسپات در ژانویه ۲۰۲۴ (دی ماه) است.
اما با اینکه تعداد تراکنشهای بیت کوین نسبتاً پایین بوده، حجم معاملات ورودی و خروجی بیت کوین در صرافیها ۷۲.۲ درصد از حجم انتقالات درون شبکه را در بر گرفته که تقریباً، با آمار مربوطه در آخرین سقف قیمت برابری میکند.
رالی (حرکت صعودی / Rally) اخیر قیمت بیت کوین، تغییرات مهمی را در دو شاخص آنچین نیز رقم زده است که یکی قیمت واقعی یا تحققیافته (Realized Price) بیت کوین که نشاندهنده میانگین سود هر واحد BTC است و دیگری، میانگین واقعی قیمت بازار (True Market Mean Price) در ماه اکتبر است که در مجموع، سرمایهگذاران فعال را به ناحیه سود بازگردانده است.
اکنون که قیمت فعلی خرید و فروش بیت کوین از میانگین واقعی قیمت بازار در سطح ۳۱,۰۰۰ دلار بالاتر رفته، اکثر هولدرهای این رمزارز شاهد بهبود ضررها و سود در سرمایه خود پس از بازار خرسی سال ۲۰۲۲ هستند. تاریخ نشان داده که این شرایط معمولاً قبل از آغاز یک بازار گاوی جدید شکل میگیرد.
با توجه به این آمار، رشد قیمت بیت کوین طی سال ۲۰۲۳ باعث شده که درصد کوینهای در سود در اختیار هولدرهای بلندمدت (LTH)، از ۵۶ درصد به ۸۴ درصد برسد و از میانگین سقف قبلی در ۸۱.۶ درصد نیز عبور کند. بررسی عملکرد گذشته این بخش نشان میدهد که در پی این شرایط، بیت کوین وارد یک روند صعودی قوی شده است.
همچنین، تقریباً تمام هولدرهای کوتاهمدت (STH) بیت کوین نیز هماکنون در ناحیه سود قرار دارند و ۹۵ درصد از قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) کوینهای در اختیار آنها، از قیمت فعلی بیت کوین پایینتر است. این آمار بیشتر از انحراف معیار ۱ درصدی این شاخص بوده که مجدداً از لحاظ تاریخی، با آغاز یک بازار گاوی جدید تلاقی زمانی داشته است.
حال با توجه به اینکه سرمایهگذاران مختلف در ناحیه سود قرار دارند، تحلیل آنچین بیت کوین را میتوان با واکنش این سرمایهگذاران در برابر این شرایط و برداشت سود یا فروش کوینهای آنها پیش برد. در اینجا شاخص نسبت سود خروجی خرجشده (Spent Output Profit Ratio) یا SOPR بیت کوین، نسبت سود و زیان کوینهای هولدرها را نشان خواهد داد.
در حال حاضر، گونههای مختلف این شاخص همگی بالاتر از ۱ واحد قرار دارند که یعنی میانگین فروش هر کوین BTC، با سود همراه بوده است. شاخص SOPR بیت کوین برای هولدرهای کوتاهمدت، بلندمدت و سایر نهادهای بازار، بهترتیب ۱ درصد، ۴۶ درصد و ۹ درصد سود از فروش بیت کوین را نشان میدهد.
شاخص SOPR جهانی و کلی بیت کوین، اکنون ۴۴ روز است که همزمان با رالی قیمت در این شرایط قرار دارد و این در حالی است که از میانگین کلی آن در ۱۷ روز، بالاتر بوده و بیشترین آمار نسبت به سقف تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) تا کنون برآورد شده است. بهطور کل، عملکرد این شاخص نشان میدهد اکثریت هولدرهای بیت کوین در ناحیه سود قرار دارند و عرضه فعلی در بازار، با تقاضای کافی روبرو است.
همچنین برداشت سود خالص دلاری واقعی (Net USD Realized Profit) سرمایهگذاران در روزهای جاری، در سطح ۳۲۴ میلیون دلار به ازای هر روز برآورد شده که اختلاف بسیار زیادی با سقف ۳ میلیارد دلاری طی مراحل پایانی بازار گاوی سال ۲۰۲۱ دارد. این یعنی با وجود اینکه قیمت عملکرد خارقالعادهای داشته و سرمایهگذاران کاملاً در ناحیه سود قرار دارند، نمودارها و دادههای آنچین، بازار گاوی بیت کوین را در مراحل ابتدایی و نه پایانی آن نشان میدهند.
در نهایت و در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین در این هفته، گلسنود نوشت که بیت کوین همچنان برترین دارایی دنیا از لحاظ عملکرد قیمت در سال ۲۰۲۳ است و با وجود رشد ۱۴۰ درصدی طی این سال، دوبرابر بیشتر از طلا رشد داشته و در برابر سایر رمزارزهای بازار نیز، عملکرد بهتری را ثبت کرده است.
این رشدهای بیت کوین باعث شده که اکثریت سرمایهگذاران و هولدرها در ناحیه سود قرار بگیرند و بخش کوچکی از آنها، به سود واقعی رسیده یا برای برداشت آن اقدام کردهاند. شاخصهای آنچین نشان میدهند بازار بیت کوین در حال خروج از دوره بهبود و انتقال از بازار خرسی به گاوی است و ممکن است در دوره جدید خود، درخشانتر از سایکلهای قبلی عمل کند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱ آذر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، حجم عرضه در سود بیت کوین به سقفهای دو ساله پس از سقف تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) رسیده، گرچه میزان سود غیرواقعی یا تحققنیافته (Unrealized Profit) این کوینها همچنان پایین باقی مانده است. از این رو، هولدرهای بلندمدت انگیزهای برای برداشت سود و فروش بیت کوین ندارند.
بیت کوین همچنان عملکرد قدرتمند قیمت را حفظ کرده و در هفته میلادی جاری با عبور از ۳۷,۹۰۰ دلار، در نزدیکی سقف سالانه خود معامله میشود. در نتیجه این عملکرد، ۱۶.۳۶۶ میلیون واحد بیت کوین هماکنون در ناحیه سود قرار دارند که این آمار، ۸۳.۶ درصد از عرضه در گردش این رمزارز را در بر میگیرد. در حال حاضر، میزان کوینهای در سود سرمایهگذاران، به سطوحی مشابه با سقفهای قیمت بیت کوین در بازار گاوی سال ۲۰۲۱ رسیده است.
طبق آمار وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۳۶,۵۰۸ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۲.۱۵ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱ آذر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
بر اساس گزارش این هفته تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، ابتدا رفتار سرمایهگذاران در رابطه با انباشت بیت کوین و موجودی کیف پولهای آنچین آنها مورد بررسی قرار گرفت. امتیاز روند انباشت (Accumulation Trend Score) در اینجا نشان میدهد که الگوی انباشت سرمایهگذاران در پی رالی (حرکت صعودی / Rally) اخیر بیت کوین، چه تفاوتی با نمونههای قبلی خود دارد.
برخلاف دو رالی قبلی بیت کوین در سال ۲۰۲۳، این شاخص هماکنون یک دوره قوی از انباشت (به رنگ تیره در نمودار) را نشان میدهد که با رشد ۳۹ درصدی قیمت طی ۳۰ روز اخیر مطابقت دارد.
در همین راستا، دادههای دیگر نشان میدهند که از اواخر ماه اکتبر تا کنون، کیف پولهای بزرگ و کوچک بیت کوین شاهد رشد قابل توجه موجودیهای خود بودهاند. این افزایش گسترده روند انباشت میان سرمایهگذاران بیت کوین، نشان از عملکرد قدرتمند بازار این رمزارز دارد و خوشبینیها برای راهاندازی ETF های اسپات، اطمینان سرمایهگذاران را بهصورت روزافزون بهبود بخشیده است.
اکنون با قرارگرفتن ۸۳ درصد از عرضه در گردش بیت کوین در ناحیه سود، این آمار از میانگین تاریخی خود در ۷۴ درصد عبور کرده و بهسمت محدوده بالایی انحراف معیار ۱+ در ۹۰ درصد، در حال حرکت است. تاریخ نشان داده هنگامی که این آمار به ناحیه بالایی انحراف معیار میرسد، به این معنی است که بازار در حال ورود به مراحل ابتدایی دوره «رضایت و سرخوشی» (Euphoria) سرمایهگذاران در یک بازار گاوی است.
جهت پیداکردن چشماندازی دقیقتر، سوددهی عرضه فعلی بیت کوین را میتوان در سه دوره اصلی بازار طی ۵ سال اخیر قرار داد:
- رسیدن بازار به کف که ۵۸ درصد از عرضه در گردش (انحراف معیار ۱-) در سود قرار دارند.
- تغییر دوره صعودی/نزولی بازار که قیمت پس از رسیدن به کف در حال بهبود است (یا پس از رسیدن به دوره سرخوشی دچار کاهش شده) و عرضه درسود، بین ۵۸ درصد تا ۹۰ درصد قرار میگیرد.
- دوره رضایت و سرخوشی سرمایهگذاران که اکثریت کوینها در ناحیه سود قرار دارند و قیمت در حال رسیدن به آخرین سقف تاریخی است (انحراف معیار ۱+).
از آمار فعلی مشخص میشود که بازار بیت کوین طی ۱۰ ماه اخیر، در دوره انتقال از دوره نزولی به صعودی بوده و پس از دوره نزولی سال ۲۰۲۲، قیمت بهبود پیدا کرده است. عرضه بیت کوین در بخش بزرگی از بازار سال ۲۰۲۳، بالاتر از میانگین تاریخی قرار داشته و رالی قیمت در ماه اکتبر، این میانگین را بهسمت بالا شکسته است.
ناگفته نماند آمارهای بالا که نشاندهنده عرضه در سود بودند، کوینهایی را نشان دادند که قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) آنها نسبت به قیمت اسپات (Spot) بیت کوین کمتر بوده است.
اما در تحلیل آنچین بیت کوین، این آمار در رابطه با سود غیرواقعی (Unrealized Profit) عرضه تفاوت دارد که اختلاف (Delta) میان قیمت تمامشده خرید و قیمت فعلی بیت کوین را ارزیابی میکند. پیرامون تحلیل رفتار سرمایهگذاران، سود غیرواقعی معمولاً معیار مهمتری است، چرا که سود دلاری سرمایهگذاران را نشان میدهد و مشابه با آمار بالا، نواحی مثبت، منفی و حدوسط از یک انحراف معیار دارد.
در نمودار زیر پیدا است که برخلاف شاخصهای بالا، سود غیرواقعی عرضه بیت کوین هنوز به سطوح تاریخی خود در اوایل بازارهای گاوی نرسیده است. این شاخص هماکنون در میانگین تاریخی ۴۹ درصدی خود قرار دارد که با آمار ۶۰ درصدی طی دورههای رضایت و سرخوشی (Euphoria) بازارهای گاوی گذشته، فاصله زیادی دارد.
از این آمار مشخص میشود با وجود اینکه بخش بزرگی از عرضه بیت کوین در ناحیه سود قرار دارد، قیمت تمامشده خرید اکثر این کوینها، با اختلافی جزئی پایینتر از قیمت فعلی اسپات بیت کوین بوده است.
یکی دیگر از پدیدههای مهم مشاهدهشده در این تحلیل آنچین بیت کوین، واگرایی (Divergence) روزافزون میزان عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت و هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین است. همانطور که در هفتههای گذشته به این موضوع اشاره شد، عرضه بیت کوین هولدرهای بلندمدت طی یک روند افزایشی از نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱) تا کنون، به سقف تاریخی ۱۴.۹ میلیون واحد هنگام نگارش این متن رسیده است.
از سویی دیگر، عرضه هولدرهای کوتاهمدت به ۲.۳ میلیون واحد کاهش یافته که عملاً یک کف تاریخی جدید برای آن محسوب میشود. این آمار نشانگر افزایش تمایلات سرمایهگذارن برای هولد بیت کوین و عدم فروش آن است و منتظرند تا قیمت به سقف تاریخی جدید خود برسد. از این شرایط میتوان برداشت کرد که سرمایهگذاران برای فروش، به سود غیرواقعی بیشتری نیاز دارند.
تاریخچه بازار بیت کوین نشان داده که عملکرد هولدرهای بلندمدت در هر سایکل متفاوت بوده و به ۲ دوره فروش سنگین و هولد سنگین قابل دستهبندی است؛ پیش از بازگشت بیت کوین به سقف تاریخی قیمت، عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت وارد یک دوره انباشت طولانی میشود و مجموع عرضه هولدشده معمولاً افزایش پیدا میکند.
به همین ترتیب، زمانی که در یک سایکل سقف تاریخی قیمت شکسته میشود، هولدرهای بلندمدت برای فروش انگیزه پیدا کرده و عرضه در اختیار آنها، کاهش قابل توجهی را تجربه میکند و کوینهای آنها با قیمتی بالاتر، به سرمایهگذاران جدید فروخته میشود.
اما خلاف سایکلها قبلی، هولدرهای بلندمدت در بازار خرسی سال ۲۰۲۲ مقاومت بالایی از خود نشان داده و فروش کمتری از آنها طی این دوره دیده شده و روند کلی عرضه در اختیار آنها، صعودی بوده است. این شرایط منجر به کاهش عرضه بیت کوین در بازار شده که در گزارشات هفتههای گذشته به آن پرداختهایم.
برای جمعبندی این موضوع در تحلیل آنچین بیت کوین، میتوان از اندیکاتور باینری فروش (Spending Binary Indicator / SBI) استفاده کرد که نشان میدهد فروش هولدرهای بلندمدت، تا چه میزان قدرت کاهش عرضه کل در اختیار آنها را داشته است. این شاخص در حال حاضر میگوید این دسته از سرمایهگذاران بیت کوین، در سطح پایینی مشغول فروش هستند و عرضه این رمزارز در بازارها همچنان تحت فشار قرار دارد.
با ادغام اندیکاتور SBI، سطح نسبی قیمت اسپات بیت کوین و قیمت تمامشده خرید هولدرهای بلندمدت، میتوان شاخصی برای ارزیابی تمایلات و سنتیمنت (Sentiment) بازار بهدست آورد. از برآیند این تحلیل، میتوان عملکرد هولدرهای بلندمدت بیت کوین را به ۴ دوره مختلف دستهبندی کرد:
- کاپیتولاسیون (Capitulation) که طی آن، قیمت اسپات بیت کوین از قیمت تمامشده خرید هولدرهای بلندمدت پایینتر بوده و تشدید فشار فروش از سوی آنها، بهدلیل ترس و تنگناهای مالی بوده است.
- دوره انتقال (Transition)، یعنی هنگامی که قیمت فعلی کمی بالاتر از قیمت تمامشده خرید هولدرها بوده و فروش از سوی آنها در مقادیر کم و هر چندوقت یکبار صورت گرفته است.
- تعادل (Equilibrium) که با بهبود قیمت پس از یک بازار نزولی طولانی اتفاق میافتد و تعادلی نسبی میان عرضه و تقاضا با نقدینگی کم ایجاد میشود. هولدرهای بلندمدت زمانی طی این دوره فشار فروش را بالا میبرند که قیمت یک رالی یا اصلاح ناگهانی را تجربه کند.
- رضایت و سرخوشی (Euphoria) که طی آن، معمولاً با بازگشت قیمت به سقف تاریخی قبلی، نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی (MVRV) هولدرهای بلندمدت بیت کوین به سطح ۳.۵ واحد رسیده و میانگین سود این هولدرها، به ۲۵۰ درصد میرسد. بازار طی این دورهها اصطلاحاً وارد دوره «یوفوریا» شده و سرمایهگذاران در سطوح سنگینی تمایل به فروش داراییهای خود پیدا میکنند.
در پی رشد قیمت بیت کوین بالاتر از ۳۷,۱۰۰ دلار، نرخ سود هولدرهای بلندمدت از ۵۰ درصد فراتر رفت و فروش داراییهای این دسته از فعالان بازار نیز، افزایش پیدا کرد و نخستین فروش نسبتاً سنگین طی دوره یوفوریا از سوی آنها مشاهده شد.
در نتیجه این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که در پی رالی اخیر قیمت، حجم کوینهای در سود به سطوحی رسید که طی دوسال اخیر بیسابقه بوده است. اما میزان سود غیرواقعی این کوینها همچنان در سطوحی پایین باقی مانده و از این رو، سرمایهگذاران بلندمدت بیت کوین انگیزه کافی برای برداشت سود خود ندارند.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۷ آبان
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، عرضه بیت کوین در بازارها نسبت به تاریخچه خود به سطوح بسیار پایینی رسیده و کوینهای در اختیار هولدرهای بلندمدت نیز، شاهد یک سقف تاریخی جدید هستند. تحلیل آنچین بیت کوین نشان از روند انباشتی قوی دارد و شاخصهای متعددی این آمارها را تایید میکنند.
رویداد هاوینگ بیت کوین (Bitcoin Halving) تقریباً ۱۶۵ روز دیگر اجرا میشود و اینطور که پیدا است، ETF های اسپات بیت کوین نیز تاییدیه خود را خواهند گرفت. از این رو، ذهنیت و تمایلات (Sentiment) سرمایهگذاران مثبت و در حال تقویت است. حال شاید یکی از سوالات مهم این باشد که چه میزان از عرضه بیت کوین دائماً در بازارها میچرخد و نسبت آن با کوینهای هولدشده در کیف پولها چقدر است؟!
بر اساس آمار وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۳۵,۲۹۲ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، نزدیک به ۱ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۷ آبان
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
طبق گزارش هفتگی تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم تحلیلگر گلسنود (Glassnode)، قیمت ارزهای دیجیتال از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا به امروز، روند رو به رشدی داشته و عملکرد خوبی را ثبت کردهاند. اما علیرغم این موضوع، هولدرهای بیت کوین همچنان به استراتژی هولد خود کاملاً پایبند بوده و کوینهایی که بیش از یک سال قدمت دارند، بیشترین بخش عرضه بیت کوین را به خود اختصاص دادهاند.
گلسنود در جزئیات این آمار نوشت که ۶۸.۸ درصد از عرضه در گردش بازار بیت کوین، برای آخرین بار بیش از یک سال گذشته خرید و فروش شده است، ۵۷.۱ درصد از این آمار متعلق به کوینهایی با قدمت بیش از دو سال است، ۴۱.۱ درصد از این کوینها برای آخرین بار بیش از ۳ سال قبل خرید و فروش شده و ۲۹.۶ درصد از عرضه به گردش درآمده بیت کوین نیز، متعلق به کوینهایی است که برای آخرین بار در ۵ سال قبل یا بیشتر خرید و فروش یا منتقل شدهاند.
در اینجا، مشاهده شده که شاخص عرضه غیرفعال بیت کوین (Bitcoin Illiquid Supply) که کوینهای قدیمی و دستنخورده را ارزیابی میکند، به یک سقف تاریخی جدید در ۱۵.۴ میلیون واحد بیت کوین رسیده است. تغییرات عرضه غیرفعال بیت کوین معمولاً همزمان با برداشت بیت کوین از صرافیها صورت میگیرد که نشان میدهد سرمایهگذاران تمایل به خروج کوینهای خود از بازار و هولد آن در کیف پولهای شخصی دارند. این آمار از می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) تا کنون، ۱.۷ میلیون واحد برآورد شده است.
این روند در تغییرات ماهانه عرضه غیرفعال بیت کوین نیز دیده میشود که شاهد رشد بوده و در هر ماه، بیش از ۷۱,۰۰۰ واحد بیت کوین افزایش داشته است. بهعلاوه، خالص تغییرات موجودی هولدرها که تحت عنوان عرضه ذخیرهشده (Vaulted Supply) در فریموُرک آنچین کوینتایم (Cointime) نیز شناخته میشود، از ژوئن ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) روندی صعودی داشته و بهویژه پس از سقوط ترا (Terra / LUNA) و کمپانیهای کریپتویی در ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱)، رشد قابل توجهی را تجربه کرده است که یعنی سرمایهگذاران مشغول انباشت و هولد بیت کوین بودهاند.
اکنون با توجه به این تحولات، در مقایسه عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت با کوتاهمدت بیت کوین، یک واگرایی دیده میشود و میزان کوینهای هولدرهای بلندمدت به یک سقف تاریخی جدید و همین آمار میان هولدرهای کوتاهمدت، به کفهای تاریخی خود رسیده است. این تغییرات باعث شده که میزان فروش بیت کوین و در نتیجه عرضه آن در بازار، دچار کاهش شود.
در همین راستا، این فعالیت هولدرهای بلندمدت به این معنی است که این دسته از فعالان بازار منتظرند تا قیمت بیت کوین به سقف تاریخی جدید خود برسد و بعد از آن برای فروش اقدام کنند. اکنون، نسبت عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت با کوتاهمدت، از جولای ۲۰۲۳ (تیر ۱۴۰۲) به بعد شاهد سقفهای جدیدی بوده که اختلاف زیاد میان عرضه غیرفعال و فعال و همچنین، فشار در عرضه بیت کوین را نشان میدهد.
در راستای این مبحث، تحلیل آنچین بیت کوین را با بررسی شاخص نسبت فروش به هولد (Activity-to-Vaulting Ratio) بیت کوین یا “A2VR” پیش میبریم که واگرایی یا اختلاف مذکور را در مقیاسی بزرگتر نشان میدهد. این شاخص در واقع از طریق بازههای زمانی هولد سرمایهگذاران (به ازای هر روز یا تشکیل بلوک جدید)، موجودی کل کوینهای فعال و غیرفعال را مورد مقایسه قرار میدهد.
این شاخص نشان میدهد که در روندهای صعودی، هولدرهای کوینهای قدیمی شروع به فروش در سطحی گسترده میکنند و کوینهای زیادی در بازار توسط آنها توزیع میشود. به همین ترتیب، در روندهای نزولی سرمایهگذاران ترجیح میدهند موجودی خود را حفظ کنند و در بازارها فعالیتی نداشته باشند و این رفتار در دورههای نزولی، از سوی سرمایهگذاران بلندمدت پررنگتر میشود.
با توجه به نمودار زیر، شاخص A2VR بیت کوین از ژوئن ۲۰۲۱ (خرداد ۱۴۰۰) تا کنون روندی نزولی داشته و از ژوئن ۲۰۲۲ (خرداد ۱۴۰۱) به بعد، شیب این روند شدیدتر شده است. اکنون، این شاخص به کفهای نزدیک به سالهای ۲۰۱۹ و اوایل ۲۰۲۰ رسیده که پس از این دورهها، بیت کوین وارد یک بازار صعودی بزرگ شده است.
در اینجا میتوان این شرایط را از طریق فعالیت فروش سرمایهگذاران مورد بررسی قرار داد. شاخص نسبت ریسک فروش (Sell-Side Risk Ratio)، ابزار مناسبی جهت ارزیابی میزان خالص سود یا ضرر کوینهای هولدشده با توجه به ارزش واقعی بازار بیت کوین (Realized Cap) است. زمانی که این شاخص افزایش پیدا میکند، به این معنی است که سرمایهگذاران بهطور کل، کوینهای خود را در سود یا ضرری بزرگ با توجه به قیمت تمامشده خرید (Cost Basis) خود میفروشند. به همین ترتیب، کاهش در این شاخص به این معنی است که اکثریت کوینها نزدیک به سطح بریکایون (نه سود و نه ضرر / BreakEven) فروخته شدهاند.
در این مبحث، تنها به بررسی فعالیت هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین میپردازیم، چرا که تنها عامل تغییرات قیمت روز بیت کوین، فعالیت این دسته از سرمایهگذاران بوده است. پس از رسیدن قیمت بیت کوین به ۳۵,۰۰۰ دلار، نسبت ریسک فروش از کفهای تاریخی خود جهشی صعودی داشته که فعالیت کوینهای تازه خریداریشده را نشان میدهد و بهمعنی برداشت سود هولدرهای کوتاهمدت است.
البته این شاخص برای هولدرهای بلندمدت نیز افزایشی ناچیز داشته، اما همچنان در کفهای تاریخی خود قرار دارد. در حال حاضر، عملکرد این شاخص ساختاری مشابه با بازار سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ دارد که در این سالها نیز، عرضه بیت کوین محدود شده و تحت فشار قرار گرفته است.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود پس از بررسی عرضه بیت کوین و مدتزمان غیرفعال بودن موجودی سرمایهگذاران، وضعیت عرضه این رمزارز را با توجه به میزان موجودی کیف پولها مورد بررسی قرار داد. شاخص امتیاز روند انباشت (Accumulation Trend Score) که تغییرات عرضه بیت کوین را بر اساس موجودی گروههای مختلف ارزیابی میکند، تحولاتی غیرعادی را از اواخر ماه اکتبر تا به امروز تجربه کرده است.
بهطور کل، موجودی کیف پول گروههای مختلف سرمایهگذاران، بهویژه در سال ۲۰۲۳ روندی افزایشی داشته است. اما در سال میلادی جاری، دورههای خروج کوینها از کیف پول فعالان بازار تغییراتی متفاوت داشته و عملکرد سرمایهگذاران در این دورهها، عکس فعالیت رایج آنها بوده است. در صورتی که در دورههایی که قیمت روندی افزایشی را سپری میکند، سرمایهگذاران اغلب دارایی خود را از کیف پولها خارج و در بازارها به فروش میرسانند. این پدیده نشان میدهد که اطمینان سرمایهگذاران به بیت کوین و عملکرد قیمت آن بیشتر شده و این رفتار رایج فعالان بازار، تغییری اساسی داشته است.
اگر از میان این نهادها، به بررسی فعالیت اعضای کوچکتر یعنی میگوها (موجودیهای کمتر از ۱ واحد BTC)، خرچنگها (۱ تا ۱۰ واحد BTC) و ماهیها (۱۰ تا ۱۰۰ واحد BTC) بپردازیم، میبینیم که این گروه از فعالان بازار بهشدت مشغول انباشت بیت کوین بودهاند. این روند انباشت از می ۲۰۲۲ (اردیبهشت ۱۴۰۱) تا کنون ادامه داشته و ۹۲ درصد از کوینهای تازه استخراجشده را در بر گرفته است.
در بخش نهایی تحلیل هفتگی آنچین بیت کوین، میزان توزیع خروجیهای خرجنشده تراکنشها در ناحیه سود واقعی (UTXO Realized Profit Distribution / URPD) مورد بررسی قرار گرفت و آمار زیر از آن بهدست آمد:
- بخش بزرگی از عرضه بیت کوین طی سه ماهه دوم و سوم ۲۰۲۳ و بین سطوح ۲۶,۰۰۰ دلار تا ۳۱,۰۰۰ دلار انباشت شده است.
- یک شکاف بین سطوح ۳۱,۰۰۰ دلار تا ۳۳,۰۰۰ دلار دیده میشود که قیمت بهسرعت از این ناحیه عبور کرده است.
- بخش قابل توجهی از عرضه بهتازگی بین سطوح ۳۳,۰۰۰ دلار تا ۳۵,۰۰۰ دلار خرید و فروش شده است.
- قیمت تمامشده خرید تقریباً ۶۲۰ واحد بیت کوین مربوط به سایکل بازار ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، بین ۳۵,۰۰۰ دلار تا ۴۰,۰۰۰ دلار برآورد شده است.
اکنون با دستهبندی آمار فوق به هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین، مشاهده میشود که اکثریت هولدرهای کوتاهمدت در ناحیه سود قرار دارند و قیمت تمامشده خرید آنها بین ۲۵,۰۰۰ دلار تا ۳۰,۰۰۰ دلار بوده است. افزایش شاخص نسبت ریسک فروش هم با برداشت سود این سرمایهگذاران همخوانی داشته و به این معنی است که سرمایهگذاران جدید، در محدوده قیمتی فعلی خرید بیت کوین را انجام دادهاند.
بهطور کل، از این آمار مشخص میشود که محدوده ۳۰,۰۰۰ دلار تا ۳۱,۰۰۰ دلار، ناحیه جذابی برای خریداران و فروشندگان بوده و بخش بزرگی از عرضه و قیمت تمامشده خرید بیت کوین را شامل میشود. با توجه به اینکه از این ناحیه تا ۳۵,۰۰۰ دلار حجم معاملات و تراکنشها کاهش یافته، انتظار میرود در صورت بازگشت قیمت به ۳۰,۰۰۰ دلار، بازار واکنش قابل توجهی را نشان دهد. این ناحیه با میانگین واقعی قیمت بازار (True Market Mean Price) نیز که در گزارشات قبلی مورد بررسی قرار گرفت، مطابقت دارد.
در نتیجه این تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت شاخصهای زیادی کاهش عرضه بیت کوین در بازارها را نشان میدهند که حتی به کفهای چندساله نیز نزدیک شده است. این یعنی که سرمایهگذاران تعهد زیادی به هولد بیت کوین پیدا کرده که با توجه به رشد قیمت از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا کنون، عملکرد خارقالعادهای محسوب میشود. با توجه به هاوینگ بعدی بیت کوین در آوریل ۲۰۲۴ (فروردین ۱۴۰۳) و ذهنیت مثبت در برابر تایید ETF های اسپات، ماههای آتی شرایط مطلوب و جذابی را برای سرمایهگذاران بیت کوین در پی خواهند داشت.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۳ آبان
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، بیت کوین طی رشد قیمت روزهای اخیر خود به سقفهای سالانه جدیدی رسید و از میانگین قیمت سالانه در ۳۰,۰۰۰ دلار عبور و بهسمت ۳۵,۰۰۰ دلار شروع به حرکت کرد. بازار بیت کوین با قدرتی که پیدا کرد موفق شد چندین میانگین متحرک مهم و سطوح قیمتی روانی (Psychological Price Levels) را پشت سر بگذارد و تحلیل آنچین بیت کوین را بیش از پیش هائز اهمیت کند.
در حال حاضر، مجموعهای از میانگین متحرکهای ساده (SMAs) قیمت در نزدیکی ۲۸,۰۰۰ دلار به یکدیگر رسیدهاند و طی ماههای سپتامبر و اکتبر، حمایت خوبی را برای قیمت در این ناحیه تشکیل دادهاند. اکنون پس از یک ماه تثبیت و روند صعودی، قیمت بیت کوین موفق شد شکست صعودی قدرتمندی را در میانگین متحرکهای ساده ۱۱۱ روزه، ۲۰۰ روزه و ۲۰۰ هفتهای ایجاد کند.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۳۳,۸۳۵ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۵۹ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۳ آبان
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
طبق گزارش هفتگی تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم تحلیلگر گلسنود (Glassnode)، زمانی که بازار رشد قابل توجهی را ثبت میکند، تحلیلگران ابتدا به بررسی معاملات اهرمدار در بازار مشتقات (Derivatives) جهت شناسایی دلیل رشد قیمتها میپردازند. شاخص اپن اینترست (سود باز / Open Interest) بیت کوین در رو ۱۷ اکتبر (۲۵ مهر) با از دسترفتن ۲۵,۰۰۰ واحد بیت کوین در موقعیتهای معاملاتی، کاهشی ۸.۳ درصدی را تجربه کرد. در پی رشد قیمت بیت کوین تا ۳۵,۰۰۰ دلار در ۲۳ اکتبر (۱ آبان)، این اتفاق مجدداً تکرار شد و ۳۵,۰۰۰ واحد دیگر از اپن اینترست بیت کوین خارج شد.
طی تاریخهای مذکور، بهترتیب ۵۶ میلیون دلار و ۱۲۵ میلیون دلار از پوزیشنهای شورت (پیشبینی کاهش قیمت / Short) بیت کوین لیکویید شدند که در سال ۲۰۲۳ رقم قابل توجه و کمسابقهای بوده و میتوان آن را با ۱۵۵ میلیون دلار لیکوییدی معاملات در ماه ژانویه (بهمن ۱۴۰۱) و ۲۲۰ میلیون دلار لیکوییدی پوزیشنهای لانگ (پیشبینی صعود قیمت / Long) در ماه آگوست (شهریور) مورد مقایسه قرار داد.
گلسنود در این بخش از تحلیل آنچین بیت کوین، نمودار زیر را توسعه داده که در آن مجموع ۳۰ روزه لیکوییدی پوزیشنهای لانگ و شورت در بازار فیوچرز (آتی / Futures) را محاسبه کرده و خالص موجودی آنها را مورد بررسی قرار داده است. در این نمودار پیدا است که در بخش بزرگی از سال ۲۰۲۳، بیشتر پوزیشنهای لانگ دچار لیکوییدی شدهاند. اما اکنون که میزان خالص این لیکوییدیها محاسبه شده، مشاهده میشود که بیشترین لیکوییدی معاملات طی ۳۰ روز گذشته مربوط به پوزیشنهای شورت بیت کوین بوده که اغلب با سقفها و کفهای قیمت و سایر شاخصهای بازار همراه بوده است.
در عوض، فاندینگ ریت (نرخ تامین سرمایه / Funding Rate) بیت کوین در معاملات فیوچرز بهطور کل تغییر چندانی نداشته و این دسته از معاملات طی سال ۲۰۲۳، اغلب با بیش از ۶ درصد نرخ بازده سالانه همراه بوده که در برابر بازده اوراق خزانه آمریکا نیز، رقم بالاتری است. فاندینگ ریت بیت کوین طی ریزش قیمت در ماه آگوست از ۷.۵ درصد به ۲.۵ درصد کاهش داشت و با وجود رشد خود طی روزهای اخیر، همچنان در سطح پایینی قرار دارد که نشان میدهد رشد قیمت اخیر بیت کوین، تاثیر کمی از سوی معاملات اهرمدار گرفته است.
ناگفته نماند که اپن اینترست بیت کوین در معاملات آپشنز (اختیار / Options) رشدی ۸۰ درصدی داشته که نشان از جذب معاملهگران بیشتر به این نوع معاملات بیت کوین دارد که در ساختار بازار بیت کوین تغییراتی را ایجاد خواهد کرد.
اما در تحلیل آنچین بیت کوین طی هفتهای که گذشت، مشخص شد رشد قیمت اخیر نهتنها چندین اندیکاتور تکنیکال را متحول ساخته، بلکه در دو شاخص آنچین مهم مرتبط با قیمت پایه (Cost Basis) بیت کوین تغییراتی را ایجاد کرده است.
این شاخصهای آنچین مشابه با اندیکاتورهای تکنیکال، نواحی مهم روانی در بازار و متعاقباً تغییر رفتار سرمایهگذاران در آنها را نشان میدهند. در این راستا، گلسنود و کمپانی آرک اینوست (ARK Invest) با استفاده از ابزارهای تحلیل کوینتام اِکِنامیکس (Cointime Economics)، یک شاخص تحت عنوان «میانگین واقعی قیمت بازار» (True Market Mean Price) برای بیت کوین طراحی کردند که در تشخیص و تحلیل میانگین قیمت تمامشده فروش یا خرید سرمایهگذاران ابزار کارآمدی است.
این شاخص هماکنون در سطح ۲۹,۷۸۰ دلار قرار دارد و بیت کوین نیمی از تاریخچه بازار خود را بالاتر از این سطح، و نیمه دیگر را پایینتر از آن معامله شده است. حال با اتمام سایکل بازار ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ و عبور قیمت بیت کوین از میانگین واقعی قیمت خود، اکثریت سرمایهگذاران در ناحیه سود غیرواقعی (Unrealized Profit) قرار گرفتهاند.
در حال حاضر حتی قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت (STH) بیت کوین نیز پایینتر از این شاخص در سطح ۲۸,۰۰۰ دلار قرار دارد که بهطور میانگین، این دسته از سرمایهگذاران را در سود ۲۰ درصدی یا بیشتر نشان میدهد. نمودار زیر نسبت ارزش بازار به ارزش واقعی (MVRV Ratio) هولدرهای کوتاهمدت را بهتصویر کشیده که خطوط قرمزرنگ دورههایی از بازار را نشان میدهند که بیت کوین پایینتر از قیمت تمامشده خرید هولدرها معامله شده و خطوط سبزرنگ، نشانگر معامله بیت کوین در سطوحی بالاتر از قیمت تمامشده برای هولدرهای کوتاهمدت است.
در این نمودار پیدا است که این شاخص که بین سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ تا ۲۰ درصد یا بیشتر عملکردی منفی داشته است. این در حالی است که طی ریزش بیت کوین در آگوست (شهریور) گذشته، نسبت MVRV کاهشی ۱۰ درصدی را تجربه کرده که در مقایسه با سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، میتوان گفت که بیت کوین در آگوست و بعد از آن، با حمایت سرمایهگذاران روبرو شده که در نهایت منجر به رشد قیمت طی روزهای اخیر شده است.
شاخص نسبت MVRV در واقع سودآوری کوینهایی را نشان میدهد که توسط هولدرهای کوتاهمدت نگهداری شده و خرج نشدهاند. اما مشابه با این شاخص، اندیکاتوری دیگر تحت عنوان «نسبت سود خروجی خرجشده» یا SOPR وجود دارد که سودآوری کوینهایی را نشان میدهد که توسط هولدرهای کوتاهمدت فروخته یا خرج شده است. از بررسی این شاخصها، مشخص میشود که میانگین قیمت خرید بیت کوین توسط هولدرهای کوتاهمدت چقدر بوده است.
در نمودار زیر پیدا است که اندیکاتور SOPR نیز مشابه با نسبت MVRV، در بازار سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ کاهش نسبی داشته و طی هفته جاری، به ناحیه مثبت خود بازگشته است. چنین عملکردی نشان میدهد که این هولدرها نسبت به بازار خرسی سال ۲۰۲۲ کمتر دچار ترس شدهاند، اطمینان بیشتری به عملکرد بیت کوین پیدا کرده و قیمت تمامشده در فروشها نزدیک به قیمت تمامشده کوینهایی است که هولد شدهاند.
در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود واکنش هولدرهای بلندمدت به رشد قیمت اخیر بیت کوین را نیز مورد بررسی قرار داد. با رشد بیت کوین به سقفهای سال ۲۰۲۳، بخش بزرگی از عرضه در اختیار این دسته از سرمایهگذاران که در ناحیه ضرر بوده، اکنون وارد محدوده سود شده است. اکنون ۴.۷ میلیون واحد بیت کوین به کوینهای در محدوده سود افزوده شده و در مجموع، ۸۱ درصد از عرضه کل بیت کوین را در ناحیه سود نشان میدهد که یعنی بازار در ناحیه مثبت و سبز خود قرار دارد.
اما هولدرهای بلندمدت بیت کوین در رالی (حرکت صعودی / Rally) اخیر، بهطرز عجیبی واکنشی نشان نداده و مجموع کوینهای تحت اختیار آنها به یک سقف تاریخی جدید در سطح ۱۴,۸۹۹,۰۰۰ واحد بیت کوین رسیده است. تداوم این روند افزایشی نشان از محبوبیت استراتژی هولد در برابر برداشت سود در بازه کوتاهمدت، یعنی افزایش تعداد هولدرهای بلندمدت دارد. در حال حاضر، ۲۹.۶ درصد از عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت بیت کوین در ناحیه ضرر قرار دارد که با توجه به روند بهبود بازار از کفهای سال ۲۰۲۲ تا کنون، رقم بالایی بوده و مشابه با کفهای قیمت در انتهای سال ۲۰۱۵، ابتدای ۲۰۱۹ و مارس ۲۰۲۰ است.
در راستای این موضوع، امتیاز Z یعنی بازه ۲ ساله تغییرات عرضه بیت کوین نیز مورد بررسی قرار گرفت؛ این یعنی بازههایی که طی آنها، کوینهایی که بیشتر از ۱ سال هولد شدهاند با اختلاف قیمت قابل توجهی نسبت به ۲ سال گذشته یا نیمی از سایکل هاوینگ، فروخته یا خرج شدهاند.
با توجه به نمودار زیر، دورههایی که بالاترین میزان فروش (نواحی سبزرنگ) را داشته، با بیشترین میزان برداشت سود طی دورههای صعودی یا فروش از روی ترس در بازارهای نزولی تلاقی زمانی داشتهاند. البته در حال حاضر در دورهای قرار داریم که موجودی هولدرها بدون تغییر باقی مانده و امتیاز Z منفی است. این مسئله نشان میدهد که مقدار کمی از کوینهای قدیمی بیت کوین دوباره به عرضه در گردش بازار درآمدهاند.
در نتیجه این گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که با رشد قیمت و عبور بیت کوین از مرز ۳۰,۰۰۰ دلار و تداوم مسیر صعودی، بازار این رمزارز قدرت کافی برای شکست چندین میانگین متحرک مهم از جمله میانگین متحرکهای ساده ۲۰۰ روزه و ۲۰۰ هفتهای را پیدا کرد و از شاخص میانگین قیمت واقعی بازار و قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت نیز عبور کرده است.
اکنون بخش بزرگی از عرضه و سرمایهگذاران بیت کوین بالاتر از مرز ۲۸,۰۰۰ دلاریِ بریکایون (Break-Even) قرار دارند. این شرایط بستر تداوم روند صعودی قیمت را فراهم میکند یا حداقل، بازار از چندین شاخص و اندیکاتور مهم عبور کرده که ذهنیت فعالان بازار را در مورد بیت کوین تغییر میدهد و عملکرد قیمت در هفتههای پیش رو را بیش از پیش مهم نشان میدهد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۲۶ مهر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، در گزارش هفتگی تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode)، گردش سرمایه بیت کوین تحت اختیار هولدرها و معاملهگران با توجه به سطح قیمت خرید آنها مورد بررسی قرار گرفت و شاخصهای ارزش بازار واقعی یا تحققیافته (Realized Cap) و سود و زیان خالص غیرواقعی (NUPL) نیز برای ارائه یک تصویر واضحتر از عملکرد فعالان بازار بهکار گرفته شدند.
در بازارهای سنتی شاخص مارکت کپ (Market Capitalization) یا ارزش بازار، معمولاً نخستین معیاری است که برای ارزیابی یک دارایی مورد استفاد قرار میگیرد. اما در بازار ارزهای دیجیتال، یک شاخص دیگر بر اساس دادههای آنچین از مارکت کپ یک رمزارز تحت عنوان ارزش بازار واقعی گرفته میشود که هزینه کل خرید هر واحد از یک رمزارز در زمان آخرین انتقال آنها از یک سرمایهگذار به یک سرمایهگذار دیگر را نشان میدهد. این شاخص اطلاعات دقیقتر و معتبرتری از مجموع سرمایهگذاریها در یک ارز دیجیتال را ارائه میدهد.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۲۸,۶۰۱ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۸۵ درصد رشد قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۲۶ مهر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
مارکت کپ بیت کوین معمولاً در اوج بازارهای خرسی یا نزولی، پایینتر از ارزش بازار واقعی قرار میگیرد و در اکثریت مواقع، مارکت کپ بالاتر از ارزش بازار واقعی بوده که نشاندهنده مجموع سود غیرواقعی یا تحققنیافته (Unrealized Profit) سرمایهگذاران است. مارکت کپ بیت کوین طی شش ماه دوم سال ۲۰۲۲ پایینتر از ارزش بازار واقعی بود و از آن زمان تا کنون، از ۳۹۶ میلیارد دلار به ۵۲۴ میلیارد دلار رشد پیدا کرده است.
از سویی دیگر، ارزش بازار واقعی بیت کوین طی بازارهای خرسی کاهش یا افزایشی جزئی را تجربه میکند، چرا که بیت کوین میان فعالان بازار دستبهدست شده و قیمت خرید پایینتری را پیدا میکند. طی این دوره از بازار، معمولاً این بیت کوینها بهتدریج وارد کیف پول هولدرهای بلندمدت میشوند و برای زمان بیشتری غیرفعال باقی میمانند.
پلتفرم گلسنود در تحلیل آنچین بیت کوین خود این روند را با نمودار امواج هولدرهای ارزش واقعی بیت کوین (Realized Cap Age Band HODL Wave) بهتصویر کشید که در واقع درصد انتقال بیت کوین بین هولدرهای مختلف را از ارزش بازار واقعی نشان میدهد.
طی دورههای صعودی بازار، کوینهای قدیمیتر BTC از هولدرهای بلندمدت به سرمایهگذاران جدید (اغلب هولدرهای کوتاهمدت) انتقال پیدا میکنند و در نمودار، امواج دارای رنگهای گرم بزرگتر میشوند و امواج با رنگهای سرد متراکم و کوچک میشوند. به همین ترتیب در دورههای نزولی بازار، معاملهگران و هولدرهای کوتاهمدت تمایل خود را به بیت کوین از دست داده و کوینها را به هولدرهای بلندمدت انتقال میدهند و در نمودار، امواج سرد منبسط شده و امواج گرم کوچک میشوند.
در بخش بعدی، چرخهها یا سایکلهایی از بازار بررسی شدند که در آنها هولدرهای بلندمدت فعالیت داشتهاند. این دورهها معمولاً بیت کوینهایی را نشان میدهند که بین ۶ ماه تا ۳ سال غیرفعال بوده و همچنین دورههایی که موجودی هولدرها در بازارهای خرسی به حداکثر و در بازارهای گاوی به کمترین میزان خود میرسد.
در نمودار بالا مشخص است که در بازههای ۱ تا ۲ ساله، بیشترین سرمایه در اختیار هولدرها معمولاً با پایینترین سطوح قیمت بیت کوین در بازارهای خرسی تلاقی زمانی داشته که یعنی هولدرها در این دورهها بیشترین میزان انباشت را داشته و یک کف را برای بازار تشکیل دادهاند. در همین راستا، بیت کوین در اختیار این هولدرها در اوج بازارهای گاوی به پایینترین حد خود میرسد و با توزیع کوینها در بازار، تقاضای سنگین موجود را پاسخ میدهند.
از طرفی دیگر، تقاضای بهوجود آمده از سوی سرمایهگذاران کوتاهمدت و معاملهگران شکل میگیرد که شامل جدیدترین کوینهای در گردش بازار میشود. این فعالیتها دقیقاً عکس فعالیت هولدرهای ۶ ماهه تا ۳ ساله بیت کوین است که در دورههای صعودی بازار به اوج خود میرسد و در بازارهای خرسی کاهش پیدا میکند.
حال میتوان این گردش سرمایه در بازار بیت کوین را به دو بخش اصلی تقسیم کرد؛ شاخص کوتاهمدت به رنگ قرمز در نمودار زیر که مقدار بیت کوین انتقال دادهشده از ارزش بازار واقعی طی ۳۰ روز اخیر را نشان میدهد که بیانگر تقاضای جدید از سوی سرمایهگذاران جدید و متعاقباً، تزریق سرمایه جدید به بازار بیت کوین است. بخش دوم شاخص بلندمدت به رنگ آبی است که رشد عرضه را طی دورههای تشکیل کف در بازارهای خرسی را نشان میدهد که در واقع انباشت و نگهداری بیت کوین توسط هولدرهای بلندمدت در بازههای ۱ تا ۲ ساله بازارهای نزولی است.
طبق نمودار بالا، شاخص بلندمدت در بازارهای خرسی افزایش یافته و بیش از ۱۵ درصد از سرمایه موجود در بیت کوین را به خود اختصاص میدهد. این عملکرد روند انباشت قویتر و اطمینان سرمایهگذاران در مورد نگهداری بیت کوین را طی این دورهها نشان میدهد. این روند زمانی پایان میپذیرد که سرمایه جدید به بازار تزریق شده و نقدینگی مورد نیاز هولدرهای بلندمدت جهت خروج از بازار را تامین میکند که نتیجه آن، رشد شاخص کوتاهمدت است. طی این دوره فشار خرید بیت کوین افزایش یافته و رشد قیمت توجه خریداران جدید را به خود جلب میکند.
اکنون اختلاف میان این دو شاخص، شرایط فعلی بازار بیت کوین را بر اساس گردش سرمایه میان هولدرهای بلندمدت (عرضه) و کوتاهمدت (تقاضا) را مشخص میکند. طبق نمودار زیر، نسبت گردش سرمایه درون هر سایکل بازار (Inter-Cycle Capital Rotation Ratio) به ۱۳ درصد رسیده که شبیه به بازار سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ است. این یعنی که بخش بزرگی از عرضه بیت کوین در اختیار هولدرها است و اکثر بیت کوینها، بیش از ۶ ماه است که غیرفعال باقی مانده و خرید و فروش یا انتقال نداشتهاند.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، پس از بررسی مدتزمان فعالیت گروههای سرمایهگذاران بیت کوین، فشار مالی و سود و زیان آنها نیز طی دورههای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. زمانی که قیمت اسپات (Spot) بیت کوین از میانگین قیمت تمامشده خرید (Basis Cost) در هر دسته از سرمایهگذاران فراتر میرود، برداشت سود یا فروش از روی ترس آنها را در پی خواهد داشت.
یکی از معیارهایی که میزان ضررهای غیرواقعی (Unrealized Loss) سرمایهگذاران را نشان میدهد، شاخص سود و زیان خالص غیرواقعی (Net Unrealized Profit/Loss) بیت کوین یا همان “NUPL” است. این شاخص نشان میدهد که هر دسته از هولدرهای بیت کوین بهطور میانگین، به چه میزان شاهد سود غیرواقعی یا ضرر در سرمایه خود هستند.
در حال حاضر اکثریت فعالان بازار بهویژه هولدرهای بلندمدت در ناحیه سود قرار دارند، اما قیمت تمامشده خرید هولدرهای کوتاهمدت سطح ۲۷,۸۰۰ دلار برآورد شده که شاخص NUPL این دسته از سرمایهگذاران را، با اختلافی جزئی بالاتر از مرز خنثی رسانده است. این سرمایهگذاران که فعالیت بیشتری را در بازار دارند، هماکنون نزدیک به مرز بدون سود یا ضرر خود یا همان بریکایون (Break-Even) قرار دارند که یعنی ۲۸,۰۰۰ دلار، سطح تایینکنندهای برای عملکرد آینده بیت کوین است.
در همین راستا و مشابه با تحلیل شاخص امواج هولدرهای ارزش واقعی بیت کوین، مجدداً اختلاف بین شاخص NUPL هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین بررسی شده تا فشار مالی فعلی یا انگیزه برای برداشت سود این سرمایهگذاران مقایسه شود.
نسبت سود و زیان خالص غیرواقعی (NUPL Ratio) بیت کوین دیدگاه خوبی در رابطه با ذهنیت و تمایلات هولدرهای بلندمدت (عرضه) در برابر سرمایهگذاران کوتاهمدت (تقاضای جدید) ارائه میکند. این شاخص در سه ماهه سوم ۲۰۲۳ به ناحیه ۰.۲۵- رسیده که مجدداً مشابه با بازار سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ است و یک دوره بهبود قیمت در یک بازار خرسی را نشان میدهد.
در این تحلیل آنچین بیت کوین، موضوع گردش سرمایه میان هولدرها و معاملهگران، بر اساس سود و زیان آنها طی سایکلهای مختلف بازار مورد بررسی قرار گرفت. اختلاف بین سرمایه و سود هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیت کوین، افزایش و کاهش قدرت عرضه و تقاضا این رمزارز در بازار را نشان میدهد و از بررسی این موارد، میتوان به این نتیجه رسید که ساختار فعلی بازار بیت کوین، تا حد زیادی مشابه با دورههای بهبود قیمت در یک بازار خرسی بزرگ است و شباهتهای زیادی هم با بازار سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ دارد.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۱۹ مهر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، گزارش هفتگی از تحلیل آنچین بیت کوین توسط پلتفرم گلسنود (Glassnode) نشان میدهد که بخش بزرگی از کوینهای BTC بدون تغییر در پلتفرمها و کیف پولها باقی مانده، جریان ورود و خروج سرمایه از بیت کوین رو به کاهش است و هولد بیت کوین، رایجترین استراتژی فعلی میان فعالان بازار است.
بر اساس دادههای وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۲۷,۰۷۵ دلار معامله میشود و نسبت به ۲۴ ساعت گذشته، ۲.۲۵ درصد کاهش قیمت را تجربه کرده است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۱۹ مهر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
گلسنود تحلیل آنچین بیت کوین را با بررسی ساختار بازار خالص سرمایه واقعی (Realized Cap) موجود در بیت کوین آغاز کرد. رمزارز برتر طی شش ماهه ابتدای سال ۲۰۲۳، شاهد یک دوره کمقدرت از ورود سرمایه به بازار خود بوده و در پی آن، شاخص خالص سرمایه واقعی تغییری را شاهد نبوده که نشان از عدم توانایی تصمیمگیری از سوی فعالان بازار دارد.
روند خنثی این شاخص به این معنی است که مقدار کمی از کوینهای در گردش بازار شاهد سود یا ضرر زیادی نسبت به قیمت خرید هستند و اکثریت سرمایهگذاریهای بیت کوین، سود یا ضرر ناچیزی را تجربه میکنند.
در همین راستا، عرضه در اختیار هولدرهای بلندمدت بیت کوین همچنان به روند صعودی و تشکیل سقفهای جدید ادامه میدهد و تا روز گذشته، به سطح ۱۴،۸۵۹,۰۰۰ واحد رسیده است. این میزان ۷۶.۱ درصد از کل عرضه بیت کوین را در بر میگیرد که طی ۵ ماه اخیر، هیچگونه جابهجایی در آنها صورت نگرفته است. این شرایط کاهش عرضه در بازارها و عدم تمایل سرمایهگذاران برای خرید و فروش بیت کوین را نشان میدهد.
این کاهش نقدینگی و نقدشوندگی بیت کوین در بازار، با بررسی جدیدترین و آخرین کوینهای در گردش طی هفته اخیر (Hot Supply)، مشهودتر است. این شاخص با کاهش به زیر میانگین خود، تضعیف نقدینگی در بازار را نشان داده و نواحی مشخصشده در نمودار زیر، نشان میدهند وضعیت نقدینگی در بازار بیت کوین مشابه با بازارهای خرسی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ بوده و یک دوره ۵۳۵ روزه را سپری میکند.
حجم عرضه بدون تغییر و جابهجایی بیت کوین نیز در حال افزایش است و خلاف مجموع موجودی بیت کوین در صرافیها حرکت میکند. این واگرایی یکی دیگر از شواهدی است که نشان میدهد بیت کوین از صرافیها خارج شده و به کیف پول هولدرهای محض بیت کوین منتقل میشود و برچسب «هولدر بلندمدت» را به خود میگیرند.
عرضه در گردش شبکه یا آنچین بیت کوین نشان از کاهش نقل و انتقالات و ورود سرمایههای جدید دارد و به همین ترتیب، میانگین ۳۰ روزه و ۳۶۵ روزه موجودی صرافیها (ورود سرمایه به بیت کوین منهای خروج آن)، نزدیک به ۱.۵ میلیارد دلار قرار دارد. این آمار نشان از کاهش چشمگیر ۷۵.۵ درصدی نسبت به سقف ۶ میلیارد دلاری در می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) دارد.
در ادامه تحلیل آنچین بیت کوین، میزان سود و ضرر واقعی (Realized Profit & Loss) کوینها بررسی شد که این شاخص نیز کاهش شدیدی داشته و به کفهای بازار سال ۲۰۲۰ رسیده است. در اینجا میانگین سود و ضرر واقعی هر یک کوین BTC محاسبه و مشخص شد که اکثریت معاملاتی که انجام شده، پیش از این و آخرین بار نزدیک به سطح قیمت فعلی بیت کوین معامله شده بودند. به این ترتیب، سود و ضرر مالکان این کوینها با هم برابر بوده که یعنی در شرایط تعادل (Equilibrium) قرار دارد و احتمال تشدید نوسانات طی روزها و هفتههای آتی را سیگنال میدهد.
با توجه به اینکه اکثریت کوینهای BTC نزدیک به قیمت پایه خرید آنها معامله شدهاند، بازاری را نشان میدهد که سرمایهگذاران آن هولدرهایی هستند که نسبت به تغییرات قیمت بیت کوین بیتفاوت بوده و یا معاملهگرانی هستند که قصد بهبود موقعیت معاملاتی خود را، البته بهصورت جزئی دارند.
پلتفرم گلسنود در بخش پایانی تحلیل آنچین بیت کوین، با توجه به شرایط مذکور احتمال وقوع آلت سیزن (Altseason) در هفتههای آتی را مورد بررسی قرار داد. تاریخچه نمودارها نشان میدهند که بیت کوین رهبری قیمتها و عملکرد سایر ارزهای دیجیتال را برعهده دارد و آلت سیزن زمانی آغاز میشود که اطمینان سرمایهگذاران، ابتدا به اتریوم (ETH) بیشتر میشود و در ادامه، بخش بزرگتر نقدینگی بازار بهسمت استیبل کوینها (Stablecoins) و سایر آلت کوینهای بازار سرازیر میشود.
طبق نمودار بالا، گلسنود شرایط فعلی بازار را با بررسی دورههای ریسکپذیری (Risk On) و عدم ریسکپذیری (Risk Off) سرمایهگذاران تحلیل کرده است. ریسکپذیری زمانی اتفاق میافتد که هر سه دارایی برتر در بازار یعنی بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها، شاهد ورود سرمایههای جدید هستند. در مقابل، عدم ریسکپذیری دورهای است که فعالان بازار سرمایه خود را از این سه دارایی خارج میکنند.
در بررسی این دورههای بازار و داراییهای مشخصشده، گلسنود یک فیلتر جدید تحت عنوان جنون یا هیجانات شدید آلتسیزن (Altseason Mania) اعمال کرده که دورههایی را نشان میدهد که طی آنها، سرمایه فعالان بازار از بیت کوین خارج شده و به اتریوم و استیبل کوینها منتقل شده است. در این مدل، رشد میانگین ۳۰ روزه خالص سرمایه موجود در اتریوم و همچنین، مجموع عرضه استیبل کوینها نیز در نظر گرفته شده و اثر آبشاری (Waterfall Effect) انتقال سرمایه از رمزارزهای دارای مارکت کپهای بزرگ به رمزارزها با مارکت کپ کوچکتر را بهتصویر میکشد.
در نمودار بالا، دوره ریسکپذیری سرمایهگذاران شرایطی را نشان میدهد که در آن، بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها شاهد ورود سرمایه به بازارهای خود هستند و دوره هیجانات آلتسیزن زمانی است که سرمایهها طی یک روند افزایشی، به اتریوم و استیبل کوینها منتقل میشوند.
در ادامه بهمنظور تایید تحلیل صحیح دادههای موجود، تغییرات ۳۰ روزه دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance) نیز مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که اوج دورههای هیجانات آلتسیزن، با کاهش شدید دامیننس بیت کوین تلاقی زمانی پیدا میکند. همچنین، این دورهها با سقفهای شاخص سایکل بازار آلت کوینها متعلق به پلتفرم سوییسبلاک (Swissblock Altcoin Cycle) مطابقت دارد و نشانگر ورود نقدینگی بازار به اتریوم و استیبل کوینها است.
در نتیجه تحلیل آنچین بیت کوین، گلسنود نوشت که سطح نقدینگی موجود در بازار رو به کاهش است، معاملات بیت کوین در صرافیها و ورود سرمایه به این رمزارز به کفهای سایکل فعلی بازار رسیده و فعالان بازار در خنثیترین و بیتفاوتترین حالت ممکن قرار دارند.
هولدرهای بلندمدت بیت کوین با تداوم انباشت و تخصیص بیشتر عرضه به خود، نشان میدهند که در برابر استراتژی و اهداف مالی خود مصمم هستند و عرضه موجود و قابل معامله در بازار را تحت فشار قرار دادهاند.
نوسانات شدید قیمت آلت کوینها نیز یکی از نشانههای کمبود نقدینگی در بازار است و شاخصهای مربوط به آلت کوینها و اثر آبشاری تغییرات سرمایه، نشان میدهند که فعالان بازار در حالت ریسکپذیری قرار ندارند که همزمان با کاهش نقدینگی در کل بازار رمزارزها است.
تحلیل آنچین بیت کوین، مشاهده نمودار و آخرین تحلیل های آنچین BTC؛ ۵ مهر
به گزارش واحد ترید و تحلیل صرافی ارز دیجیتال او ام پی فینکس، اینسکریپشنهای بیت کوین (Inscriptions) از زمان آغاز بهکار خود در این بلاک چین، بیشترین فضای موجود در بلوکها را به خود اختصاص دادهاند. در تحلیل آنچین بیت کوین امروز، بررسی میکنیم که اینسکریپشنها شامل انتقال پول بوده یا خیر و افزایش کارمزدهای شبکه چگونه بر درآمد ماینرها تاثیر گذاشتهاند.
بر اساس آمار وبسایت کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)، بیت کوین هنگام نگارش این متن در سطح ۲۶,۲۳۰ دلار معامله میشود و در مقایسه با ۲۴ ساعت گذشته، ۰.۱۵ درصد کاهش قیمت داشته است.
پادکست تحلیل آنچین بیت کوین – ۵ مهر
تحلیل آنچین بیت کوین با بررسی دادههای گلسنود
اینسکریپشنها از زمان ظهور خود در فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱)، یکی از پررنگترین عاملان در پرکردن فضای ذخیره موجود در بلوکهای بیت کوین بودهاند و تحولات قابل توجهی را در فعالیتهای آنچین بیت کوین از جمله ممپولها (Mempool) و سطح درآمد ماینرها رقم زدهاند.
ممپول در شبکه بیت کوین در واقع یک محل ذخیرهسازی ابری موقت برای تراکنشهای در انتظار تایید است. هر نود بیت کوین ممپول خود را دارد که طبق اصول تعیینشده توسط هر اپراتور نود و نوع تراکنشهای تحت تایید آن عمل میکند. طبق نمودار زیر، پلتفرم تحلیلگر آنچین گلسنود (Glassnode) اطلاعات ممپول خود را منتشر کرده که حجم دادههای مربوط به تراکنشهای دارای بیشترین کارمزد را نشان میدهد.
یک نکته مهم در اینجا، رشد استفاده از فضای ذخیره بلوکها از فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) تا کنون بوده که همزمان با راهاندازی مجموعه اردینالز (Ordinals) و اینسکریپشنها است.
با به حداکثر رسدین فضای ذخیره در ممپول گلسنود، تعداد تراکنشهای در صف تایید نیز رشد قابل توجهی داشته است. این مسئله نشان میدهد که حجم دادههای اکثریت این تراکنشهای تاییدنشده، فضای کوچکی را اشغال میکنند.
اینسکریپشها به کاربران بیت کوین اجازه داده تا در محل امضای تراکنشها، فایلهای دیگری را رمزگذاری و ارسال کنند. تصویر زیر نشان میدهد که تا به امروز، اینسکریپشنها دو موج از افزایش استفاده از فایلهای مختلف را در تراکنشها شاهد بودهاند:
موج اول، فایلهای تصویری (Image) بوده که کاربران از آنها برای ساخت NFT های اردینالز استفاده میکردند و بهنوعی، هیجانات اولیه این فناوری جدید در پروتکل بیت کوین بوده است.
موج دوم هم شامل اینسکریپشنهای متنی (Text) بوده که مربوط به استاندارد جدید توکنهای BRC-20 بیت کوین است که کاربران از آنها برای مینت (Mint) توکنها و انتقال آنها استفاده میکنند.
در اینجا دیده میشود که که رشد چشمگیر استفاده از اینسکریپشنهای متنی، همزمان با افزایش تعداد تراکنشهای در صف تایید ممپولها رخ داده است. این یعنی که اینسکریپشنهای متنی که حجم کمی هم دارند، بیشترین فضای هر بولک را به خود اختصاص داده یا در صف تایید هستند.
تا پیش از راهاندازی و افزایش محبوبیت اینسکریپشنها، حداکثر تعداد تراکنشی را که میشد در یک بلوک جای داد، بین ۳۷۵,۰۰۰ تراکنش تا ۴۰۰,۰۰۰ تراکنش بود که عموماً در بازارهای گاوی به این سطح میرسید و اغلب تراکنشهای انتقال پول بودهاند. اما در سال ۲۰۲۳ و با راهاندازی اینسکریپشنها، تعداد تایید روزانه تراکنشها حتی از مرز ۵۵۰,۰۰۰ تراکنش در ماه می (اردیبهشت) عبور کرد و در هفته میلادی جاری نیز، مجدداً این اتفاق افتاد.